sâmbătă, martie 05, 2016

B.O.R. – UN RAPORT, FĂRĂ COMENTARII

SUMARUL BLOGULUI 
INDICE DE NUME

Am primit și dau mai departe...
 



Adunarea Națională Bisericească, organismul central al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice și patrimoniale, a aprobat Raportul general anual al Consiliului Național Bisericesc și rapoartele Comisiilor Adunării asupra activității Bisericii Ortodoxe Române în anul 2015, informează Agenția Basilica.
 
În ceea ce privește activitățile Bisericii în 2015, raportul amintește:

În eparhiile Bisericii Ortodoxe Române funcționează în prezent 766 de instituții și servicii sociale,dintre care: 150 cantine sociale și brutării, 52 instituții medicale și farmacii, 97 centre de zi pentru copii, 54 centre educaționale, 16 centre de zi pentru vârstnici, 50 centre rezidențiale pentru vârstnici, 25 centre comunitare, 37 centre de tip familial, 40 grădinițe sociale și after-school, 14 locuințe protejate, 78 centre de informare, consiliere și resurse, 2 instituții de învățămînt pentru adulți, 16 centre de urgență (pentru persoane fără adăpost, victime ale violenței domestice și ale traficului de persoane), 9 campusuri de tabără și alte 126 de instituții sociale cu specific diferit.
 
De asemenea, la nivelul eparhiilor (episcopii, arhiepiscopii, mitropolii) se află în derulare 489 de proiecte și programe sociale, dintre care 326 finanțate din fonduri proprii, 41 cu finanțare publică, 35 cu finanțare externă și 87 cu finanțare mixtă.

În 2015, 31.498 de copii au beneficiat de asistență socială, 3.707 persoane cu dizabilități (deficiențe de vorbire, vedere și auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependențe, persoane infectate cu HIV/SIDA etc.), peste 21.010 persoane vîrstnice din așezămintele de protecție socială bisericești, din centrele sociale de tranzit și adăposturi de noapte, bătrîni singuri, nedeplasabili, abandonați de familie și cu grave probleme de sănătate, 23.934 șomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deținuți eliberați, victime ale calamităților naturale și aproximativ 8 387 persoane din alte categorii sociale defavorizate.
 
În ansamblu, pentru susținerea întregii activități de asistență socială și filantropică și pentru sprijinirea sinistraților, în anul 2015, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit aproape 123 milioane lei (peste 27 de milioane de euro la cursul BNR de azi, 25 februarie), informează Basilica.

Situația statistică prezentată și sumele cheltuite nu includ activitățile social-filantropice și educațional-culturale desfășurate permanent de parohiile și mănăstirile Patriarhiei Române din țară și străinătate.
 
În 2014, B.O.R. a cheltuit pentru ajutorarea sinistraților și a persoanelor nevoiașe 87.365.322 lei, iar în 2013 suma cheltuită fusese de 80.828.191 lei (conform revistei Capital).

8 comentarii:

La 5/3/16 8:19 a.m. , Anonymous Oana a spus...

Aceste informaţii ar trebui să apară în mass media şi pentru cei care au alte păreri, sau nici măcar nu au auzit despre alte activităţi ale bisericii...

 
La 5/3/16 8:33 a.m. , Anonymous Blogg-trotter a spus...

@ Oana

Da. Dar pe de alta parte cititi asta:
http://maramuresenii.ro/un-preot-ortodox-din-rozavlea/

 
La 5/3/16 8:45 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Oana, Blogg-trotter

E Biserica noastră, cu bunele și cu relele ei. Să le vedem, responsabil, și pe unele, și pe celelalte. Iar loc de mai bine sau de mai rău va fi mereu, cîtă vreme ne vom duce crucea prin veac.


@ Anonim (nepostat)
N-o fi cum trebuie P.F. Daniel, dar nici mai rău decît un Miron Cristea sau un Iustin Moisescu...

 
La 5/3/16 11:35 a.m. , Anonymous Barbu Catargiu a spus...

Fac eu un comentariu: ca si alte articole primite si date mai departe, si acesta este un articol de pe siteul ActiveNews.ro, doar ca pe mail se pierde paternitatea articolelor :)


http://www.activenews.ro/stiri-social/Raport-Biserica-Ortodoxa-Romana-a-cheltuit-peste-27-5-de-milioane-de-euro-in-2015-pentru-nevoiasi-asistenta-sociala-si-sprijinirea-sinistratilor-130442

 
La 5/3/16 5:12 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Barbu Catargiu

Ce înseamnă „paternitate” cînd e vorba strict de niște date statistice din raporul oficial al unei instituții?!

 
La 5/3/16 6:29 p.m. , Anonymous Oana a spus...

@ Blogg-trotter
@ Răzvan Codrescu

Aveţi dreptate amândoi. Trebuie să ne ducem crucea aşa cum este... Problemele din sânul Bisericii ar trebui să ne mâhnească mai curând decât să ne revolte, aşa cum ne dezamăgesc problemele din orice familie. E biserica noastră, familia noastră, sprijinul nostru spiritual, iar noi, indiferent de cum sunt unii clerici sau alţii, ne bucurăm de serviciile ei şi trebuie să o apărăm. Atitudinea noastră trebuie să fie constructivă, chiar dacă constatăm cu tristeţe că părintele Andreica are dreptate. Nu suntem noi, laicii, în măsură să-i mustrăm pe clerici. Conştiinţa lor va trebui să se trezească, fiindcă, fiecare va da socoteală Domnului pentru tot ce face. Mai bine ne-am ruga pentru toţi aceştia şi i-am lăsa pe cei investiţi de Dumnezeu să ia atitudinea potrivită... Personal, mă bucur că biserica este activă şi atâţia necăjiţi primesc ajutor datorită implicării ei.

 
La 6/3/16 12:55 p.m. , Anonymous Anonim a spus...


Criticati-ne, stimate dle profesor Codrescu, insa cu ce crestini de dreapta sa defilam azi alaturi de Biserica? Cu dl Oreste, Bichir si Baconschi? Dl Oreste il apara pe unele posturi TV pe Vintila Horia de parka ar fi chemat acolo ca sa piarda intreaga dreapta. Mai lipseste dl Becali. Dlui Bichir "ii vin toti dracii" in direct (deh, maestru in comunicare). Dansul e de parere ca moldovenilor nu le prea plac limbile straine si ca ar fi putut navali la Tg Mures in 90 ca sa faca dreptate. Pai in privinta apetentei pt limbile straine avem cazul Basarabiei unde draga limba rusa e pare sa se simta mai bine ca acasa. L-am intrebat o data pe dl Bichir, la Cluj, despre un anume fond de carte pe care il stiam bine la BA si mi-a raspuns ca un adevarat savant: „acolo nu intra toti prostii". Adica, m-a facut prost in fata. Cat despre domnul Baconschi, vedeti exprimari, demne de o dreapta elevate, pe pagina dlui de facebook (imbecili, a vrut unul sa ma scoata la tabla etc). Sunteti inca tanar, dle profesor Codrescu, nu lasati dreapta de izbelsite, pe mainele unor astfel de domni. A.T

 
La 6/3/16 3:37 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonim 12:55 p. m.

E greu de făcut o comparație între cei trei...
Cît despre dreapta, n-aș lăsa-o eu s-o ia razna, dacă aș putea, dar se lasă ea, cu sau fără voia mea...

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire