SUMARUL BLOGULUI
S-a împlinit un an de la trecerea în eternitate a veteranului de război şi a fostului deţinut politic Gabriel-Iacob Constantinescu (1921-2010), întemeietorul şi directorul revistei sibiene Puncte cardinale (1991-2010). Slujba de pomenire a avut loc sîmbătă 5 martie 2011, de la ora 13.30, la Cimitirul din Dumbravă. Au fost prezente peste o sută de persoane, iar slujba a fost oficiată de 5 preoţi. Au luat cuvîntul, în final, părintele profesor Dumitru Abrudan, fostul decan al Facultăţii de Teologie din Sibiu şi consilier cultural al Mitropoliei Ardealului, şi părintele Gheorghe Bogdan, fost deţinut politic. Răposatul Gabriel Comnstantinescu a fost evocat ca ofiţer în Armata Regală a României, ca luptător anticomunist, ca vrednic cetăţean al Sibiului, ca tată de familie şi ca gazetar de înaltă ţinută morală şi intelectuală.
Dumnezeu să-l odihnească şi să ţină vie pilda lui de rectitudine şi vrednicie în conştiinţa tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au citit de-a lungul anilor. VEŞNICA LUI POMENIRE!
Reamintesc că revista Puncte cardinale, care şi-a încetat apariţia după 20 de ani, poate fi consultată încă pe internet (www.punctecardinale.ro), unde sunt postate selectiv numerele din primăvara lui 2006 pînă în toamna lui 2010. Tot acolo se găsesc informaţii despre redactorii şi colaboratorii revistei (inclusiv lista bibliografică a cărţilor publicate de regretatul Gabriel Constantinescu).
G. Constantinescu, în primăvara lui 2008, cu R. Codrescu şi D. Andronescu
La un an de la trecerea sa la cele veşnice, reproduc aici poezia pe care i-am dedicat-o lui Gabriel Constantinescu în volumul meu Răsăritenele iubiri. Fals tratat de dezlumire (Ed. Christiana, Bucureşti, 2002, p. 85) şi care văzuse pentru prima oară lumina tiparului chiar în paginile Punctelor cardinale (anul I, nr. 7, iulie 1991, p. 8, unde a “prefaţat” şi a dat titlul unui întreg grupaj de poezii din temniţele comuniste). Poezia a fost scrisă înainte de 1989.
A PATRA PECETE
Lui Gabriel Constantinescu
“Cu ochii-nchişi, cu buze-mpleticite,
duhnind a cîine ud prin bărăgane,
ne-or sfîşia de vii şi ne-or înghite
călăii noştri fără iatagane.
Ţi-am înălţa o rugă-n asfinţit,
dar nu ne ţin cuvintele, prea zise,
şi-am şi uitat pe unde şezi, mîhnit,
Tu, Cel ce poţi, cu lumile promise...
Din patru zări bulboanele ne sorb
şi printre spaime ne tîrîm veleatul,
iar peste noi, în ţăndări, veacul orb
se prăbuşeşte şi ne-ngroapă leatul.
Trădare, ură, spaimă şi desfrîu,
şi, în adîncuri, veşnica trufie,
şi cingătoarea morţii peste brîu,
şi pruncii care nu mai vor să fie...
Ţi-am înălţa o rugă, dar nu ştim,
oriunde-ai fi, ce grai Ţi se cuvine
şi-abia de-om prididi să ne ferim
de calul galben-vînăt care vine...”
Răzvan CODRESCU
Sibiu, 5 martie 2011: parastasul de un an
în cimitirul din Dummbravă
Mai puteţi citi pe acest blog:
6 comentarii:
VESNICA LUI POMENIRE!
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA si sa-l pomeneasca intru Imparatia Lui!
Marian.
Deci pe 5 martie, domnule Codrescu, veţi fi la Sibiu sau la Cluj?
Neposedînd ubicuitate, se înţelege că mă voi afla la Sibiu, unde Dumnezeu a rînduit să fie un fel de a doua mea familie.
P. S. Ce ne facem cu... insomniile?
Ar fi fost frumos sa se dea in reluare la TVR filmul facut despre dansul de dl. Rafail Udriste! Dumnezeu sa-l odihneasca!
Astazi, 8 martie 2011, am aflat trista veste ca s-a stins la 81 de ani si Mihai Buracu, autorul cutremuratoarei marturii "Tablitele de la ITSETIP" (palindromul cuvantului PITESTI).
Sa-l odihneasca Dumnezeu cu toti dreptii neamului romanesc!
Nu l-am cunoscut pe Mihai Buracu, dar îmi aduc aminte cît îl preţuia Gabriel Constantinescu... Dumnezeu să-i odihnească pe amîndoi.
(Pentru Mihai Buracu, a se vedea frumosul grupaj de pe blogul d-lui Ionuţ Trandafirescu:http://trandafirescu.wordpress.com/2011/03/08/mihai-buracu-ne-a-parasit/)
Trimiteți un comentariu
Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]
<< Pagina de pornire