miercuri, decembrie 19, 2012

TINERII BASARABENI ÎN ROMÂNIA

SUMARUL BLOGULUI


Semnalez un material util şi interesant, bine sintetizat şi bine scris, pe blogul doamnei Alina Ioana Dida: Cercetare despre basarabenii care studiază în România. Problema raporturilor dintre România şi Basarabia are un reper esenţial în generaţia tînără. Conştiinţa identitară şi deschiderea europeană a tinerilor basarabeni se arată încurajatoare, chiar dacă vor fi existînd mari diferenţe între tinerii basarabeni ajunşi la studii în România şi cei care nu au avut această şansă, rămînînd numai cu experienţa de „acasă” sau cu aceea, fatalmente dizolvantă (identitar şi ideologic), a mediilor rusofone. Statul român a creat, în ultimii ani, oportunităţi inportante pentru fraţii de peste Prut, dar rămîne destul loc de mai mult şi mai bine, dacă mai credem cu adevărat într-o posibilă unificare într-un viitor apropiat (şi care nu mai poate face abstracţie, orice s-ar spune, de noul orizont european). Rămîne doar întrebarea cît de sincere au fost răspunsurile celor chestionaţi şi dacă nu cumva trebuie admisă din capul locului o anume marjă de oportunism (bursierii simţindu-se datori faţă de statul român cu declaraţii care să-i fie plăcute şi favorabile)… Oricum ar fi, un vînt proaspăt pare să adie în mentalul generaţiei tinere – de dincolo, cît şi de dincoace de Prut. Handicapul de ansamblu al lumii româneşti nu sînt atît tinerii „prost crescuţi”, cum părea la un moment dat, ci fosilele comuniste şi neocomuniste de pe ambele maluri ale Prutului, care au încă „pîinea şi cuţitul” şi nu se sinchisesc prea mult de aspiraţiile noilor generaţii. (R. C.)



CERCETARE DESPRE BASARABENII
CARE STUDIAZĂ ÎN ROMÂNIA

La începutul lunii decembrie 2012 a fost lansată sinteza raportului Traiectoria tinerilor basarabeni veniţi la studii în România - între mit şi realitate, efectuat de către Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române şi Institutul pentru Românii de Pretutindeni „Eudoxiu Hurmuzachi” din cadrul MAE. Cercetarea a avut ca obiectiv determinarea câtorva trăsături identitare la nivelul tinerilor basarabeni care studiază în România, elevi de liceu şi studenţi din centrele universitare mari (Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi), şi s-a bazat pe 450 de chestionare autoadministrate şi 35 de grupuri de discuţie.
Conform datelor oficiale, în anul 2011 numărul tinerilor aflaţi la studii în România, proveniţi din Republica Moldova, era de 10.000, din care aproape 7.000 studenţi. Cercetarea a fost făcută în perioada mai-octombrie 2011.
Profilul general al tânărului cuprins în cercetare are ca axe identitare integrarea în Europa alături de România, reunificarea şi cetăţenia română. Peste 64% din cei intervievaţi au declarat UE drept preocupare importantă în momentul de faţă. Peste 65,7% dintre ei ştiu că există un destin comun al tuturor românilor şi răspund DA la întrebarea Sunteţi de acord cu reunificarea Basarabiei cu România?. 60,4% dintre tineri susţin că dobândirea cetăţeniei române trebuie să fie o prioritate pentru cetăţenii Republicii Moldova… Citeşte mai departe


2 comentarii:

La 19/12/12 10:25 p.m. , Blogger Alina Ioana Dida a spus...

Multumesc pentru semnalare.
Sinteza poate fi gasita pe www.issuu.com

 
La 26/12/12 10:44 p.m. , Anonymous liviuta a spus...

SPer ca noul guvern sa nu schimbe (in rau) politica fata de Basarabia (Rep. Moldova), respectiv Rusia.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire