sâmbătă, decembrie 08, 2012

UN CUVÎNT PRE-ELECTORAL DE CLAUDIU TÂRZIU

SUMARUL BLOGULUI

MAREA MINCIUNĂ


Mi-am propus să mă abţin, în această imundă şi inutilă campanie electorală, de la orice consideraţii publice (aşa cum mă voi abţine şi de la vot), avînd mai puţin decît oricînd în ce sau în cine să cred. Scena politică românească se mişcă deconcertant între abjecţie şi fanfaronadă, iar demagogia, de la stînga la dreapta, ne-a devenit „pîinea cea de toate zilele”. Bilanţul României contemporane e tragic (dacă nu cumva tragi-comic, în sensul caragialesc): după 44 de ani de teroare totalitară, au urmat 22 de ani de sinucidere democratică. Impresia este – dincolo de orice idealist concept de „normalitate” – că tot ce mai poate urma, după atîta statornicie ucigaşă şi sinucigaşă, nu-i decît putrefacţia hoitului năpădit de viermi în cimitirul săracilor de la spartul istoriei. Cred că prietenul Claudiu Târziu – care, fiind mai tînăr, e şi ceva mai optimist decît mine – a nimerit, în textul de mai jos, pertinenţa amarei lucidităţi. E tot ce am găsit ca fiind mai de cuviinţă să postez şi aici în preziua „aflării în treabă”. Se vor înghesui românii, ca nişte zombi ai propriei istorii, să-şi voteze cioclii de serviciu? Dacă vine vorba de „normalitate”, atunci o conduită decentă a morţii ar fi, fără îndoială, mult mai aproape de ea. Ca şi îndărătnica „nebunie” a unei posibile învieri (care reclamă crucea, nu urnele)… (R. C.)


CEL MAI VIU DINTRE MORŢI...


9 DECEMBRIE: 
EXAMEN LA NORMALITATE


Cîţi români normali mai sînt în ţara asta? Asta-i întrebarea la care vom avea răspunsul duminică, 9 decembrie a. c., la alegerile parlamentare. Şi de acest răspuns depinde viitorul României.

Orice român cu mintea întreagă şi niţel interes pentru treburile politice ştie că:
1. Toate partidele care contează la noi fost făcute, sau infiltrate ulterior, şi întreţinute de eşaloanele secunde ale PCR şi Securităţii (drept care mustesc şi de informatori). În aceste condiţii, este iluzorie o politică lipsită de tarele, apucăturile şi ambiţiile specific comuniste (controlul asupra persoanei, instrumentalizarea fricii, ingineria socială, limitarea pînă la extincţie a unor drepturi şi libertăţi – iată, cu libertatea presei au rezolvat prin mijloace „capitaliste”, distrugînd sistemul de distribuţie de stat, altminteri un domeniu strategic, şi stimulînd obedienţa pe bază de publicitate de la guvern sau de la privaţii-clienţi politici ai partidelor la guvernare).
2. Ideologia pe care şi-o asumă fiecare partid este numai declarativă. „Elitele” partidelor nu cred în nimic în afară de profit şi putere în scop personal. Nu avem Stînga şi Dreapta, ci numai nişte grupuri de interese care şi-au lipit etichete ideologice pentru a înşela electoratul şi pentru a se distinge unul de altul. De la masa lor bogată mai curg uneori firimituri pentru membrii de rînd şi pentru electoratul captiv.
3. Mai toţi noii intraţi în politică (fiecare la vremea lui) care n-au avut legătură cu Sistemul de dinainte şi de după ’89 au sfîrşit prin a se conforma Sistemului, adică s-au dedat la un politicianism condamnabil (care cînd nu e hoţie e oportunism, dar în ambele cazuri e demagogie şi populism). Deci s-a dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, că e o iluzie şi ideea „schimbării dinăuntru”. Cine nu s-a pliat, a dispărut.
4. Principalale partide, PSD, PNL, PDL, cu anexele lor (PC, UNPR, PNŢCD-Pavelescu, Forţa Civică-M.R. Ungureanu), dar şi noul alcătuit PP-DD şi-au schimbat atît de mult oamenii între ele încît nu numai că au dovedit lipsă de aderenţă la vreo doctrină, dar ne-au făcut şi imposibilă alegerea răului mai mic.
5. Toate partidele acestea au lideri compromişi, de la plagiatori, ca Victor Ponta şi Ecaterina Andronescu, informatori ai Securităţii, ca Dan Voiculescu, Mircea Ionescu Quintus şi Ioan Ghişe, trădători ai interesului naţional, ca Ion Iliescu, M. R. Ungureanu şi Călin Popescu Tăriceanu, pînă la traseişti, ca Aurelian Pavelescu şi Sorin Frunzăverde, incompetenţi, ca Andrei Marga şi Crin Antonescu, şi anchetaţi penal, ca Radu Mazăre şi Relu Fenechiu. (Apropo, lui Adrian Năstase nu ştiu să i se fi retras calitatea de preşedinte al Consiliului Naţional PSD. Aşadar, avem şi lideri de partide condamnaţi la închisoare pentru fapte penale!)
6. Aceste partide (sau, în cazul partiduţelui-breloc Forţa Civică, oamenii săi; să ni-i amintim pe foştii miniştri PSD Ioan Bazac şi Marian Săniuţă şi deputaţii PDL Ştefan Pirpiliu şi Dănuţ Liga) au fost toate la guvernare de mai multe ori şi niciodată nu ne-au scos la limanul promis.
7. Toate aceste partide au guvernat în toate formulele posibile, în ultimii 15 ani: PD[L] cu PNL, PNŢCD, PSD, PC şi UNPR; PNL cu PSD, PD[L] şi PNŢCD; PSD cu PNL, PDL, PC şi UNPR. Nu mai putem imagina o variantă de alianţă la guvernare care să ne facă să sperăm măcar un pic. Exclud din discuţie PP-DD, care nu e decît o adunătură de dubioşi lepădaţi de celelalte partide, care funcţionează ca o sectă, condusă de un demagog caraghios. Şi nu mă interesează nici UDMR, care e un partid etnic, mereu dispus să susţină guvernul, oricare va fi el.

CEL MAI MORT DINTRE VII...


Avînd în vedere această realitate, numai un lunatic ar mai putea vota astăzi cu vreunul dintre partidele despre care am făcut vorbire mai sus. Căci, atenţie, în ultimă instanţă, votul aşa-zis uninominal este un vot politic (o demonstrează sistemul de redistribuire a voturilor pentru candidaţii care nu au luat peste 50% şi controlul exercitat de conducerile de partid asupra parlamentarilor în timpul exercitării mandatului).
Şi cu toate astea, sondajele de opinie spun că peste 50% dintre inteţiile de vot sînt în favoarea USL (PSD+PNL+PC+UNPR). Probabil că, beneficiind de sistemul redistribuirii votorilor primite de partidele care nu vor depăşi pragul electoral, USL va avea, în final, peste 60% din mandatele de parlamentari. Singură sau în alianţă cu UDMR, reprezentanţii minorităţilor ori PP-DD, USL va depăşi necesarul de 66% pentru modificarea Constituţiei. Dacă noua-veche Putere, care a fost capabilă de porcăriile din ultimele şapte luni, va schimba Legea fundamentală a statului, ne putem aştepta la ce este mai rău.
Asta nu înseamnă că sînt de acord cu ideea că ar trebui să dăm, strategic, votul ARD. Întîi, pentru că ARD nu merită nici o fărîmă de încredere. Apoi, pentru că şi dacă i-am oferi încrederea, ca înecatul care se ţine de un pai, ARD nu va lua mai mult de 25% din mandate, ceea ce va însemna că nu va putea cenzura în mod eficient actul de guvernare.
Totuşi, ar exista o posibilitate de a evita perioada de coşmar ce se întrezăreşte cu USL la guvernare (interval care ar putea fi de cîţiva ani sau de cîteva legislaturi): să nu mergem la vot, să arătăm că majoritatea covîrşitoare a românilor sînt oameni normali, nu lunatici. Cu o prezenţă la urne de sub 30%, chiar dacă va cîştiga 70% din voturile exprimate, USL nu va avea nici o brumă de legitimitate internă sau externă (cum să pretinzi că reprezinţi 18 milioane de electori, fiind votat numai de un milion?) şi întreaga clasa politică va primi un semnal serios că trebuie să se reformeze. Şi poate că, în aceste condiţii, USL nu va îndrăzni să treacă la dărîmarea ultimelor şi atît de greu fondate şi încercate redute ale statului de drept. Poate că, sub presiunea internă şi sub cea internaţională, USL va fi împinsă încet, încet spre alegeri anticipate. Poate că pînă atunci se va naşte o alternativă politică normală. Poate…
Ştiu că e prea mult dubitativ în acest scenariu, dar avem şi o certitudine: girînd din nou, cu votul nostru, această clasă politică, nu mai avem la ce spera.

Claudiu TÂRZIU

Update 12.12.2012: Merită citit articolul "Alegerile parlamentare 2012 şi interesul naţional" semnat de Bogdan Munteanu (lucidă analiză post-electorală, dintr-o echilibrată perspectivă de dreapta).

16 comentarii:

La 8/12/12 11:05 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Vad ca la ROST s-a format o gandire comuna, defetista. Ati si inmormantatat poporul roman impreuna cu reprezentantii lui. Bravos!

 
La 8/12/12 11:35 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Comună sau nu, defetistă sau nu, gîndirea noastră a reuşit să-i dezgroape pe unii, dar n-a reuşit să îngroape pe nimeni. Poporul român s-a îngropat singur şi/sau prin reprezentanţii lui. Mai are puţin şi (se) termină de tot, cu sau fără voia noastră. A început cu vreo 18 milioane de avorturi şi stă să termine cu vreo 18 milioane de "cetăţeni turmentaţi". Dar istoria, ca o cutră, dă semne că ar merge înainte, tot mai roşie la Apus şi tot mai galbenă la Răsărit.
Poate pune Dumnezeu de-o apocalipsă, pe 21 decembrie, ca să nu mai aibă cine rîde sau plînge în urma noastră...

 
La 8/12/12 11:54 a.m. , Blogger Unknown a spus...

@ Anonim:

Nici vorba de defetism, ci de numai de luciditate. N-am indemnat la abandon, ci la o atitudine clara de sanctionare a clasei politice, fie prin refuzul de a vota (e o pozitie politica si asta, daca e asumata ca atare si nu e motivata de lene sau indolenta), fie prin anularea votului. Uneori trebuie sa darimi tot ca sa poti construi o casa sanatoasa si trainica. Cirpelile nu ne-au ajutat vreme de 23 de ani, ci numai au subrezit si mai mult casa noastra comuna, Romania. Probabil ca politicienii nu se vor sinchisi de normalitatea noastra, dar daca noi vom fi constienti de multimea noastra, poate vom avea in asta motorul unei renasteri nationale. Poate. Dar "poate" e mai bun si mai plin de speranta decit "lasa ca merge si asa" sau "nu aveam ce face, incercam sa sustinem raul mai mic".

 
La 8/12/12 12:18 p.m. , Anonymous Defetistul a spus...

Poate printre atatea vorba incap si cateva cifre. Romanii or mai fi, morti sau vii, dar tarisoara nu prea mai este a lor. Stiati ca 40 la suta din terenul arabil al Romaniei nu mai apartine romanilor si ca in fiecare zi se instraineaza in medie 3-4 hectare de padure? De la Rosia Montana pana in Insula Serpilor, e o realitate dura ca "strainul te tot paste, de nu te mai poti cunoaste". Iar prin 2050, daca nimic nu se schimba (si nu se schimba!), net majoritari vor fi tiganii. Credeti, fratilor, ca va mai pot scapa de toate astea Ponta sau Basescu, Crin sau MRU? Ei au arvunit deja in strainatate si ce a mai ramas. Toti sunt gata sa vanda, alegerile vor stabili numai cine va lua banii pentru care gasca. Urnele vor fi cantarul prostiei romanesti si sa vedeti ce vor topai prostii de bucurie! Prostul e vesel si cand sta sa o mierleasca. De vina, desigur, e tot Dumnezeu, care a lasat pe lume ca prostia sa nu doara.

 
La 8/12/12 3:47 p.m. , Anonymous Manuel a spus...

Pentru Rosia Monatana se va face referendum numai in judetul Alba: le-a fost frica sa faca la nivelul intregii tari, nu care cumva sa le scape prada din maini!

 
La 8/12/12 9:41 p.m. , Anonymous Barbu Catargiu a spus...

Imi permit sa-l contrazic pe dl Tarziu, chit ca risc sa fiu catalogat intr-un fel sau altul.

1) In primul rand, ceea ce sustineti, adica sa nu prezentam la vot, ca POATE vor fi prea putini oameni este o utopie. Mereu se vor prezenta cel putin 40% din cetateni. Mai ales ca suntem din ce in ce mai putini...

2) In al doilea rand, la o observatie mai atenta, usl are un mesaj putin diferit de pdl. Marea diferenta, pe care vad ca ati eludat-o, este faptul ca usl NU s-a pronuntat pana acum in favoarea SUE. Ori asta inseamna ca inca mai sunt sperante sa ne pastram, chiar daca-i formal, statalitatea. Odata pierduta, prin cedare oficiala, VA FI EXTREM DE GREU de recuperat. Nu uitati ca tocmai pentru acest formalism am dus 2 razboaie sangeroase: cel din 1877 si WWI. Dovada ca asa este, e faptul ca Tismanenii de serviciu ai PDL s-au si grabit sa-i faca national comunisti pe usl pe toate gardurile si sa compare UE cu URSS.

Resursele financiare, economice, culturale se pierd si se castiga, dar statalitatea...

Mie, unuia mai de voda veche, nu mi se pare asa de putin lucru, incat sa spun ca usl si ard sunt la fel.

Nu spun ca aveti dreptatea dvs, dar mie mi se pare ca suntem intr-o situatie gen 1940. Tara e ciuntita, furata, cineva trebuie s-o guverneze. Ce s-ar fi intamplat atunci daca nu ar fi existat( cu toate erorile lui) un Antonescu( nu spun ca ponta ar fi antonescu:)) ? Nu putem sa ne dezintegram in asteptarea unor "presiuni internationale"( asta o spune un nationalist?!) care sa faca ce...alegeri anticipate?! La care nu participa...tot ei?

3) In al treilea rand, v-ati pierdut credibilitatea pe acest subiect. Nu va suparati, dar dupa toata sustinerea pe care i-ati facut-o lui Basescu, lumea va privi acest mesaj ca fiind tipic...pdl-ist.

Evident, se prea poate ca usl sa o intoarca ca la Ploiesti si sa puna tara sub controlul, oficial, al Bruxelles-ului, asa cum vrea si Basescu. Dar abia atunci va fi momentul in care "vom darama tot".

Poate e mai bine sa existe o forta puternica, chiar si dictatoriala, pentru ca atunci am vedea cu claritate CINE E DUSMANUL.

Luati criticile mele cu buna vointa, asa cum au fost si scrise.

@Razvan Codrescu

" Mai are puţin şi (se) termină de tot, cu sau fără voia noastră" - sunteti asa de sigur? Oare nu a spus Dumnezeu ca va salva cetatea pentru o mana de drepti?

 
La 8/12/12 10:37 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Barbu Catargiu

Eu vorbeam aşa, omeneşte. Sigur că Dumnezeu, la care toate sînt cu putinţă, este - poate fi - plin de surprize.
Iar dacă vă trage aţa la vot, votaţi sănătos: e conştiinţa dvs. şi nu trebuie să daţi vreo socoteală pe bloguri. Cum nici noi, ceştialalţi, pe care nu ne trage aţa. Bilanţul vine mai tîrziu, iar socoteala finală se dă în faţa lui Dumnezeu (care are cu totul alte măsuri decît democraţia - fie ea europeană sau dîmboviţeană).

 
La 8/12/12 10:59 p.m. , Anonymous Iulian P. a spus...

E uimitor cum nu mai conteaza nici o evidenta cand intra omul la o idee!
Astuia i s-a pus pata cu "sustinerea lui Basescu", desi ar putea sa vada macar si numai din caricaturile de pe acest blog cat este de alaturea de drum. Dar dreptul la stupiditate este si el un drept al omnului...
Altfel, nici eu nu sunt de acord intru totul nici cu dv., nici cu dl. Târziu, dar m-am saturat de dispute, ca si asa nu duc nicaieri. Pana la urma faca fiecare ce vrea, ca rahatul e garantat pentru toti!

 
La 8/12/12 11:13 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Iulian P.

Omul e grăbit să aibă dreptate şi nu-i mai rămîne timp pentru nuanţe. Să nu i-o luăm în nume de rău!
Cît despre dezacordul dintre noi şi dvs., nu-mi prea dau exact seama în ce poate consta, dar că "rahatul e garantat pentru toţi" e o aserţiune în care sigur nu ne contrazicem.

 
La 9/12/12 1:05 a.m. , Anonymous Cristina a spus...

Solutia Diaconesti: eternul ne salveaza de efemer.

 
La 9/12/12 2:20 a.m. , Blogger Unknown a spus...

@ Barbu Catargiu:

1. O fi o utopie, dar macar imi intretine speranta, macare pina peste citeva ore. Altminteri, tabloul politic este deprimant.
Ceva imi spune insa ca prezenta la urne va fi sub 40%. Nu ca asta ar insemna mare lucru. Pentru ca absenteismul sa zguduie, ar trebui sa nu voteze mai mult de 15-20%.

2. Numai naivii cred in povestea cu Rusia. Spre est n-avem ce sa cautam. Rusia are problemele ei, mari, si nu e defel dispusa sa ajute pe nimeni. Iar fara UE, in acest moment, sintem morti. Deci, fiti pe pace, se vor gudura si Ponta si Antonescu la picioarele eurobirocratilor. Ponta si Antonescu nu s-au pronuntat in chestiunea SUE, dar, daca se va pune problema, vor lipi calciile mintenas. N-au fost clari nici in privinta Rosia Montana, a gazelor de sist si a altor probleme importante, dar vor deveni transanti dupa 9 decembrie. Vor face si regionalizarea, vor taia si pensiile si altele, daca va fi nevoie, pentru a se mentine la putere. Pentru ca nici unul din oamenii astia nu-si doreste puterea pentru a face istorie, ci pentru a face bani.

3. Da, sint nationalist, dar nu sint orb. De 23 de ani incoace singurele progrese, mici, chinuite, cum au fost, le-am facut numai la presiune internationala. Am fost obligati sa facem institutii, legi, criterii etc. Nu le-am facut din patriotism, din constiinta civica, din viziune politica, din mindrie nationala, ci din constringere. E un adevar dureros, dar asta e.

4. L-am sustinut pe Basescu in 2009, in fata unei catastrofe pe doua picioare, care, daca ar fi cistigat, punea Romania pe butuci de atunci. Pe urma, l-am tot criticat pe Basescu, dar pare ca asta v-a scapat. Asta vara, am spus ca Basescu merita sa fie demis, dar nu pentru ca ar fi incalcat Constitutia, si nu cu orice pret (chiar acela a calcarii in picioare a statului de drept). Si m-am abtinut de la vot, lasind o tara intreaga care il ura sa-l demita, daca asta vrea. Se pare ca tara n-a vrut. E vina mea?
Dincolo de asta, nu vad ce avantaj ar avea ARD de pe urma unui absenteism masiv. De altfel, ARD si Traian Basescu au chemat la urne. Unde e similitudinea de atitudine intre noi si ei?

5. Poate dvs aveti nevoie de inca un an, doi de guvernare USL, pentru a va pune pe "darimat". Eu mi-s satul de anterioarele guvernari PSD si PNL si de cele sapte luni de cind au preluat din nou puterea.
Poate dvs sinteti prea tinar sa fi prins dictatura ceausista, eu eram destul de tinar cind a cazut, dar nu chiar asa de tinar incit sa nu-mi amintesc ce a insemnat asta si sa-mi dau seama cit de greu a fost inlaturata (apropo de nationalism, tot la interventie straina).

In rest, votati sau nu votati, va priveste. Eu mi-am spus o parere, in caz ca intereseaza pe cineva. Si, dupa numarul de cititori pe care ii am in mediul virtual, se pare ca intereseaza pe destula lume.

 
La 10/12/12 11:20 a.m. , Anonymous Barbu Catargiu a spus...

@ Razvan Codrescu

N-am fost la vot, din motive obiective.Daca puteam, ma duceam si-mi anulam votul. Nu am nicio speranta in USL, de-altfel, Ponta a declarat imediat ca face alianta cu UDMR, dupa ce i-a injurat...

@ Claudiu Tarziu

Si pe mine ma intereseaza ce scrieti, altfel nu va citeam si nici nu va comentam.

Absenteismul ar fi ajutat ARD, care ar fi profitat de ocazie sa spuna: "nu sunteti legitimi", "Romania a protestat prin absenta", etc. Asa cum au facut si la referendum, unde au presupus ca toti cei care n-au fost ar fi votat pro Basescu.

Atentie, eu n-am spus ca sunteti pdl-ist, ci se vede acest mesaj al dvs, prin prisma trecutului. Si aici ma refer la acei multi dintre romani care nu sunt asa atenti la detalii, nu cerceteaza indeajuns...

Perceptiile se formeaza usor si se schimba foarte greu. Oamenii nu sunt asa atenti la detalii, in general. Daca va credeam pdl-ist va spuneam.


Eu sunt totusi, optimist: ma gandesc ca o majoritate USL va coaliza mai usor lumea impotriva lor si va fi oferi stabilitatea necesara pentru a aparea o alternativa. Mie mi se pare ca s-au castigat multe in ultimii ani, din punct de vedere al implicarii publice: nu-si vor permite sa faca nici jumatate din potlogariile facute de pdl. Si daca vor indrazni, o sa fie rau. Pentru ei.

 
La 10/12/12 11:36 a.m. , Anonymous Anonim a spus...


Tot mai multa lume isi aduce aminte ca avem si un Rege!

 
La 10/12/12 12:27 p.m. , Anonymous I. P. a spus...

Acum... alea jacta est. Sa vedem ce urmeaza...

 
La 12/12/12 11:32 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

O ţară din care nu mai rămâne decât să emigrezi...

 
La 12/12/12 11:40 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

A cui e vina ca am lasat, din 1990 pana in 2012, ca tara NOASTRA sa fie a LOR ?

M. B.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire