SUMARUL BLOGULUI
COMUNICAT
Forul Ortodox Român (FOR) şi Alianţa Familiilor din România (AFR) atrag atenţia întregii clase politice că este direct responsabilă pentru gravele ameninţări şi loviturile neîncetate la care este supusă familia în România.
Din cauza problemelor de ordin material, dar şi a celor de ordin moral şi legislativ, instituţia familiei riscă să dispară sau să se transforme într-o curiozitate inutilă în cadrul societăţii moderne. Iar în absenţa familiei româneşti solide, însuşi viitorul ţării este pus sub semnul întrebării.
FOR şi AFR protestează ferm împotriva preconizatei măsuri guvernamentale de reducere a indemnizaţiei pentru creşterea copilului nou-născut. Această măsură descurajează serios natalitatea şi riscă să provoace încă o creştere a valului de avorturi – prin care România deja ocupă un trist loc de lider în lumea civilizată.
Potrivit studiilor demografice, populaţia din România se află într-o scădere dramatică, ceea ce face acţiunea guvernului şi mai condamnabilă, întrucît duce la îmbătrînirea populaţiei, la scăderea forţei de muncă şi de aici la consecinţe economice şi sociale dintre cele mai grave.
Pe de altă parte, FOR şi AFR îşi manifestă îngrijorarea faţă de lejeritatea cu care autorităţile tratează fenomene deosebit de dăunătoare familiei, ca prostituţia, pornografia şi propaganda deşănţată a unor practici sexuale aberante – care iau amploare în contextul relativizării valorilor, al slăbirii credinţei şi al unei legislaţii şubrede, deloc româneşti – deci necreştine şi nereprezentative – în setul ei intim de valori.
Pe marginea acestor pericole conjugate la adresa familiei, FOR şi AFR au organizat o conferinţă de presă miercuri 19 mai a. c., ora 16.00, la sediul FOR din Bucureşti, str. Vulturilor nr. 8.
UPDATE: 20.05.2010
La conferinţă au luat cuvîntul, pe lîngă reprezentanţii FOR şi AFR, doi invitaţi special: omul de presă
Liana Stanciu şi prof. univ. dr.
Pavel Chirilă. Pr. prof. dr.
Vasile Răducă nu şi-a putut onora în cele din urmă promisiunea de a fi prezent.
UPDATE: 22.05.2010
Pe linia continuării protestului,
vineri 21 mai a. c., de la
ora 17.30, pe o vreme ploioasă, FOR şi AFR s-au aflat în fruntea unui
Marş pentru Familie, ce a pornit de la Biserica Kretzulescu, de pe Calea Victoriei, şi a ajuns pînă în Piaţa Unirii. Au luat parte la marş circa 150-200 de persoane.
Persoane de contact:
Bogdan Mateciuc (AFR), tel. 0745 783 125
Iulian Capsali (FOR), tel. 0722 593 033
22 comentarii:
Romania - Stat socialist
Este incredibila dependenta romanilor fata de Stat si independenta fata de Biserica. Viitorul familiei nu depinde de Stat ci de valorile crestine pe care ea se intemeiaza. Statul dadaca, filantrop si care ne supravegheaza in secret nu are ce cauta in viata noastra. Dar daca stam cu caciula intinsa la usa vistieriei Statului suntem pierduti, Statul ne va controla viata suprimandu-ne libertatea.
Afirmatiile apocaliptice precum "instituţia familiei riscă să dispară sau să se transforme într-o curiozitate", sau "în absenţa familiei româneşti solide, însuşi viitorul ţării este pus sub semnul întrebării" nu servesc cauza capitalismului (deci a bunastarii) ci a socialismului (deci a unui surogat de bunastare, vecin cu saracia lucie). Intr-o Romanie cu 6 milioane de pensionari si 4 milioane de angajati dintre care un procent covarsitor sunt bugetari capitalismul va muri. Dar nici socialismul nu va invinge pentru ca nu mai sunt resurse. S-au terminat demult. De fapt, indirect, romanii cer ajutor de la FMI, pentru ca Statul e dator vandut, viitorul nostru este amanetat.
Se mai spune in comunicat ca "această măsură descurajează serios natalitatea şi riscă să provoace încă o creştere a valului de avorturi". Daca buna socotinta din familia crestina a ajuns pe mana unui guvern alcatuit din impostori si incompetenti atunci totul e pierdut. Nadejdea ar trebui sa fie la Dumnezeu, nu la Boc si FMI.
Cate mitinguri au fost in ultimii ani impotriva Statului reprezentat de politicieni si guvernanti corupti? De la ei cersim mila?
Ar trebui sa ne fie rusine! Am uiat oare ce inseamna sa fii demn acasa, in tara noastra?
Cred că ştiu cine eşti, Big Ben, şi nu pot să nu-ţi dau parţial dreptate. Dar şi autorii Comunicatului au dreptatea lor - sau, în orice caz, sînt de înţeles. Comunicatul lor şi comentariul tău sînt două expresii - diferit "gestionate" - ale aceleiaşi disperări. Creştinului îi este însă greu să accepte realitatea deznădejdii... Pe de altă parte, tindem să uităm - şi ne costă multă uzură lăuntrică - faptul că creştinismul este optimist mai degrabă în perpspectiva eshatologică decît în cea istorică... "Vai de cele ce vor avea în pîntece în vremurile acelea!... Dar cine va răbda pînă la capăt, acela se va mîntui..."
Privind lucrurile cu măsurile curente, societatea românească a ajuns într-o dilemă tragică, sub privirile cinice ale politicienilor şi sub privirile placide ale păstorilor sufleteşti. Încetul cu încetul se creează impresia deconcertantă că nu comunismul - oricît de reprobabil - a fost Marea Fundătură...
Am postat Comunicatul din prietenie faţă de unii dintre iniţiatori, dar mă simt dator să precizez că eu unul nu mai cred în conferinţe de presă şi în marşuri de stradă... Nici în partide politice sau asociaţii civice salvatoare... Nu mai cred, pînă la urmă, decît în "rezistenţa" individuală a fiecărei persoane responsabile şi în rugăciune.
Sînt probabil semne de bătrîneţe, pe muchia de cuţit dintre ţicneală şi înţelepciune...
Famelie mare, renumeratie mica, dupa buget... - aceasta-i problema Romaniei de la Caragiale incoace.
@ Big Demagogue
Cred ca in comentariul tau este o frauda logica. Ti-am mai spus ca este o consecinta a faptului ca vezi totul in cheie economica. Noi nu militam pentru ca statul sa "ne dea", ci pentru ca politicile sale sa fie in acord cu viata familiei si cu credinta crestina a acestui neam. Politica pro-avort duce la o cadere demografica fara precedent si la o exaltare a mortii, cu consecinte sufletesti teribile. Saracirea tarii prin furt si fraude face ca romanii sa plece si sa-si lase de izbeliste familiile, cu consecintele psihice catastrofale asupra copiilor. Furturile de la sanatate, de sute de milioane de euro, si in care sunt implicati medici in pozitii de conducere (din minister, sefi de clinica, de spitale, etc) oameni asupra carora s-a dat NUP pentru ca, nu-i asa, sunt niste capacitati ale acestui neam, doctori de renume, etc, deci asta face ca spitalele sa arate dezolant si sa se moara de infectiile capatate in ele, asta face ca numai in acest an 5000 de medici (cunosc si eu 4) sa plece la lucru in strainatate iar clinici doatate cu aparatura noua de zeci de milioane sa nu le foloseasca (uneori din lipsa personalului calificat sau din cauza ca nu au consumabilele necesare !?!). Tunuri. Despre ce rahat de socialism, de capitalism sau de FNI este vorba? De unde scoti asemenea tampenii; asta este problema noastra? S-a furat in plina criza economica. Dupa buget, vorba aia, adica nu chiar ca anii trecuti, dar nu le-a pasat ca tara este in criza. Care au fost masurile pe care guvernantii tarii le-au luat? Au marit aparatul de stat, si-au pus oamenii in regii, s-au facut afaceri cu statul in care nu este cazul sa spunem cine a pierdut, pentru ca licitatiile sunt trucate, 1 din 5 bugetari fac parte din ministere de forta (armata, servicii, politie). Avem cele mai multe servicii secrete din Europa, iar aparatul represiv este educat de aceia care s-au format in comunism. Astea sunt problemele, nu bla, bla-ul cu "nadejdea ar trebui sa fie la Dumnezeu, nu la Boc si FMI." Pai sa ne rugam la Dumnezeu, dar sa nu ne pese de ce se intampla in jurul nostru, ca noi suntem puri. Sa faca toti ce vor cu noi, crestinii, ca riposta noastra se stie ca este inexistenta. Noi suntem deja in Nirvana... Daca ai avea cativa copii probabil ca ai vedea altfel lucrurile (uitasem de invatamant, complet catastrofal). Asa, tot ce spui este o pura si crasa demagogie. Este putin initium intr-un pamant mort.
Nu este vorba ca statul da sau ia, se baga sau nu se baga, ci ca statul creeaza si intretine cadrul legal pentru disolutie sau perversiune.
@ Big Capsali
Ca de obicei tonul discursului tau este indecent, jignitor si tras de par. Nu avem ce discuta la nivelul pe care il propui. Probabil ca aportul tau la FOR este numarul de mobil unde te pot suna cele care vor sa avorteze in lipsa indemnizatiei, altfel chiar nu stiu care ti-e rostul acolo.
Pentru Big Ben şi Iulian Capsali:
Aţi reuşit să fiţi egal de nedrepţi şi de caustici unul cu celălalt. Vă propun prieteneşte să rămîneţi la starea de "remiză", sau să schimbaţi tonul discuţiei; altminteri mă puneţi în situaţia delicată de a vă respinge comentariile (tocmai pentru că ţin mult şi la unul, şi la celălalt, precum şi la ceea ce încă am mai putea face în comun).
@ Dl. Codrescu
My fault, sorry.
@ Big Ben:
Avind in vedere ca ati postat acelasi comentariu si la mine, va raspund pe ambele bloguri :)
Aveti dreptate intrucitva, dar, in opinia mea, vedeti deformat realitatile pe alocuri, si anume prin locurile esentiale.
De pilda, e corect ca statul sa ia taxe si impozite de sa ne usture si acelasi stat sa nu faca nimic pentru noi din banii nostri?
Nu cerem pomana, ci doar ceea ce ni se cuvine.
Nu cersim mila, pentru ca onor politicienii nu sint niste boieri de vita veche, care s-au nascut bogati si care ne arunca resturile de la masa, din generozitate, ci sint niste angajati ai nostri, care s-au imbogatit furindu-ne ca in codre. Deci noi nu-i rugam, ci ii somam sa-si faca datoria si sa termine cu hotia. Si daca nu vor, atunci ii dam afara ca pe niste slugi netrebnice. Si inca mi se pare ca sintem ingaduitori.
Cind n-or mai fi impozite si taxe, sau vor fi minime, asa cit sa asigure functionarea unui stat minimal (visul de aur al neoliberalilor si neoconservatorilor cu care, bag sama, aveti afinitati puternice), iar statul nu se va mai impauna ca este unul "social" (ca asta e si justificarea pentru banii pe care ni-i ia), atunci n-om mai avea pretentii.
Pe urma, eu n-as identifica abrupt si, sa recunoastem, cam fara argumente, cel putin la meridian romanesc, capitalismul cu prosperitatea.
Daca acest capitalism va muri, nu va fi nici o paguba pentru cea mai mare parte a romanilor si nici nu ne vom intoarce la socialism (ca n-ai ce imparti). Poate ca atunci ni se vor deschide mai mari ochii catre o a treia cale.
In fine, nadejdea ne este la Dumnezeu, dar stim ca El n-are obiceiul sa ne bage in traista :)
@ Claudiu Tarziu
Sunt de acord cu dvs., mai ales prin locurile ne-esentiale.
Pluralitea ideilor este un castig in timp ce etichetarea partenerilor de discutie este o pierdere pentru ca angajeaza dialogul pe o pista falsa.
Sanatosi sa fim si apoi vom mai vedea...
Il astept pe Big Ben la mars, ca sa-l "cunosc" si sa-mi cer iertare. :)
@ Iulian Capsali
Nu vin la mars, nu am nimic de revendicat de la acest guvern incompetent. Astept in tihna sa pice guvernul si sper ca Mugur Isarescu sa formeze un nou cabinet independent de Basescu. Mai sper sa nu se ajunga la taierea salariilor si a pensiilor (cu exceptia celor exagerat de mari) pentru ca, asa cum spunea D. Patriciu, situatia se poate rezolva si fara ajutorul FMI.
Eu imi cer iertare pentru cuvintele tari. Doamne-ajuta!
D-le Codrescu,
Pe aceeasi muchie de cutit ma aflu si eu. Nici eu nu mai cred ca doar comunismul ne-a aruncat in Marea Fundatura. Mai e ceva care vine din strafunduri de existenta.
Inchei cu doua citate din "Psihologia poporului roman", carte scrisa de Constantin Radulescu-Motru:
"Politica nu poate sa reformeze
adâncul sufletesc al unei societati, ci ea se margineste
la schimbarile de la suprafata. O lege politica buna sporeste numai posibilitatea faptelor bune, dar nu da si motivarea acestor fapte; motivarea vine din sufletul
individual. Din bogatia acestui suflet individual rasar
toate bunurile sociale: legile, moravurile, stiinta, arta
si toata cultura societatii. Fara el, nimic nu se produce. (...)
Politica reglementeaza numai conditiile externe ale vietii sociale, samânta faptelor sociale însa sta în sufletul fiecarui cetatean. Fara calitatea acestei
seminte, nici un progres nu este cu putinta – oricâte
legi politice s-ar face..."
..............
"La razboi ne luptam voiniceste,
fiindca acolo suntem umar la umar, dar la munca profesionala suntem neglijenti, fiindca aici fiecare este lasat pe seama datoriei sale proprii. Nu avem curajul
parerilor noastre, când este sa ni le aparam fiecare în parte, dar suntem poporul cel mai susceptibil, când este sa ne rostim în grup, si ca grup."
Imi pare rau, dar tot nu cred ca ai inteles... Nici noi nu revendicam nimic de la acest guvern iresponsabil. Si nu credem ca Mugur Isarescu ar fi o solutie atunci cand problema este sistemica. S-ar reveni la ce a fost in foarte scurt timp, dupa ce chestiunea economica ar fi rezolvata. Pentru ca, repet, aceasta criza nu se constituie intr-o problema economica. Este exact pe dos, asa cum amintea si Dl. dr. Pavel Chirila: dezastrul moral atrage ruina economica. La Dumnezeu e invers decat la oameni. Deci nu veni pentru ca sa ceri ceva acestui guvern (ce sa-i mai ceri?!) ci vino ca sa-i spui politrucimii romane ca asa nu se mai poate continua. Este exact ce a spus si Mircea Platon in articolul "Romania: sat fara caini si stat fara oameni" din care o sa reproduc finalul: "Economia subterana e de fapt cea de la suprafata si oamenii de grota ne conduc. Nu stiu daca Traian Basescu a dat o lovitura de moarte statului asistential. Dar e pe cale sa inventeze statul fara popor, doar cu guvernanti."
Tu crezi ca solutia miraculoasa in aceste conditiuni este Isarescu, adica tot in economie si in buna contabilitate a Guvernatorului BNR sa stea bunastarea acestui neam? Te intreb insistent, prieteneste.
Doamne ajuta!
Pentru Iulian Capsali:
Draga Iuliane, iată că "Big Ben", citîndu-l pe Rădulescu-Motru, spune, cu alte cuvinte, ceea ce spui şi tu, citîndu-l pe d-l dr. Chirilă: criza este mai degrabă una lăuntrică - nu a făptuirilor omului, ci a omului însuşi.
Se pare că divergenţa dintre voi nu ţine de idei, ci de tipul de reacţie.
Nici eu nu sînt un mărşăluitor, dar caut să înţeleg mărşăluitorului.
Cu marş sau fără marş, avem degetele în aceeaşi rană. Ce facem, le mai şi răsucim?
@ Iulian
Sincer sa fiu nu conteaza ce cred eu. Insa pentru ca m-ai intrebat am sa spun ca nu cred intr-o solutie miraculoasa ci doar intr-o alta solutie gandita si aplicata, eventual, de Isarescu pentru ca, da, Romania se afla azi intr-o criza economica grava iar Isarescu este un bun economist. Or mai si si altii mai buni ca el dar nu se implica politic. De altfel nici Isarescu nu vrea sa fie PM in conditiile date.
Sunt de acord cu dr. Chirila dar mai cred ca si reciproca e valabila, dezastrul economic determina ruina morala (a unora, nu a tuturor).
Daca chiar as vrea sa-i spun ceva politrucimii romane m-as implica politic. Insa sunt hipertensiv si nu am chef sa fac infarct certandu-ma la nesfarsit cu toti derbedeii politici :) Vezi duelul Voinescu - Ponta - derbedeul nu e Voinescu. Ar fi mai sanatos sa marsaluiesc alaturi de voi dar prefer sa merg pe jos din gara Voila pana la Sambata de Sus, la manastire.
Sa nu uit, nu mi-a trecut prin cap ca bunastarea acestui neam ar depinde de guvernatorul BNR, pentru mine e limpede ca bunastarea depinde de fiecare dintre noi. Problema e ca solutiile macro economice gresite pot rasturna buna asezare a unei familii. Mi se pare ca exact acest lucru se intampla acum. De dezastrul moral nu mi-e teama pentru ca sta in puterea fiecaruia dintre noi sa ne redresam moral.
Nu trebuie decat sa ne inchinam pana la pamant si, asa cum spunea dl. Codrescu, sa-I pupam talpile Domnului.
Domnule Codrescu ce parere aveti despre Herta Muller, poate citim un articol pe blogul domniei voastre. Va multumesc.
Anonimului de la 9:14 PM
Am o părere bună, dar superficială, căci n-am găsit încă vreme să-i citesc cărţile. Aşa că, cel puţin deocamdată, cu tot regretul, blogul meu nu prea poate răspunde interesului dvs. în această privinţă. Nu rămăsese însă o asemenea evaluare pe seama mea: sînt destui alţii mult mai îndrituiţi să o facă (dintre care unii au şi făcut-o deja, cu competenţă şi autoritate).
@Big Ben
Ce are a face capitalismul cu Domnul, crestinismul, Manastirea Sambata? Ce are a face cu piata libera? Ce are a face cu proprietatea privata? Cand o sa ne vindecam de spalarea pe creier patapieiviciano-traianungurenista? Ne mai trebhuie inca 20 de ani? Nu vedeti ca TRU vrea acum sa ne dea sa bem cianura. In curand o sa importam apa din golful Mexicului ca sa facem parteneriat cu America mama capitalismului. Nu vedeti ca avem de sase ani cota unica (noi, Belarus, Rusia, Ucraina, Bulgaria -toti capitalisti de frunte) si intre timp statul creste, mai ales ala politienesc (la fel ca oriunde unde s-au impamantenit politicile neo-liberale), coruptia creste, tara se pustieste, forfetarul sufoca micul intreprinzator, natalitatea scade, jumatate din copii petrec mai putin de o ora pe zi cu parintii, copiii se tampesc in invatamant, doctorii pleaca toti, s.a.m.d. si romanii ajung sa faca foamea in propria lor tara!?
Ai auzit draga Big Ben de privatizarea profiturilor si de socializarea pierderilor? De proletarizarea micului proprietar si blocarea accesului pe piata a micului intreprinzator, de catre statul incaput pe mana corporatiilor si mafiotiilor fosti membri de partid (in cazul nostru)? De faptul ca neoconservatorismul este cea mai imbecila inventie ideologica din toate timpurile intrucat asociaza ideea de conservare cu un sistem economic, capitalismul globalist, care are cele mai "revolutionare" efecte sociale din istoria omenirii!?
Noi nu vrem stat dadaca ci stat reprezentativ care sa-i reprezinte pe oamenii care muncesc corect, nu p-aia care fura si care sa creeze cadrul legislativ necesar ca omul sa poata trai pe propriile picioare. N-am nimic impotriva solutiilor spirituale. Si eu cred ca de-acolo vine totul. Dar nu mai ne vinde petarde ideologice la pachet cu solutiile spirituale. Nu mai mixa Filocalia cu Friedrich Hayek.
Sa traiesti bine!
@ Al. Racu
"Turta dulce - panorame - tricoloruri - braga - baloane - soldati - mahalagioaice - lampioane - limonada - fracuri - decoratiuni - decorati - donite - menajerii - provinciali - fluiere - cersetori - ciubere - cimpoaie - copii - ministri -pungasi de buzunare - hardaie..."
Toate au de-a face unele cu altele, amice, exact ca in schita lui nenea Iancu, Mosii (Tabla de materii). Viata este un puzzle complex. Important e ca piesele sa fie asezate in ordinea fireasca, nu aiurea. In viata mea au loc multe si multi, ca la balci. Nu stiu pe ce criterii se intemeiaza existenta dumitale dar la mine au loc, pe langa Filocalie, toate cele enumerate de matale plus multe altele pe care nici nu ti le poti imagina. Nu iti inteleg invartosarea si supararea insa treaca de la mine, n-oi fi eu primul lup mancat de oaie.
@Big Ben
Pai bine spui ca e ca la balci, sau altfel spus carrefour-ul global in care vreti sa ne intergati. Numai acolo se vand produse manipulate genetic precum strutocamilele si ortocapitalismul. Tot acolo se pot imperechia si europredatorul Preda Cristian cu teologul Mihail Neamtu. Primul afirma mai ieri ca ritualizarea stradala a religiei este "o specie infama" si acum apara dreptul gaylor de a-si ritualiza stradal "identitatea sexuala" -> specie sublima, bag seama. Celalalt, care il publica insistent pe Preda la el pe blog, il imperecheaza pe John Locke cu John Milbank, in virtutea cosanguinitatii aglo-saxone probabil. Gogosi pentru prosti, ca de prosti care n-au citit abunda balciul.
Stilistic semeni mult cu Michael the German. Atata timp cat nu iti expui clar a) prioritatile si b) nu ne explici cum se rezolva conflictul de interese acolo unde nu se potrivesc piesele, degeaba ne vorbesti de coexistenta bunurilor intersanjabile. La balci coexista totul, ca e totul marfa, inclusiv religiile impacate in a lor "unitate transcendentala". Asa ca incearca mai bine sa raspunzi la cele trei intrebari ale lui M. Platon: cine esti? ce vrei sa faci? si, cel mai important, ce anume esti pregatit sa sacrifici? Daca incepi prin a te semna, poate in timp reusesti sa raspunzi si la a treia intrebare.
@ Al. Racu
Excuse me? Can you put the paragraphs into different words? I would appreciate it very much. Thank you.
Trimiteți un comentariu
Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]
<< Pagina de pornire