vineri, martie 11, 2016

ARGENTEUIL: CĂMAȘA LUI HRISTOS

SUMARUL BLOGULUI 

Am primit și dau mai departe...


CĂMAŞA LUI HRISTOS  
VA FI EXPUSĂ ÎN MOD EXCEPŢIONAL 
LA ARGENTEUIL (FRANŢA)

„După ce au răstignit pe Iisus, ostaşii au luat hainele Lui şi le-au făcut patru părţi, fiecărui ostaş cîte o parte, şi cămaşa. Dar cămaşa era fără cusătură, de sus ţesută în întregime. Deci au zis unii către alţii: Să n-o sfîşiem, ci să aruncăm sorţii pentru ea, a cui să fie; ca să se împlinească Scriptura care zice: «Împărţit-au hainele Mele loruşi, şi pentru cămaşa Mea au aruncat sorţii». Aşadar ostaşii acestea au făcut” (Ioan 19, 23-24).
 
În perioada 25 martie – 10 aprilie 2016, Bazilica Saint-Denys din Argenteuil va avea porţile deschise zilnic între orele 10-22, în aşteptarea celor 150.000 de pelerini din toată lumea şi a televiziunilor străine. 
Evenimentul este absolut excepţional, întrucît scoaterea la închinare, respectiv prezentarea desfăşurată a Sfintei Cămăşi – sau, cu un un termen catolic, ostensiunea – are loc o dată 50 de ani. Întrucît ultima ostensiune a avut loc în 1984, următoarea ar fi trebuit să aibă loc abia în 2034. 
Ceea ce face ca evenimentul să fie nu numai remarcabil, prin amploarea mondială, dar şi unic, pentru noi, românii, este faptul că, graţie intervenţiei MOREOM, prin ÎPS Iosif Pop, Mitropolit al Europei Occidentale şi Meridionale, şi a respectiv pr. Noël Tanazacq, dar şi a generozităţii franceze, s-a obţinut oficierea unei vecernii după tipicul românesc, în franceză, luni 28 martie, la ora 17:00.  
Acest lucru este impresionant, întrucît într-un flux estimat de 10.000 de persoane pe zi, respectiv 1000 pe oră, adică, în medie 160 de privitori pe minut, se va crea un răstimp, o insulă: pentru prima oară românii vor avea răgazul să vadă ceea ce a fost odată la Ierusalim şi nu se mai află nicăieri în lume. Nu mai puţin impresionant este şi faptul că pentru creştinii din Răsărit, prin urmare şi pentru noi, va fi organizată o slujbă marţi 5 aprilie, la ora 19:00. 
Tradiţia spune că însăşi Maica Domnului a fost cea care a țesut Cămaşa lui Hristos. Este un fel de cămaşă de corp, purtată direct pe piele şi care poartă urmele de sînge ale biciuirii şi purtării Crucii, vizibile la microscop. 
De obicei se păstrează rulată íntr-o raclă, fără a fi vizibilă în detaliu. Datarea cu C14 a indicat secolele VI-VII; tipul de ţesătură, specific Nazaretului, precum şi dîrele de sînge grupa AB ori urmele de polen din Palestina vorbesc despre aceeaşi Persoană, al cărei trup a fost curăţat cu ştergarul de la Oviedo şi înfăşurat în Giulgiul de la Torino, vestigii din Occident. 
Tot tradiţia afirmă că aceasta a fost găsită de Sfînta Elena, mama Sfîntului Constantin cel Mare. Moştenită peste veacuri de împărătesa Irina a Constantinopolului, îi este dăruită lui Charlemagne în anul 800 (împreună cu Vălul Maicii Domnului purtat de Buna Vestire şi aflat în prezent la Catedrala din Chartres), în momentul încoronării ca împărat al Occidentului. La rîndul său, acesta o încredinţează spre păstrare fiicei sale Théodrade, superioară a mănăstirii de maici de la Argenteuil, localitate ce avea să devină important centru de pelerinaj, de la simplul truditor pînă la regi şi papi.
Parte a patrimoniului francez, simbol al unităţii Apusului şi Răsăritului, obiectul de azi nu mai păstrează dimensiunile şi forma de odinioară. Aspectul actual este urmare a faptului că în timpul Revoluţiei franceze, pentru a fi ferită de profanare, a fost tăiată în bucăţi şi îngropată. Ulterior, reconstituirea nu s-a mai putut face integral. În vederea acestui eveniment, a fost restaurată pe o pînză apropiată ca textură şi culoare de piesa originală.  


INFO


Program general:  
25 martie – 10 aprilie, zilnic, între 10-22 (cu excepţia răstimpului slujbelor, cînd circulaţia în faţa Cămăşii încetează). 
Program ortodox: 
Luni, 28 martie, ora17:00 –vecernie în faţa Sfintei Cămăşi, oficiată de ÎPS Iosif (în franceză). 
Marți, 5 aprilie, ora 19:00 – slujbă ortodoxă (pentru răsăriteni). 
Program catolic: 
Liturghie catolică – ora 19:00 în cursul săptămînii; ora 12:00 în lunea Paştelui (catolic) şi în sîmbetele din 2 şi 9 aprilie; ora 11:00 duminica. 
În Vinerea Mare catolică (25 martie 2016) – Drumul Crucii catolic (ora 15:00), urmat de deschiderea ostensiunii şi a Celebrării Patimilor (ora 20:30). 
Sîmbătă, 2 și 9 aprilie – Procesiune cu candele, noapte de veghe şi adoraţie euharistică (bazilica va fi deschisă toată noaptea). 
3 aprilie 2016 – Duminica Mizericordiei. 
Luni 4 aprilie 2016 – Liturghie catolică la ora 19:00, urmată de veghe şi rugăciune mariană. 
Duminică 10 aprilie 2016 – Vesperele solemne ale închiderii ostensiunii la ora 16:30. 
Transport:  
Tren: Linia J, Gara SNCF «Argenteuil». 10 minute de Paris Saint-Lazare. 
Maşină şi autocar: Autostrăzi A15/A86, Ieşire «Argenteuil Centre». 
Recomandare:  
Înscrierea grupurilor de pelerini pe site-ul http://saintetunique.com. 
Persoane de contact:  
Logistică: diacon Bogdan Grecu (pelerin@mitropolia.eu).  
Chestiuni liturgice: pr. Noël Tanazacq, noel.tanazacq@yahoo.fr sau +336 03 90 91 07. 
Surse şi detalii:  

 

5 comentarii:

La 11/3/16 2:08 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Atunci cu camasa Mantuitorului din Georgia de la Svetithoveli cum rămâne? Multi romani fac pelerinaje acolo.

 
La 11/3/16 3:47 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Chiar nu știu să vă răspund. Poate ne lămurește vreun teolog. Tot ce pot să observ este că relicva de la Argenteuil pare mai bine documentată istoric.
(Nu demult, tot pe acest blog, altcineva mă întreba cîte mîini a avut Sf. Nicolae, dacă două sînt la Bari și una la București? Sau cîte cruci ar rezulta dacă s-ar aduna la un loc toate pretinsele bucățele din Sfîntul Lemn risipite de-a lungul și de-a latul lumii creștine? Nici atunci n-am știut să răspund, nici nu s-a înghesuit nimeni să ne lămurească...)

 
La 11/3/16 4:36 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Pai parca era la Torino...

 
La 11/3/16 7:38 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonim 4:36 p.m.

Nu confundați Cămașa cu Giulgiul (La Sindone)!

 
La 12/3/16 11:19 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Sînt dator cu scuze pentru o confuzie pe care am perpetuat-o și pe blogul meu: imaginile postate inițial (mi s-a semnalat de către d-na Manuela Alexe) nu erau ale Cămășii de la Argenteuil, ci ale unui alt veșmînt, aflat la Trier. Le-am înlocuit, în consecință.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire