vineri, aprilie 09, 2010

EVOCAREA LUI GABRIEL CONSTANTINESCU LA TVR




REPORTAJ DOCUMENTAR LA TVR 1:
 
EROII NEŞTIUŢI DE LÎNGĂ NOI

Imaginea: Ion Cristodulo
Realizator: Rafael Udrişte
Producător: Dan Micu

Invitaţi: Radu Mărculescu, pictor şi scriitor, supravieţuitor al gulagului; pr. Constantin Necula, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu; Răzvan Codrescu, scriitor.


Regimurile comuniste instaurate în ţările din sfera de influenţă sovietică au secerat sau răvăşit vieţile a sute de mii de eroi din rîndul celor ce au luptat pentru dreptul la libertatea de conştiinţă şi la exprimarea neîngrădită a credinţei.
Dacă, o dată cu eliberarea de sub regimurile dictatoriale şi atee, unele dintre Bisericile ortodoxe surori au oferit martirilor lor din perioada comunistă graţia de a intra în galeria sfinţilor, la 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 jertfa românilor continuă să fie prea puţin (re)cunoscută. 
Emisiunea “Semne: Eroii neştiuţi de lîngă noi”, difuzată de TVR1 în dimineaţa de sîmbătă 10 aprilie, a adus în atenţia telespectatorului român biografia şi mesajul testamentar ale unui demn mărturisitor al rezistenţei anticomuniste, regretatul Gabriel Iacob Constantinescu (1921-2010), fost ofiţer în Armata Regală şi întemeietor, în ianuarie 1991, al revistei sibiene Puncte cardinale. Emisiunea a premers parastasului de 40 de zile al celui evocat (oficiat miercuri 14 aprilie, de la ora 12.00, la Catedrala Episcopală "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Sibiu).

7 comentarii:

La 9/4/10 2:02 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Abia astept sa vad acest documentar! Cinste Televiziunii nationale si realizatorilor ei!

Un veteran de razboi

 
La 9/4/10 3:05 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

N-am nimic cu raposatul Gabriel Constantinescu, dar ma intreb asa retoric: daca ar fi fost legionar ca atatia altii din generatia sa, oare ar mai fi fost evocat la Televiziune? Ma tem ca nu... Si atnci va intreb: e drept, domnule Codrescu?

 
La 9/4/10 3:54 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Eu cred că ar fi fost evocat şi dacă ar fi fost legionar, pentru că nu este aici în discuţie o apartenenţă politică sau alta, ci rezistenţa morală şi intelectuală a unor buni români în faţa tăvălugului ateu şi materialist al comunismului.
De altfel, tot din această perspectivă mai largă, dezideologizată, au fost evocaţi la Televiziunea naţională şi scriitori sau gînditori de seamă cu trecut legionar, ca Radu Gyr sau Constantin Noica. Insinuarea şi teama dvs. mi se par exagerate, ca şi întrebarea rezultată din ele.
În general, trebuie observat, tocmai în virtutea "cinstei" pe care o invocaţi, că personalităţile de dreapta în măsură să se recomande şi prin altceva decît prin simpla apartenenţă la legionarism nu au fost poate mediatizate pe cît ar fi meritat, dar nici nu au fost complet ignorate. Simpla apartenenţă la legionarism, mai mult sau mai puţin conjuncturală, nu poate ţine loc de legitimaţie în posteritate. Asa cum, mutatis mutandis, posteritatea îl reţine pe un Dante Alighieri nu pentru că ar fi fost guelf sau ghibelin, ci pentru că, dincolo de orice înregimentare de epocă, a fost un mare poet. Sau asa cum, mai recent, posteritatea e interesată de Heidegger nu pentru că ar fi fost simpatizant al nazismului, ci pentru că a fost un mare filosof, a cărui operă depăşeşte orice conjunctură biografică.
Conştiinţa lucidă şi "cinsită" nu determină valorile - nici sincronic, nici diacronic - prin criterii strict ideologice. Sau cel puţin aşa s-ar cuveni.

 
La 9/4/10 10:04 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Noica e Noica si Radu Gyr e Radu Gyr. Dar nelegionarul Gabriel Constantinescu ce mare lucrare a facut, vin eu si intreb, ca sa fie asa evocat de posteritate?!?

 
La 9/4/10 11:25 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Anonimului de la 10.04 PM:

A făcut, fiind şef de promoţie, Şcoala de Ofiţeri şi două facultăţi (Filosofia şi Cibernetica), a scris vreo zece cărţi (dintre care cinci au fost şi publicate, iar ultima, "Şah la rege", este în curs de reeditare), a întemeiat şi a condus o revistă care a apărut regulat timp de 20 de ani, dar mai ales a fost o pildă de rectitudine pentru toţi cei ce l-au cunoscut - şi pe front, şi în prizonierat, şi în închisoare, şi în domiciliul obligatoriu, şi în viaţa civilă de dinainte şi de după 1989.
Ca să glumesc puţin, cu asemenea "date" cred că şi-ar fi putut permite să fie chiar şi legionar...
Aşa că mojicia dvs. anonimă a ochit prost şi n-a lovit nimic.
Am impresia că vă vreţi şi vă credeţi un apologet al cauzei legionare, dar tocmai astfel de apologeţi stupizi au făcut după 1989 cele mai mari deservicii imaginii legionarismului. Aşa că dacă ar mai exista legionari adevăraţi şi responsabili, cred că ar trebui să vă pună sub interdicţie...

 
La 13/4/10 10:43 a.m. , Anonymous Anonimul "stupid" a spus...

Am vizionat documentarul si m-am convins. Imi cer scuze. Nu era nevoie sa ma jigniti.

 
La 13/4/10 10:49 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Nu mă dau înapoi să-mi cer scuze la rîndul meu.
Prin "apologeţi stupizi" (ai legionarismului) denumisem o categorie, din care mă bucur dacă se dovedeşte că nu faceţi parte.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire