joi, decembrie 24, 2015

HRISTOS SE NAȘTE. SLĂVIȚI-L!

SUMARUL BLOGULUI 
INDICE DE NUME


Măreşte, suflete al meu, pe cea mai cinstită şi mai preamărită decît oştile cele de sus! Taină străină văd şi preamărită: cer fiind peştera, scaun de Heruvimi Fecioara, ieslea sălăşluire, întru care S-a culcat Cel Neîncăput, Hristos Dumnezeu, pe Care, lăudîndu-L, Îl mărim! (Axionul Naşterii Domnului)




Pruncul e plăpînd şi de aceea este înfăşat bine în scutece. „Scutecel de bumbăcel”, cum ne asigură colindul. Dar aşa cum ni-L înfăţişează icoana Naşterii, Iisus Pruncul stă în acel leagăn ca şi cum ar sta într-un sicriu. Mai mult, ferecat în scutece, seamănă izbitor cu Lazăr din Betania, cel care iese din mormînt la chemarea Domnului. Crescînd mai apoi, fiind de-o şchioapă, în icoane este reprezentat în braţele Maicii Sale ca un copil maturizat, grav, serios. Ce fel de copil o fi fost Iisus? 
Pînă la un punct, un copil ca toţi copiii. Mai mult, din acea perioadă Evangheliile şi Tradiţia reţin foarte puţine lu­cruri. Concluzia? Dumnezeu s-a simţit atît de bine copil fiind, încît nu a trebuit să „corecteze”, să „amendeze” în nici un fel această stare. Nu a făcut minuni, nu a dat semne vizibile ale dumnezeirii Sale. Şi-a trăit cu bucurie şi cu inocenţă co­pilăria, ca pe o stare adamică, paradisiacă. Aşa cum fac toţi copiii lumii. De fapt, probabil că aceasta este o mare parte din atmosfera Raiului: cea a copilăriei nevinovate, trecute prin, dar şi scăpate de povara maturităţii, a infernului adult.  
Iar faptul că Iisus Pruncul este înfăşat ca morţii din vechiul Israel Îi arată traseul, finalul omenităţii Lui. Ca jertfă pă­mîn­tească. Sicriul în care „L-au pus” iconarii în peştera Naşterii este prefigurarea mormîntului de peste 33 de ani, care, în doar trei zile, fi-va jefuit de prada sa. Acum, însă, Hristos este Prunc, s-a născut, se află printre noi. Să-L slăvim cum se cu­vine! „Răfuiala“ de pe Golgota, pe mai tîrziu...

Răzvan BUCUROIU

(text preluat din Lumea Credinței,
revista noastră de suflet)


UN CRĂCIUN PLIN DE BUCURIE
ȘI UN AN NOU ÎMBELȘUGAT 
TUTUROR CITITORILOR
ȘI COLABORATORILOR 

4 comentarii:

La 24/12/15 8:20 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Stimate domnule Codrescu,

Craciun fericit, sanatate multa, sa va ajute Mintuitorul si Maica Domnului in toate !

Iulian

 
La 25/12/15 5:03 a.m. , Anonymous Iulian Popescu a spus...

Bucurie întru Hristos!

 
La 25/12/15 6:20 p.m. , Anonymous Oana a spus...

Un Crăciun plin de lumină sfântă, bucurie şi belşug!

 
La 27/12/15 9:54 a.m. , Anonymous Cristina a spus...

ANUL NOU CU SĂNĂTATE ȘI CU BUCURIE!

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire