vineri, noiembrie 19, 2010

DELAPIDAREA SĂNĂTĂŢII PUBLICE

SUMARUL BLOGULUI

D-l Iulian Capsali, secretar general al Forului Ortodox Român


CARDUL DE SĂNĂTATE: O LOVITURĂ
DATĂ INTERESULUI NAŢIONAL


Forul Ortodox Român a participat, joi 18.10.2010, la dezbaterea organizată de Ministerul Sănătăţii în jurul proiectului de ordonanţă de urgenţă prin care se doreşte introducerea cardului de sănătate cu cip.
Printre multele controverse legate de proiectul legislativ (unele dintre ele punctate şi de FOR în comunicatul de acum câteva zile, când ceream dezbatere publică) a ieşit la iveală un lucru şocant, făcut public de reprezentantul Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet, Bogdan Manolea, spre stupoarea autorităţilor prezente la dezbatere. Anume că, deşi proiectul legislativ însăilat de autorităţi este în stadiul, chipurile, de a fi supus dezbaterii publice, Imprimeria Naţională a organizat deja licitaţia prin care a acordat fonduri publice unui furnizor de semiconductori de tip cip cu contact pentru smart carduri folosite pentru cardurile de sănătate! Suma contractului este de aproape 35 milioane EUR (cu TVA).
Mai mult decât atât, anunţul pentru organizarea licitaţiei a fost făcut public ÎNAINTE ca Ministerul Sănătăţii să facă publică nota de fundamentare a OUG privitoare la introducerea cardurilor de sănătate, fapt ce denotă graba şi dispreţul faţă de dialogul cu cetăţenii, care este doar simulat, deciziile fiind deja luate. Reamintim că aceste fonduri reprezintă doar o mica parte din costurile presupuse de implementare a întregului sistem informatic necesar pentru susţinerea cardurilor de sănătate. Pentru a avea o idee despre aceste costuri, în Germania, de exemplu, implementarea unui astfel de sistem a costat 1.7 miliarde de euro şi a fost un eşec, proiectul fiind blocat în acest moment. Dacă cea mai puternică economie a Europei, Germania, a eşuat cu acest plan, cum de îşi permite o ţară care se împrumută pentru pensii şi salarii, să înceapă un asemenea proiect?!
De notat mai este faptul că, prin această lege, care se caută a fi introdusă rapid în Parlament prin ordonanţă de urgenţă, actualii guvernanţi spun că se vor economisi câteva sute de milioane de lei, scurşi din sistem din cauza... medicilor de familie (trebuia găsit şi ţapul ispăşitor pentru catastrofa din sistemul de sănătate!). Este, evident,  absurd să vrei să acoperi pierderi cheltuind pentru aceasta sume colosale, mult mai mari decât pierderile în sine!
Totodată, este evident faptul că libertatea noastră de conştiinţă, dreptul la intimitate şi la protecţia datelor personale sunt puse în pericol de un stat căpuşat de grupuri de interese care promovează, pe spinarea oamenilor acestei ţări, proiecte de informatizare a societăţii care sunt complet ineficiente pentru scopurile ”generoase” oficiale, dar care pot îndeplini, în schimb, o singură funcţie: aceea a creării cadrului logistic necesar supravegherii cetăţenilor români.  
La această dezbatere,  autorităţile au promis alternativă la cardul electronic de sănătate. Acest lucru este pozitiv, deşi, aşa cum s-a arătat, erau obligate să garanteze acest drept, conform Constituţiei şi legilor în vigoare. Recunoaştem însă că este tulburător şi revoltător sentimentul că libertatea şi demnitatea noastră se află la bunul plac al unor grupuri de presiune şi de interese şi că doar în urma luărilor de poziţie ale societăţii civile româneşti autorităţile catadicsesc să mai dea un pas înapoi în acest marş forţat către abuzuri asupra libertăţilor civice.
Întrebarea pe care o pune FOR este: putem noi, ca societate civilă, să determinăm autorităţile să renunţe la folosirea banului public împotriva intereselor naţionale şi a drepturilor oamenilor la o viaţă privată normală, lipsită de intruziunea statului? Credem că stă în puterile noastre să dăm acest răspuns.

Secretar General FOR
Iulian Capsali

11 comentarii:

La 19/11/10 7:42 a.m. , Anonymous Big Ben a spus...

Societatea civila joaca table pe balcon, sparge seminte la cinema, isi bea ultimul leu la carciuma, e preocupata de capra vecinei, sta cu mana-ntinsa la pomeni electorale, casca gura la tembelizor, se calca-n piciore la Mall, asculta manele la mobil, sta in pat cand e sa mearga la vot, da cu jula la locul de munca, mananca prost, fumeaza mult, injura de cele sfinte, se ia de bracinari cu Basescu, Plesu, CTP, Udrea si cu seful de post din sat, e obeza, isi bate copiii, e macinata de invidie, n-are argumente si te ia de beregata, e inculta, nedusa la biserica, e cu fundu-n doua luntrii, te calca cu BMW-ul pe zebra, e plecata in Spania si izgonita din Franta. Societatea romaneasca, cu alte cuvinte, e cu susu-n jos, cu capu-n traista si taraie sabia prin tarana tranzitiei postdecembriste. Prin urmare ce-i pasa ei de cardul de sanatate? Ce mai inseamna pentru societatea civila de azi "interes national", "demnitate", "viata privata", "drepturi cetatenesti", si "libertate"? Nu-i pasa nici cat de-o ceapa degerata.

 
La 19/11/10 7:46 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Totul se fura in Romania. Oficial (si uneori cu anticipatie). De la flota tarii si pana la Insula Serpilor, de la bugetul de austeritate si pana la fondurile europene. Singura masura care ar putea stopa hotia, adica o dictatura militara de cativa ani, nu mai este nici ea, din pacate, posibila. Prin urmare, domnule Capsali, nu mai nimic de facut cu aceasta tara de talhari si de lepre. Democratia e pentru societati sanatoase, nu pentru societati bolnave. Pentru acestea din urma democratia nu face decat sa agraveze boala.

 
La 19/11/10 10:07 a.m. , Blogger hamlet a spus...

pentru Big Ben si anonim de la 7,46. nu confundati Romania cu guvernul si nici cu familiile si prietenii vostri.
Si nici pe ei cu societatea civila. Si cei care scriu pe blog, aici, care au postat articolul, ci care au participat la dezbatere, ei nu trebuie luati in calcul atunci cand infierati cu manie de comisar bolsevic tara?
Romania o fi si asa cum ati descris-o - depinde si prin ce cercuri va miscati, totusi - dar nu e NUMAI asa cum o descrieti, si voi si altii din acceasi extractie.

 
La 19/11/10 10:56 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Se pare că ceva putred este totuşi în Danemarca, Hamlet dragă..

 
La 19/11/10 11:39 a.m. , Blogger Iulian Capsali a spus...

Sa ma iertati, dar cred ca toti aveti dreptate, cel putin partial. Zic si eu, ca rabinul:)

Important este nu sa ne plangem, ci sa gasim solutii pentru iesirea din aceasta fundatura cu iz grotesc. Pe langa rugaciune si asteptarea unei minuni - ma intreb in fiece zi daca o mai meritam - trebuie sa facem ceva, caci Dumnezeu ajuta, dar nu baga in traista. Cred cu tarie in necesitatea ca recomandarea parintelui Arsenie Papacioc sa fie luata foarte in serios, aceea de a fi "o prezenţa" - adica sa-l avem pe Dumnezeu permanent in faţa- si sa actionam ca atare, cu gandurile si cu faptele noastre. Altminteri cred ca este mult mai comod sa deznadajduiesti, dar complet nefertil.

 
La 19/11/10 2:59 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

http://www.ziuaveche.ro/actualitate/sanatate/8132-scandalul-cardurilor-de-sanatate-licitatii-lansate-inainte-de-adoptarea-legii.html

 
La 19/11/10 6:57 p.m. , Anonymous Big Ben a spus...

@Hamlet
Amice, uite ce a spus ieri dl. Plesu: "Noi suntem un popor de dirijori, fiecare român fiind convins că el ar putea să conducă strălucit ţara. De câte ori nu am auzit: "Dă-mi mie 3 luni şi zece inşi şi o să vezi ce fac". Şi, după ce ai declarat asta, te duci şi te îmbeţi".
Acum nu stiu daca se referea la familia dumitale sau la prietenii mei. Cert este ca asa suntem cu totii, de sus pana jos.
"La noi totul începe printr-o aşezare la un aperitiv, o comandare de ţuică, iar prima replică e "Criză, mon cher"" (AP).
Întrebat de către Sorin Alexandrescu dacă n-ar trebui ca românii să fie mai serioşi, mai nemţi, mai olandezi sau mai islandezi pentru a o duce mai bine, AP a replicat: "Măcar mai bulgari".
Разбирате ли?

 
La 21/11/10 3:31 a.m. , Anonymous Corneliu a spus...

Mi se pare ca dl. Capsali a dat in mania protestelor...

 
La 21/11/10 9:04 a.m. , Anonymous C. P. a spus...

Poate cineva care vorbeste cu un specialist IT sa afle daca nu cumva baza de date pe care vor s-o construiasca ii va incurca mai mult pe cei care, eventual, ar dori sa profite ilicit de ea. Pana la urma, mie nu mi-e clar daca supravegherea aceasta sofisticata, dusa la paroxism din punct de vedere tehnic, nu este semn de slabiciune si de haos chiar in ograda programatorilor...Cred ca verbul "a controla" nu mai are mare consistenta in vremea aceasta, a modernitatii "lichide", cum spun unii. E de discutat.

 
La 21/11/10 9:45 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

@ Corneliu:

Din cite vad si inteleg, dl Capsali da comunicatele FOR in numele FOR, nu al sau personal.
Apoi, interventiile FOR vi se par nejustificate?
Cred ca politicienii isi fac de cap in tara asta si pentru ca indeobste societatea civila nu prea reactioneaza.
Acum, ca sa coagulat un pol civic ortodox, in loc sa-l sustinem, ca ne apara interesele, o dam in dileme si manii?

Nelu matriteru'

 
La 21/11/10 11:27 p.m. , Anonymous Război întru Cuvânt a spus...

Lui C. P.:

1. Sistemul informatic e eficient in ceea ce priveste operatiile de centralizare a datelor personale. Asta nu inseamna insa ca nu sunt posibile erori in identificarea persoanelor - deci in acuratetea acestor date. O alta deficienta a sistemului este securitatea datelor - nu exista sisteme informatice infailibile, desi proiectantii lor politici pretind ca ar fi. In acest sens, da, un astfel de sistem mai mult incurca decat ajuta, oricum, nu va indeplini niciodata scopurile oficiale, "generoase", cu care sunt justificate.

2. Problema se pune insa si la nivelul conceptiei. Aceste sisteme sunt proiectate deoarece se pleaca de la premisa homo homini lupus. Cum justificau si cei de la Min. Sanatatii introducerea cardurilor - pentru ca exista fraude in sistem facute de medicii de familie. Deci, se pleaca de la premisa unei vinovatii a oamenilor si a unei stari de facto ce justifica masuri din ce in ce mai complicate de control si supraveghere. Adica se justifica un Leviathan electronic.

3. Modernitatea este lichida, iar procesul de dezintegrare si individualizare este insotit de unul al sistemelor care inlocuiesc totul - comunitate, biserica, familie, prieten, sotie, copil. DAR. In chiar acest moment traim si o dezintegrare a sistemelor, asa cum le-a consacrat modernitatea: statul national, statul asistential etc. Ele sunt inlocuite cu supra-structuri gen U.E. si cu tehnici de putere si de supraveghere globale de genul celor puse in discutie aici.

4. Tehnologia influenteaza la randu-i mentalitatea, conceptia, si nu doar invers. "Nu numai gandul produce unealta (tehnica) ci si tehnica influenteaza gandul" (M. Vulcanescu). Asadar tehnologia nu este neutra, si cu atat mai mult cand este folosita de putere. Cred ca aici este pericolul cel mai mare (care se leaga si de pct. 2) - de conceptia care va guverna societatea si care va determina raporturile sociale, juridice, etc. O tehnologie care este axata pe un tip de supraveghere difuza, dar percutanta, nu duce atat de mult cu gandul la control tip 1984, cat la un alt gen de societate, cam cum era in prima distopie a secolului, mult anterioara lui Brave New World sau 1984: distopia fostului bolsevic Evgheni Zamiatin, Noi, in care oamenii traiau intr-o societate a transparentei complete, totale (inclusiv zidurile caselor erau transparente), avand doar o ora pe zi dreptul la intimitate.

5. Aceasta transparenta totala, insa din motive de putere, de expunere "golasa", este la polul opus transparentei duhovnicesti de care vorbea Pr. Dumitru Staniloae. Prin urcusul duhovnicesc, devenim tot mai transparenti unul fata de celalalt, intru Hristos, intru libertate. Prin sofisticarea metodelor care devin intruzive si ubicue fata de om, devenim transparenti si expusi pentru complexul de putere care nu va functiona insa separat de oameni, ci prin ei, sau chiar din ei.

Doamne, ajuta!

Ionut

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire