duminică, aprilie 19, 2020

MINUNEA ANUALĂ A SFINTEI LUMINI

SUMARUL BLOGULUI


10 INFORMAȚII DESPRE SFÎNTA LUMINĂ
DE LA IERUSALIM (LUMINA ÎNVIERII)

Aproape toată lumea a auzit despre Lumina Învierii, însă prea puțini cunosc detalii legate de această dovadă evidentă a dreptei credinţe. De aceea, prezentăm cîteva informații lămuritoare despre minunea care dovedește pînă la sfîrșitul lumii realitatea Învierii lui Hristos din morți și semnul biruinței iubirii Lui smerite asupra păcatului:

1. Pogorîrea Sfintei Lumini este o minune dumnezeiască necuprinsă de mintea noastră, care are loc în fiecare an, în Sîmbăta Mare. Una dintre cele mai vechi atestări documentare este apariția Luminii după cucerirea Ierusalimului de către perși, din anul 617.
2. Sfînta Lumină se aprinde pe Mormîntul Domnului nostru Iisus Hristos în Sîmbăta Mare, după ora 12.30, în timpul slujbei Vecerniei.
3. În seara Vinerii Mari, după Prohod, Mormîntul Domnului este controlat de către un polițist arab, unul turc și un reprezentant al statului Israel. Aceștia au grijă ca obiectele din interior să nu conțină vreo sursă de foc, verifică piatra Sfîntului Mormînt, apoi îl controlează pe ierarhul grec care presară vată pe Mormîntul Domnului.
4. În urma acestei verificări, se sting toate luminile și se pecetluiește ușa Sfîntului Mormînt cu două benzi din pînză albă, cu ceară și sigilii în formă de X.
5. Patriarhul Ierusalimului este cel care oferă Lumina Sfîntă miilor de pelerini prezenţi anual la Biserica Sfîntului Mormînt din Ierusalim.
6. Înainte de a intra în Sfîntul Mormînt, Părintele Patriarh Teofil, alături de un sobor de ierarhi, preoți și credincioși din toată lumea, îl înconjoară de trei ori, conform tradiției.
7. După această procesiune, Patriarhul dezbracă veşmintele arhiereşti, rămînînd îmbrăcat doar cu un stihar alb. Apoi ia patru mănunchiuri a câte 33 de lumînări, care simbolizează numărul anilor pe care i-a trăit Hristos pe pămînt. Părintele Patriarh Teofil intră în Mormînt, fiind însoțit de către un reprezentant al armenilor. Acesta din urmă are dreptul să stea în locul de dinaintea încăperii Sfîntului Mormînt, de unde îl poate urmări pe Patriarh.
8. Patriarhul citește o rugăciune specială, stînd în genunchi și rugîndu-se pentru dăruirea Luminii – o adevărată binecuvîntare pentru credincioși.
9. După aproximativ 20 de minute, pelerinii aflați în biserică observă o lumină puternică, sub forma unei scîntei de fulger, care coboară în zig-zag prin cupola mare a Bisericii Sfîntului Mormînt și aprinde vata presărată deasupra lespezii.
10Părintele Patriarh Teofil adună cu mîinile vata aprinsă de focul care, timp de cîteva minute, poate fi atins fără să ardă. Apoi, pune vata în două cupe de aur cu găuri și o dă diaconilor. Aceștia duc o cupă în Sfîntul Altar, iar pe cealaltă, la Biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena. Patriarhul iese, mai apoi, în fața Sfîntului Mormînt și oferă Lumina Sfîntă tuturor pelerinilor, strigînd de trei ori: „Veniți de luați Lumină!”.

Cătălin ACASANDREI

(preluat de pe site-ul doxologia.ro)


Mai puteţi citi pe acest blog:

Paştele la creştini şi la evrei  
Prin Patimi spre Înviere. Îndrumar pentru Săptămîna Mare 
Costion Nicolescu: Calea pascală 
Drumul Crucii 
Cele 7 rostiri de pe Cruce 
Viaţa întru înviere 
Înţelesul numelor Celui Înviat 
Tradiţii populare legate de ciclul pascal 
Duminica Tomii sau "Paştele cel mic" 
Icoane pascale 
Sub semnul Învierii (H. Brauner pentru G. Constantinescu)
Paşti şi... Paşti 
Prohodul necenzurat 
Hristos a înviat în inima ta! (Noul cuvînt către tineri al Părintelui Calciu)
Via Crucis (cu imagini de la Lourdes) 
Sfintele Paşti la Ierusalim (un text de Dr. Martha Bănulescu)
Cu moartea pre moarte călcînd... 
Sfînta Lumină pascală (un text de Erast Călinescu)
Lumea Credinţei 118: număr pascal 
Părintele Galeriu: Învierea întru iubire 
Lumea Credinţei 129: număr pascal 
Hristos a înviat! - Adevărat a înviat! 
Poeții Învierii (un text de pr. dr. Cezar Vasiliu) 
Treptele Învierii (un text de protos. Mihail Stanciu)
Patimile și Învierea în Texas 
Vorbe proaste: „Paște fericit!”   
Cele 12 Evanghelii 
Un cuvînt pascal al Părintelui Calciu 
Paștele la români (un interviu cu d-na Sabina Ispas)
Lumea credinței 177: număr pascal

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire