marți, mai 21, 2013

A MURIT ISTORICUL GHEORGHE BUZATU



Prof. Univ. Dr. Gheorghe Buzatu, unul dintre cei mai vrednici cercetători din ultimele decenii ai istoriei noastre interbelice, a trecut dincolo la amiaza zilei de luni 20 mai 2013. Cardiac cronic, depăşise cu bine un atac cerebral în 2011, dar boala de inimă l-a răpus în cele din urmă, în plină activitate profesională. "Această tragedie a venit cînd ne aşteptam mai puţin. Părerea noastră era că şi-a revenit foarte bine, redevenise activ, era foarte mobil. Participa la conferinţe, simpozioane... Chiar ieri am fost împreună la Bîrlad [la Tîrgul de Carte din cadrul Zilelor Culturii Bîrlădene]", a spus tînărul cercetător Corneliu Ciucanu, colaborator apropiat al său.
Născut la Sihlea-Vrancea, pe 6 iunie 1939, a urmat studii de Filologie şi Istorie la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (1956-1961), devenind doctor în Istorie încă din 1971. De Iaşi şi-a legat cu precădere viaţa şi activitatea profesională: a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Arheologie "A. D. Xenopol" şi cercetător ştiinţific principal al Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană, ambele ţinînd de Filiala Iaşi a Academiei Române, sub a cărei egidă a coordonat şi prestigioasa colecţie "Românii în istoria universală" (peste 140 de volume); a fost senator de Iaşi în legislatura 2000-2004 (ales, neglorios, pe listele Partidului România Mare), răstimp în care a făcut parte din Comisia pentru politică externă a Senatului şi din Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, iar o vreme a fost chiar vice-preşedinte al Senatului României. În ultima parte a vieţii, a fost profesor universitar la Craiova şi la Constanţa (unde a devenit, în urmă, Doctor Honoris Causa al Universităţii "Ovidius"). În 2008, Adunarea Generală a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România îl alesese membru corespondent.
A scris peste 50 cărţi şi peste 500 de studii şi articole publicate în periodice sau în volume colective, a îngrijit (singur sau în colaborare) peste 70 de volume de interes ştiinţific, iar printre titlurile sale cele mai de seamă trebuie menţionate: România şi trusturile petroliere internaţionale pînă la 1929 (Iaşi, 1981 - Premiul Academiei Române), Din istoria secretă a celui de-al doilea război mondial (2 vols., Bucureşti, 1988-1995), “Procesul” lui Cor­neliu Codreanu (mai 1938) (volum editat în colab. cu Kurt W. Treptow - Iaşi, 1994), Aşa a început Holocaustul împotriva poporu­lui român (Bucureşti, 1995), Ra­dio­grafia dreptei româneşti: 1927-1941 (în colab. cu Corneliu Ciucanu şi Cristian Sandache, Bu­cureşti, 1996 - una dintre cele mai corecte tratări istorio­gra­fice ale problemei), O istorie a petrolului românesc (Bucureşti, 1998; reed. 2009, tradusă şi în engleză), Istoria românilor în secolul XX: 1918-1948 (Bucureşti, 1999; reed. 2002), Mareşalul Antonescu la judecata is­to­riei (coord., Bucureşti, 2002) şi Mare­şa­lul Antonescu în faţa istoriei (în colab. cu Dana Beldiman şi Eftimie Ardeleanu, Craiova, 2002).
Deşi a trăit vremuri dificile (cu compromisurile ştiute sub vechiul regim) şi pare să fi avut vocaţia păguboasă a încîrdăşirilor nefericite (Kurt W. Treptow, Corneliu Vadim Tudor, Vlad Hogea, Victor Roncea etc.), a fost un om fundamental cinstit şi generos, iar aventura politică peremistă (depăşită în cele din urmă) i-a umbrit nemeritat prestanţa ştiinţifică şi bunul naţionalism (tot mai rar în tagma istoriografilor noştri, mai pervers ideologizaţi chiar decît în vremea comunismului). Nu ştiu în ce măsură s-ar putea spune că a făcut şcoală în istoriografia românească postcomunistă, dar a avut destui discipoli şi colaboratori tineri, care-i vor duce mai departe cercetările, cu măcar o parte din duhul care le-a însufleţit.
Eu unul, mişcat de trista veste, regret sincer că uneori l-am judecat poate, în vîltoarea conjuncturilor, mai aspru decît ar fi fost cazul şi că nu l-am mai întîlnit din 2004 sau 2005 (nici măcar nu-mi mai amintesc exact!), cînd a ţinut morţiş să ne vedem - cu aceeaşi căldură ca altădată - şi să-mi înmîneze într-un plic contribuţia sa la ediţia bilingvă a Infernului dantesc (pentru care solicitasem sprijin prin intermediul Punctelor cardinale, la care a fost mulţi ani abonat). 
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească. (R. C.)

Recomand necrologul făcut profesorului Gheorghe Buzatu 
de fostul său student Mihail Albişteanu: citeşte aici!

5 comentarii:

La 23/5/13 10:33 a.m. , Anonymous Corneliu a spus...

Odihneasca-se in pace!

 
La 23/5/13 8:50 p.m. , Blogger geografu a spus...

În 1939, Sihlea era în judeţul Râmnicu Sărat.

 
La 23/5/13 11:44 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Geografu

La rigoare, e bine de ştiut. Dar în 1839?

 
La 25/5/13 11:20 a.m. , Anonymous Barbu Catargiu a spus...

Dumnezeu sa-l ierte! D
Fara a urmari altceva decat informatia, care au fost compromisurile cu vechiul regim?

 
La 25/5/13 12:19 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

E o întrebare foarte tinerească, la care sper că nu va avea nimeni nedelicateţea de a se apuca să răspundă. Să zicem că au fost cele care au fost (şi că nici vorbă să fi fost numai ale sale). În orice caz, în comparaţie cu marile şi multele lichele ale acestei ţări, bietul Gheorghe Buzatu (ca şi un alt recent plecat dintre noi: Florin Constantiniu) a fost aproape un pur.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire