joi, februarie 22, 2018

DE LA RADU PREDA CITIRE

SUMARUL BLOGULUI 
  
 
DELAȚIUNEA DIGITALĂ
  
Cunoaştem fenomenul: sub virila protecţie a anonimatului, tot felul de comentatori îşi permit injuria, calomnia şi alte asemenea în subsolul articolului postat pe net. Autorul nu are practic nici un mijloc de apărare, neputînd să le răspundă la toţi. 
Un nou curent ia în ultima vreme amploare: blocarea conturilor de pe reţelele de socializare. Este ca şi cum, drept pedeapsă, ai rămîne fără gaze sau curent. Dată fiind dependenţa unora faţă de această manieră de comunicare, blocarea accesului reprezintă echivalentul unui prizonierat. Eşti închis în casă, cu geamurile bătute în cuie.  
Mesajul pe care îl primeşti invocă „valorile comunităţii“ de care, prin postările tale, te-ai fi îndepărtat. Ca în republica ideală (scil. totalitară) a lui Platon, alteritatea este profund periculoasă şi de aceea trebuie combătută aspru. 
Să ne înţelegem: nu este vorba despre obscenitatea unora sau despre apelul la crimă şi teroare al altora. Nu despre asemenea derapaje regretabile vorbim, cu toate că neutralitatea principială a internetului nu este compatibilă cu nici o formă de limitare, fapt confirmat de o recentă decizie a Curţii Supreme a Statelor Unite ale Americii. În aşa-numitul „internet negru“ se comit infracţiuni pe urmele cărora organele în drept au obligaţia să meargă, ştiut fiind că limita dintre virtual şi real, dintre vorbă şi faptă, este foarte subţire şi poate costa vieţile unor oameni concreţi.  
Aşadar, nu partea penală a utilizării internetului este avută aici în vedere, ci dreptul la opinii şi convingeri care pot deranja. Din punct de vedere politic, cultural, ideologic etc. Or, în plină societate comunicaţională, constaţi că nu ai voie să te exprimi, decît cu riscul de a fi arestat, precum în Turcia, sau de a nu mai avea temporar acces la reţelele de socializare. 
Corectitudinea politică atinge noi cote, alarmante, pentru că ea nu previne nimic, dar în schimb incită şi alimentează reacţii deloc prietenoase. Controlul este manifest provocator, devenind el însuşi abuziv. La baza deciziei de suspendare din „comunitate“ a unei voci considerate inadecvate stă noua categorie a delaţiunii digitale. Cineva, fără argumente, raportează pur şi simplu că eşti extremist. Etichetele sînt suficiente pentru a se lua o decizie aparent automată, rezultat al unor filtre tehnice, al unor softuri. Nimic mai fals. Aşa cum avem glorioasa meserie a comentatorilor, persoane cu nume şi prenume, iată că se profilează în brava lume nouă ocupaţii profitabile inedite: extremist al normalităţii, gardian al uniformităţii, paznic al talentelor şi caraliu al ideilor. Enter.
  
Radu PREDA
  

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire