duminică, august 23, 2009

RĂZVAN BUCUROIU: PALMA SFÎNTULUI NICOLAE



Da, palma Sfîntului Nicolae răsună şi azi în urechile credincioşilor ortodocşi. Blîndul arhiereu l-a pălmuit în plin Sinod Ecumenic pe Arie, ereticul veacului al 4‑lea, care nu s-a lăsat convins de cele cîteva sute de teologi şi ierarhi dreptmăritori să renunţe la învăţăturile sale greşite despre persoana Mîntuitorului. Atunci, ultimul argument (ce pare destul de necreştinesc) a fost bătaia. Bătaie care a fost aplicată de către cel mai blînd păstor al creştinilor de atunci, şi care a fost – între altele – expresia imposibilităţii continuării dialogului cu înverşunatul eretic...
Să fim cinstiţi: ce satisfacţie ne produce, încă, această palmă! Este contrazicerea perfectă a opiniei prin care creştinii sînt consideraţi nişte blegi, nişte molatici, oameni fără atitudine şi coloană vertebrală. Însă lucrurile devin din ce în ce mai serioase, căci în ziua de azi au apărut destui teologi, preoţi şi călugări care ar urma exemplul răsunător al ilustrului lor predecesor. De fapt, îl urmează ei – dar cu vorba (deocamdată). Tună şi fulgeră împotriva ereticilor închipuiţi sau reali, anatemizează la grămadă, dau note de bună purtare... ortodoxă, împart afurisenii pe bloguri, bagă lumea în sperieţi prin teoriile conspiraţiei şi uită să îndrepte acolo unde au greşit. Infailibili, tranşanţi, luptînd tot timpul cu duşmani invizibili, demontînd cu uşurinţă macabrele conspiraţii masonice (ca aceia care dezleagă rebusuri prin metrou, în drum spre serviciu), aceşti fraţi ai noştri şi l-or fi luat ca temei, probabil, pe Sfîntul Nicolae.
Da, prieteni, dar ce distanţă enormă între aceste două situaţii...! Sfîntul Nicolae a dus – şi pînă în acel moment, dar şi după – o viaţă exemplară, de sfinţenie, de dărnicie, de jertfă şi de ascultare. Avea Nichita Stănescu o vorbă: „Toţi ar vrea să scrie ca Eminescu, dar nimeni nu ar fi dispus să-i trăiască viaţa...” Întorcîndu‑ne la ale noastre. putem spune, parafrazînd, că „Mulţi ar arde de nerăbdare să dea palma pe care a dat-o Sfîntul Nicolae, dar extrem de puţini ar fi cei care ar avea şi îndreptăţirea morală să o facă...”
Şi asta pentru că lucrurile de atunci nu mai seamănă deloc cu cele din ziua de azi. În plus, palma a răsunat după un timp îndelungat de con­vorbiri, discuţii, argumente, rugăciuni şi posturi aspre. Pe cînd în zilele noastre? Acuzaţiile ve­dem că plouă cu toptanul, „sfînta” inchiziţie orto­doxă s-a pus pe treabă, iar calomnia s-a bana­li­zat. În aceste condiţii, cred că palma Sfîntului trebuie repusă în drepturile sale. Dar în sens invers...
Răzvan BUCUROIU

23 comentarii:

La 24/8/09 3:27 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Adevarat si trist in acelasi timp!

Eu ii transmit pe aceasta cale parintelui Iustin indemnul de asi cere iertare ptr datul apei la moara unor oameni care n-au nici-o treaba cu crestinismul!

Spun aceasta cu maxim de responsabilitate!

Parinte iubit ai gresit ptr ca esti om si te-ai lasat dus de val!

Ai intretinut o stare bolnavicioasa alaturi de niste oameni care ar trebui ei insisi sa se palmuiasca, sa se smereasca si sa se pocaiasca ptr marele deserviciu adus crestinatatii.

Cornel

 
La 24/8/09 3:58 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Domnule Razvan Bucuroiu,
Cred ca astazi nu mai poate fi vorba de delicata palama a Sf Nicole, ci de Pumnul si palma ( eventual de bata, so pe ei etc.) Mai jos, puteti admira un portret de "minier" din BOR-ul contemporan

http://3.bp.blogspot.com/_r38Xj50Q04s/SovhW3k-XdI/AAAAAAAACvU/lLgClDmEz6M/s1600-h/Victor+Roncea+la+atelierul+de+sculptura+Petru+Voda.jpg

 
La 24/8/09 4:27 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Inca o data: parintele Justin e un om de 91 de ani, obosit, izolat si depasit de o situatie perversa, cum numai tinerii cu scoala securista pot sa creieze. Trebuie sa avem intelepciunea si generozitatea de a nu-i face sfintiei sale vina mai mare decat are si poate avea. Jigodiile care-i paraziteaza buna credinta vor plati din greu, in primul rand in fata lui Dumnezeu, pentru ca se joaca cu batranetele unui om sfant.

 
La 24/8/09 4:35 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Anonimului de la 4:27 PM:

Eu vă dau dreptate şi sper să vă dea şi alţii.
De altfel, nu mi se pare ca d-l R. B. l-ar fi vizat prin articolul său pe părintele, ci pe impostorii din preajma sa, precum si un anumit tip de rigorism pretins ortodox care mai degrabă contravine duhului evanghelic (şi care nu se întîlneşte numai la români).

 
La 24/8/09 4:48 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Exact: "ciomagarii" falsei ortodoxii, cei care vor primi pana la urma "palma Sfantului Nicolae", mai usturator decat isi inchipuie ei, pentru ca Dumnezeu si Sfintii Lui nu umbla cu jumatati de masura.
Sa ne rugam dar pentru parintele Justin si pentru toti batranii nostri pe care nu-i mai meritam!

Anonimul de la 4:27

 
La 24/8/09 7:34 p.m. , Blogger Ion de la Chiuiesti a spus...

Din pacate, nu este nimeni cu autoritatea Sf. Nicolae, care sa dea palma, deocamdata. Oricum, circul din jurul subiectului Aiud nu a ridicat cu nimic nici una din persoanele implicate. Dimpotriva!

 
La 24/8/09 9:54 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Sa te crucesti, nu alta: Ion Coja a fost binecuvantat de pr Iustin sa candideze la presedintia Romaniei! Parintele chiar nu mai are discernamant? Si-l mai pune pe omul asta si sa predice in straie preotesti! Doamne....!
http://ro.altermedia.info/religietraditii/ion-coja-predica-de-la-patru-voda_15182.html

Pelerin

 
La 25/8/09 2:31 p.m. , Blogger Ion de la Chiuiesti a spus...

D-le Pelerin, Ion Coja e tot om ca si dumneata si ca noi toti. Care e problema dumitale? Nu vad de ce ar trebui sa te crucesti vazand un roman adevarat in biserica?

 
La 25/8/09 2:56 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Pentru ca "romanul adevarat" Ion Coja a fost secretar de Partid pe Universitate si colaborator al Securitatii inainte de 1989, iar dupa 1989 traseist in sase sau sapte partide politice (majoritatea oficine ale ramurii nationaliste si antisemite a vechii Securitati) si colaborator constant la "Romania Mare" a lui Corneliu Vadim Tudor. Incolo, nimic de zis - e ca mine si ca dumneata!

Tot pelerin

 
La 25/8/09 3:40 p.m. , Anonymous Alexandru a spus...

Ati uitat sa ma spuneti despre "romanul adevarat": stipendiat al protocronistului ceausist Iosif Constantin Dragan, aparator a lui Nicolae Ceausescu alaturi de marele securist Dan Zamfirescu (l-a pomenit si i-a luat apararea si-n "predica" electorala de la Petru Voda), teoretician ridicol al conspirationismului (ce s-a facut de mai multe ori de ras cu afirmatii publice care nu le-a putut dovedi), cal troian al Securitatii in Miscarea Pentru Romania, dar si printre legionarii naivi (Partidul Pentru Patrie). Asta explica si apropierea lui de Roncea si de securistii ramasi someri din spatele lor.

 
La 25/8/09 3:57 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Departe de mine gîndul de a-i lua apărarea d-lui prof. Coja, de care - fără să-i ignor şi să-i contest anumite calităţi - m-am delimitat în nenumărate rînduri, dar trebuie totuşi menţionate, printre atîtea "păcate", şi mai puţinele sale părţi bune: apropiat şi sprijinitor real al lui Petre Ţuţea, bun profesor de lingvistică şi prozator, naţionalist sincer în felul său şi poate mai puţin oportunist decît alţii.
Poate că dacă s-ar fi născut 20 de ani mai devreme sau 20 de ani mai tîrziu, ar fi fost un alt om şi chiar ar fi meritat să predice la mănăstire. Oricum, intelectual e mult deasupra celor cu care s-a băgat în "tărîţe" (dar nu le poţi cere "porcilor" să facă diferenţa).

 
La 25/8/09 5:26 p.m. , Blogger Ion de la Chiuiesti a spus...

Vad ca frati de-ai mei ortodocsi refuza sa ierte! Pai atunci cum mai mergem inainte? Credeti ca prin atitudinea asta il bucuram pe Dumnezeu? Oare nu se mai sfarseste odata ura asta?

 
La 25/8/09 9:51 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

A nu uita nu înseamnă neapărat a nu ierta. Iar cel care se vrea iertat trebuie la rîndul său să arate pocăinţă şi smerenie, nu să facă pe lupul moralist, care-şi schimbă părul, dar năravul ba.

 
La 26/8/09 12:55 p.m. , Anonymous Chiu de la Ionesti a spus...

Uitati-va chiar la dl Coja si luati exemplu: pe Ceausescu l-a iertat, pe sine s-a iertat... Mai are putin si-l iarta, crestineste, si pe Iliescu... Asa se face istoria "ortodoxa", din iertare in iertare, ca sa nu fie suparare!
Cocoanele, daca-s ortodoxe, sa-l ierte pe Ramaru! Burjuii, daca-s ortodocsi, s-o ierte pe Ana Pauker!
Copiii, daca-s ortodocsi, sa-i ierte pe pedofili! Capra cu trei iezi, daca-i ortodoxa, sa-l ierte pe lup! De neiertat este numai Dan Puric, masonul dracului, care a vrut sa fure Aiudul cu morti cu tot, nu l-ar mai rabda mania proletara si Dumnezeul fratilor Roncea! So pe el, frati iertatori, pana n-ajunge, in vreun moment de luciditate (si "cand pisica nu-i acasa"), sa-l ierte parintele Iustin! Ca si iertarea asta poate sa-ti joace feste, daca nu esti atent cum o manevrezi!

 
La 26/8/09 2:18 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Iertarea, ca si toleranta, are limitele ei pe lumea aceasta. Numai Dumnezeu, daca vrea El, poate sa ierte tot (chiar si pe Iuda, chiar si pe Dracu), dar noi nu suntem Dumnezeu. Nu pot eu crestinul sa vin si sa decretez: l-am iertat pe Irod, l-am iertat Iuda, l-am iertat pe Arie, l-am iertat pe Stalin c-a omorat oameni, l-am iertat pe Ceausescu c-a daramat Biserici, l-am iertat pe Dracu c-a ispitit-o pe Eva si ca-l pregateste pe Anticrist. Dar, dupa logica unora, probabil ca si Anticristul ar trebui iertat crestineste cu toti slujitorii lui, ca sunt si ei oameni, de, ca mine si ca tine!

 
La 26/8/09 2:47 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Lasa, domnule, ca nu e Coja Anticrist! A umblat si umbla si el dupa un ciolan acolo, poate sa fie iertat, ca n-a omorat el oameni si n-a darmat el biserici. Daca nu-l ierti, sigur tot aia face. Daca-l ierti, sigur nu te bate Dumnezeu. Dar intreb eu: Coja ramasese problema, in rest le rezolvaseram toate?

Iancu de la Galati

 
La 26/8/09 2:49 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Ehei, cum le zici matale, nene Iancule, mai rar cineva!

 
La 28/8/09 10:29 a.m. , Blogger Unknown a spus...

Din "predica" de la Petru-Voda:
............................

Acceptam minciuna prezidentiala care amesteca cele bune cu cele rele, minciuna ca regimul comunist criminal a durat din 1944 pana in 1989! Ca fost membru al Partidului Comunist Roman, din care au facut parte peste 3 milioane de romani, va asigur ca acest partid a avut o politica criminala numai în anii când structurile sale au fost dominate de comunistii alogeni veniti de la Moscova. In timp si mai ales după 1964 PCR a inceput să se afirme ca un partid al romanilor si caracterul său romanesc s-a întarit de la an la an! Pentru aceasta politica, de subordonare a partidului comunist fata de interesele nationale, pentru asa zisul său national-comunism, Nicolae Ceausescu a fost pedepsit de asasinii sai cominternişti cu o moarte cumplita. O moarte şi ea nedreaptă, criminala, pe care nicicum nu o legitimau greselile şi păcatele lui Ceauşescu, nu puţine, ce-i drept... Rămasă şi această crima nepedepsita!

...............
Cum adica domnule Codrescu, nu e nociv Coja? S-a ajuns ca un national-comunist sa predice la Petru-Voda?

 
La 28/8/09 4:14 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Pentru Marius:

Recitiţi comentariile şi veţi observa că eu nu m-am pronunţat în acest sens asupra d-lui Coja.
Cazul său mi se pare însă simptomatic pentru întreaga situaţie care ne preocupă. Numai orbii nu văd şi numai surzii nu aud!

 
La 31/8/09 2:08 a.m. , Anonymous ion r. a spus...

@ Chiu de la Ionesti

Frate, 100% de acord cu ce ai spus!

@ Marius

Traim in plin (aparent) paradox: cum au ajuns comunistii ceausisti (buni, vezi si matale bine), sa predice in manastirea unde staret este un fost detinut politic. Nu este suprarealist?!

 
La 31/8/09 10:48 a.m. , Anonymous Cornel a spus...

Parintele Iustin n-avea de unde sa stie exact cine e Coja. A luat de buna recomandarea celor din jurul lui: un profesor univ., nationalist, care a stat pe langa Tutea si a scris si despre legionari (omitand sa mai spuna ca a fost si secretar PCR, si securist, si "traseist", si om de casa al lui Vadim). In astfel de chestiuni sta "manipularea" pe care "camarila" de la Petru Voda o face cu bunul nostru duhovnic: or omite sa-i spuna, or ii spune trunchiat, or il minte de-a dreptul, ca sa obtina ce vor ei. Iar parintele n-are nici timp si nici mijloace sa verifice si nici nu-si inchipuie ca poate fi mintit asa de oameni care stau pe langa dansul de atatia si atatia ani.
Asta e trista realitate.

 
La 31/8/09 11:13 a.m. , Anonymous Alexandru a spus...

Subscriu ca bunul parinte Justin are o vina mult, mult mai mica decat sunt unii tentati sa-i atribuie. Marea vina o au cei care il influienteaza impur profitand de varsta si izolarea sa. E strategia securistica a manipularii prin invaluire.
Dar cu cat scrupulele manipulatorilor sunt mai mici cu atat pedeapsa care le-o va da Dumneyeu va fi mai mare. Iar parintele tot un sfant va ramane.

 
La 31/8/09 12:42 p.m. , Anonymous Cristian a spus...

Singurul fapt care poate fi imputabil este ca parintele acopera pacatele crestine cu "virtutile" nationaliste. Ori pe aici, simtindu-i punctul sensibil, il atinge "camarila" din jur; de aici creditul de care se bucura Roncea si Filotheu, implicit Coja. Amenintarile asupra crestinismului romanesc sint strict exterioare, i compris Ceausescu e bun. A demolat biserici, dar a incercat sa se lupte cu fortele ostile Romaniei, fara folos, ca pana la urma oculta mondiala l-a omorat. In logica lui Coja si Roncea, Ceausescu poate fi considerat martir al neamului. Pai cum sa le scape lor din mana Aiudul, cu toata incarcatura enorma de sfintenie?
Toata confuzia de aici se degaja, iar noi, cei care mai avem discernamant si il iubim pe parinte avem datoria sa spunem ca se incearca discreditarea sa de catre aceste forte care mimeaza crestinismul in folos politic si cultural. Problema este ca oamenii simpli iau de bun absolut tot ce vine de la Petru Voda. De aici si dificultatea de a transa problema deschis. Este vorba de un mare duhovnic ce este manipulat. "Cu cat scrupulele manipulatorilor sunt mai mici, cu atat pedeapsa care le-o va da Dumnezeu va fi mai mare". Asa este, Alexandre, dar ei se joaca cu propria vesnicie. Si mai este ceva: sunt convinsi ca fac bine, chiar daca folosesc mijloace murdare. Pana la urma, crestinismul lor este subsumat "marelui proiect national". Care poate sa permita si tradarea, cum a fost cazul lui Iurie Rosca (sustinut fatis de V. Roncea), care a trecut peste moralitatea unei aliante cu comunistii si l-au sustinut pana in ultima clipa - desi au asistat la crimele regimului Voronin - din "ratiuni majore, de stat". Pentru ei, totul este o tranzactie, inclusiv Hristos. Daca pe noi ne revolta, iti poti imagina indignarea Domnului. Vai lor!

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire