sâmbătă, iunie 06, 2009

DAN PURIC ŞI CRUCEA AIUDULUI


Nu pot să nu reproduc şi aici textul postat deunăzi pe blogul prietenului Claudiu Târziu, ce nu pune degetul doar în rana nedreptăţitului Dan Puric, ci într-una dintre rănile cele mai dureroase ale lumii ortodoxe româneşti, care în loc să se limpezească şi să se unifice în Hristos, după lunga noapte comunistă, se tulbură şi de dezbină sub fel de fel de pretexte conjuncturale, oferind zi de zi adversarilor dreptei credinţe - şi ai credinţei în general - un spectacol penibil al puţinătăţii omeneşti. Dacă acesta este preţul pretinsei lor cinstiri, atunci martirii noştri trebuie să se simtă tare trişti... (R. C.)




DAN PURIC SE RETRAGE
DIN PROIECTUL “MEMORIALUL AIUD”

Dan Puric este decis să se retragă din proiectul construirii memorialului de la Aiud (mănăstire şi centru de cercetare martirologică). Nu-l împinge la asta scîrba de atacurile imunde la care a fost supus ca un rău-făcător de către oameni “din Biserică”. Este însă dezămăgit de suspiciunea pe care au început s-o nutrească asupra sa (ca urmare a acestor atacuri) persoane care cunosc foarte bine ce a făcut el pînă azi pentru Biserică şi pentru memoria neamului. Şi e mîhnit de lipsa de reacţie a părintelui Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru-Vodă (căruia i-a fost ucenic, faţă de care are mare evlavie şi căruia i-a dedicat o carte) faţă de minciunile vehiculate pe seama sa de către ucenici ai avvei din Munţii Neamţului (şi nu numai). Deşi n-am crezut că se va întîmpla aşa, iată că duşmanii Ortodoxiei au reuşit să-i îndepărteze unul de altul.
“Eu n-am avut niciodată drept de decizie în acest proiect. Doar am încercat să ajut. Am strîns nişte bani şi am mijlocit rezolvarea unor probleme. Dar hotărîrile acolo le ia, aşa cum e normal, Înaltul Andrei, episcopul locului. Nu înţeleg să fiu murdărit cu tot felul de acuzaţii pentru că vreau să fac un bine. Aşa că nu mă mai amestec deloc în acest proiect.
În altă ordine de idei, arhitecţii sînt aproape gata cu noi variante de proiect, pentru a spulbera orice îndoială că la Aiud se va face o lucrare ortodoxă”
– mi-a spus Dan Puric.
Sînt convins însă că adversarii proiectului vor găsi alte motive şi vor ţese alte intrigi pentru a opri – sau măcar pentru a întârzia – clădirea acestui Memorial. Am certitudinea că mai mult decît mănăstirea îi deranjează viitorul centru de martirologie. Deja acolo este un schit, se slujeşte în biserica din interiorul monumentului, iar sfinţii fac minuni. Deci, faptul că se va ridica o mănăstire mai mare nu surprinde şi se înscrie în evoluţia firească a lucrurilor. Însă noi nu avem pînă azi nici un muzeu al holocaustului comunist (la Sighet este ceva, dar prea marcat confesional şi partinic). Asta îi arde pe antihrişti şi anti-români, că la Aiud va fi memoria vie, că acolo vor putea afla generaţiile noi despre grozăviile comuniste, despre jertfa imensă a poporului român şi despre cum a lucrat Dumnezeu în oameni.
Aşa că eu unul mă aştept să continue uneltirile împoriva Memorialului Aiud, la fel cum au continuat, indiferent de cedările administraţiei bisericeşti, şi cele în privinţa construirii Catedralei Mîntuirii Neamului. Măcar atunci duşmanii au fost din afara Bisericii, pe cînd de data asta sînt şi din sînul ei.
E un truism că nimeni nu ne poate face atîta rău pe cît ne putem face noi înşine. Şi mai e ceva: degeaba construim ziduri “în stil ortodox”, dacă o facem străini de duhul Ortodoxiei.
Dar nădăjduim, pentru rugăciunile sfinţilor...

Claudiu TÂRZIU

26 comentarii:

La 6/6/09 10:03 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Ni se rasucesc mortii in morminte. Rusine! Ca-i spurca unul ca victor roncea, invocandu-i pe acelasi blog pe care promoveaza si lauda toate fosilele securitatii, asta ar mai fi de inteles, ca de unde nu e nici Dumnezeu nu cere. Dar ca o face cu ingaduinta tacita a parintelui Iustin Parvu, asta este de necrezut si de aceea inteleg perfect hotararea maestrului Dan Puric. Pacat de Dumnezeu!

 
La 6/6/09 10:20 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Nu vă repeziţi să-l judecaţi pe părintele Iustin, care nu citeşte ce se scrie pe bloguri şi care e pur şi simplu victima unui context nefericit. Sînt sigur că şi maestrul Dan Puric ţine seama de aceste circumstanţe, cu toată tristeţea pe care trebuie s-o poarte în inimă.
Fapt este că la noi nici sfinţii nu sînt cruţaţi de imixtiunile parşive ale mizeriei ambiante, iar lichelele stau gata să-i ia drept paravan, ca dracii cînd se-mbracă în straie de lumină.

 
La 6/6/09 10:50 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Securistii s-au sesizat si va ataca de-a valama, dle Codrescu, pe dvs, pe maestrul Dan Puric si pe dl Tarziu.
http://victor-roncea.blogspot.com/2009/06/sinucigasul-dan-puric-pe-urmele.html

Va pun in circa faptele care probabil le bintuie constiinta (si nu zic ca le-o mustra, ca ar fi deja un pas spre indreptare): pe maestrul Puric il acuza pur si simplu de furt si impostura, pe dvs si pe dl Tarziu va acuza de... turnatorie la serviciul secret al politiei! Si asa cum sta bine unor "nationalisti" de Dimbovita, fac si insinuari prostesti la originea etnica a a adversarilor (probabil marcati de suspiciunile la adresa originii lor etnice).

Imi pare rau s-o spun, dar, dupa parere mea, parintele Iustin are o mare responsabilitate in tot acest scandal (sa nu zic vina). Sigur ca nu mi-l imaginez navigind pe internet, dar stiu sigur ca au fost la sfintia sa oameni cu o anumita altitudine intelectuala si in care are incredere, persoane care i-au spus ce se petrece si ca trebuie sa intervina. Insa, parintele, asa blind si bun cum il stim, prefera sa-i acopere pe "ucenicii" sai tiriti in aceasta poveste si deopotriva pe sculele vechii securitati care se produc in presa si pe internet.

Apropo, Victorash Roncea (caruia ii sufla in ureche ce sa spuna amaritul de frate-sau, George) il acuza pe maestrul Puric de combinatii cu masonii. Taman el care a facut o revista impreuna cu unul dintre sefii masonilor romani, Dinu Sararu.

Pe altii ii acuza de colaborare cu serviciile secrete. Taman el care n-a facut niciodata un secret din relatiile pe care le are in vechea si noua securitate, el care le ridica osanale unor fosti turnatori si care ii tine trena generalului Talpes.

Ati mai pomenit atita obraznicie?

Mosh Guerilla

 
La 6/6/09 11:50 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

E o strategie veche de cînd lumea (şi potenţată la noi de o anume naivitate a opiniei publice) - hoţul strigă: "Prindeţi hoţii!", iar securistul: "Prindeţi securiştii!".
Autorii acestor ordinării - lăudaţi recent de alde Vadim Tudor, care n-a întîrziat să-şi recunoască părinteşte maimuţoii - îi dau acum drept contra-exemple pe fanii lui Bivolaru, după ce au defilat la braţ cu ei, şi pe Dealul Patriarhiei, şi la OTV!
Pe dos, dar întocmai ca Vadim, care, după ce maian îl porcăia ireproductibil pe Gigi Becali (pe care nimeni nu l-a mai porcăit în asemenea hal), acum defilează electoral braţ la braţ cu el (sub lozinca demagogică a nesimţirii absolute: "Doi creştini şi patrioţi/ vor scăpa ţara de hoţi")!
Nenorocirea recentă a lumii noastre ortodoxe este acest gen pervers şi fetid de militantism ideologic al pseudo-creştinismului naţional-securistic, căruia de fapt îi stă în gît orice asumare reală a Ortodoxiei, orice rigoare teologică, mistică sau morală. Pentru astfel de specimene, Ortodoxia este - şi trebuie să rămînă - doar o mască la îndemînă şi un instrument din recuzita manipulatorie, altminteri bine pusă la punct, printr-o lungă şi abjectă experienţă diversionistă.
Vor ataca în continuare şi în acelaşi stil, că de altul nu sînt în stare, şi nici nimic sfînt nu au.
Rămîne curiozitatea de ce paravan se vor mai folosi după nu va mai fi părintele Iustin (pentru care altminteri ne rugăm cu toţii să-i dea Dumnezeu zile îndelungate şi discernămînt pînă la capăt).

 
La 6/6/09 12:09 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Dan Puric este criticat de acest pseudo-jurnalist Roncea, care pretinde, fara a fi contrazis, ca are girul parintelui Iustin, si atunci pt multi saraci cu duhul Puric devine din "salvatorul neamului", de pina mai ieri, un "hristos mincinos". Slabi de minte si de inima mai sinteti, fratilor! Nu deosebiti defel duhurile.

Acuzatorii publici ai lui Puric sustin ca au evlavie la parintele Iustin Parvu si cred ca parintele de la Petru Voda e unul dintre cei mai sporiti duhovniceste parinti si vazator cu duhul. Atunci, de ce i-o fi dat credit lui Puric? De ce l-a pus sa predice in biserica manastirii Petru Voda? De ce a acceptat mijlocirea acestuia pe linga niste oameni influenti – acum dati drept francamasoni de catre "fratele" Roncea – pentru obtinerea unor fonduri pentru spitalul de la Petru Voda? Si parintele a primit banii. De ce, daca nu sint bani curati? Nu cumva parintele are motive sa creada in curatenia sufleteasca a lui Dan Puric?

Claudiu Tarziu arata pe blogul lui (http://c-tarziu.blogspot.com/2009/05/suntem-datori-copiilor-nostri-cu-un.html) ca Dan Puric, dr. Pavel Chirila si pr. Augustin de la Aiud, persoane implicate in proiectul memorialului, l-au asigurat ca acolo se va cladi totul in stil ortodox si numai cu binecuvintarea ierarhului locului si cu consultarea parintelui Iustin.

Pina acum, Roncea & Compania de sunet tipau ca la Aiud nu se mai face manastire, ci casa de cultura si ca, aoleu!, ce se intimpla cu sfintii nostri.

Cind a iesit la iveala ca se face si manastire, si un institut de cercetare cu muzeu - si ca ideea nu a fost a lui Dan Puric, ci a dr. Pavel Chirila - pe care inca limbricii astia nu il pot contesta -, Roncea si gasca au dat inapoi. Ca ei sint de acord sa se faca si centru de martirologie, ba chiar il sustin, dar sa nu fie amestecat proiectul lui Dan Puric. Desi ei stiu bine ca nu exista un proiect Dan Puric, ci doar un proiect facut de unul dintre cei mai mari arhitecti romani - care a facut lucrarea gratis, la rugamintea lui Dan Puric, si care a si refacut proiectul, ca sa nu mai fie discutii.

Deci, cine sa-i mai creada? Doar oamenii neinformati si care sint dispusi sa creada mai usor un rau despre aproapele decit un bine. Si avem multi din astia, de parca ar fi specific national.

Claudiu Tarziu face publica o adresa de la fostii detinuti politici in care acestia arata ca nu sint de acord cu atacarea lui Puric si ca sprijina proiectul. Dar Roncea da inainte cu minciuna ca Puric nu e sustinut de fostii detinuti.

Pt ca asculta si cred snoavele unui Roncea sau a unui Filo-ateu sau a unei Footini, diversi "crestini" se indoiesc de IPS Andrei (care altminteri i-a permis parintelui Iustin sa ridice la Aiud un schit si care a sponsorizat si raspindit cartea despre Sfintul Inchisorilor Valeriu Gafencu); se indoiesc de fostii detinuti politici, se indoiesc de Dan Puric si de toti cei care fac ceva in ortodoxia romaneasca.

Nu se indoiesc insa deloc de un gazetar de scandal ca Roncea, care a fost prins de atitea ori cu minciuna, dupa cum am aratat, si nici de un purtator abuziv de rasa calugareasca ca Filo-ateu, care intretine zizania la Petru Voda.

Alta prostie: Roncea zice ca Puric joaca intr-o piesa de teatru intitulata “Sinucigasul” si ca astfel este un promotor al suicidului. Prostie? Ticalosie? Ambele?
Piesa este una profund anticomunista, iar pentru ea autorul a fost deportat in Siberia la ordinul lui Stalin.

Stim ca Roncea e incult (de aici si campania lui furibunda si totodata hilara contra elitei), dar in acest caz cred ca e si intrigant. Se gindeste ca lumea prefera sa i se spuna ce contine o carte decit sa o citeasca, sa primeasca o eticheta asupra unei piese de teatru decit sa o vada. Dar nu suntem toti asa.

 
La 6/6/09 12:49 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Astern aici un mesaj pe care l-am postat pe Apologeticum care cred ca este un site al familiei Roncea si care creaza mare dezbinare in ortodoxie. De fiecare data mesajul a fost sters de administrator asa ca-l postez si eu pe unde pot ca sa stie lumea ce parsivism este acolo.


Domnule Apologeticum!
De ce vorbesti in numele parintelui Iustin?
Nu stim cine esti, de unde vii si ce vrei!
Daca postezi unele articole ortodoxe asta nu inseamna ca esti ortodox, ca te afli in ascultarea vreunui parinte si asa mai departe.
Daca tot esti marturisitor, te rugam frumos sa-ti publici identitatea dar nu de alta ci ca sa stie Bunul Dumnezeu cine esti!
Marturisitor in anonimat nu am auzit pana la varsta mea!
Arunci cu fecale in stanga si in dreapta fara sa te faci cunoscut!
Nu este o atitudine ortodoxa aceasta actiune de defaimare de instigare la ura si dezbinare!
Toate articolele scrise aici la comentarii care nu-ti sunt pe plac sau te critica le stergi. Deci nu ai curajul infruntarii criticilor!
Nu-ti asumi nici macar responsabilitatea celor scrise ptr ca in anonimat orice prostalau are curajul marturisirii.
Faci o lupta oarba de dezbinare in sanul ortodoxiei unde nicicand Mantuitorul nu ne-a invatat sa aruncam cu pietre in cei ce gresesc ci sa se caute o modalitate de indreptare ptr cel pacatos.
Daca Puric a gresit - ramane de vazut!
Dar ca tu gresesti este foarte clar!
Cel putin ai barbatia (daca esti barbat) sa lasi acest comentariu sa fie vizualizat si sa fie comentat!
Dar cum ar putea un barbat sa fie anonim? Este imposibil!
Poate porti pantaloni dar barbat nu esti!
Toate comentariile pertinente care le-am facut aici la unele din aberatiile scrise , mi-au fost sterse ptr ca matale n-ai avut curajul si barbatia sa iesi din anonimat si sa raspunzi barbateste si ortodox la ceea ce s-a scris.
Te declari practic un purtator de cuvant al parintelui Iustin!
De unde sa stim noi ca este asa?
Esti laic sau cleric?
Eu sper sa fii mirean caci altfel e jale!
Daca oi fi vreun calugaras te sfatuiesc sa incepi sa te transformi din cuier de haine monahale intr-un adevarat crestin ortodox ptr inceput si apoi sa te mai gandesti daca vocatia de calugar ti se potriveste!
Domne ajuta!

Cornel Anonimu' ! (daca tot se poarta anonimatul)

 
La 6/6/09 2:35 p.m. , Anonymous iulian capsali a spus...

Am prezentat de curand documentarul "In spatele istoriei" intr-un oras mineresc in care in general nu prea se intampla mai nimic -Petrila. Aici, cativa cativa oameni cu inima mare au organizat un festival-concurs de arta sacra, unde am fost invitat in prima zi. Invitatul special a fost Dan Puric, care, a doua zi, intr-o sala plina de copii, cadre didactice si oameni de toata mana, a tinut o conferinta care s-a transformat intr-o formidabila cateheza ad-hoc. In aproximativ un ceas, acest om a reusit sa percuteze atmosfera cu superba eficientza, a facut o pledoarie pentru lucrurile cu adevarat importante, iar indemnul asiduu la axa permanenta a vietii a fost Hristos prin Biserica Sa. Probabil ca acei copii nu o sa uite aceasta intalnire; sigur o sa ramana cu o bucuria descoperirii Adevarului. Dan Puric arunca nu o samanta, ci o ploaie de seminte peste sufletele acelor oameni dornici sa primesca tot ceea ce le lipseste, sa auda cuvintele pe care nu prea le mai aud si sa se bucure. S-a incantat alaturi de ei si episcopul locului, P.S. Timotei. O "prestatie" ortodoxa care, desi pigmentata de umorul marca inregistrata Dan Puric, era incarcata de acea tensiune a problematizarii autentic crestine. Evident ca in acest timp nu a uitat sa-l pomeneasca de mai multe ori pe parintele Iustin Parvu.
Acestui om i se fac procese de intentie, este tarat in mocirla cu frenezie tembela; acestui om i se cere sa dea socoteala, sa se disculpe, sa se justifice? De catre cine? Aceleasi personaje care se tarasc in propria nimicnicie, care s-au facut remarcate prin putinatatea ideilor si prin apa tulbure pe care o deverseaza si in care tot ei pescuiesc cu o placere morbida? Ce ma nedumereste este girul pe care Pr Iustin il mai poate acorda acestor bezmetici care-i fac rau inclusiv Sfintiei Sale. Sa alegi intre Dan Puric si aceste cartite pseudo-ortodoxe este, pana la urma, un gest de minima igiena sufleteasca.

P.S. Sa invoci un act artistic - in spetza o piesa de teatru - ca sa ataci un om, sa faci o rasturnare de planuri intre realitate si fictiune ca sa demonstrezi indemonstrabilul, sa faci apel la ignorantza cititorilor, asta da suprema imbecilitate. Or, intre imbecilitate si ortodoxie exista o sfanta, profunda incompatibilitate.

 
La 6/6/09 2:42 p.m. , Blogger Unknown a spus...

Problema se rezolva in felul urmator: Dan Puric vine la Petru Voda si discuta direct cu parintele Parvu. Discutia e pusa pe Internet.

 
La 6/6/09 4:00 p.m. , Anonymous Fratele Alexandru a spus...

De unde aceasta idee ca totul trebuie pus pe internet, facut public, vulgarizat?! Nu mai avem dreptul la intimitate nici in relatia cu duhovnicii nostrii?
Dan Puric se poate duce la Petru Voda, dar nu pentru ca sa ne satisfaca noua curiozitatile noastre nerusinate.
Iar daca nu s-a dus inca si poate nici nu se va duce, mie mi se pare de inteles atata vreme cat pretinsii discipoli ai marelui duhovnic sunt lasati sa faca ceea ce fac chiar de singurul om care ar trebui sa vrea si sa poata sa-i potoleasca, dar n-o face. Dan Puric nu-i un mucos sau un oarecare, sa se ploconeasca pe la porti ostentativ inchise si pazite de niste neica nimeni care se cred buricul ortodoxiei si se poarta de fapt ca niste sectanti care cred ca numai ei detin adevarul si numai ei se mantuiesc.

 
La 6/6/09 4:02 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Şi mie mi se pare la fel.

 
La 6/6/09 4:08 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Pentru ce sa mearga Dan Puric la Petru Voda, cata vreme Roncea il asteapta acolo pe scaunul lui Pilat ( ori, ma rog, pe la colturi, cu o bata securista in mana pe care o inmoaie din 5 in cinci minute in laturi)? Auzi, sa se posteze si pe internet!.. Mai mare ocara... Frate Adrian, discutiile matele intime cu cei ai casei le postezi pe internet a la Roncea?

 
La 6/6/09 4:17 p.m. , Anonymous Liliana a spus...

Se pare ca Dan Puric este invitatul lui Stelian Tanase azi la 3x3 pe Realitatea TV.

 
La 6/6/09 4:29 p.m. , Blogger Unknown a spus...

OK, nu vrea sa vina pentru ca ucenicii parintelui ii stau impotriva. Dar ... eu zic ca atunci cand te stii nevinovat n-ai a te teme. Doar il ai pe Hristos de partea ta.
Macar la telefon sa vorbeasca.

 
La 6/6/09 4:56 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

@ Cornel Anonimu':

"Apologeticum" este un baietan care si-a incercat norocul la munca de jos prin italia, dar n-a reusit, asa ca s-a intors cu coada intre picioare in tara si s-a oplosit la Petru Voda.
Bietul de el se afla sub "ascultare" la maica Fotini - "ziarista".

Omul poarta numele de Gabriel Cioacas si, in loc sa-si vada de propriile pacate si neputinte, are ambitia (Doamne, ce cuib de ambitiosi s-a facut la Petru Voda) de a da lectii altora. Si s-a gasit cui, lui Dan Puric. As lesina de ris, daca nu ar fi de plins.

Deci, sa ne rugam pentru fratele Gabriel.

Mihail

 
La 6/6/09 5:04 p.m. , Blogger Unknown a spus...

Scuze, mi-am dat seama ca adevarata rezolvare este impacarea si nu stabilirea vinovatilor. Vinovati suntem toti.

...

Trebuie ca fiecare dintre noi sa se straduiasca sa faca el primul pas spre impacare.

Iertati-ma.

 
La 6/6/09 6:12 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Incepi sa mai vii de-acasa, Adriane!
De fapt nu ne putem transpune noi in pielea impricinatilor, ci numai Dumnezeu stie ce este in sufletul fiecaruia. Nu-i cazul insa sa-i tratam ca si cand am sti noi mai bine ce este cu ei sau ce li se cade lor.
Pentru numele lui Dumnezeu: avem de-a face cu cel mai mare duhovnic roman in viata si cu cel mai marcant discipol al lui!

 
La 6/6/09 7:51 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Ucenicii parintelui? Ucenici de capul lor, care l-au adus pe batranul " la zi" prin angoasele lor mirenesti, prin babarnavismul lor intru ale culturii, credintei si chiar moralei ( Roncea e edificator in acest sens). " Prea ucenicii parintelui" nici ca mai permit altora sa-i fie ucenici... De ce sa vina in genunchi Dan Puric la Petru Voda si nu alti " ucenici" de-a dreptul "naravasi" Cred ca Batranul ar trebui sa plece acum in cautarea oilor izgonite de "ucenicii parintelui". E vremea. Alminteri va fi rau...

 
La 6/6/09 9:04 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Dan Puric a fost intr-adevar la Realitatea, azi. Vedeti emisiunea pe blogul lui Claudiu Tarziu:
http://c-tarziu.blogspot.com

 
La 7/6/09 6:23 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

piesa de teatru "sinucigasul" adusa ca argument este o diversiune tipic securista a celor doi roncea, care sint vrednici urmasi ai tatalui lor, tov roncea, un securist de partid si de stat. ca era si evreu, e deja secund.

 
La 8/6/09 9:32 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Nu ştiu dacă "securistul Roncea" era într-adevăr evreu (şi nici nu mi se pare că eventuala evreitate ar fi o circumstanţă agravantă în context, căci securistul nu-i mai puţin detestabil dacă-i român sadea), dar, din cîte se vorbeau prin tîrg pe vremea cînd mai toţi anti-puriciştii de azi (fraţii Roncea, Filotheu Bălan, Florin Stuparu, Mugur Vasiliu, Florian Palas etc.) erau în staff-ul lui Marian Munteanu, cel puţin fratele mai mare, George, ar fi fost în conflict deschis cu tatăl său, tocmai din motive morale şi ideologice. Chiar dacă, mai ales prin campaniile imunde de anul acesta, pare să se confirme şi în acest caz proverbul "Aşchia nu sare departe de trunchi", totuşi rămîn de părere că nu-i putem judeca atît de abrupt pe fii prin părinţi.
În ce priveşte invocarea ca acuzaţie împotriva lui Dan Puric a unei piese de teatru (pe care nu el a scris-o, ci doar o joacă), nu-i doar o mostră de incultură şi abjecţie, ci şi un semn al lipsei disperate de argumente mai acătării. Altminteri, "Sinucigaşul", artistic vorbind, este o piesă foarte bună, ce pune problema monstruozităţii comuniste cu o profunzime şi cu o gravitate cu care ex-M.P.R.-iştii n-au reuşit niciodată să o pună, ei rezumîndu-se, de regulă, la vociferaţia superficială şi violentă a unui radicalism paseist (pe nedrept confundat - de ei şi de alţii - cu poziţia legionară, care, oricîte i s-ar putea reproşa, a fost una infinit mai complexă).
Din păcate, aceşti oameni par predestinaţi să compromită toate cauzele pe care pretind a le sluji (a Ortodoxiei, a neamului, a dreptei creştine, a culturii tradiţionale, a "tinerei generaţii"), prestaţia lor reducîndu-se la un soi de aventurism ieftin şi zgomotos (în fel de fel de cîrdăşii naţional-securiste, parţial moştenite tot pe filiera M.P.R.). Pînă la urmă e un joc iresponsabil, pe fondul unui prezent confuz, atît cu trecutul cît şi cu viitorul acestei ţări. De aceea, tot ce au întreprins de-a lungul vremii n-a avut nici consistenţă, nici durată, aducînd numai vrajbă şi suspiciune, ba smintind şi o seamă de (mai) tineri inimoşi, dar lipsiţi de experienţă şi de buna digestie a reperelor (care nu există doar pentru a fi invocate retoric, ci pentru a fi asimilate şi valorificate creator, în esenţa lor lucrătoare).
Marian Munteanu a avut măcar bunul simţ de a se retrage din activismul ideologic în activismul negustoresc, în vreme ce gaşca de ciraci continuă să se exhibe pe unde apucă, într-o tristă solidaritate a nimicniciei otrăvite, în care uneori reuşesc să atragă temporar şi oameni onorabili, prin care încearcă să se legitimeze abuziv, cu un tupeu aproape diabolic.
Faţă de ei, un Dan Puric se face vinovat (ca şi alţi cîţiva) că nu împărtăşeşte radicalismul diversionist al găştii, că e prea "cultural", că e cineva în loc să fie un nimeni, că vrea să se ridice de la vorbă la faptă şi de la "ideea fixă" (marele lor idol tutelar) la "viul vieţii" (pe care ei nu reuşesc decît să-l maculeze).
Din nefericire, contextul românesc actual răspunde într-o măsură îngrijorător de mare acestui diversionism dizolvant, iar adevărata noastră problemă nu este existenţa acestor ipochimeni, ci faptul că încă se mai găseşte cine să le dea credit sau măcar să-şi aplece impur urechea spre bălăcărelile lor decerebrate. Ca şi manelele, ei "au public": aici e nodul trebii.
Iar dacă acest nod nu vom reuşi să-l desfacem (sau pur şi simplu să-l tăiem, la modul gordian), atunci vom fi la fel de vinovaţi ca şi ei de fundăturile vieţii noastre naţionale (şi chiar de pervertirea idealului ortodox).

 
La 8/6/09 11:18 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

In legatura cu Dan Puric si cu nu mai stiu ce legatura a lui cu cineva din Clubul de la Roma: daca ai avut pe vremuri un prieten, iar acel prieten a devenit intre timp mason sau orice altceva, inseamna ca ai devenit si tu? Si daca cu bani dati de el neconditionat, tu, fara nici o alta concesie sau compromis, poti sa faci un mare bine la cineva, oare nu-l mai faci?
"Argumentul" cu Clubul de la Roma e tras de par ca toate "argumentele" aduse impotriva lui Dan Puric: speculatii si noduri in papura, ca sa-l denigreze macar la cine e suficient de prost sau de necurat ca sa se lase convins de asa niste brasoave.

 
La 8/6/09 2:09 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Rugaţi-vă pentru Părintele Iustin!

 
La 8/6/09 4:44 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Avea dreptate cineva mai sus ca trebuie sa ne rugam ptr parintele Iustin, desi pare comic!
Sfintia sa este inconjurat la ora actuala de niste "ucenici"ce nu-i fac cinste in nici-un chip.
Monahul Filotheu care (Dumnezeu sa ma ierte) este campion la gafe si care cam greu leaga doua propozitii l-a facut de ras peste tot.
Prima conferinta din Bucuresti impotriva cip-urilor a inceput-o cerandu-si iertare parintelui Iustin de neascultare.
Ce mai este de comnetat la aceasta?
S-a pornit la o lupta surda asa cum spunea batranul Arsenie Papacioc fara nici-o strategie fara girul celorlalti duhovnici si asa mai departe.
In conferinta de la Iasi parintele Nicolae Tanase subliniaza perfect aceste anomalii petrecute.
Eu insumi am fost la Petru Voda si m-am convin s de neoranduiala de acolo si de cerbicia "ucenicilor".
Mergeti si va veti convinge.
Parintele, scumpul de el doarme 2-3 ore pe zi.
Permanent primeste oameni iar calugarii fac ce vor.
El insusi s-a plans in public de faptul ca nu mai este ascultat.
Cunoasteti cu totii si momentul de acum cativa ani cand a cerut pe altcineva sa fie staret. Acesta era motivul - neascultarea obstii!
Apoi tot ucenicii l-au gonit pe acela stiind ca parintele este indulgent.
Dan Puric a predicat din plin la Petru Voda cu binecuvantarea parintelui.
Daca parintele este vazator cu duhul, este induhovnicit, de ce l-a lasat pe Puric sa predice stiindu-se bine cat de periculos este sa impingi pe cineva la aceasta daca nu-l cunosti din taina sfintei marturisiri.
A gresit parintele?
Greu de raspuns!
Oricum si in cazul parintelui Iustin dementii de langa el cauta sa-l transforme intr-un mic Buda sau un papa .
Multi duhovnici au trecut astfel de ispite din partea "ucenicilor" bolnavi care vad in parintele lor un infailibil. Aici se greseste f mult caci toti suntem oameni si supusi greselii, indiferent de masura la care s-a ajuns.
Pe de alta parte acesti "ucenici" incearca sa confiste orice tip de activitate - impotriva cip-ului, memorialul de la Aiud si toate celelalte - ca fiind a "sfintiilor lor".
Parca in tara asta n-ar trebui sa miste nimic fara stirea parintelui Iustin.
Acolo la Aiud exista un ierarh care hotaraste ceea ce sa se faca sau nu. Puric nu stiu cata influenta poate avea.
Exista un mod bolnavicios de abordare a lucrurilor.
Puric este si el un puric pe calea credintei ca toti ce-i ce au intrat in lupta impotriva diavolului, iar noi nu trebuie sa ne asteptam de la el sa devina un papa al ortodoxiei.
Dar asa este la noi la romani mergem numai pe extreme.
Puric a avut un elan puternic, a facut f multe multe lucruri bune si de acum trebuie sa se astepte si la ispite. Urcusul sau duhovnicesc a avut un avant puternic si a trecut pe neobservate pe langa o seama de lucruri saltand peste ele. Acestea din urma il vor ataca la un moment dat - este o scoala a vietii pe care Dumnezeu o ingaduie peantru a ne maturiza pe aceasta cale si ptr a nu cadea in inselare.
Toti putem gresi!
Problema aici este ca un grup de ortohoti se lupta miseleste impotriva ortodoxiei folosindu-se de parintele Iustin.
Filotheu Balan a vorbit deschis intr-o conferinta de curand impotriva lui Puric iar Roncea fratili sau a si postat ordinar un colaj de imagini pe youtube defaimand cu obraznicie.
Adevarul va iesi la iveala usor, usor.
Si sa nu ne asteptam de la Puric sa fie un infailibil. caci este si el om ca si noi.

Cornel - ucenicul parintelui Iustin

 
La 9/6/09 6:39 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Mat. 5, 11. Fericiţi veţi fi voi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea.
12. Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri, că aşa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi.
13. Voi sunteţi sarea pământului; dacă sarea se va strica, cu ce se va săra? De nimic nu mai e bună decât să fie aruncată afară şi călcată în picioare de oameni.
14. Voi sunteţi lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă.
15. Nici nu aprind făclie şi o pun sub obroc, ci în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă.
16. Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri.

--Const

 
La 13/6/09 11:23 p.m. , Anonymous Vlahia a spus...

Tărie sufletească îi dorim d-lui Dan Puric în aceste momente, pentru a trece, cu ajutorul lui Dumnezeu, şi această ispită.

Totul e spre zidirea noastră sufletească şi spre mântuire. Ne rugăm pentru domnia-sa.

Doamne-ajută.

 
La 20/10/09 3:45 p.m. , Anonymous belu danut a spus...

"cine suntem" vinovati...de aceasta zarva cu "proiectul de la Aiud"... cine... "dragi,tovarasi si preteni..."mai bine zis in loc de "preteni" CRETINI. "DAN PURIC SI CRUCEA AIDULUI" de ce se imlica Maestrul DAN PURIC in asemenea "proiecte" cusute cu ata alba??? nu am varsta sa inteleg...sunt un pusti de 21ani,"nebun" dupa DAN PURIC,DANION VASILE,LAURENTIU DUMITRU,SAVATIE BASTOVOI,RAZVAN CODRESCU...ETC. si muli altii asemenea dansilor. sunt la zi cu scrierile(cartiele),conf.postate pe net...si mai toate articolele acestor bravi ostasi ai Ortodoxiei marturisitoare. acum sunt "rece" si traumatizat spiritual de acest "sacndal" cu DAN PURIC. nu il parasesc pe MAESTRUL si pe cei dimpreuna cu distinsul marturisitor nici daca mi-ar oferi Obama,pibul Statelor Unite...si nu zic cu mandrete asa ceva...ci cu dragoste dinamica pentru Adevarul UNIC -HRISTOS- In continuare "astept sa oboseasca nedreptatea"..."o fi ceva putred in DANEMARCA" dar sa lasam in plata Domnului tot ce se petrece. "nimic nu e intamplator" "tara arde si baba se piaptana" aceste "figuri de stil" cred ca descrie cel mai profun "criza de Omenie" ce se plimba prin Poporul Roman. atacam in sris pe site-uri ca sa ne aflam in treaba... ne grabim sa devenim sfinti dar uitam ca mai itai trebuie sa fim oameni... sprtanata nu moare niciodata,in Duhul Ortodox si nadajduiesc sa se limpezeasca "marea crticilor de bodega" aduse contra "spirituli de jertfa" marca unicat DAN PURIC. Doamne-ajuta!

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire