duminică, septembrie 07, 2008

SARAH PALIN ŞI AMERICA PROFUNDĂ



Discursul Sarei Palin la Convenţia Naţională Republicană a electrizat America profundă, small town America. Cu atacuri clare la snobismul lui Barack Obama, la prejudecăţile politic-corecte, la reaua-voinţă a presei liberale şi la elita politică şi intelectuală de la Washington, discursul Sarei Palin a fost considerat a perfect populist pitch, un discurs populist menit a revitaliza baza conservatoare a Partidului Republican. De la CNN şi CBS la Fox News, de la Wolf Blitzer la Anderson Cooper şi la Chris Wallace, brokerii mediatici de reputaţii politice au fost de acord că “s-a născut o stea” (A star is born).
Entuziasmul din tabăra republicană e cu atât mai mare cu cât GOP are mare nevoie de o victorie în cursa pentru Casa Albă, în condiţiile în care a pierdut deja controlul Congresului. Şi a pierdut controlul Congresului în principal din două motive. În primul rând, din pricina corupţiei, financiare şi morale, a câtorva dintre fruntaşii partidului. De la luare de mită de la marile corporaţii, la scandaluri homosexuale sau de hărţuire sexuală şi la traficul de influenţă al lobby-istului Jack Abramoff, revelaţiile presei şi ale procuraturii despre corupţia Partidului Republican s-au ţinut lanţ în anii din urmă. Şi republicanii au plătit în alegeri, pierzând chiar şi locuri care, în mod tradiţional, sunt considerate redute republicane (precum Ohio, unde guvernatorul Bob Taft, din marea familie de conservatori populişti americani atât de iubită aici, a fost înlocuit de politicianul democrat Ted Strickland).
Un al doilea motiv pentru refluxul politic republican a fost desfăşurarea contradictorie a războiului din Irak şi chestionarea modului în care s-a ajuns la acest război. Acuzaţi că au măsluit de fapt dovezile pe care le-au prezentat preşedintelui Bush şi opiniei publice americane şi mondiale, “experţii” neoconservatori ai preşedintelui s-au retras pe poziţii defensive, argumentând, în bună logică troztky-istă, că singurul vinovat pentru eşecul războiului din Irak e Bush însuşi, care nu a acceptat să atace şi Iranul. Fără o reconfigurare a întregului Orient Mijlociu, scriu neoconii, degeaba s-a făcut efortul din Irak. Argumentul sună exact precum cel care spunea că, de fapt, comunismul a eşuat din punct de vedere economic din cauză că nu a reuşit să ocupe întreaga planetă, că doar o revoluţie mondială putea asigura şansele de reuşită ale sistemului comunist, aflat altfel sub “asediu” capitalist. Dacă dumneavoastră vi se par absurde aceste raţionamente, la fel li s-au părut şi americanilor, care însă nu au făcut nici o deosebire între neoconi şi Bush, ultimul având în prezent o rată de popularitate de cca 30 % , iar primii fiind mai populari printre intelectualii români decât printre alegătorii americani.
Tocmai de aceea, s-ar părea, până şi “elita” neoconservatoare care controlează mediatic şi ideologic Partidul Republican a recunoscut că un eventual cuplu McCain-Lieberman nu ar inspira decât un entuziasm geriatric, şi nicidecum o mişcare care să ducă la cucerirea Casei Albe – şi deci la controlul executivului american şi al politicii externe. Şi, din punct de vedere neoconservator, acesta e principalul obiectiv: cel al unei politici externe americane axate pe menţinerea presiunii asupra inamicilor musulmani ai Israelului. Spre deosebire de McCain, Obama nu a oferit suficiente garanţii în această privinţă şi e mai apropiat de intelectualitatea evreiască liberală decât de mediile evreieşti şi fundamentalist-creştine pro-Israel (vezi aici si aici).
În aceste condiţii, în care votul minorităţilor se duce, cu strivitoare diferenţă de până la 55%, în favoarea lui Obama, opţiunea lui McCain era de a-şi căuta un vice-preşedinte care să poată câştiga votul femeilor dezamăgite de eşecul candidaturii lui Hillary Clinton şi care să poată aduce voturile bazei conservatoare, religioase, pro-NRA, anti-imigraţie ilegală, voturi pe care el însuşi nu le putea atrage (votanţii lui Mike Huckabee şi ai lui Ron Paul). Şi Sarah Palin a demonstrat, prin discursul ei populist de alaltăieri seară, că poate vorbi limba Americii profunde, a acelei small town America uitate în ultimii 20 de ani de un Partid Republican prins în mrejele neoliberale ale marilor corporaţii şi ale neoconilor (o mare corporaţie mediatică). Puşi în faţa situaţiei de a vedea la Casa Albă un preşedinte, Barack Obama, care este contrar intereselor lor, neoconservatorii au scos din pălărie iepurele paleoconservator Sara Palin şi au reaprins în sânul Vechii Drepte speranţele că, fie şi din raţiuni cinic-electorale, carantina trotzky-iştilor neoconservatori asupra conservatorilor, a vechii drepte, va fi ridicată.



Ceea ce ne interesează la Sarah Palin pe noi, pe români, e exemplul unui discurs antielitist, populist în sens nedemagogic, cu adevărat de dreapta. Sarah Palin nu a operat o schimbare de discurs, ci de loc: a readus discursul republican la rădăcinile Americii profunde, de oraş mic, de Midwest. Discursul ei nu e unul care predică valori abstracte, ci modul de viaţă al americanilor de rând. Ca atare, e un discurs antielitist în măsura în care pune sub semnul întrebării legitimitatea elitelor intelectual-mediatico-politice americane actuale. De aceea, e relevant şi pentru România.
Când, acum un an de zile, atrăgeam atenţia asupra faptului că “elita” din jurul preşedintelui Băsescu e antipopulistă, mi-am atras acuzaţia de păşunist. Când am scris despre România profundă, dl Patapievici m-a întrebat refractar ce e aceea. Când am scris despre România “veche” şi despre dezastrul produs de ingineriile sociale care au dus la emigrarea românilor şi la imigrarea în România a pakistanezilor şi chinezilor, am fost considerat legionar. Toate acestea au venit din partea unei elite de dreapta care nu acceptă nici un discurs cu adevărat de dreapta. A unei elite care confundă, sau se preface a nu înţelege, diferenţa şi tensiunile dintre dreapta economică, liberală, şi dreapta politică, conservatoare. După cum o dovedeşte şi articolul unui incompetent cicisbeu al elitei – un fel de “gândăcel cu mustăţile de aţă” care ne dă bună-dimineaţa de pe vrejul Cotidianului în fiecare marţi, zi cu ghinion pentru el, că e citit de noi, şi pentru noi, că îl citim pe el –, discursul şi prezenţa Sarei Palin sunt de lăudat când se întâmplă în America. Dar ferească sfântul să se întâmple la noi! În context românesc, Sarah Palin ar fi considerată legionară şi i s-ar explica imediat că nu păşcănenii, sau adjudenii, sau focşănenii contează, ci Locke, Hobbes şi chiar Pascal. De la care putem învăţa să leşinăm demn.

Mircea PLATON



30 comentarii:

La 7/9/08 2:43 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Diferenta dintre USA si Romania e cam cea dintre Sarah Palin si Elena Udrea. Sau invers.

 
La 7/9/08 2:58 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Staţi puţin, că n-a început campania electorală! Pariu că Elena Udrea o să sară cu ceva de genul "România profundă"? Numai că la noi populismul are, prin tradiţie, semn negativ...
Cît despre Mona Muscă, ar fi avut poate o şansă dacă n-ar fi bîzîit, la juneţe, pe căciula lui Ceauşescu (ca mai toţi tovarăşii de evaziune liberală).

 
La 7/9/08 3:16 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Ba, voi chiar nu vedeti ca tipa e si frumoasa?!

 
La 7/9/08 4:07 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Ba da, va fi cel mai frumos vice presedinte din istoria USA. :)

 
La 7/9/08 9:20 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Imi place (oarecum) Sarah Palin, desi nu ma dau in vant pentru populismele ei: european, retorica usor triumfalista a Americii nu ma prinde din prima. NU stiu daca merita sau nu sa castige: din discursul ei de saptamana asta aproape nimeni nu isi poate da seama daca e cu adevarat competenta sau daca se mai intreaba, ca acum putin timp, 'ce face de fapt un VP al Americii?'. In orice caz, desi infinit mai putin carismatica, figura lui Condoleezei Rice este incomparabil mai aplicata. Diferenta dintre pitbullul din Alaska si fostul rector de mare succes de la Stanford este colosala, nu incape indoiala.

Desi, din ce vad din scrisul dlui Platon, lucrurile nu stau neaparat asa. Sau, chiar si asa stand, dl. Platon prefera 'populismul nedemagogic' (in treacat fie spus pentru un istoric profesionist serios, sintagma este nula, pentru un filolog eventual, o prostioara, pentru un teolog cu frontiere fixe , un sofism) elitismului de la Washington. Minunat! Probabil ca dl. Platon a cazut prada iluziei redneck ca Sarah Palin va fi VP din marele stat Alaska, tot asa cum, probabil, acelasi domn Platon si-ar dori ca Romania sa fie condusa de la Husi, de la Holboca sau din Glodenii Gandului. O veste proasta: America nu isi va schimba capitala. Cat despre Romania,da, se poate: ea sta inca pe ganduri. Pe ganduri confuze si vindicative, ca ale lui MP.

 
La 7/9/08 9:28 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Pun pariu ca anonimul de mai sus, caruia ii place, oarecum, Sarah Palin, e MN aflat si el, geografic vorbind, nu departe de MP. Tot la studii, fireste.

 
La 7/9/08 11:19 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

"Populist" are, dincolo de ocean, mai degraba intelesul de "popular", in sensul in care si-au spus populare si o serie de partide de dreapta europene. A recepta tot ce misca pe mapamond doar prin prisma vadimismului si becalismului de pe acasa este ori naiv, ori necinstit. Probabil ca dl Platon a presimtit aceasta posibila deviere receptoare atunci cand a facut, in treacat, precizarea respectiva. Dar cel rau-voitor, dupa cum se vede, nici daca-i atragi atentia nu-si poate reprima fixatiile insidioase.
Dincolo de toate acestea, respectivul are si partea lui de dreptate: nu trebuie sa reactionam "americaneste", supralicitand ultima noutate. Sarah Palin a gasit contextual tonul, pare cumsecade si arata bine, dar de aici pana la un varf politic al unei superputeri planetare mai e drum lung.

 
La 7/9/08 2:34 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Doar americanii democrati aplauda "ultima noutate". Dupa cum s-a putut vedea, democratii nu au aplaudat-o deloc pe Palin. Femeia e batrina.In Palin, americanii conservatori au recunoscut spiritul eroului de la frontiera de Vest. Doar conservatorii pot vedea asta, fiindca doar ei au o memorie educata. Restul americanilor sint bokanovskificati.
Mr. Somehow, iubitor de logica si retorica altminteri, face niste comparatii care ne invata multe despre "gindirea confuza si vindicativa". Caci atunci cind o numeste pe Sarah Palin "pitbull", trebuia sa ne spuna si din ce rasa face parte "rectorul de la Stanford". Sau se temea ca prin asta ne-ar fi dezvaluit numele propriei sale rase?

 
La 7/9/08 3:48 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Domnule, abia se scoala omul dimineata si se si vede atacat de tot felul de anonimi pe care doar ifosele si incompetenta ii dau in vileag.
Populismul "nedemagogic", pentru orice istoric serios, asa cum anonimul banuiesc ca nu e, nu e o expresie neserioasa. De exemplu, Southern Agrarians erau populisti, dar nu demagogi. Ba, judecand dupa un John Crowe Ransom, Allen Tate, Robert Penn Warren sau Donald Davodson, erau oameni de elita. La fel dupa cum era si un Willmoore Kendall, un alt populist american de la care Bill Buckley a invatat multe inainte de a se duce pe mana demagogica, cand elitista cand populista, a neoconilor sustinatori de Condi Rice.
Populismul, in esenta, e credinta ca poporul e sursa "ortodoxiei publice", nu elita, ca elita trebuie sa reprezinte poporul. E un fel de back to basi(c)s. E o atitudine politica speculata demagogic de multi politicieni, dar care exista si in variante nedemagogice, pline de bun-simt.

In esenta, elita trebuie sa reprezinte poporul. E elita cuiva. Elitele istorice, organice, asa erau. Erau, ca sa zic asa, dobanda unui capital uman investit istoric. Elitele de astazi se autolegitimeaza si autoreproduc. Sunt parazitare si necinstite. Nu sunt elite organice. Elitele de astazi sunt caimacul altui lapte. Sunt tuflite peste noi si ne impun valorile lor de doi lei, cum ar fi credinta ca Rice e mai breaza decat Palin pentru ca e "intelectuala" de Stanford.

Asa, bun, ma duc sa-mi beau ceaiul.

 
La 7/9/08 4:06 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Da, domnu' Mircea, vedeti ca pentru dems si neocons expresia "we, the people" se citeste: "WE. Which people?"

 
La 7/9/08 5:11 p.m. , Blogger gheorghe fedorovici a spus...

Nu contează dacă textul fanului Condoliţii este scris sau nu de Neamţu. Ce contează este că omul l-ar fi putut scrie, aşa cum l-ar fi putut scrie orice alumni NEC. Fiindcă pentru acest tip de om, misiunea intelectualului se reduce la identificare centrului de putere şi însuşirea atitudinii corecte faţă de el (prin cei doi timpi ai sprijinirii puterii şi lărgirii sferei ei de influenţă).

Autorul comentariului respectiv ne aminteşte de nişte observaţii absolut identice în spirit făcute cu două mii de ani în urmă: „din Galileea nu s-a ridicat proroc” (Ioan 7, 52) şi „din Nazaret poate fi ceva bun?” (Ioan 1, 46). Imposibil, întăresc mercenarii culturii, fraţi buni cu toate autorităţile din lume a căror menire este de a pecetlui Adevărul cu pietre de mormînt: figurile publice legitime nu pot veni decît de la centru, din Ierusalim, Washington sau Bucureşti, strada Plantelor nr. 21.

… „Falling towers
Jerusalem Athens Alexandria
Vienna London
Unreal”

 
La 7/9/08 5:16 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Alde MN mai cuteaza sa-si ridice glasciorul? Nu pot sa cred! Au astia dom'le o virilitate in glas de pitigoi vopsit. Cum o dai, tot a papagal seamana! Palin nu le place ca e muiere de soi bun, are seva. Pitigoilor, care au complexul femeii in general (daca, pe deasupra, sunt si frumoase si mame de 5 copii este cu atat mai grav) le plac genul Condi sau Mungioacele, astea mai sterpe si mai doctore in ciunga intelectuala deja mestecata. Chestie de gust...
Pitigoilor vopsiti le place sa ramana, pana la urma, tot cu o gheara in gat si cu cealalta intre picioare. Chestie de optiune...

 
La 7/9/08 5:24 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Cît de ticălos trebuie să fii ca să iei bani de la rednecks şi apoi să-i înjuri, ori să-i dispreţuieşti? Şi apoi iar să le ceri o bursă, iar să-i înjuri, şi tot aşa. Cel puţin Adrian Păunescu i-a rămas fidel stăpînului său (că tot se făcu cîndva o comparaţie).

 
La 7/9/08 5:34 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

O boala grava transmisa romanilor de catre comunisti si consumism este vedetismul. Orice analfabet imbogatit si orice pieicidi revenit in Romania dupa un sejur exotic prin biblioteci occidentale nu se mai comporta ca un om normal. Se considera deasupra tuturor, priveste lumea din pleroma "alesilor". Mai grav este ca vedetismul a contaminat "poporul". Acesti indivizi n-ar putea "sa se dea mari in apa mica" daca omul de rand n-ar crede in star-systemul mediatic, in falsitatea imaginilor lansate de masina propagandistica. Vedeta fascineaza fiidca imaginea TV fascineaza. MN are o voce intrucat Plesu, sau Patapievici, sau Tismaneanu sunt de foarte mult timp prezente publice exagerate, staruri intelectuale. Ca sa fii recunoscut in Romania, trebuie sa te comporti ca un "om de elita"(vedeta), sa aspiri la statul cvasimitic pe care ti-l ofera statutul de celebritate. Cum vreti ca Sarah Palin, o "taranca", o anti-vedeta sa-i inspire pe telectualii romani? America damboviteana este America hollywoodiana si neoconica - o utopie cinematografica si un "proiect" politic al elitelor globaliste, ambele nu exista pentru americanii de rand si majoritatea romanilor din SUA care LOCUIESC si MUNCESC in tara reala.

 
La 7/9/08 6:47 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Mama, ce frustrati sunt unii!

 
La 8/9/08 9:17 a.m. , Blogger blog'n'roll a spus...

Mi se pare alarmant faptul ca nu "aud" voci feminine pe bloguri. E ciudat. A fost o domnisoara acum vreo luna si a fost trimisa la cratita.
Avem si noi destule Sarah Palin, unde sunt? Am ramas cu Mungiu si altele asemnea ei? Ma doare aceasta constatare.
La multi ani de Sfanta Maria Mica!

 
La 8/9/08 9:33 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Subscriu observaţiei înciudate de mai sus şi urez şi eu LA MULŢI ANI! tuturor celor ce poartă numele MARIA, sau nume împărtăşite din numele acesta.

 
La 8/9/08 11:32 a.m. , Blogger redivivus a spus...

Dragilor... sa nu uitam realitatea cruda...si sa privim ferm dincolo de cuvintele amagitoare.Daca nu e cu ingaduire de la Poporul Ales, atunci nimic nu se face (in politica ...in cea Americana in special).
Ia priviti voi dragilor catre fereastra:

http://daledamos.blogspot.com/2008/08/is-palin-pro-israel-see-for-yourself.html

Ca doar Ron Paul nu s-o putea alege din lipsa de pupaturi la AIPAC.

Deci fratilor, avem de-a face cu:

1. Mc Cain-Palin: Gasca de dementi
(asa numiti neoconi taiati imprejur impreuna cu ceilalti tembeli numiti "crestini zionisti" -> gradina zoologica degenerata din protestantismul dispensionalist).

2. Obama - Biden: Gasca alorlalti taiati imprejujur Madelaine Albright @ comp.

Pe scurt: Cu primii se ajunge la conflict deschis cu Rusia (si se ataca Iranul). Cu ailalti se ataca Iranul si se mai da ceva si rusilor ca sa taca.

Pentru Romania e rau si-si.

Deci sa nu ne entuziasmam. Ne trebuie o armata puternica (nu mizeria de politie militara sub NATO) si politicierni cu coloana vertebrala.
Care spera de la UE... o sa ia "rima" ma scuze fetele simandicoase.

Cu Gasca #1... nu prea mai avem timp.... Cu gasca #2 ar mai fi vreo 3 ani de ragaz ca Romania sa se pregateasca A SCHITA macar un gest de a fi pe doua picioare.

Restul sunt povesti....

Pe scurt: E groasa.
Pe lung: Sunt sanse. UE se duce, NATO asijderea, rusu ni se
baga iar in coasta, debedeii cu umanismu' de Bruxelles pleaca
tai-tai...iar "boboru" ramane cu ochii vineti, dar cu o (poate) regasire de sine pe care numai "frica-pazeste-bostanaria" o poate aduce.
... si cu frica... speram ca vine si Frica De Dumnezeu... pe moment facuta uitata.

Doamne' Ajuta !

PS: Pentru "ai cu Bruxell(e)'u... ia de vedeti:

http://galbeckerman.wordpress.com/2006/01/06/the-neoconservative-persuasion-examining-the-jewish-roots-of-an-intellectual-movement/#more-37

 
La 8/9/08 11:39 a.m. , Blogger redivivus a spus...

... mica continuare...spre aprofundare...:)

Vedeti ce zic "fratii alesi"...despe ei insisi:

http://www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/003/000tzmlw.asp

Asta pentru cei cu "antisemitismu' ".

 
La 8/9/08 11:42 a.m. , Blogger redivivus a spus...

...continuare...

Pentru ai cu "antisemitismu'" ... si cu "umanismu' "
(UE etc)... luati de aprofundati:

http://www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/003/000tzmlw.asp

Se scriau d'astea prin '20... numa' ca era cu comunismu'...
Lectura placuta.

 
La 8/9/08 11:43 a.m. , Blogger redivivus a spus...

Scuzati...adresa corecta este:

http://www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/003/000tzmlw.asp

 
La 8/9/08 11:46 a.m. , Blogger redivivus a spus...

http://www.weeklystandard.com/
Content/Public/Articles/000/000/003/000tzmlw.asp

sau dati un "search" pe Google pentru:

"The Neoconservative Persuasion" ,
Weekly Standard

... din nu stiu ce motive adresa nu apare corect la afisarea comentariului

 
La 8/9/08 1:19 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Va invit sa cititi si comentariile la acelasi text de pe blogul lui Claudiu Tarziu. Mi se par mai coherente si mai consistente.

 
La 9/9/08 11:51 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Cititi, cititi! Ne antrenam si noi pentru mica noastra campanie electorala. Ei nu neoconii, noi cu coconii!

 
La 10/9/08 2:04 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Ce v-a venit, mai oameni buni, cu "modelul american"? Nu vedeti ca rade dracul de voi? Ce-are Hristos cu Mamona? Veniti-va in fire, ca pareati oameni cu scaun la cap!

 
La 10/9/08 2:47 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

@ anonim ortodox

Se vede treaba ca n-ai inteles nimic. Daca cogitate nu e, nimic nu e.

 
La 10/9/08 3:12 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Apropos de analiza de doi lei a analistului dilematic Sever Voinescu, care spunea ca Palin nu aduce voturile femeilor, iata ce anunta Reuters, care, desigur, nu-si ia analizele de la "elitele" noastre analiste de doi bani:

Poll shows big shift to McCain among white women
http://news.yahoo.com/s/nm/20080909/pl_nm/usa_politics_women_dc

 
La 10/9/08 11:45 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

De la americanism la feminism trecerea se face lin, pe coada dracului. Cat despre "änalistul" Sever Voinescu, cred ca si un Andrei Plesu stie ca-i putin la minte, dar are calitatea de-a fi de-al lor. Si nu te mai incinge asa, Firearm, ca risti sa ajungi si tu pacaliciul Dilemei!

 
La 10/9/08 3:18 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Anonimul ortodox e mai catolic decat papa si mai ortodox decat Hristos, care spunea sa-i dam Cezarului..., si lui Dumnezeu...
Suspina dupa Bizant, dl anonim, da' nu a avut vreme sa inteleaga ce si cum trebuie sa fie raportul nostru cu realitatea si care era, de exemplu, raportul Bizantului cu lumea pagana, cu vechea Roma, de exemplu.

 
La 11/9/08 9:05 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Ochelarii Sarei Palin au facut furori in America... Poate-ti tragi o pereche, pana nu se termina campania, ca n-au termen de garantie... Daca nu te satisfac, ii pui la cal (cand iesi cu el prin realitate), dar se cheama ca ai trait clipa!

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire