sâmbătă, iunie 25, 2011

SIBIU: MĂRTURII DESPRE CRUCIAŢII SECOLULUI XX

SUMARUL BLOGULUI


Luni 27 iunie 2011, de la ora 19.00, la Biblioteca ASTRA din Sibiu, la invitaţia d-lui director Ioan Onuc Nemeş, Asociaţia ROST, iniţiată şi condusă de d-l Claudiu Târziu (care este şi directorul publicaţiei omonime, ajunse luna aceasta la numărul 100), vernisează expoziţia itinerantă PE DRUMUL ÎNVIERII, închinată memoriei martirilor creştini din temniţele comuniste. Expoziţia se află la al 17-lea său popas în ţară. Ea va rămîne deschisă în cursul lunii iulie, intrarea fiind liberă.


Cu acest prilej, vor fi lansate şi două recente apariţii din cadrul colecţiei "Cruciaţii secolului XX" a Editurii Christiana din Bucureşti: DUMITRU BACU, PITEŞTI - CENTRU DE REEDUCARE STUDENŢEASCĂ (ediţia a IV-a) şi MARCEL PETRIŞOR, CUMPLITE ÎNCERCĂRI, DOAMNE! (ANII DE MUCENICIE AI TEMNIŢELOR COMUNISTE) (ediţia a II-a, revăzută şi mult adăugită), cei interesaţi putîndu-şi procura ambele volume, la un preţ promoţional, de la standul deschis la faţa locului cu ocazia vernisajului şi lansării.


Vernisajul şi lansarea vor fi succedate de un colocviu pe tema martirajului creştin în universul concentraţionar din România anilor 1948-1964, printre invitaţi numărîndu-se însuşi autorul uneia dintre cărţile lansate, profesorul şi scriitorul Marcel Petrişor (deţinut politic timp de 12 ani), împreună cu d-na Dana Konya-Petrişor, precum şi alţi supravieţuitori ai temniţelor comuniste: Demostene Andronescu (Bucureşti), Vasile-Jacques Iamandi (Bucureşti), dr. Dionisie Stoinescu (Paris), pr. Gheorghe Bogdan (Sibiu), Ilie Berghezan (Sibiu - şeful filialei locale a A.F.D.P.R.). Moderatori vor fi mai tinerii Claudiu Târziu şi Răzvan Codrescu (îngrijitorul celor două ediţii menţionate).


Organizatorii îl consideră pe regretatul veteran de război şi fost deţinut politic Gabriel Constantinescu (1921-2010), directorul timp de 20 de ani al publicaţiei sibiene Puncte cardinale, adevăratul patron moral al acestei reuniuni comemorative, mereu viu în sufletele tuturor celor ce l-au cunoscut, şi care va fi reprezentat de d-na Maria Blaj-Constantinescu (la rîndu-i fostă deţinută politic în temniţele pentru femei de la Ciuc şi Mislea).

Regretatul Gabriel Constantinescu alături de părintele sibian Ion Vladovici, 
vechi camarad de crez şi suferinţă (fotografie din anul 2008)

Faceţi click pe afiş pentru a-l mări.

Update 29.06.2011 - Pentru detalii, a se vedea prezentările post festum de mai jos:

11 comentarii:

La 26/6/11 12:30 a.m. , Anonymous Peregrinul transilvan a spus...

Este intr-adevar un moment deosebit pentru constiinta crestina si romaneasca a Sibiului care a dat atatia si atatia marturisitori in vremurile grelelor prigoane din tot secolul XX. Ar trebui ca si Mitropolitul Ardealului, care se ocupa de canonizari din Sinodul Bisericii, sa fie prezent si sa binecuvanteze aceasta evocare comemorativa a martirilor de la Aiud si din toate puscariile comunismului ateu. Asa ar arata ca simte romaneste, ca e demn de scaunul lui Andrei Saguna şi Nicolae Balan, ca Biserica este gand la gand si inima la inima cu credinciosii ei morti si vii, la care le-a pasat si le mai pasa de Dumnezeu, de Sfinti, de Neam si de Tara. Daca Bucurestiul nu este in stare, atunci sa fie Sibiul cetate a reinvierii crestine romanesti, in fata lui Dumnezeu si a lumii intregi!

 
La 26/6/11 12:57 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Nu cred că ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, poate fi străin de toate aceste lucruri, sau nepăsător faţă de capitalul de suferinţă şi jertfă creştinească al neamului românesc. Sigur că ar fi mare lucru să fie fizic prezent la acest demers comemorativ, dar ar fi încă şi mai mare lucru să fie prezent sufleteşte, în tot locul şi în toată vremea, alături de cei ce se ostenesc, după chemare şi puteri, pentru păstrarea memoriei "cruciaţilor secolului XX".
Nu se pune "concurenţial" problema între Bucureşti şi Sibiu; nu sîntem în întrecere unii cu alţii, ci cu toţii în întrecere cu noi înşine, spre slava lui Dumnezeu şi a Sfinţilor - ştiuţi şi neştiuţi - întru care El Se preamăreşte în veac.

 
La 26/6/11 7:08 a.m. , Anonymous Iulian Popescu a spus...

Nu stiu pe ce va bazati, domnule Codrescu, dar Dumnezeu sa va auda!

 
La 26/6/11 4:33 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

foarte interesant reportajul nu atat prin continut cat prin faptul ca TOTUSI unul s-a intors !
parca erau mai multi - asa a spus Mantuitorul - dar numai unul s-a intors. e bine, decat deloc...

http://www.realitatea.net/megastory-marturia-cutremuratoare-a-unui-tortionar-video_847638.html

bucovineanul

 
La 29/6/11 2:07 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Pana la urma expozitia se numeste PE DRUMUL INVIERII, cum apare la dvs., sau DRUMUL SPRE INVIERE, cum apare in Ziarul Lumina?

 
La 29/6/11 2:16 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Ce importanţă are? Ideea este aceeaşi.

 
La 29/6/11 2:51 p.m. , Anonymous I. P. a spus...

Asadar, cum anticipam eu cand va intrebam pe ce va bazati, Mitropolia a ignorat evenimentul…

 
La 29/6/11 7:03 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Nu prea aveţi dreptate. A fost de faţă consilierul cultural al Mitropoliei, părintele profesor Constantin Necula. Au fost de faţă părinţii profesori Dumitru Abrudan şi Dorin-Zosim Oancea (care a luat şi cuvîntul), foşti decani ai Facultăţii de Teologie din Sibiu, precum şi alţi preoţi sau teologi, şi ortodocşi (ca Sebastian Moldovan), şi greco-catolici (ca Gheorghe Bogdan), iar părintele Cătălin Dumitrean l-a intervievat pe d-l Claudiu Târziu la una dintre televiziunile locale. În nici un caz nu se poate spune că Biserica ar fi ignorat sau boicotat „evenimentul” (cum îl numiţi dvs.), iar dovadă stă şi prezentarea destul de corectă apărută în „Ziarul Lumina”. Impresia mea rămîne, dimpotrivă, aceea că Biserica începe să manifeste un plus de receptivitate faţă de problemă, nu numai în ţară, dar şi în diaspora (la Paris, de pildă, ÎPS Iosif Pop a inaugurat nu demult un şir de conferinţe pe tema martirajului creştin din vremea comunismului, prima fiindu-i închinată lui Mircea Vulcănescu, cu prezenţa fiicelor sale, iar în noiembrie, între altele, îi va fi închinată una şi părintelui Gheorghe Calciu, la care am aflat că vor fi şi invitaţi din ţară). E bine deci să nu trageţi concluzii abrupte sau insinuante.

 
La 30/6/11 4:41 p.m. , Anonymous I. P. a spus...

Imi pare rau, dar consilierul cultural al Mitropoliei Ardealului nu este parintele Necula (care este alt fel de consilier), ci un nimeni pe nume Savu Popa, sau asa ceva. Iar parintele Necula al dumneavoastra nici n-a ramas pana la final: a sters-o englezeste imediat cum s-a rostit cuvantul "legionar" si s-a dus sa dea raportul ca astia sunt legionari, nu masoni de-ai nostri ca "fraatele" Bichir. Ce Dumnezeu, donmule Codrescu, doar nu suntem copii mici!

 
La 30/6/11 5:50 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Oi fi încurcat eu consilierii, dar fapt este că au fost de faţă amîndoi. Dacă pe unul se întîmplă să-l cunosc destul de bine, iar pe celălalt nu, aceasta nu înseamnă că unul ar fi „cineva”, iar celălalt ar fi un „nimeni”. În ce-l priveşte pe „fratele” Bichir (ca să-i spun şi eu ca dvs.), n-are chiar nici o legătură cu împrejurarea. Şi dacă, de pildă, şi mie mi s-a întîmplat să fiu la un moment dat mai apropiat, în lumea presei, de Florian Bichir, înseamnă cumva că şi eu aş fi… „frate”?! Nu vă înţeleg încăpăţînarea maliţios-insinuantă şi nici nu văd… cui prodest.

P. S.: Deduc că aţi fost de faţă (sau că aţi fost informat de către cineva care a fost de faţă). Atunci nu se poate să nu vă amintiţi (sau să nu vi se fi relatat) că prietenul Claudiu Târziu a intervenit cu toată fermitatea, amendînd confuzia de planuri şi ideologizarea ieftină a discuţiilor. În acest sens, a fost susţinut şi de mine, şi de fostul decan Oancea, şi de o bună parte a asistenţei. Legionarismul nu este cauză de sfinţenie, nici sfinţenia certificat de bună purtare legionară. „Sfinţi” sau „tîlhari” au fost (chiar dacă în proporţii diferite) şi printre legionari, şi printre nelegionari. Ca să folosesc chiar termenii lui Valeriu Gafencu, aici nu era vorba de „haina legionară”, ci de „haina lui Hristos”. (Că legionarismul este fatal implicat, cu bunele şi cu relele lui, în istoria românească a secolului XX, aceasta este cu totul altă discuţie.)

P. P. S.: Nu, „copii mici” sigur nu suntem… Om fi oare copii mari?

 
La 1/7/11 11:08 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Ori de cate ori problema religioasa a martirilor pentru Hristos se amesteca sau se confunda cu problema politica a legionarilor se creiaza impresia ca nu vedem cerul din cauza pamantului: adica pe cele care nu se trec, din cauza celor care se trec.

Pr. Nicolae

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire