luni, iulie 23, 2012

BĂSESCU – PRO ŞI CONTRA

SUMARUL BLOGULUI

Micul meu articol „Simptomul Feldioara”, de acum cîteva zile, a dat naştere unor comentarii destul de tensionate, avînd în prim-plan „cazul Traian Băsescu”, iar în fundal situaţia României după 22 de ani de postcomunism. Ca şi în alte dăţi, mai mulţi cititori ai blogului (doi dintre ei se regăsesc şi mai jos) mi-au sugerat sau mi-au solicitat de-a dreptul să repostez unele dintre răspunsurile mele pe pagina principală a blogului, considerînd că „ar fi păcat” să rămînă „îngropate” în subsol. Iată că o fac din nou, cum am mai făcut-o, ca toată lumea să fie împăcată (şi să am şi eu am sentimentul că pierderea de timp a fost mai puţin inutilă), dar fără cine ştie ce iluzii de „persuasivitate”, fiind deja destul de evident că avem de-a face mai degrabă cu un „dialog al surzilor”. Am cumpănit şi am ajuns la concluzia că a scoate din corpul comentariilor numai intervenţiile mele ar fi şi nedrept, şi derutant, pe lîngă faptul că aş cădea în păcatul decontextualizării (de care suferă acut discursul nostru public şi pe care eu însumi l-am amendat în numeroase rînduri). Prin urmare, am decis să repostez aici tot corpul de comentarii din subsolul postării respective (mai ales că „chestiunea” este „arzătoare” şi „la ordinea zilei”), îngăduindu-mi numai să marchez cu literă boldită intervenţiile care îmi aparţin. Dacă se va găsi vreun curios, are la îndemînă şi ceea ce am spus eu, dar şi tot contextul (şi pro, şi contra). Şi dacă tot „am făcut-o”, am îndreptat aici şi unele scăpări ortografice şi de punctuaţie ale unor comentatori care au scris de cele mai multe ori în grabă. Sigur că nu era să mă apuc să pun şi diacriticele în textele diferiţilor anonimi, dar cititorul de bloguri e obişnuit cu lipsa lor (nu-i cazul textelor semnate de mine). Dacă cineva va mai fi tentat să adauge comentarii, îl rog s-o facă în subsolul postării de faţă, pentru că subsolul „Simptomului Feldioara” îl consider de-acum închis. Avertizez însă că nu voi mai da drumul decît comentariilor care vor aduce informaţii sau idei noi, nu simple variaţiuni pe temă. (R. C.)   



Anonim spunea...
Nu-mi vine sa cred, iar ne invitati sa alegem "raul cel mai mic" ?! Doamne, miluieste-ne pe toti! Cosmin (20/7/12 3:08 PM)

Anonim spunea...
Stiti ca Basescu a tunat si fulgerat deunazi impotriva nationalismului. Cica nu mai e loc de nationalism in UE. Ma rog, dincolo de asta, eu altceva nu pot sa pricep. Nu pot sa pricep in ruptul capului cum de reuseste Basescu, care si-a batut joc de democratie si s-a sters la fund cu constitutia, acum sa-i pacaleasca in continuare pe unii ca ar fi campionul democratiei. Asta nu inteleg: de unde mai are Basescu resurse sa mai prosteasca pe unii romani, dupa ce i-a prostit atata amar de vreme. (20/7/12 9:19 PM)

Răzvan Codrescu spunea...
@ Cosmin
Dacă n-aţi plesnit de uimire, mergeţi în pace şi votaţi "răul cel mai mare"! Eu nu pot să împiedic pe nimeni să fie nici deştept, nici prost. (20/7/12 9:20 PM)

Răzvan Codrescu spunea...
@ Anonimului de la 9.19 PM:
Băsescu nu mai prosteşte pe nimeni. Aici însă nu e vorba de dracul, ci de tatăl lui.
Încrîncenarea dvs. stupefiată, dacă nu arată că românii sînt prostiţi deja (de Băsescu sau de alţii), arată în orice caz că „simptomul Feldioara” este chiar mai extins şi mai încăţelit decît l-am prezentat eu.
Încă o dată: nu zice nimeni aici că Băsescu n-ar fi rău, ci problema este dacă „celula românească” mai poate realiza, măcar „pe marginea prăpastiei”, că există la noi, din nefericire, şi rele mai mari decît Băsescu. (20/7/12 10:16 PM)Ştergere

bznabba spunea...
Este incredibil ca il voi vota pe Basescu, dar am s-o fac... de dragul tarii! (20/7/12 10:46 PM)

Răzvan Codrescu spunea...
@ Cîţiva tîmpiţi nepostaţi (care mi se adresează cu „Mucles, bă!” şi „Ghici cine i-o suge lui Ponta?”):
E loc berechet să vă exercitaţi democratic tîmpenia pe 29 iulie; nu-i nevoie s-o faceţi anticipat la mine pe blog. Aici (cel puţin pînă vine definitiv USL la putere, prin puci sau pe mîna celor proşti, dar mulţi) legea o fac eu. Admit polemica, dacă e civilizată. Ba chiar şi tîmpenia, dacă nu e grobiană. Pentru mîrla tîmpită n-am nici timp, nici loc. (20/7/12 11:12 PM)

Anonim spunea...
Domnule Codrescu, punctul dvs. de vedere e subiectiv. Eu pot sa consider ca Basescu e raul cel mai mare, dvs. puteti considera ca Ponta si Antonescu. Fiecare cu propriile lui opinii. Dar dupa 8 ani de guvernare basista, eu cred ca e timpul sa ne oprim aici. Timpul lui Basescu a trecut. (21/7/12 8:23 AM)

Lynx spunea...
Anonimului de la 9:19
Ce fel de nationalism este ala in care
1. o clica feudala da diplome pe naspa ca sa poti avea un rost in viata, in timp ce oameni merituosi nu pot accede la functiile onorabile pe care le-ar merita datorita inteligentei si sudorii muncii lor?
2. Veterani de razboi cu pensii mai mici decat armata care l-a slujit pe Ceausescu. Mai mult, unii sunt generali, dar nu au o zi de front, in timp ce altii, care au facut Angola, Iugoslavia, Afganistan, vor iesi la pensie colonei.
Pe tine cine te prosteste, daca Basescu nu a reusit? De curiozitate. Pot sa inteleg ca un om e rau cand am alternativa. Ma tem ca alternativa dumitale nu prea exista.
USL tocmai a fost pus la zid de catre cele mai democratice tari din Europa. Sa inteleg ca Basescu a prostit intreaga Europa? (21/7/12 9:13 AM)

Răzvan Codrescu spunea...
@ Anonimului de la 8.23 AM:
Aşa este, intervine uzura, dar schimbi atunci cînd ai cu ce schimba, în sensul că schimbarea e în măsură să aducă o ameliorare şi să garanteze viitorul măcar pe termen scurt. Nu schimbi de dragul schimbării, ori numai „de-al dracu'”. Omul mintos, dacă vede că nu poate schimba cu ceva mai bun, că noul, într-un fel sau altul, e mai rău decît vechiul, se abţine vremelnic de la schimbare şi mai bine cîrpeşte vechiul, în aşteptarea unui nou mai bun.
Or, ce vedem în cazul de faţă? USL, în numai 2 luni de „guvernare”, a compromis imagineaa ţării şi a săvîrşit mai multe abuzuri decît Băsescu şi ai lui în 8 ani! Dacă în provizorat a minţit cum a minţit şi a făcut ceea ce a făcut, la ce să ne aşteptăm după ce vor fi legitimaţi prin alegeri?! Pe de altă parte, este oare noua dictatură socialistă (citeşte: peceristo-securistă), în care liberalii nu reprezintă decît nişte tovarăşi de drum nevertebraţi şi pur decorativi, ceva cu adevărat nou? Nici vorbă. E un rău bătrîn şi încăţelit (de 22, dacă nu de 67 de ani). Marţafoiul numit Victor Ponta, acest „Hopa-Mitică” al comunismului recondiţionat, nu este, prin el însuşi, decît cel mult un plagiator ordinar; în spatele lui tronează Iliescu, Năstase, Voiculescu şi o întreagă mafie roşie cu rădăcinile în vechea nomenklatură de rangul doi şi în vechea Securitate. Oricît s-ar strădui Băsescu (şi s-a cam străduit, recunosc), nu poate egala răul reprezentat de cei de mai sus (chiar dacă şi el se înrudeşte cu ei mai pe departe).
Am spus-o şi o repet: marea noastră tragedie nu este Băsescu, ci lipsa de alternativă la Băsescu. Adevărata alternativă credibilă şi viabilă, după dispariţia ţărăniştilor (şi pe fondul neputinţei noastre naţionale de a construi în 22 de ani un partid nou redutabil, care să nu fie nici aşchie fesenistă, nici spectru al aşa-ziselor „partide istorice”) n-ar fi putut-o reprezenta decît un PNL care s-ar fi respectat pe sine şi ar fi avut abilitatea să coaguleze în jurul lui elitele, atîtea cîte mai avem. Trădîndu-şi principiile şi menirea istorică, liberalismul actual a ales însă, pe urmele lui Radu Cîmpeanu (primul artizan al trădării), de la Tăriceanu la Crin Antonescu, să se facă preşul pentru revenirea triumfală a pesedismului, oferindu-i iresponsabil, în ochii lumii, paravanul unui fals pluralism democratic. Una peste alta, în momentul de faţă „alternativa liberală” este totuna cu restauraţia pesedistă. Prin urmare, oportunismul liberal este cel care a răpit fără scrupule bietului electorat român ALTERNATIVA – iar pentru această culpă ar merita să împărtăşească soarta ţărănismului, spulberîndu-se în propria nimicnicie, cu toţi băieţii de cartier (Antonescu, Orban et comp.) care i-au devenit ciocli de serviciu şi care au ajuns să umble în patru labe prin ograda lui Iliescu, plini pe bot de rahatul pe care nu mai prididesc să-l înghită cu voluptatea nevertebrată a viermilor de closet.
Dacă ar fi cu adevărat responsabil şi ar mai avea efectiv putere de reacţie istorică şi civică, electoratul liberal, împreună cu toate segmentele mai sănătoase ale societăţii civile, ar trebui să ceară imperativ PNL-ului, prin ample proteste de stradă şi presiuni mediatice, să-şi debarce jegurile de la vîrf, să pună capăt "anusului împotriva naturii" pe care-l reprezintă actuala cîrdăşie numită USL şi să redea poporului român necăjit ALTERNATIVA de dreapta de care are nevoie şi în lipsa căreia riscă să iasă galopant din istorie. Ieşirea din USL şi reconstrucţia unei drepte responsabile (fie ea cît de aproximative ca dreaptă, dar ferm anticomuniste) ar putea fi singura salvare în context şi a PNL-ului, şi a României. Lăsaţi-l deocamdată în pace pe Băsescu (oricîte aţi avea, pe bună dreptate, să-i imputaţi) şi purcedeţi urgent – cu sau fără el – la reconstruirea ALTERNATIVEI! Căci dacă nu va exista ALTERNATIVA reală, atunci, cu Băsescu sau fără, vom fi înghiţiţi de propriul nostru rahat. (21/7/12 10:27 AM)

TĂTUCUL

Iulian P. spunea...
Amin, domnule Codrescu! Nu se putea mai limpede si mai la obiect! Imi permit inca o data sugestia sa postati pe pagina principala. (21/7/12 10:50 AM)

Anonim spunea...
Domnule Codrescu,
Dar cine mai pune azi problema revenirii comunismului? Chiar nu intelegeti ca lupta cu Iliescu si comunismul s-a dat in anii 90, atunci cand traia Coposu si cand aveau loc mineriadele?
Dar unde era atunci Basescu? Era, vai, de partea lui Iliescu! Mai mult, el era cel care le punea trenurile minerilor la dispozitie si cel care l-a demis pe Ioan Manucu, omul care a refuzat sa le dea trenuri la mineri. Basescu nu numai ca era in FSN, impreuna cu Blaga, Videanu, Berceanu si ceilalti, dar il sprijinea activ pe Iliescu. Cunoasteti vorba: dupa razboi, multi viteji se arata. Basescu nu e altceva decat o aripa a fostei securitati, iar lozincile de genul Voiculescu, Iliescu, Nastase devin de-a dreptul hazlii dupa 8 ani de zile in care Basescu a prostit poporul cu aceste lozinci. Iliescu e azi un batran de 85 de ani care se cauta de sanatate prin spitale. Nastase e la inchisoare. Vantu la fel.
Dar ce facem, domnule Codrescu, cu toata sleahta mafiota portocalie in frunte cu Basescu, Elena Udrea, Roberta Anastase, Berceanu, Videanu, Blaga, Casuneanu, Blejnar, Codrut Marta, Popoviciu, Cocos, Stolojan, Valeriu Stoica, EBA, Falca si toti ceilalti? Ce facem cu ei? (21/7/12 10:57 AM)

Anonim spunea...
Si inca ceva. Spuneti ca USL a facut mai multe abuzuri decat PDL? Nimic mai fals.
Amintiti-va de faptul ca Basescu era si prim-ministru, el anunta taieri de salarii si pensii, el negocia cu FMI, el anunta arestari in vami cu cateva zile inainte de a se produce, el crestea TVA-ul.
Amintiti-va ca in tot acest timp, legile erau trecute doar prin asumarea raspunderii, fara votul parlamentului, care devenise decorativ.
Amintiti-va cum Basescu impunea si retragea legi, cum a fost cazul cu legea sanatatii, desi constitutia nu ii permitea acest lucru.
Amintiti-va de modul abject si impardonabil in care a jignit intregi categorii sociale: medici, judecatori, profesori, spunandu-le medicilor ca paraziteaza sistemul public, profesorilor ca muncesc destul de putin si nu merita salariu mai mare etc.
Amintiti-va de cum a calcat in picioare simboluri nationale precum Regele Mihai. Nici macar regele nu i-a scapat.
Amintiti-va de cum a mintit in 2009 ca nu se va atinge de salariile si pensiile romanilor, iar apoi le-a taiat cu 25%. A mintit pentru a ajunge din nou presedinte.
Amintiti-va cum s-au furat voturi in parlament la legea pensiilor.
Amintiti-va de grobianismul si grosolania acestui personaj malefic numit Basescu, care s-a folosit de slugarnicia unor intelectuali la fel cum s-a folosit de electricianul de pe vapor pe care l-a pus sa-l duca in spate 8 etaje – lucru povestit chiar de Basescu.
Amintiti-va cum s-a luat in direct de Raed Arafat, la TV, fortandu-l sa demisioneze.
Amintiti-va de coloneii Turcescu, Lazescu, Boureanu si ceilalti, care nici macar nu au facut o singura zi de stagiu militar.
Amintiti-va de politizarea fara precedent a tuturor institutiilor statului, fie ca e vorba de DNA, procuror general, ICR, CCR, ba chiar si directorii de scoli generale trebuiau sa fie membri PDL
Cunosc personal cazul tragic al unei profesoare brailene care s-a sinucis in urma faptului ca nu mai avea cu ce trai si fusese respinsa la o bursa pe motiv ca contracandidatul era sustinut de partid.
Daca nu vreti sa vedeti toate acestea si multe altele, e treaba dvs. Dar e pacat de tara asta. (21/7/12 11:13 AM)

MARTIRUL


Răzvan Codrescu spunea...
@ Ultimului Anonim
Eu unul mărturisesc că am cam obosit. Este, tot mai evident, un dialog al surzilor. Dacă nu puteţi sesiza că nu de vechiul comunism este vorba, ci de o clonă a lui încă şi mai perversă (pe care o vede bine toată lumea civilizată, în afară de „bizonul” valah), eu n-am ce să mai fac şi ce să mai spun. Culcaţi-vă pe cea ureche (că Iliescu e bătrîn şi bolnav, că Năstase e la zdup şi că Ponta reprezintă antiteza benignă a lui Băsescu) şi mergeţi cu USL-ul spre paradisul pe care ni-l pregăteşte! Degeaba îi strigi surdului sau orbului că dă în groapă: el ori nu te aude pe tine, ori nu vede groapa, şi se lămureşte numai după ce pică în ea şi îi ajunge scîrna la mustăţi.
Cui a încremenit în proiectul urii vindicative, nu numai un oarecare ca mine, dar nici toată Europa la un loc, nici toţi martirii luptei anticomuniste dacă s-ar scula din morminte, nici Hristos dacă ar veni din nou, nimeni nu-i poate urni gîndul şi micşora cecitatea. Dar cecitatea se plăteşte – şi o vom plăti cu toţii amarnic, suspinînd după „dictatura lui Băsescu” ca evreii din temniţele comuniste după vremurile bune de la Auschwitz. N-am cum s-o demonstrez acum, ştiu că nu vă pot convinge, dar vă rog doar atît: să nu uitaţi că v-am spus-o!
Cît despre păcatele lui Băsescu, nu văd rostul de a mi le înşira mie acum şi aici, ca într-un pomelnic disperat al autoconvingerii sinucigaşe: le cunosc foarte bine şi dovadă stă chiar acest blog, pe care sînt consemnate şi criticate fără jumătăţi de măsură, de mai bine de 4 ani încoace – vedeţi (în SUMARUL BLOGULUI) măcar După referendum (2007), Baconsky şi Baconschi (2010), România între două paradigme (2011), Pseudomorfoze contemporane ale dreptei (2012), Cîteva observaţii, în treacăt (2012), „Luptători împotriva lui Dumnezeu”? (2012).
În fine, pare că n-aţi înţeles (sau nu vreţi să înţelegeţi) mai nimic din finalul intervenţiei mele, unde spun clar că ALTERNATIVA nu mi se pare Băsescu (care e doar o problemă „de traseu” şi are deja un picior în groapă), ci că ea ar trebui urgent reconstruită (cu Băsescu sau fără).
În concluzie: eu am spus ce am avut de spus; dvs. credeţi ce vreţi şi votaţi cum vă place, iar realitatea ne va arăta, nu peste multă vreme (cînd poate nu va mai fi nimic de făcut, dar asta-i fatalitate românească!), cine s-a înşelat şi cine nu.
Dacă oamenii tineri, al căror viitor este efectiv în joc (cu tot cu al copiilor lor), nu vor să priceapă, eu unul, care, la drept vorbind, mi-am trăit traiul şi mi-am mîncat mălaiul, rămîn mîhnit-visător. Probabil că avem – şi vom avea – cu toţii ceea ce merităm (unii pentru prostia lor, alţii pentru alte păcate). (21/7/12 2:08 PM)

Lynx spunea...
Anonimii de la 10:57 si 11
Considerati ca USL mai are vreun viitor in Europa? DA sau NU. Restul de vrajeli aduse in discutie nici macar nu merita demontate.
Se vede de la o posta ca astfel de informatii sunt ingurgitate de la „baiatul cu suras fainos”.
Sau poate ca ma insel si sunteti exact genul de oameni onesti care manifestau in plina iarna pentru „binele tarii”…
Un exercitiu: USL castiga alegerile in toamna. Vor fi obligati de oameni sa bage mana in buzunar pt. pensii si salarii. Doar au capiat de atat tipat la Boc pe tema asta. Dar ei nu vor putea da banii promisi, deoarece Romania tocmai a semnat Pactul Fiscal.
Pana in 2014 care credeti ca va fi soarta USL? Spun 2014, spun prezidentiale... caci nu va inchipuiti ca sponsorii cu bani (adevaratii baietii de la butoane) vor paria pe un cal mort... in Europa... acusica in toamna...
Pana in 2014 e timp destul ca „boborul” mintit cu televizorul sa se prinda de smecherie. Astfel incat agitatia unora in borcan e inutila.
Pactul Fiscal este binele facut de Basescu pentru ca obiceiurile comuniste sa nu se repete. Asta ca sa intelegeti de ce USL-ul maraia la adresa Pactului. Nu mai merge sa cheltuim banul public, si asa extrem de putin pentru clientela de partid.
Si pana una-alta voi mai vota cand se va aplica ceea ce A HOTARAT POPORUL LA ULTIMUL REFERENDUM.
La ce bun sa merg la un referendum care ORICUM VA FI APLICAT DUPA CUM VOR MUSCHII UNUIA SAU ALTUIA? (21/7/12 2:42 PM)

Anonim spunea...
Nici eu nu vreau sa mai discut. Se pare ca unii nu pricep cat de impregnata de basism era Romania si ca USL nici nu avea cum sa actioneze altfel. Inca au ripostat slab, fata de cum ajunsese Romania dupa 8 ani de guvernare basista, in care Base era si presedinte, si prim ministru, si parlament, si ce mai era. Nu aveti decat sa-l tineti in scaun pana la pensie. (21/7/12 2:47 PM)

Răzvan Codrescu spunea...
Anonimului de la 2.47 PM
Nu pînă la pensie, ci pînă în 2014, cînd îi expiră mandatul – legal şi definitiv. Actuala lovitură de stat trebuie să eşueze, dar viitorul, evident, nu va fi al lui Băsescu (şi să sperăm, pentru binele României, că nici al lui Ponta sau Crin Antonescu). Dacă USL cîştigă la referendum, destinul european al României e compromis pe termen lung, iar 22 de ani de postcomunism s-au irosit cu brio. Dacă Băsescu reuşeşte să-şi păstreze scaunul la Cotroceni, atunci ne mai rămîne şansa (cam ultima, cred eu) ca în cîţiva ani (pînă la toamnă pare utopic) să construim adevărata ALTERNATIVĂ şi ne reînscriem, cît de cît, pe un traseu al speranţei. (21/7/12 3:06 PM)

Anonim spunea...
Nu simte chiar nimeni şi nu spune nimic cum ne pandeste din nou hidra ruseasca? (21/7/12 3:10 PM)

Anonim spunea...
Domnule Codrescu, asta cu destinul european compromis al Romaniei e o alta minciuna a lui Basescu, pe langa celelalte. Sunt multe de spus, dar nu mai am chef sa scriu. Am obosit. (21/7/12 3:21 PM)

Anonim spunea...
Si va spun eu: nu va iluzionati ca dupa 2014 Basescu va parasi politica. Are prea multe dosare ca sa faca asta. Va vrea sa devina prim-ministru, si cu sprijinul unor oameni ca dvs. va reusi. Doar s-a descurcat el intotdeauna. (21/7/12 3:24 PM)

Răzvan Codrescu spunea...
@ Anonimului de la 3.10 PM
Păi nu auziţi ce zic fraţii dvs. anonimi, deştepţi şi realişti, că chestiile astea (cu Iliescu, cu comunismul, cu ruşii) sînt basme de altădată?! Istoria de două mii de ani a românilor tocmai stă să se împlinească, în sfîrşit, cu doi Feţi-Frumoşi, Crinişor şi Victoraş, peste cadavrul ultimului zmeu (bădoiu Traianilă), de urmat neputînd urma decît paradisul (de care şi Ceauşescu era foarte aproape, dar nu ne dădeam noi seama). Iliescu se va face bine (deşi nu mai contează), Năstase va fi graţiat (şi va putea îndruma noi plagiate şi patrona seniorial mafiile reunite), Vanghelie, Voicu, Voiculescu, Vîntu, Văcăroiu, Vadim (de ce V-uri!) îşi vor căpăta cu toţii locurile de onoare în soborul sfinţilor la care merită să te închini. Mioritica „gură de rai” se va transforma (peste noapte şi ca prin farmec) în realitate cotidiană, Europa se va smeri şi ne va mînca din palmă (dacă vom voi noi s-o lăsăm), iar prostia, tolănită la soare, măiastră şi trandafirie, se va pipăi încîntată că este şi că nu doare. (21/7/12 3:53 PM)

Răzvan Codrescu spunea...
@ Anonimului obosit
Minte al dracului Băsescu ăsta, cu gura lui Barroso şi Merkel! Singurul care nu minte e Victoraş (să fie el al dracului dacă a plagiat!). Lucrurile sînt pînă la urmă clare, pe 29 ştim ce avem de făcut. Mergeţi şi odihniţi-vă pînă atunci, nu cumva să vă tremure mîna! (21/7/12 4:03 PM)

TERMINATORUL (zis şi PLAGIATORUL)


Anonim spunea...
Domnule Codrescu, dar acum sincer. Si as vrea sa-mi dati un raspuns la obiect, fara sa alunecati pe langa. Dvs. ati trait bine in toti acesti ani de guvernare basista? V-a fost bine? Sunteti multumit? Pentru ca pana la urma acest referendum nu e despre Ponta si Antonescu, ci despre Basescu. (21/7/12 4:54 PM)

Răzvan Codrescu spunea...
Nu contează ce a fost, ci ce urmează.
Şi pe urmă de unde acest primitivism de a pune totul pe seama unui om? Băsescu a făcut multe greşeli, abuzuri, gafe, dar dincolo de toate acestea a fost un întreg context (în care dacă ar fi fost la putere PSD, n-ar fi ieşit mai bine, iar acum, să zicem, aţi fi vrut capul lui Năstase, ca să vină Băsescu sau altcineva).
De fapt, aceasta este nenorocirea noastră naţională: nu gîndim politic, ci visceral. Pariem mereu, acefal, pe cîte un om (cu care la fel de convinşi dăm mîine de pămînt, ca să pariem apoi pe un altul, cu care iar ajungem să dăm de pămînt - şi tot aşa). Nu avem viziunea de sus a lucrurilor, nu ştim bine ce vrem, ne lăsăm furaţi mereu de conjuncturi, iar ţara, de 22 de ani, se duce de rîpă, cu complicitatea noastră opărită.
Dacă am fi fost un popor inteligent şi matur, am fi lichidat demult nu numai cu comunismul, ci cu toate „clonele” lui (era prima urgenţă firească de după 1989, pe care am ratat-o jalnic), am fi avut partide noi şi responsabile, toată viaţa socială s-ar fi structurat altfel (eventual într-un regim de monarhie constituţională) şi n-am fi ajuns ruşinea Europei, la rînd cu bulgarii şi cu albanezii (iar uneori chiar sub nivelul lor). Pe acest fond al nevredniciei noastre tembele, de eterni manipulaţi nevricoşi, trăind la mica ciupeală a vremurilor, FDSN/FSN/PDSR/PSD (cu toţii „sateliţii”) a fost (şi rămîne) firul ROŞU neîntrerupt al nenorocirii naţionale, de care iată, după 22 de ani de dezastru, mai avem încă naivitatea să ne agăţăm ca de o funie de salvare!!!
Nu, nu mi-a mers bine sub Băsescu, dar nu în primul rînd din pricina lui Băsescu (care sigur că a avut contribuţia lui, personală şi de gaşcă), ci din o mie şi una de alte pricini moştenite sau cumulate, care în nici un caz n-ar putea fi răspunderea unui singur om şi nici nu se pot rezolva prin îndepărtarea din scaun a unui singur om (şi mai ales printr-un puci care pune în paranteză mai toate instituţiile şi uzanţele unei democraţii şi aşa anemice şi demagogice). Şi ca să vină în loc CINE? Ce garanţii morale, intelectuale, profesionale sau chiar strict politice vi se pare că oferă nişte nulităţi patibulare ca Ponta, Antonescu, Voicu sau Voiculescu, în contraponderea lui Băsescu? Cu ce vi se par mai breji decît el, ca să merite destabilizarea întregii vieţi publice, compromiterea internaţională, recrudescenţa războiului româno-român? Chiar nu vedeţi că ne aruncăm dintr-un lac murdar într-un puţ otrăvit, sub privirile stupefiate ale întregului mapamond?
Eu unul, pînă ne vom dovedi în stare de altceva, prefer varianta soft a răului variantei hard (care şi-a probat abjecţia nu timp de 8 ani, ca Băsescu, ci timp de 22 de ani, fie că a fost la guvernare, fie că a fost în opoziţie).
Dar mă opresc aici, pentru că simt că nu pot da un răspuns destul de bun la o întrebare atît de proastă. (21/7/12 7:41 PM)

Lynx spunea...
@Razvan Codrescu,
Am convingerea ferma ca Seniorului i-ar fi placut un asemenea discurs ancorat in realism politic.
Ma puteti considera naiv, fantezist sau altcumva, insa observ din ce in ce mai rar oameni de dreapta care sa lupte pentru ideile lor.
Si-am sa ma explic. In cloaca generata de "formatorii TV" platiti de cercurile de interes ostile Romaniei profunde nu putem gasi speranta unui viitor mai bun.
Genul asta de oameni nu vor explica niciodata „boborului” ce inseamna un fond de coeziune – spre exemplu. Vor aplauda mereu nationalismul bolnav gen: „Ce i-a zis-o lu' Merkel, frate!”. Evident, uitand cam cati oameni muncesc in Europa asta mult hulita – inclusiv de ortodocsii "subtiri" de pe bloguri gen Razboi intru Cuvant – si care au tinut familiile romanesti la un nivel aproape decent. Sa ne gandim ce s-ar intampla daca maine dimineata s-ar trezi nationalismul catolic (sic!) si ar spune: „Avem somerii nostri, romanii sa plece la ei acasa!”. 4 milioane de romani in Romania cu somajul din 2012. Ce ziceti? Ar fi Apocalipsa in direct?
Dv. oricum sunteti constient de aceste aspecte si de aceea si puteti avea o viziune senina, neincarcata de "fanariotism orthodoxist". Cel putin asa va simt eu. Un intelectual fin cu inima deschisa suferinteleor aproapelui. Ceea ce gasesti destul de rar printre oamenii inzestrati. Mintea toceste inima in multe cazuri concrete de viata.
Altfel, ce sa spun? Speram sa fim cat mai multi de dreapta care sa suportam cu fruntea senina lagarul socialist in curs de dezvoltare multilaterala.... pe noi culmi de civilizatie... Membrii PDL si PNL trebuiau sa stea pe baricade zi si noapte ca sa apere democratia de lupii comunisti.
Ma uit cu tristete catre membrii de partid care stau pe la mare si au superfirme cum asteapta de la poporul amarat sa defileze in strada si sa-si tipe deznadejdea, saracia...
In ast timp observam de vreo cateva luni filme de scurt metraj in regia lui Felix.
Oamenii au murit… nimeni nu sprijina huzurul membrilor de partid cu carnet care au case, masini, vile, firme, nepoti, veri, amante pe carca fraierului care striga.
Cei care inca mai striga articulat sunt putini.
Aia de striga pe 50 de lei ziua, un pachet de tigari, o shaorma si o apa minerala sunt copiii spirituali ai alora care turnau la securitate in anii 70 ai secolului trecut. Atunci isi turnau semenii, acum isi manipuleaza semenii pt. un sprit si o tigara.
O demnitate DEMNA de cei mai demni oameni pe care DEMNITARII ar trebui sa-i faca demnitariu atunci cand or avea nevoie de votat la 2 maini. Pt. asta nu-ti trebuie scoala, pregatire, ci o spoiala de... DEMNITATE...
Astia se rascoala ca i-a saracit x-ulescu, in timp ce ei se vand pe o Cola ca sa manipuleze felix "bazinele electorale" de mutanti... (21/7/12 9:06 PM)

Cristina spunea...
Domnule profesor, cred că ar fi folositor şi vă rog şi eu, ca şi domnul Iulian P., să postaţi şi pe pagina principală ce aţi scris aici în comentarii. (21/7/12 9:08 PM)

Anonim spunea...
@ Razvan Codrescu
Aveti perfecta dreptate ca adevaratii vinovati de situatia in care am ajuns sunt liberalii care unindu-se cu pesedistii nu mai avem alternativa fata de P.S.D. si P.D.L. Nu mai vrem P.D.L. si Basescu, dar daca votam U.S.L., votam de fapt P.S.D. Se poate spune ca Crin Antonescu ne-a furat Partidul Liberal si cu el orice posibilitate de a ne opune la comunism (ca si Basescu tot fost comunist este). In aceste conditii, mai bine sa nu votezi. (21/7/12 9:31 PM)

Răzvan Codrescu spunea...
Mă rog, atunci nu votaţi: e şi acesta un drept pe care ţi-l dă democraţia. (21/7/12 9:41 PM)

Anonim spunea...
Posibile consecinte la cea ce s-a intamplat:
Nerecunoasterea in Occident a diplomelor romanesti.
Iesirea de pe piata romaneasca a mai multor investitori (asta inseamna pierderea locurilor de munca, cresterea cheltuielilor cu somajul, pierderea de taxe si impozite la buget).
Blocarea sau diminuarea fondurilor europene pe o anumita perioada sau total (aceeasi insemnatate ca mai sus).
Declararea Romaniei ca tara cu risc (inseamna restrangerea pietelor de creditare si
imprumuturi pe durata scurta si cu dobanzi mari).
Asta doar pentru ce s-a intamplat pana acum, daca nu se potolesc, nici nu pot sa ma
gandesc (scuzati rima).
De ce s-a facut totul cu atata graba? USL avea guvernul, avea majoritate parlamentara, Basescu nu mai avea decat gura, la care romanii se uitau din ce in ce mai putin. Veneau alegerile din toamna, unde aveau toate sansele sa obtina un scor iliescian si apoi, pana la sfarsitul anului, il puteau debarca si pe Basescu in uralele poporului proletar. Totusi s-au grabit asumandu-si riscuri mari pentru ei si pentru tara. De ce sa actionezi ca si cum ai fi disperat? Pentru ca in septembrie trebuie numit un nou procuror general, mandatul lui Kovesi expirand in acea luna, iar numirea o face presedintele tarii. Daca nu se pune un baiat bun pe locul acela, dosarele penale care au inceput sa-si faca efectul nu vor putea fi oprite si multi stimabili ar putea deveni colegi cu Nastase (Adrian, desigur). Iata acum luminat si cazul doamnei Placinta si al altor parlamentari care si-au amintit ca noi nu suntem doar urmasii dacilor si al romanilor, ci si ai popoarelor migratoare. Viorel (21/7/12 10:08 PM)

Iulian P. spunea...
@ Viorel
Excelenta observatie! La asta nu ma gandisem! (21/7/12 10:15 PM)

12 DIN CĂRŢI


Anonim spunea...
De fapt totul este pentru Nastase si ca sa se previna sa nu pateasca si altii ca el. Cand vor avea toata puterea, ii vor da drumul, pentru ca daca se duce Iliescu, el ramane "Naşul" tuturor mafiilor neocomuniste. Si ca sa ii dea drumul se vor folosi de Crin Antonescu, care aceasta e conditia cu care a ajuns la Cotroceni. (21/7/12 10:25 PM)

Răzvan Codrescu spunea...
Unui Anonim nepostat:
Dacă aţi început prin a vă lămuri atît de bine asupra mea, poate urmaţi prin a vă lămuri şi asupra altor chestiuni, de mult mai mare importanţă. E ceea ce vă doresc sincer, chiar dacă nu-mi sînteţi şi nu vă sînt simpatic. (22/7/12 1:38 PM)

Anonim spunea...
Istoricul anti-comunist, poetul si eseistul Marius Oprea, cercetator al arhivelor securitatii si supranumit pe drept cuvant "Vanatorul de securisti", autorul binecunoscutei carti despre martiriul poetului Vasile Voiculescu, publica acum o carte in care dezvaluie cititorilor "adevarata fata a lui Traian Basescu", carte care prezinta ascensiunea personajului Basescu si relatiile sale cu fosta securitate. Cartea va fi distribuita luni impreuna cu ziarul Jurnalul National. Mai jos un scurt fragment:
„Aşa arată Traian Băsescu, cum îl văd eu, autorul acestor rânduri. Un Alexandru Macedon care a câştigat bătălie după bătălie cu sine, ajungând la graniţele demnităţii umane. De aici încolo, a început războiul său cu ceilalţi. Mai întâi prieteni sau colegi de partid, pe care i-a trădat pe rând, în numele victoriilor sale. Al cuceririlor sale. Apoi războiul cu un guvern şi o coaliţie din care a făcut parte, apoi cu oraşul pe care îl câştigase în stilul său, într-un iureş sălbatic şi al cărui cadavru l-a lăsat soldaţilor săi credincioşi, să îi fie jefuite podoabele şi să fie purtat în suliţele puterii, profitului şi mândriei de cuceritor. Ajuns pe tronul imperial, s-a arătat la fel de gol sufleteşte faţă de consilierii săi, de care s-a folosit şi pe care i-a lepădat rând pe rând. Apoi a făcut ceea ce ştia deja, cu o ţară întreagă. Are însă o singură problemă. El nu e Alexandru Macedon. Cu toată oştirea credincioasă şi sicofanţii săi, a rămas un împărat gol; iar noi nu suntem învinşi”. (22/7/12 2:11 PM)

Răzvan Codrescu spunea...
E bine să se ştie care-i treaba şi cu „răul mai mic”. Cred însă că şi la d-l Marius Oprea (pentru care am altminteri tot respectul) primează de data aceasta plata unor poliţe (e cel luxat de Băsescu prin numirea lui Tismăneanu la IICCR – ceea ce a fost, într-adevăr, o mare porcărie). În acest an electoral (şi mai ales înainte de referendum) impactul cărţii îi poate fi fatal Matelotului, dar nu s-ar putea spune că nu şi-a făcut-o singur. Nu faptul că el şi-ar plăti păcatele e problema, ci faptul că acest lucru se răsfrînge grav asupra ţării, avînd în vedere contextul creat şi cine-i sînt „succesorii”. (22/7/12 3:16 PM)

Lynx spunea...
Avand in vedere ca dl.Oprea este un apropiat al dlui.Tariceanu, este greu de stiut ce fel de joc practica acum.
Mai ales daca ne gandim cam cata sustinere americana poate avea un partid care vroia sa retraga trupe NATO la un moment dat.
Statele, ca si firmele, au nevoie de oameni de cuvant si predictibili. Nu sa spuna azi ceva, maine altceva...
Europa a bagat in buzunarele muncitorilor romani din afara granitelor peste 800 de milioane de euro profit lunar. Adus in tara sau nu, nici nu mai conteaza. Daca inmultim cu vreo 5 ani de cand am intrat in UE, observati cam ce beneficiu are Romania numai din faptul ca poate munci in UE. De alte beneficii nu mai discut.
Ca tot se vaita unii ca avem 100 de miliarde datorie externa. Din care doar 22 este a statului, restul – plasme, masini, case, bashini...

P. S. Am calculat ca orice roman care munceste in afara poate strange 200 de euro lunar din salariul castigat.
Orice tip care a facut ASE-ul va poate da cifre mult mai bune decat calculul babesc facut de mine si care vrea sa astupe gargara nenorocita a euro-scepticilor.
Nu-i mai pun pe baietii care au devalizat UE pe alte cai decat cele cinstite. Asta ca sa nu se trezeasca vreunul sa spuna ca ii pun si pe "someri". Banii castigati de unele bande depasesc cu mult imaginatia multora care se uita la filmele americane.
De aceea tin cont de ceea ce spune UE, pentru ca avem beneficii mult mai mari decat vor sa ne lase sa credem baronetul romanesc cu firme care castiga licitatii participand doar ei singuri.
Si Polonia si Cehia sunt 2 tari care arata ca prin coruptia redusa a politicienilor lor beneficiile UE sunt IMENSE.
Nu sunt totusi un fan neconditionat, dar nici vreun platon sau luptatorintrueuroscepticism care nu vrea nemti la conducerea UE, dar banii lor sunt bineveniti.
Poate ca apropierea de crini te face sa vezi rosu cand auzi de nemti sau de Tismaneanu.... dupa caz... caci si istoricul Oprea tot de Tismaneanu se loveste in viata de zi cu zi...
Incurcata mai e si politica asta... (22/7/12 4:31 PM)

Anonim spunea...
Domnule Codrescu, stati putin!
Cartea domnului Oprea se bazazeaza pe documente. In lumina acestui fapt, nu puteti compara pe Antonescu si Ponta cu Basescu. Antonescu si Ponta NU au avut trecutul mai mult decat tulbure si dubios al domnului Basescu. Ponta in 89 era elev de liceu.
Iar Antonescu un tanar profesor de istorie. Pe cand Basescu era deja uns cu toate alifiile. Nu putem compara trecutul tulbure al lui Basescu cu cel al domnilor Ponta si Antonescu. Haideti sa fim sinceri! (22/7/12 4:45 PM)

Răzvan Codrescu spunea...
Sînt parţial de acord, dar iarăşi nu vedeţi esenţialul: nu Ponta şi Antonescu contează (ei nu sînt decît pionii de serviciu ai unor jeguri ante- şi post-decembriste pe lîngă care impurul Băsescu e aproape un îngeraş), ci „mogulii” şi mafiile securisto-peceriste dindărătul lor, care au făcut pui la fel de abjecţi ca ei şi au cu adevărat „pîinea şi cuţitul”, în ignoranţa sau laxitatea unui electorat care pare să nu fi învăţat nimic din experienţele trecutului şi să fi uitat pe ce lume trăieşte.
D-l Marius Oprea e un om onest şi nu cred că m-ar contrazice în această privinţă. Dumnealui şi-a propus să arate cît de pătat este Traian Băsescu, dar fiţi sigur că nu ignoră că sînt mulţi alţii infinit mai pătaţi (atît de mulţi şi atît de pătaţi, încît d-lui Oprea nu i-ar ajunge şapte vieţi ca să le scrie tuturor rechizitoriile). (22/7/12 6:26 PM)



Anonim spunea...
Domnule Codrescu, partial sunt de acord cu dvs. Dar si dvs. uitati ca PDL este un partid atat de corupt, si ca in spatele lui Basescu este o intreaga clica care a fost hranita si asteapta sa fie hranita in continuare. Numai cateva nume: Blaga, Udrea, Berceanu, Videanu, Boureanu, Stolojan, Valeriu Stoica, Ioan Oltean, Ridzi, Anastase, Falca, Casuneanu, Popoviciu, Canacheu, Blejnar, Codrut Marta, Cocos, Pinalti, Basescu insusi care are cateva dosare inchise de mare coruptie. Si sunt doar cateva nume. Lista poate continua. Astfel ca eu nu cred ca la ora actuala exista vreun partid mai corupt (daca PDL poate fi numit partid, caci nu are doctrina). (22/7/12 9:55 PM)

Anonim spunea...
Si i-am uitat pe Fratii Paunescu de la B1 TV, pe Elan Svartenberg si alti moguli basisti, dar pe care Basescu nu i-a atacat niciodata fiindca erau de partea lui. Aceasta ipocrizie nu o pot suporta la Basescu. (22/7/12 10:00 PM)

Răzvan Codrescu spunea...
Vajnicule Anonim (mă tot întreb de cine vă ascundeţi; nu cumva de dvs. înşivă?), n-o să mă apuc eu acum să neg că PDL-ul e plin de corupţi sau să susţin că Băsescu ar fi vreun cavaler fără pată şi fără reproş. Dar nu despre asta e vorba aici şi acum (cum daţi semne că probabil n-o să înţelegeţi niciodată, dar poate că vor înţelege alţii). Lăsînd la o parte că e cel puţin o nerozie să-i pui pe acelaşi plan, în materie de corupţie, pe un Valeriu Stoica şi pe o Elena Udrea, sau să i-i pui în cîrcă lui Băsescu pe fraţii Păunescu, vă pot da şi eu o listă, încă şi mai lungă, cu corupţi notorii din PSD (iar liberalii nu duc nici ei lipsă, dacă ar fi să ne gîndim numai la Dinu Patriciu), dar, încă o dată, aici nu este vorba de validarea PDL-lui, nici de soarta personală a lui Băsescu (în pielea căruia n-aş vrea să fiu nici pentru toată averea lui Năstase), ci de un abuz antidemocratic şi anticonstituţional (corect definit ca lovitură de stat) fără precedent în istoria postdecembristă a României, cu efect dezastruos pentru imaginea şi creditul ţării în Europa şi în lume (americanii nu-s mai puţin critici decît Barroso şi Merkel, iar ambasadorul lor a spus-o clar, printre primii), dar şi mai îngrijorător pentru viitorul apropiat de acasă, unde se profilează, cu complicitatea abjectă şi larvară a cutrei liberale, o dictatură securisto-peceristă de o insolenţă de-a dreptul sovietică şi în faţa căreia nu va mai exista nici o opoziţie semnificativă (în condiţiile în care liberalii le sînt „tovarăşi de drum”, iar de PDL, mai mult ca probabil, se va alege praful).
Dacă Băsescu cîştigă referendumul, atunci rămîne măcar o polaritate (provizorie şi păguboasă, recunosc, dar totuşi polaritate), iar percepţia externă se mai ameliorează puţin. Pe de altă parte, USL va primi un semnal că electoratul mai are un dram de luciditate şi responsabilitate, care nu permite cuiva să-şi facă discreţionar de cap pe spinarea ţării şi să pună în paranteză fragila democraţie cîrpită, cu chiu, cu vai, în aceşti 22 de ani de ratări succesive şi de sinucigaş război româno-român.
O să-mi spuneţi că şi Băsescu a sfidat regulile democraţiei şi a săvîrşit abuzuri care nu-i pot fi iertate. De acord, numai că totuşi s-a menţinut în nişte limite, dovadă că n-a stîrnit niciodată, în 8 ani, o reacţie din partea Europei şi a întregului mapamond de felul celei pe care au reuşit s-o stîrnească useliştii în numai două luni. Sînt evidenţe pe care numai cine nu vrea nu le vede. Şi încă o dată: aceasta în condiţii de provizorat şi cu opoziţie prezidenţială; dar de ce vor fi în stare în clipa în care vor fi legitimaţi prin alegeri şi Cotroceniul va şi el al lor?
Despre asta este vorba aici, vajnicule Anonim! Şi de la această minimă luciditate a bunului simţ ne împiedică „simptomul Feldioara”... (22/7/12 11:13 PM)


106 comentarii:

La 23/7/12 8:28 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Domnule Codrescu,

De ce a indatorat Traian Basescu Romania cu peste 20 de miliarde de euro la FMI si alte 20 de miliarde de euro la banci ?
Este Traian Basescu sclavul FMI ?
Cine se afla in spatele acestui personaj sinistru din Romania ultimilor 8 ani ?

 
La 23/7/12 10:24 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Toate guvernele României postdecembriste au fost, din păcate, "sclavele" câte cuiva, într-o măsură sau alta, mai pe faţă sau mai pe ascuns. Nu răspund punctual întrebărilor, pentru că le bănuiesc retorice, cum ar fi fost şi ale mele dacă m-aş apuca să fac chestionare despre tot ce au săvîrşit guvernele fesenisto-pesediste, de la furtul "revoluţiei" la "puciul" recent (adică de la Iliescu la Ponta via Năstase).
Toată clasa politica este ticăloşită şi deopotrivă responsabilă de halul în care am ajuns după 22 de ani de la pretinsa "explozie a mămăligii". Probabil că soluţia era cea intuită încă din Piaţa Universităţii 1990: "Ultima soluţie: înc-o revoluţie!". Dar azi sună tardiv şi utopic, iar noi, în loc să ne unim forţele spre a stîrpi o dată pentru totdeauna rădăcina răului, ţipăm la florile otrăvite... ca oltenii la prune tîrzii.

 
La 23/7/12 11:15 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Domnule Codrescu,

Nu este nici un puci si nici o lovitura de stat.
Dvs. stiti ce este o lovitura de stat?
Definitia loviturii de stat este urmatoarea: inlaturarea unei puteri folosind forta fizica, subliniez forta fizica.
Loviturile de stat nu se dau prin voturi democratice in parlament si cu atat mai putin prin organizarea de referendumuri unde poporul sa-si exprime optiunea.
Este o aberatie infricosatoare asta cu lovitura de stat pe care numai un vajnic precursor al lui antihrist, prin viclenie si perfidie, cum e Basescu putea sa o propage.
Din pacate, astazi oamenii nu mai gandesc cu mintea lor si se iau dupa tot felul de propagandisti sinecuristi cu aere de genii.
Stiti la cine ma refer.
Dar se vede caracterul lor dupa un fapt simplu. Toate aceste "genii" care il apreciau pe regele Mihai si il criticau pe Iliescu ca e anti-rege, unde erau cand Basescu l-a terfelit pe Regele Mihai?
A avea cultura nu inseamna ca ai si caracter.
Si inca ceva: sunt unul dintre participantii la mitingurile din ianuarie din Piata Universitatii.
Si va marturisesc cinstit, fie ca ma credeti sau nu, ca nu sunt membru al niciunui partid, nu traiesc din politica si nu am fost trimis de nimeni acolo.
M-am dus fiindca nu mai suportam.
Acest regim Basescu a devenit insuportabil.
Ajunge dupa 8 ani de zile de viclenie, perfidie si hahaieli.

 
La 23/7/12 11:26 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Iar referitor la ce spuneati dvs. ca daca Basescu s-ar intoarce la Cotroceni ar fi o contrapondere la actuala guvernare, eu va spun ca nu va fi asa ceva.
In schimb, va fi un blocaj institutional de nerezolvat, fiindca nimeni nu poate coabita cu Basescu (si asta s-a vazut de-a lungul timpului, de la Ciorbea pana la Tariceanu ) si este posibil chiar sa fie razboi civil.
Si nu exagerez deloc.
Oamenii vor iesi in strada si ceea ce a fost in ianuarie-februarie in Piata Universitatii poate fi nimic pe langa ce va urma.

 
La 23/7/12 11:56 a.m. , Blogger Iulian Capsali a spus...

Dragul meu prieten, cred ca nu ai dreptate. Sa ma explic: premisa ta este ca "lumea civilizata" vede ceea ce noi nu vedem. Si aici incep insiruirile care culmineaza cu aceeasi epocala "lovitura de stat"! Este putin amuzant sa vorbesti de asta, cand nimeni din "lumea civilizata" nu a facut aceasta afirmatie. De altfel, daca era vorba de coup d'etat, Romania ar fi fost suspendata din UE la ora cand scriu aceste randuri.
Ceea ce a dominat in anii de conducere a lui Basescu a fost arbitrariul. Nu cred ca a existat un om care sa concentreze toata puterea din stat in ultimii 22 de ani, prin presedintii camerelor, guvern, justitie. Boc nu a fost niciodata altceva decat o excrescenta a sa, iar faptul niciodata un alt prim ministru nu ar fi fost acceptabil o dovedeste Tariceanu, calcarea Constitutiei prin refuzul de a pune un prim ministru desemnat de majoritatea parlamentara (Klaus Johannis) si foarte multele guverne Boc, al caror numar l-am si uitat.
De ce o sa votez DA la referendum? Sa incerc un razumat:

1. Cel mai important este dispretul lui profund pentru acest neam si pentru Statul Roman. Sub pretextul crizei si fara absolut niciun argument economic - fapt observat si de analistii Reuters plus alti economisti neafiliati politic. A taiat 1/4 din salarii si din pensii, facand din Romania campul unui experiment social care a ramas fara precedent de la Ceausescu pana astazi.

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/116420/analisti-reuters-abordarea-dura-a-fmi-poate-fi-dezastruoasa-in-romania.html

2. Inchiderea spitalelor si incercarea de a da un tun de miliarde de euro prin privatizarea resurselor din sanatate, oprita cu greu doar dupa protestul specialistilor si prin iesirea lumii in strada in ianuarie. Desi Arafat a fost repus in functie, instrumentul politic al DNA a fost folosit impotriva unui om de o probitate exceptionala, Presedintele Colegiului Medicilor, prof. Astarastoae. Presa fratilor Paunescu (mogulii buni...)- B1, Ev.Zilei- l-a tocat incercand discreditatrea sa.

3. A fost exponentul marilor corporatii si le-a sustinut fara limite. De fiecare data cand deschidea gura in ultimul timp pronunta RMGC si Chevron. Pentru prima companie facea personal poze din elicopter, ceea ce denota halul in care corporatiile fac dintr-un presedinte de tara un penibil element de P.R.

4. A luat pozitie impotriva nationalismului, spunand ca valorile UE nu contin acest element. Pentru ca, de fapt...

5...Basescu este un promotor al desfiintarii Romaniei ca stat si aglutinarea ei in SUE. Toata politica facuta prin lichidarea economiei locale prin vindere sau desfiintare (au fost inchise prin supraimpozitare peste 100 000 de firme, printre care si a mea...) slabirea Armatei si aducerea lui MRU la conducerea SIE dovedesc aceasta directie evidenta.

6. In ultimii 4 ani, datoria oficiala a Romaniei la organismele financiare internationale (FMI mai ales) a fost de 27 MILIARDE DE EURO. Varful datoriei externe sub Ceausescu a fost de 11 miliarde de dolari. El a lasat o industrie in urma si o tara creditoare - cu sacrificii uriase pe spatele nostru, este limpede. Ce s-a facut cu aceste 27 de miliarde si cu banii rezultati din taierile de salarii? Am cele mai pesimiste banuieli. Oricum, nu se regasesc in NIMIC. Coruptia sub Basescu a inflorit, dar nivelul ei este mult mai obscur publicului, pentru ca nu te poti opri la Cocos, Videanu & comp. cand vehiculezi astfel de sume astronomice.

7. Sa-ti pui aparatul de partid ca sa-ti voteze, dupa o complicata ecuatie, fata semianalfabeta, asta denota un nepotism de tip lumea a treia.

 
La 23/7/12 11:58 a.m. , Blogger Iulian Capsali a spus...

...si asa mai departe (casa din Mihaileanu, luata cu japca, distrugerea micii negustorii si aducerea in mijlocul orasului a hipermarketurilor si mall-urilor ) Ma opresc aici si din lipsa de timp. Cert este ca toate conștiințele vii, intelectualii tarii sunt adaptati la negotul etic. Pe Andrei Plesu, care in timpul mineriadei din 90 era ministru, nu l-am citit in "Der Spiegel" denuntand atrocitatile si mortii de atunci, nici cand EBa a fost "aleasa" mai an ca independenta in PE etc. Acum insa a devenit extrem de vocal...

Ce ma uimeste nu este ca te gasesti in tabara neoliberala, alaturi de Neamtu, Baconschi, Tismaneanu, MRU, Traian Ungureanu si alti intelectuali de acest soi, care pur si simplu dispretuiesc acest neam (in care nu cred) si sunt gata sa-l sacrifice achiesând la utopia globalista, ci ca, datorita urii canalizate impotriva "comunistilor" din USL, nu esti sesibil la problemele reale ale unui popor chinuit, pus pe altarul de jertfa al FMI si al Globalismului de catre un securist care stie sa planga la comanda.
Mirarea mea este data de faptul ca nu ai profitat niciodata de nimic si nici nu cred ca o sa o faci de acum inainte, cunoscandu-te ca om vertical. Te intreb ca un prieten: ce cauti alaturi de asfel de personaje inhamate alaturi de Basescu in directia globalismului mutilant, antinational si anticrestin?

PS Marius Oprea nu a scris cartea despre acest jeg securist acum, ci inainte de a fi pus in functia de la IICCMER. Citatul asta cred ca il defineste pe Basescu perfect:

"Traian Băsescu nu este produsul unei lumi obişnuite cu eroii, ci mai degrabă al unui crepuscul comunist, marcat de haos moral şi lipsuri, de comportamente arbitrare, discreţionare, de autosuficienţă şi umilinţă acceptată, în care principalele criterii de reuşită au fost ginta şi geanta, adică al cui eşti şi pe cine serveşti."

 
La 23/7/12 7:21 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Prevad ca urmeaza un alt val de comentarii. Oare o sa scoateti un volum?!

 
La 23/7/12 7:50 p.m. , Anonymous Un oltean care tipa la prune tarzii a spus...

Domnule Codrescu, am 28 de ani si vreau sa va spun, daca mai are vreun rost si importa vreun pic, cum vad eu lucrurile.

La primele alegeri la care am avut dreptul sa particip, l-am votat pe Basescu. Erau alegerile din 2004. L-am votat pentru ca a promis, daca mai tineti minte reclama, ca "ii ard pe corupti". Mai mult, la parlamentarele din acelasi an, am votat cu PDL. Ma rog, alianta "DA", cum era atunci. Ba am fost si-n Piata la mitingul de sarbatorire a alegerii lui in functie. Mi-aduc aminte ca m-am intalnit, in mareea aia de oameni, cu niste colegi de liceu pe care nu-i mai vazusem de la absolvire...

In fine. Unde vreau sa ajung? L-am votat pe basescu si pdl cu speranta ca va fi ALTCEVA decat a fost cu iliescu si psd( pdsr) pana atunci. Dezamagirea a fost crunta. Cu toate astea, la referendumul din 2007 i-am mai dat o sansa...Am mizat ca, fiind confirmat direct de popor, va incerca macar sa se bata cu toti, pentru noi.Sa mai zic ce s-a intamplat?
Intre timp, m-am pus pe citit. Istorie si sociologie, mai ales. Si am inteles cum gandeste acest popor roman. In timpul asta v-am descoperit si pe dumneavoastra si desi n-am comentat, v-am citit mereu cu interes postarile. Deh, nationalisti...

Dar acum ma dezamagiti. Tocmai pentru ca nu intelegeti poporul roman, ale carui traditii si istorii pareti sa le stiti foarte bine. Ma doare comparatia dintre crima oribila de la Feldioara si ceea ce i se intampla lui basescu.

Va inselati: nici poporul roman nu este un criminal bolnav, nici basescu nu este o biata mama fara aparare. Tocmai dumneavoastra, care ati inteles goliciunea formelor democratiei de tip occidental - inspirata din blestemata revolutie franceza - blamati poporul roman ca face acelasi lucru? Romanii, asa cum zicea cineva odata, sunt niste persoane. Ei nu inteleg 90% din legile actuale. Nu pentru ca nu ar vrea, ci pentru ca stiu,ca IN REALITATE, ele sunt doar forme straine de ei. De altfel, daca nu era asa, nu-l alegeau pe Basescu! Pentru ca l-au ales pe OMUL basescu, pe acel personaj ce parea ALTFEL, ce nu parea sa respecte regulile politicianismului: "Suntem doi comunisti...." Si acum, dupa acest OM, ales de noi sa ne conduca spre liman, ne-a jignit, mintit, umilit, indatorat si ne-a invitat sa parasim tara...VA MIRATI CA ROMANII NU ia in seama abuzurile usl impotriva lui Basescu?!

Asta nu inseamna vrem sa-l omoram pe marinar sau ca suntem usl-isti. Ci pur si simplu vrem sa-l pedepsim pe unul care ne-a tradat. Va spun ceva: daca ar fi existat azi o treia varianta, o dreapta adevarata, avea primari in toate localitatile tarii si se pregatea de guvernare!

Dar nu exista. Si atunci, ca sa supravietuim, scapam de asta si-om vedea...Si vom scapa si de usl cand s-o ivi ocazia. Dar daca acum nu pedepsim, n-o s-o facem niciodata. Romanii nu au speranta ca usl o sa le faca altceva decat basescu. Dar
vor sa simta si ei ca pot da o lectie unuia care i-a umilit.
Despre asta este vorba.

Si mi se pare drept. Eu inteleg acest popor chinuit si abuzat. Si sper ca dupa ce vor termina pe basescu si pdl-ul, sa vina si usl cat mai repede la rand. Si va veni.

Poate ca tocmai increderea asta va lipseste pentru a fi cu-adevarat "usl si pld aceiasi mizerie". Cu articolul anterior ati spulberat orice dram de credibilitate pe care il mai aveati si orice sansa de a mai contribui la constructia unei alternative reale. Cu tristete o spun.

 
La 23/7/12 8:26 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

@Razvan Codrescu

Un tip simpatic istoric-corect ne explica cata demnitate ar trebui sa avem :

http://focuriinnoapte.blogspot.ro/2012/07/cum-votez.html


Un preot teleormanean ne explica si el ce inseamna demnitatea :

http://www.teologiepentruazi.ro/2012/07/23/cartile-contin-adevaruri-de-nedescris/

Va "perie" putin .

Cine nu e barfit nu are personalitate. Caci intr-adevar dv. sunteti printre putinii care au scris extrem de clar si asta irita.

Orice cititor care iubeste ortodoxia fierbinte nu poate trece sub pres parerea dv.

Realismul politic este zdrobitor.

Macanelile celor care vorbesc de martiri gudurandu-se ca niste catelusi pe langa presa de stanga sunt de-a dreptul degradante pentru blogerii ortodocsi care scriu comentarii cu tenta politica.

Si nu sunt putini.

Poti sa le ceri celor de la RIC, vreo maturitate politica ?

Este o intrebare pentru blogosfera ortodoxa. Mie imi pare ca ei critica fara a pune nimic in loc. Este asta maturitate sau este doar un joc de copii rasfatati de un rating inselator ?

Ma uit pe blogurile lor: NIMIC DE FORTA DINSPRE DREAPTA. Sunt ei de stanga, caci asa pare dupa linkurile frecvente din jurnalul, cotidianul,voxpublica?

Ma intreb cum iti poti informa corect cititorii aducand in prim-plan doar articole preponderent de stanga. 80 % din articole sunt de stanga. Cititorii lor au vreo cultura politica ca sa inteleaga acest joc ?

Nu am nimic sa-si asume partea stanga a politicii , numai ca se arata drept impartiali.

Timpul va raspunde si la intrebarea asta. Dv. ce parare aveti ?

 
La 24/7/12 8:40 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

@ Lynx

Nu e vina RIC ca actuala asa zisa dreapta, basista si bashita, a devenit atat de imbecila si slugarnica. Intre timp, cine nu este tocmit sau incuiat, poate observa ca la stanga se scriu destule chestii interesante, multe dintre ele interesectandu-se mult mai bine cu doctrina crestina si nationala, decat actuala voma neoliberala a elitelor gdsiste si icriste.

@Olteanu

E interesant ce spui. O chestie pe care nu stiu cat de multi o observa e faptul ca acest conflict intre mafiile politice din Romania, dat fiind faptul ca inevitabil trebuie sa treaca printr-un referendum, a reusit sa scoata poporul din anonimat si sa-l transforme in agent politic, care vine acum sa-l trosneasca pe un greu din clasa politica. si de data asta, nu mai e pus, in ciuda a ceea ce sugereaza toti diversionistii basisti, sa-l plesneasca pe unul alegandu-l pe altul. E primul moment de acest gen din dcembrie 89' incoace. Ceea ce e foarte bine. Or, starea de spirit creata, si exploatarea furiei populare, s-ar putea sa nu prinda deloc bine USL-ului. Liiceanu zice ca, in toata afacerea asta, dupa lichidarea lui Basescu, pagubit o sa fie poporul care a luat parte, alaturi de USL, la "crima rituala" cu toporul de la Feldioara. Or, eu cred ca s-ar putea sa fie invers. Bine ar fi! Adica, o data starnit de convocarea referendumului valul asta de mobilizare furioasa (mai ales in conditiile modului abject in care Basescu se agata de scaun, indemnand la boicotarea referendumului), sa se inece si USL-isti cu tot cu basistii. Cum zicea un vechi reactionar: "cine aduna poporul il rascoala". Eu cred ca romanii nu sunt chiar asa de prosti, iar acesta poate fi un moment al desteptarii. Gata cu filozofia raului cel mai mic si cu infratirea cu dracu! E o ocazie unica de a-l sanctiona pe unul din conducere care merita (evident, nu-i singurul) cu prisosinta...And nothing else matters...De luni vedem noi ce facem (inclusiv ce facem si cu USL-ul). De fapt, decat sa se ia romanii ca tampitii dupa Basescu si sa boicoteze referendumul la ordin, mai bine vin masiv la referendum, il plesnesc pe Basescu, dupa care boicoteaza in schimb alegerile, ca sa-i plesneasca si pe ailalti. Si asa i-am luat pe toti din oala.

@ Iulian Capsali

Foarte bine punctat cu lovitura de stat...O evidenta de bun simt...Cand mai auziti zicala asta basista, preluata in mod urechist, urgent trimitere la DEX si la revista presei internationale: CARE!? CINE!? UNDE!? CAND SI CUM!!!!??? Asta cu lovitura de stat a comunistilor parca e discursul lui Iliescu din 90'(ala cu rebeliunea legionara) cu banda inversa.

Patriotul anarhist

 
La 24/7/12 8:41 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Eu am spus ce am avut de spus (şi să dea Dumnezeu să nu fi avut dreptate, iar USL să împlinească aşteptările pe care nu le-a împlinit Băsescu). De acum înainte îmi propun să nu mai particip la aceste "dezbateri" (oţioase deja, căci e limpede că mai nimeni nu vrea să accepte că nu de Băsescu e vorba, ci de ce vine după el). În fond, nu degeaba s-a spus că fiecare popor îşi are conducătorii pe care îi merită. Noi i-am meritat alaltăieri pe Iliescu şi Năstase, ieri pe Băsescu şi Boc, iar azi pe Antonescu şi Ponta. Halal să ne fie! Mai mult decît să mergem din rău în mai rău nu ne lasă, pare-se, nici glagorele, nici umorile.
Eu unul (atît de prost încît nici nu ştiu ce înseamnă lovitură de stat) mă dau cuviincios la o parte din calea deşteptăciunii, rămînînd la ideea mea fixă că refuz frăţia cu dracul pentru trecerea oricărei punţi. Dacă restauraţia peceristo-securistă e unica soluţie posibilă a României, după 22 de ani de iluzii euro-democratice, atunci facă-se voia deştepţilor printre care nu mă număr!
Dacă cineva vrea să posteze aici (în limitele unui limbaj decent), pro sau contra Băsescu, voi da drumul comentariilor, dar eu nu mă voi mai implica.

 
La 24/7/12 9:16 a.m. , Blogger Paul Slayer Grigoriu a spus...

Domnule Capsali, criticile pe care i le aduceti lui Basescu sunt justificate, insa nu justifica la randul lor acel "da" pe care veti pune stampila. Sa le luam pe rand.

1. Dispretul profund fata de neam si popor este o trasatura comuna a cam tuturor guvernantilor post-1989. Nastase baga pumnul in gura presei (si credeti-ma, stiu ce spun) si ii invita pe oponenti sa-i numere ouale. Si sunt doar doua exemple.

2. Tunuri au dat si ceilalti, nu trebuie sa vi le reamintesc eu. Distrugerea industriei romanesti a inceput cu cel care a declarat ca e "un morman de fiare vechi". Va amintiti cine era? Fiul politrucului stalinist Valter Roman, Petrica al nostru, care azi e mare... liberal. Bietii Bratieni trebuie ca se rasucesc in groapa.

3. Proiectul RMGC a fost sustinut transpartinic de-a lungul anilor. Si Basescu si Vacaroiu si Agaton si Boc l-au sustinut fara rezerve. Si daca e sa ne luam dupa ce spun cei de la "Salvati Rosia Montana" - si n-am vreun motiv sa nu-i cred - si Antonescu. Oare nu sotia domniei sale promoveaza proiectul in Parlamentul European?

4. Acum Antonescu se joaca de-a nationalismul, dar nu cred ca va poate pacali. A facut cineva politica nationalista dupa 1989?

5. Vezi punctul 1.

6. Intr-adevar, FMI-ul practica in privinta Romaniei un colonialism modern. Dar nu cumva subordonarea a inceput in timpul unei alte guvernari? Cine a semnat primele acorduri cu FMI? Nu cumva unul care azi e transformat in mare martir, sau, ma rog, anturajul lui?

7. Care e diferenta la nivel intelectual intre EBA si Vanghelie? Sau intre nepotismul lui Basescu si nepoata Noricai Nicolai care vota in locul ei in parlament?

In cele din urma vreau sa spun ca desi voi vota "nu", va inteleg punctul de vedere. Nu e cazul ca actuala clica, fie ca e reprezentata de Basescu, fie de Oblio si Antonescu sa ne dezbine mai mult decat suntem deja. Insa sunt de acord cu domnul Codrescu - nu despre Basescu e vorba aici. Sa ne dea Dumnezeu tuturor minte - si eventual o alternativa...

Traiasca Regele!

 
La 24/7/12 9:34 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Uitati-va numai la cat de las e Basescu. A jucat iar un teatru ieftin. Dupa ce s-a prefacut ca e in conflict cu PDL pe tema participarii la vot, acum a cerut explicit alegatorilor sa nu participe la referendum.
Se poate imagina ceva mai perfid?
Omul asta tine de scaun cu toate puterile sale. Are de aparat propria coruptie si pe cea a supusilor sai.
Eu nu am vazut de cand m-a facut mama un personaj atat de viclean si perfid ca Basescu.
Chiar si Iliescu, cel putin in al doilea mandat, a fost miel pe langa ticalosul asta.

 
La 24/7/12 9:47 a.m. , Anonymous Lynx a spus...

@Iulian Capsali,

Basescu vorbeste clar despre lovitura de stat. Un om de stat de talia lui crezi ca se joaca cu vorbele?

Iata un link interesant si relativ recent :

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12860532-wsj-puciul-slow-motion-din-romania-pare-indepartat-dar-disputele-actuale-testeaza-angajamentele-tarii-linia-democratiei-statului-drept.htm


Observati ca Wall Street vb.despre un rol decorativDe accea ma si mir ca vb. Despre concentrarea puterii in mana unui presedinte care a numit la Justitie si SIE 2 liberali iar la SRI un psd-ist. Am dat acest link deoarece este cel mai putin radical.

 
La 24/7/12 9:51 a.m. , Anonymous Lynx a spus...

@Iulian Capsali,

La fel de punctual :

1.Nu poti avea fonduri considerabile din lupta cu evaziunea. Ori in Romania asta este principala problema : evaziunea, coruptia. Ar trebui totusi sa nu ne lasam invaluiti in prezentul sordid si sa ne amintim care era dilema : 250.000 de oameni restructurati ( va amintiti diversii bugetari cum racneau ? ) ori taierea salariilor si pensiilor . Ce-a vrut multimea ?

2. Ma indoiesc ca dv. Puteti expertiza problemele colosale cu care se confrunta Sanatatea din anii 90 incoace. Sa facem calculul cam cati oameni care nu platesc taxe beneficiaza de servivii medicale din 90 pana azi. Cam cat spaga se da..etc..Reforma cere curaj.....si dialog intre oameni competenti...deocamdata si intre oamenii competenti exista haos managerial...am vazut si eu tot felul de emisiuni cu cei de mai de top manageri din Sanatate...greu de tras o concluzie. De aceea ma si indoiesc ca dv. Care nu pareti de meserie ati putut diagnostica atat de rapid faptul ca Basescu si PDL sunt bad boy iar actualii vor face minuni. E vorba de bani iar Romania nu-i are.

3. Emil Constantinescu – bun la geografie – sustine concret faptul ca Romania nu are capacitatea sa extraga aurul si gazele. Tehnologie. SUA extrag gazele si nu e un pericol, in Europa extrag aurul si nu e pericol. Faptul ca rusii nu au interes ca noi sa ne asiguram independenta energetica nu va spune nimic ? Ia amintit-va de alt fapt : Basescu era considerat naiv ca se baga intr-un proiect „utopic” : Nabucco. Acum este la un pas de realizare. Unde sunt baietii care urlau sus si tare la Barlad ? Au disparut in ceata ? Sau guvernul tocmai si-a dat acordul desi in ianuarie altele erau coordonatele ?

4. Spania si Italia sunt la un pas de colaps si adapostesc vreo 2-3 milioane de romani. UE e un loc pentru toti, si buni si rai. Italienii si spaniolii ne pun la dispozitie biserici...etc...nu inseamna ca si-au pierdut patriotismul si cultura le-a fost asimilata de bau-bau...

 
La 24/7/12 9:52 a.m. , Anonymous Lynx a spus...

5. La pct. 4 este clar ca nu este vorba despre desfiintarea statului. SUE este singura slavare a Europei de la invazia de chinezarii .Iar statelor comuniste le face un bine: cu specialistii nascuti-crescuti in confortul stalinist si educati sa-si asigure privilegii numai lor Romania nu s-ar democratiza nici in 500 de ani. Observati cum se preda stafeta. Toti sperau ca tinerii lupi care vin din urma vor fi mai „spalati”. De unde ? Stau drepti in fata ilicilor si felixilor de tot soiul. Altfel ce sa spun : pe 25 aprilie Van Rompuy tinea un discurs in Parlament. Ministru era MRU. Relatiile erau altele, deschiderea...sa te prefaci ca nu vezi asta tine de o anumita obtuzitate greu de inteles .

http://www.ziare.com/herman-van-rompuy/presedintele-consiliului-european/van-rompuy-in-parlament-in-1974-am-fost-exilat-in-romania-1163616

6. Am mai scris si in alte postrui. Castigurile muncitorilor romani din UE sunt cel putin duble fata de datoria mentionata de catre dv.

7. Nu cred ca putem vb. Despre alegerile dintr-un partid. Nu suntem membrii de partid ca sa ne dam noi cu parerea.

Dar pe Plesu incepand negocierile de aderare la UE si facand Roamniei un super-lobby la-ti vazut ?

Va mira multe lucruri. Insa vorbiti simplist, cumva cred ca sunteti asemenea unui orasean care se duce la tara si vrea ca taranii sa faca si sa dreaga ....fara bani...banii ii excludeti din toata ecuatia. Fara ei...mirosi a prost si dai loc la tot felul de speculanti sa faca ce vor din tine. Nu ai ..efectiv de ales...dupa ce comunisto-securistii au devalizat activele tarii. Sau credeti ca CDR a gasit o tara manoasa , atunci cand a ajuns la conducere ? Neamtu si altii ca ei fac politica reala. Altii vor sa faca bine stand pe margine. Eu ma multumesc sa aleg pe ala care – vorba lui Razvan Codrescu – produce pagube mai putine hainei mele deja carpite de mii de ori.

PS Basescu nu a facut politie politica. E o chestiune de nuanta pe care numai o minte vicleana o poate strecura in discutie...doar, doar l-ar pune in rand cu delatorii ordinari de tot felul si turnatori dovediti de CNSAS. Una e sa actionezi extern..alta intern...Oare tabara „nationalista” poate face diferenta ?

Cuvinte ca altar de jertfa...etc...sunt prea populiste ca sa le mai dezbat....

Chiar e greu de vazut cum se fac revolutii prin egipt, siria..etc...Chiar credeti ca in fata tavalugului noi trebuie sa fim mereu contra ? De ce sa nu fim si noi in istorie de partea celui puternic ? Doar asa ...de dragul grecilor...influentati de rusi...pe cai „ortodoxe” ...si asta la infinit ?

Nu e cazul s afecm istorie...masonica eventual...ca sa vedem cum s-a format statul roman......

 
La 24/7/12 10:45 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

vad ca Iulian Capsali continua sa fie la fel de JENANT cum a dovedit de atatea ori...


sa legitimezi un guvern Socialist, un Prim-Plagiator si un Prim-Chiulangiu mi se pare cel putin de prost gust..

 
La 24/7/12 12:00 p.m. , Anonymous Un oltean care tipa la prune tarzii a spus...

"SUE este singura slavare a Europei de la invazia de chinezarii" - va simtiti invadat de chinezi?...Sfanta naivitate..

 
La 24/7/12 12:40 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

a) Rog pe toată lumea să aibă ceva mai multă grijă la redactarea comentariilor, căci aglomerarea de greşeli (mai ales de ortografie) nu numai că produce impresie proastă şi subminează creditul, dar uneori face ininteligibil mesajul.

b) Comentariile licenţioase, repet, n-au nici o şansă să treacă (am şters deja o duzină, cele mai multe sub semnătura "Mucles, bă", sub care pare să se ascundă un caz clinic).

c) Îmi cer scuze că, din greşeală, am respins şi un comentariu pertinent (dintre cele anonime).

d) Anonimului "Nero" (nepostat): între mine şi d-l Iulian Capsali nu e nici o "duşmănie", ci doar un dezacord. D-l Capsali în nici un caz nu poate fi asimilat "comunismului rezidual". Cît despre "păcatele" lui Băsescu, cine le-ar putea trece cu vederea? Băsescu este ceea ce este şi aici nu şi-a propus nimeni să-l "albească". Gravitatea situaţiei depăşeşte cu mult, de altfel, cazul lui personal.

 
La 24/7/12 2:46 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

cei care vor vota"DA" sau"NU" vor primi pe B.I/C.I un post-it ca au votat intr-un fel sau altul;pentru cei fara eticheta poate spune cineva ca nu se va gasi mai tarziu, vreun functionar zelos care sa gandesca asa: asta nu-i democrat, n-a votat, e "basist';si sa-i lipesca toate apelativele care acum se spun despre presedintele suspendat? Este democratic sa inciti la dezbinarea unei societati doar pentru a salva un singur om? Cine-i opreste sa se coaguleze si sa castige ce vor in toamna la alegeri? Si pentru ce presedinte vor?

 
La 24/7/12 3:00 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Dl Capsali are dreptate.
Si eu cred ca Basescu este raul cel mare si cel care a dezbinat cel mai mult Romania.
Acum aud ca basistii au cumparat cu dubele cartea lui Marius Oprea ca nu cumva sa ajunga la popor si sa vada cine e Basescu.
Pentru Dumnezeu, nu vedeti ca Basescu actioneaza numai cu mijloace securistice ?

 
La 24/7/12 3:56 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

@ Anonim 11:15

Haideti sa intram pe domeniul concretului :

A incalcat presedintele eles GRAV Constitutia ?

DA sau NU.

Sa te ajut putin :

"Aceeasi concluzie deriva si din interpretarea jurisprudentei Curtii Constitutionale, care, pin Avizul Consultativ nr. 1 din 5 aprilie 2007, constata ca “nu orice fapta de incalcare a prevederilor Constitutiei poate justifica suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei, ci numai “fapte grave”, cu intelesul complex pe care aceasta notiune il are in stiinta si practica dreptului”.

Tot articolul il gasesti aici. Probabil ca un asemenea articol nu vi s-a revelat pana acum :

http://www.contributors.ro/editorial/lectia-de-drept-analiza-constitutionala-a-solicitarii-de-suspendare-a-presedintelui/

Pana nu raspunzi la aceasta intrebare orice discutie este populism ieftin.

Sau doresti ca toti romanii sa se "dea" cu namol de la Felix...????

 
La 24/7/12 4:30 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

Un oltean care tipa la prune tarzii spunea...


Ciudat : l-ati votat pe Basescu dar aveti exact discurs A3.

Mai mult chiar nu sesizati ca in PNL si PDL sunt multi oameni onesti care pot contribui la o dreapta libera de comunism ?

Initiativa Civica a lui MRU nu vi se pare alternativa ?

N-o fi perfecta dar sunt tineri, corecti, muncitori , inteligenti.

Personal - fara a fi vreun as in politica - cred ca oameni ca Cristian Preda si Marius Oprea pot sta la aceeasi masa fara sa le fie rusine de trecutul lor.

Cred ca Neamtu , MRU , Papahagi, Paleologu pot sa gaseasca in PNL si PNTCD oameni asemenei lor si sa faca un partid de tineri avand ca si criterii profesionalismul si curatenia morala .

De aceea v-am si spus ca pareti a avea un discurs decupat din emisiunile A3. Orice om de dreapta vede de la o posta ca singura solutie pe partea dreapta este MRU care sa coaguleze orice forta de dreapta nepatata.

MRU va fi demarcatia intre cei care prefera cloaca partidelor comuniste si cei care vor un viitor mai bun pentru cei tineri. Eu asa sper. MRU sau alt tanar.

Nu am vazut un tanar in PNL de talia lui MRU care sa vrea o alternativa. Daca stiti dv. spuneti-ne un nume.

 
La 24/7/12 4:52 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

Patriotul anarhist

Repet ce am mai spus : sa te adapi din presa de stanga pe un blog ortodox este de cascadorii rasului.

PDL a facut multe greseli. A fost silit si sa faca multe compromisuri. Eternul UDMR pandea, UNPR i-a tradat la prima oportunitate. Chiar ma uitam la UNPR - exact politica UDMR cu personal romanesc ( mergem NUMAI CU PUTEREA fara dureri de cap; avand unii profesionisti remarcabili gen Cosea ) .E dreptul lor. Nimeni nu te creste in politica. Electoratul "informat" sa traisca.

Nu poti avea pretentie la pensionari sa fie informati cand oameni bine mobilati la mansarda - cum sunt cei de la RIC spre exemplu - pot sa aleaga sa nu prezinte CELE MAI PERTINENTE ARTICOLE de pe blogurile de dreapta ( cand o sa vad un articol de CALIBRU de pe un blog EXCLUSIV DE DREAPTA pus in pagina de cei de la RIC o sa incep sa am incredere in obiectivitatea lor; pana atunci...asteptam provincia )

Cateva curiozitati :

1 . Mihail Manoilescu era un neo-liberal ?

2. Ce alternativa VIABILA ( caci fantezii si utopii nu ne folosesc ) credeti ca merita Romania ?

3. Civitas 99 are vreo legatura cu RIC ?

 
La 24/7/12 4:59 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

@ Lynx

Credeti ca MRU fara Traian Basescu inseamna ceva? Iar cu Traian Basescu, credeti ca are vreo sansa?
E adevarat ca nu ar fi rau ca toti acesti oameni sa se adune la un loc, dar in fruntea unui nou front de dreapta ar trebui sa fie cineva de prestanta unui Andrei Plesu.
PNL si elitele intelectuale ar putea in uniune sa ofere o alternativa mai buna decat altele in momentul da fata - zicand NU si PSDului, dar si PDLului.

 
La 24/7/12 5:20 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

@ P. S. Grigoriu

"Traiasca Regele" cu stampila pe Basescu, autorul celei mai jegoase infierari national-securiste a Majestatii Sale, de dupa 1989! Penibil!

Oricum, apreciez faptul ca vei merge totusi la vot, si nu vei subscrie la aceasta ultima mizerie a lui Basescu: boicotarea referendumului. E o dovada de minim respect fata de democratie, si fata de concetatenii care au alte pareri (si nu zic, fereasca Dumnezeu, ca cei speriati de USL nu-si au partea lor substantiala de dreptate - a se vedea o abordare mai moderata aici http://www.criticatac.ro/17899/neinelegeri-le-monde-usl-bsescu-ponta/), in conditiile in care Basescu nu are nici un fel de respect pentru cireada de vaci si boi pe care o pastoreste.

CTP magistral http://www.criticatac.ro/17899/neinelegeri-le-monde-usl-bsescu-ponta/

Desi va fi greu, eu cred ca Basescu va iesi oricum din istorie pe 29 iulie. Si va iesi asa cum merita: in patru labe!

Patriotul anarhist

 
La 24/7/12 5:30 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

Olteanu

http://www.contributors.ro/global-europa/china-in-orientul-mijlociu/

Cam asa arata lumea reala, nu cea de la TV. Iar noi facem pipi contra vantului ca UE e bau-bau...si Basescu e bad boy...

Asa vei intelege ce-as spus presedintele ales candva :

http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Traian_Basescu_doreste_infiintarea_SUE_Statele_Unite_ale_Europei_0_538146527.html

Daca UE se duce...suntem tandari in secunda 4...

Noi facem pe ecologistii si facem part ca s-ar putea polua natura in timp ce lumea e pe marginea prapastiei : salvare sau razboi mondial ?

 
La 24/7/12 5:53 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

Anonim 4:59

MRU este clar de partea lui Basescu. Cine este cu adevarat vom vedea cat de curand , odata ce si-a anuntat un target de bun-simt : alegerile prezidentiale 2014. Un timp rezonabil in care sa arate ce poate. Pentru ca multi i-au reprosat pe buna dreptate ca este premier fara sa fie botezat in luptele inerente camapaniilor electorale. Vom trai si vom vedea. Cei care se ocupa de consiliere politica stiu exact ce se intampla.

La suprafata deocamdata nu vad decat un lider care sa-si asume ceva extrem de greu : unificarea dreptei. Si acesta e MRU. Deocamdata PNL a afacut alianta cu PSD.

Sunt chestiuni ciudate care nu pot fi stiute de catre noi , chibitii. Sunt rivalitati, dosare pe justitie.

Noi putem alege raul mai mic, potrivit constiintei noastre.Putem intelege chestiuni simple : ala e patat, ala nu. Oricat ar vrea tv-urile sa albeasca un om, sec. 21 e prea super-informatizat ca sa mai fim in necunostinta de cauza.

Dl.Andrei Plesu poate fi un super ministru de externe. A dovedit-o cu varf si indesat.

Lustratia este singura care sa poate decanta dreapta : PDL,PNL,PNTCD.

Ajutati de societatea civila Romania poate spera intr-u viitor mai bun.

PSD a aratat - ca si PDL si PNL - ca este greu de reformat. O stanga in genul celei vrute de Geoana ( cel putin declarativ ) era o chestie interesanta.

Daca MRU face compromis cu oameni patati din PDL, nu are nici o sansa sa atraga oameni din orice partid sau din afara partidelor care sa se implice intr-un proiect numit : Romania FARA COMUNISTI DUPA 25 DE ANI.

Sunt destui juristi , economisti , manageri de top care pot face super-politica la nivel high class. Depinde doar de MRU sa-i atraga intr-un proiect.

Sau de altcineva, caci cine stie ce personaj scoate BAsescu din joben..caci el are talente nebanuite cand se afla pe ultima suta de metrii. Cum era Maricica Puica acum zeci de ani : )))

 
La 24/7/12 6:37 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Basescu este in intregime doar falsitate si minciuna.
I se citeste ipocrizia pe chip.
Eu unul nu l-am crezut niciodata.
Nu stiu insa cum a reusit sa pacaleasca oamenii atata amar de vreme.
Ar trebui ca toti cei care mai avem o farama de demnitate in noi, sa mergem si sa-l taxam pe cel care ne-a umilit de atatea ori.
O putem face cu demnitate pe 29 iulie. E ultima noastra sansa.

 
La 24/7/12 6:50 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

Paul Slayer,

Pt. punctul 3 din comenatriul dv. iata o mica completare :

http://hydepark.ro/articol/articol/victor-ponta-si-magia-secretelor-988.html

 
La 24/7/12 7:07 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Liberalo-intelectualitatea... cu prioritare de dreapta... Suna bine. Dar pot ca sa tina la un loc de exemplu Teodor Baconschi si Varujan Vosganian, sau Andrei Plesu si Dan Puric, sau Horia Patapievici si Razvan Codrescu, sau Mihail Neamtu si Mircea Platon, sau Mihai Razvan Ungureanu si Marius Oprea? Nu prea, nu? Parerea mea e ca tocmai aceasta netinere la un loc a facut si face ca sa nu avem alternativa tare de dreapta si pe dezbinarea dreptei isi face de cap stanga cum vrea ea, mai ales lupii comunisti in blani de oi. Dreapta se cearta, stanga profita, iar tara pierde si putinul ce l-a castigat dupa 1989. Mie si basescu mi se pare caz secundar. Problema nostra e veche, straveche, "tracica": dezbinarea. Multe, prea multe orgolii sterile.

 
La 24/7/12 7:16 p.m. , Anonymous Alexandru a spus...

Vosganian a incercat sa faca Uniunea Fortelor de Dreapta. Si nu a reusit. De ce? Aveti dreptate, noi "nu tinem la un loc", sau nu tin la un loc oamenii de bine, numai lichealele.

 
La 24/7/12 7:24 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

@ Lynx

Tu faci parte din categoria pompierilor piromani. Chiar nu pricepi ca europenii sunt aruncati de catre elitele lor manageriale intr-o competitie cu chinezii, din care nu castiga nici europenii, nici chinezii, ci doar corporatiile fasciste, competitie in urma careia toata planeta se va transforma intr-o jungla sociala si un desert ecologic!? Iar la final, elitele nhiliste, care ne conduc dupa filosofia oamenilor fara frica de Dumnezeu -"dupa mine potopul" - o sa se refugieze undeva pe luna, unde o sa crape mancandu-se la randul lor intre ele! Intelege asadar ca neoliberalism = canibalism! Iar SUE si Basescu sunt etape ale the road to nowhere. Gotiu s-a prins foarte bine de adevarata semnfificatie a sprijinuui pe care Basescu il primeste de la UE http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/basescu-abandonatorul-si-amenintarea-bunului-exemplu-82047.html! Democratie si stat de drept, astea sunt vrajeli pe care sa le creada fraierii. In realitate, intreg sistemul crapa pe la toate incheiturile iar Romania e doar o pesa din domino. Imperiul European a ajuns astazi ceea ce era candva Imperiul Otoman - un om bolnav care e mentinut artifical in viata datorita unor interese comerciale. Iar noi romanii, ca de obicei, suntem robi jupuiti de Inalta Poarta de la Berlin prin intermediul reichkomissarilor basisti. Lasa-ne cu neoliberalismele astea basiste rasuflate. Mai bine sa ne pregatim pentru marile belele care urmeaza sa vina. Dezastrul generalizat l-au setat neoliberalii prin politicile iresponsabile urmate de vreo treizeci de ani incoace. Ramane acum ca oamenii normali sa carpeasca ceea ce se mai poate carpi.

Patriotul anarhist

 
La 24/7/12 7:50 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Si cine-s oamenii normali? Iliescu, Ponta, Nastase, Felix, Vanghele? Tu nu vezi ca delirezi pe de laturi? Astia ca tine merita trimisi in Siberia cu suturi in cur!

 
La 24/7/12 7:54 p.m. , Anonymous Corneliu a spus...

Varujan Vosganian e singurul de dreapta din PNL. Pacat ca e armean.

 
La 24/7/12 8:03 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Ar fi bine ca fiecare să precizeze cui dintre comentatorii anteriori i se adresează, sau pe care îl are în vedere, pentru că altfel totul tinde să devină încă şi mai confuz decît este.
Încă o dată vă rog să vă străduiţi a păstra urbanitatea tonului (e valabil pentru ambele "tabere")!

 
La 24/7/12 8:11 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

Alexandru

http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1147226-vosganian-poate-pierde-functia-din-din-cauza-lui-vantu.htm

Sper sa vezi si data in care e scris articolul si sa intelegi ca Europa INTELEGE PERFECT ceea ce se petrece in Romania .

 
La 24/7/12 8:42 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Oamenii PD retin buletinele minerilor ca sa nu poata vota.
Iata cum loveste Basescu inca o data democratia.
Se poate imagina un atac mai mare la democratie decat sa impiedici oamenii sa voteze ?

 
La 24/7/12 8:48 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Anonimului de la 7:50 PM

Eu n-am pomenit nimic de Felix si de altii, iar tu te dedai la un proces de intentie care tradeaza carente serioase fie de onestitate, fie de inteligenta. Vechia strategie argumentativa bolsevica, ridicata la rang de arta de strategii PDL: cine nu e cu noi, e cu ei. As mai zice mai multe, dar prefer sa dau curs apelului domnului Codrescu la urbanitate.

Patriotul anarhist

 
La 24/7/12 8:49 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Merita vazut cum minte PSD:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12872570-cezar-preda-despre-acuzatiile-usl-privind-neparticiparea-referendum-ipocrizie-iliescu-nastase-tariceanu-voiculescu-sustinut-acelasi-lucru-2007.htm

(Ma adresez la toata lumea)

 
La 24/7/12 8:57 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Mai oameni buni, ce tot ii trageti cu Iliescu si Nastase.
Iliescu e un batran de 85 de ani iar Nastase e la puscarie.
Voi sunteti oameni seriosi ?

 
La 24/7/12 9:12 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

Patriotul anarhist,

O minima regula a dialogului ar fi aceea de a raspunde la 3 intrebari puse in mod civilizat.

Iata cateva linkuri care se indoiesc de respectarea statului de drept :

Controlul unei bune părţi din mass-media şi instrumentalizarea de majorităţi electorale prin corupţie şi populism reprezintă ultimele bastioane ale regimului neopatrimonial cu faţadă democratică instaurat de oligarhii de extracţie post-comunistă în România de după 1989. Nu pot decât să sper că aceste bastioane, construite prin venalitate, minciună şi şantaj, se vor dovedi insuficient de puternice pentru a putea bloca pe mai departe procesul de consolidare a statului de drept în România.

http://www.contributors.ro/dezbatere/lovitura-de-stat-parlamentara-statul-de-drept-sub-amenintare/

http://www.contributors.ro/editorial/de-la-lovitura-de-stat-la-reintroducerea-vizelor-de-calatorie/

http://www.revista22.ro/articol-10105.html

Nu cred in teoria ta deoarece nu se vadeste in viata de zi cu zi. Un simplu capsunar sau o femeie simpla care are grija de batrani in Italia poate duce o viata decenta din salariul de mana a 2 a fata de un alt european.

In Romania nu se poate acelasi lucru deoarece incompetentii si coruptii nu lasa tara libera. Si asta de 20 de ani.

Cum spunea pe vremuri Florin Calinescu la Chestiunea Zilei : pe neamt nu-l intereseaza coruptia alora de sus cat timp GRASIMEA DIN UNT A RAMAS LA PROCENTUL DECENT.

Astfel incat , pana una alta Europa asta bolnava iti tine tie romanasii la lucru ( ca sa trimita bani babacilor cu pensii de 2 lei, in timp ce tot felul de falsi revolutionari, militari fara o zi de front iau pensii de super-comandanti ).

Inalta Poarta de Berlin - expresia asta o poti dezbate la Racu,Platon,Catrinoiu si alti oameni care se pricep mai bine.

Sunt convins ca o carte precum aceasta http://www.curteaveche.ro/In_apararea_pietelor-3-1423
te va lamuri la un mod mai frumos decat pot eu, un biet chibitz.

Daca nu cumva - intre timp - considerati ca scenariile blogerilor fara studii economice sunt extrem de pertinente.

 
La 24/7/12 9:18 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Anonimului de la 8,57

Si dracul e batran si aruncat in fundul pamantului, dar tot nu se lasa si face ravagii pe lume cu leghiunile de draci mai mici.
Matale, care te dai mintos, chiar crezi ca Ponta e de capul lui? Naivitatea nu e intotdeauna prostie, dar cateodata chiar este...

 
La 24/7/12 9:26 p.m. , Anonymous Iulian Popescu a spus...

Ce de anonimi! Cred ca poporul asta incepe sa nu mai aiba identitate...

 
La 24/7/12 11:05 p.m. , Blogger Paul Slayer Grigoriu a spus...

@ Patriotul anarhist:

Cu un lucru sunt de acord - Basescu merita sa iasa in patru labe din istorie. Dar, vedeti dumneavoastra, daca in locul lui ii punem pe cei mai penali (la propriu si la figurat) oameni pe care ii are tara asta - grupati sub stindardul usl - ma tem ca dupa el o sa iasa la fel si Romania.

 
La 24/7/12 11:36 p.m. , Anonymous Bloggoslovul a spus...

Românii (mai precis spus, ceea ce a mai rămas din ei după o jumătate de secol de comunism), în complicitate directă sau indirectă cu clasa lor politică, se poate spune ca se chinuiesc de 22 de ani, ca nişte halucinaţi, sa iasa din istorie. Până la urmă trebuie să se întâmple, cu Băsescu sau fără. Se pare că cei care au început procesul, tot aceia îl vor şi finaliza. Europa a încercat să ne întindă o mînă parşivă, dar nici pe aceea n-o merităm, iar ea se retrage încetul cu încetul, plină de flegmele noastre muribunde. Un popor care nu a putut să reziste la exigenţele umanului, prea grele pentru nemernicia lui. Perversiune sinucigasă unică în istoria Europei.

 
La 24/7/12 11:40 p.m. , Anonymous Un oltean care tipa la prune tarzii a spus...

@ Linx

Eu v-am intrebat ceva, dumneavoastra raspundeti cu altceva. Si apropo, daca sunteti crestin, va intreb unde este mentionata competitivitatea economica in Sfanta Scriptura...ca referinta despre "neamuri" stiu la ce pagina sa le caut.

Sigur, as mai putea sa va spun ca noi romanii am mai facut, de cateva ori, pipi contra curentului. Mihai Viteazul, Vlad Tepes si multi altii au facut-o si...surpriza! am supravietuit bine merci.

Problema e ca eu vad viata NU ca pe o competitie,iar dumneavoastra da.


@Paul Slayer

Eu sunt din provincie si vreau sa va spun o chestie. Aici, problema nu este neaparat basescu si/sau ponta. Ci cei pe care aceste personaje le aduc cu ei. Din acest punct de vedere, comportamentul majoritatii directorilor, managerilor, administratorilor, inspectorilor, procurorilor adusi de pdl sunt mult sub cei dinainte. Cunosc cazuri cutremuratoare. Aici este problema. Si-n fiecare acest mic tiran, lumea vede basescu si pdl.

Intrebati oamenii care lucreaza la stat sau in companii de stat. O sa vedeti ca in majoritate, asa este. E adevarat, psd a beneficiat si de grosul fostilor fsn-isti si intre ei mai sunt si oameni care se pricep intr-un domeniu sau altul. Dar e mai mult decat a oferit pdl in acesti 8 ani...

Situatia este foarte complexa. Haideti sa facem noi 2 un partid si va garantez ca daca scapam de basescu, de usl scapam in doi ani.

Traiasca Regele!

 
La 24/7/12 11:48 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@Bloggoslovul

Năprasnic! Poate se îndură, pînă la urmă, Dumnezeu, bunul...

 
La 25/7/12 12:18 a.m. , Anonymous Lynx a spus...

Oltean

Asa este . Nu v-am raspuns la chestia cu chinezii .

http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_24186/O_noua_analiza_GMF_In_fata_concurentei_Chinei_SUA_si_Europa_trebuie_sa_faca_din_relatiile_monetare_o_prioritate.html


Nu cred ca era nevoie sa va spun cate produse made in China VA SUFOCA PRIVIREA...zi de zi...

Biblia nu este o carte de marketing iar subiectul nu unul religios. Sper ca macar asta sa puteti intelege .

Eu vad competitia din viata si nu sunt intru totul de acord cu orice fel de mijloace pentru a invinge.

Hai sa nu vorbim despre tributul platiti de atatia domnitori romani de-a lungul veacurilor. Pur si simplu nu are sens. Nu mai suntem pe vremea lui Piticu cand istoric era regizorul sergiu.

Noi am supravietuit prin gena noastra rezistenta la necazuri. Fara crestinism eram spulberati. Smerenia noastra a avut har de Sus.

Cei care au condus destinul tarii pe cai vrednice au fost buni diplomati care au facut ALIANTE cu state puternice. Restul...simplii vasali...platind dijma...

Fara Apusul catolic...ne mancau demult lupii din jur...

 
La 25/7/12 12:29 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

N-aţi obosit, totuşi? Întreb şi eu...

 
La 25/7/12 1:08 a.m. , Anonymous Un oltean care tipa la prune tarzii a spus...

@ linx Biblia e cel mai bun "manual de marketing" al lumii...Doar ca nu pentru profit, ci Mantuire.

Habar nu aveti cum se faceau si ce contineau tratatele de alianta intre domnitorii romani si Imperiul Otoman...De pe ce pozitii se discuta...Mistificati si minimizati, incercand sa aduceti totul la nivel microscopic al dumneavoastra si al idolului pe care-l sustineti.

Si mai vorbiti de Har...Am incheiat. Noapte buna domnule Codrescu.

Astept urmatorul episod din Antologie.

 
La 25/7/12 1:24 a.m. , Anonymous Păstorelul a spus...

O, tu, ce ne-ai scăpat de Ceauşescu
şi de Vadim, şi de Traian Băsescu,
mai ai o dată milă şi fă bine
să ne mai scapi de Ponta şi de tine!

 
La 25/7/12 4:18 a.m. , Blogger Iulian Capsali a spus...

Dragul meu Paul Grigoriu, iti pun aceeasi intrebare pe care am pus-o si bunului meu prieten Razvan Codrescu: Ce cauti in tabara neoliberala, care este antinationala in esenta ei pentru ca isi face din utopia globalista un țel? Prin asta depaseste tradarea si se poate judeca eshatologic, ca fiind inaintemergatori ai fiului minciunii.

Vad ca topaie haotic pe aici un linx cu cap de pisica apucata de streche, care vede in SUE si in MRU o salvare pentru Europa de...chinezisme. Cam in asta sta precaritatea ultrasilor globalisti: scot din joben iepurele chinezesc sau petarda iraniana. Dar sa nu-i dam mai mult credit decat merita acestui caraghios cu o locvacitate incontinenta, care face propaganda "dreptei" din jurul lui MRU; are si el juma' de norma de facut pe bloguri...

Repet, tot ce a facut Basescu este sa slabeasca structurile statalitatii. Si pentru asta a folosit trei parghii: imprumuturi uriase, punerea unor vanduti sau incompetenti/precari in functii cheie in institutiile ce garanteaza statalitatea (cele mai flagrante cazuri sunt MRU si Gabriel Oprea aka generalul Izmana)si distrugerea micilor afaceri, cele ce dau libertatea de miscare in social a omului mediu (peste 100 000 de firme inchise prin supraimpozitare in ultimii 4 ani fac din Romania ultima tara din Europa la capitolul intreprinderi mici si mijlocii, raportat la nr. de locuitori).

Imi dau seama ce se afla in maruntaiele spucate ale acestei hidre politice care a condus Romania daca, in cateva saptamani, unui singur om pus de Basescu in functie - anume Blejnar-, i se gasesc furturi din banul public de zeci de milioane de euro! Incepe oare sa se dea de urma celor 27 de miliarde de euro pe care guvernarea Basescu (nu cred ca o sa-mi spui ca Boc exista) le-a luat de la organismele financiare mondiale, inrobind pe romani generatii de acum inainte? Nu sunt naiv sa cred ca se va ajunge la capatul ghemului. Insa asa se poate explica si usurinta cu care FMI ne imprumuta sume colosale - care in cazul Greciei, de pilda, se ofereau dupa ce se purtau indelungi negocieri si in transe mult mai mici. Aceste organisme financiare au nevoie de oameni ca Basescu, pentru ca banii sa dispara ca apa in nisip, iar apoi sa fii obligat sa revii si sa ceri tot mai mult. Acesta este si motivul pentru care tin cu dintii de acest gunoi moral: este nevoie ca gruparea din jurul MRU sa preia puterea ca sa duca aceasta politica antinationala mai departe. Totul s-a intamplat prea rapid si nu au un debuseu politic suficient de sigur ca sa acopere aceste fraude gigantice. Pe scurt, faptele il acuza pe Basescu de complicitate cu aceste institutii supranationale si antistatale.

Desi facea imprumuturi colosale si isi platea din ele oastea de mercenari (interni si mai ales externi) Basescu taia si un sfert din salarii si aproape tot atat din pensii si ajutoare sociale. Daca asta iti arata altceva decat ura asiatica pentru acest neam, atunci...

 
La 25/7/12 4:27 a.m. , Blogger Iulian Capsali a spus...

In fine, ca in apararea lui Basescu strigi: "Traiasca Regele!", asta tine si de caracterul caragialesc al momentului, intr-adevar! Dupa ce Basescu a sters pe jos cu M.S. Mihai la aniversara, asta ar fi un argument pentru a mai apara demnitatea Tronului printr-un vot in consecinta. (Sper sa-mi ierti digresiunea ironica insa facuta cu simpatie:)

In fine, astazi am citit o scrisoare a Generalului maior(r) Iordache Olaru, fost consilier al sefului Statului Major General intre anii 2000 si 2003. Intre 2003 - 2006, a indeplinit functia de loctiitor al reprezentantului militar al Romaniei la NATO si UE, in noiembrie 2006 a fost numit sef al Directiei Planificare Strategica din Statul Major General. Dintre decoratiile si medaliile primite, cele mai importante sunt "Steaua Romaniei" in grad de cavaler, Ordinul american "Sfanta Barbara" si Medalia "Pentru Merit" a SUA. Bun, am facut aceasta prezentare mai pe larg pentru a intelege mai bine motivul acestei scrisori: ingrijorarea dusa pana la indignare a generalului, dezgustat de circul acestui jucator de alba-neagra care a slabit Armata Romana pentru ca, nu-i asa, nu poti face SUE cu o armata nationala valida! Iata un fragment, desi merita citita toata:
"In timpul mandatelor lui Basescu, armata a fost blasfemiata, ignorata si contrapusa altor institutii conform principiului “dezbina si stapaneste”.
Basescu a fost complice cu alti iresponsabili, cunoscuti sau necunoscuti, la actuala stare de disperare a celor care au purtat sau mai poarta uniforma Armatei României si nu intelege nimic din umilinta pe care o duc pe epoleti militarii activi si in rezerva."

http://www.ionpetrescu.ro/2012/07/24/iordache-olaru-armata-trebuie-sa-ramana-muta/

Am incercat sa fac un scurt expozeu al unei situatii teribile. Incerc sa aduc la obiect o discutie purtata mai degraba in alte directii. Recunosc faptul ca scoala diversionista a lui Iliescu si Basescu este dificil de contracarat, pentru ca se impiedica cu perdelele de fum observatia asupra adevaratei drame a Romaniei: actiunile de slabire a structurilor de aparare a statului, inrobirea populatiei si demantelarea economiei, totul pentru a o face apta unei utopii sinistre care este Globalismul.

Revin la inceput: pentru mine este foarte straniu sa vad cum oameni ce au un parcurs in Biserica pot sa fie pe aceeasi parte cu sustinatorii globalismului si ai Statelor Unite ale Europei, ce si-a gasit in Basescu un suport politic ferm. Ce treaba aveti voi cu asta, nu pot pricepe si cu asta, basta! :)

Doamne ajuta!

 
La 25/7/12 9:54 a.m. , Anonymous Lynx a spus...

http://www.youtube.com/watch?v=IlHSVHOvcQA

 
La 25/7/12 11:05 a.m. , Anonymous Iulian P. a spus...

Domnule Capsali, confundati problema lui Basescu cu problema generala a tarii. Basescu trece, tara ramane. Degeaba va chinuiti sa demonstrati ca Basescu e rau: asta toata lumea stie. Cu Basescu probabil se va termina chiar duminica si va intra la inchisoare pe locul lasat liber de Adrian Nastase, ce va fi gratiat de noua (lui) putere, sau va conduce mafia din inchisoare, ca liderii mafioti ajunsi temporal dupa gratii. Cazul Basescu ast fel se inchide, la toamna PDL va pierde spectaculos alegerile, dar nenorocita asta de tara ramane, si ramane pe maini care nu sunt deloc mai curate ca ale lui Basescu si care n-au furat si n-au mintit mai putin decat el din 1990 incoace. Domnul Codrescu are dreptate ca aveti, toti care va cramponati numai si numai de cazul Basescu, orbul gainilor. Nu vedeti ca nici domnul Grigoriu, nici domnul Codrescu nu sunt deloc basescieni, dar incearca sa atraga atentia asupra unui alt pericol, mult mai mare pentru are viitorul in fata? Cititi si re-cititi epigrama zisului "Pastorel", poate ii prindeti pana la urma sensul ! Imi pare rau ca ma faceti sa ma indoiesc de inteligenta si de onestitatea dumneavoastra, pentru ca, de cand l-ati pus la punct pe Mihai Neamtu ma obisnuisem sa va port respect si simpatie.

 
La 25/7/12 11:52 a.m. , Anonymous Lynx a spus...

"Crunta" analiza a lui Iulian Capsali nu este capabila sa tina cont de cateva realitati DE NEOCOLIT :

1. Cei mai puternici oameni in stat sunt : Basescu, Iliescu, Tariceanu, Voiculescu.

2. Fiecare dintre ei are armate de tonomate, analisti..etc..

3.SUE este o realitate. S-a semnat deja un Pact Fiscal

4.China , Brazilia sunt tigrii economiei mondiale.

Si in acest peisaj sumar, dl.Capsali nu este in stare sa inteleaga care este cel mai potrivit om pentru Romania.

Poti avea idei fixe. Orice om are. Sa nu vezi presiuni europene extrem de puternice pentru respecatrea unor legi tine deja de miopie.

Ii recomand cateva articole care pot sau nu face putina lumina :

http://www.contributors.ro/editorial/traian-basescu-regele-mihai-si-testul-national-al-referendumului/

http://www.revista22.ro/raspunderea-16555.html

http://www.mediafax.ro/politic/herman-van-rompuy-se-declara-profund-preocupat-de-situatia-politica-din-romania-9853064

http://www.ziuacargo.ro/stiri/focus-stiri/lista-lui-barroso-anularea-oug-41-inlocuirea-ministrilor-cu-probleme-de-integritate-andronescu-fara-numiri-la-dna-in-timpul-interimatului-lui-crin-antonescu-nicio-gratiere-prezidentiala-nastase


P.S II tot dam cu tot felul de ganduri utopice, neintelegand cruda si implacabila lume a banilor.

Aceeasi lume care genera boicoturi de reviste prin pangarele bisericilor dar si vicerversa: laici care considerau ca este binevenita boicotarea trustului Basilica.

Intr-o lume in care munca este prost platita, e o paine de mancat completand carentele misionare ale Bisericii.

Desigur ca termenul INACCEPTABIL rostit de Merkel va avea influenta asupra pietelor. SI daca techineii se duc la plimbare prin alte parti mai democratice o sa traim "mai bine" exact ca inainte : carte, carte dar am datorii la intretinere pentru ca nu mai am loc de munca .

 
La 25/7/12 12:53 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

@ Iulian P.

Poate aveti dreptate, insa se spune basisti nu "basescieni".

 
La 25/7/12 1:16 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Reproduc şi aici un comentariu de la o altă postare, cu speranţa că semnatarul ("Fratele Alexandru") nu se va supăra:

N. Steinhardt în atenţia celor care fac pact cu diavolul roşu ca sa îl dea jos pe diavolul portocaliu:
"Diavolul: să încheiem un pact. –Nu. –Atunci hai să semnăm un document prin care să recunoaştem şi tu şi eu că doi plus doi fac patru. – Nu. – De ce? Nu admiţi că doi şi cu doi fac patru? De ce n-ai subscrie un adevăr incontestabil? – Nu-mi pun semnătura alături de a ta nici pentru a recunoaşte că există Dumnezeu!".

 
La 25/7/12 1:18 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Iulian P

Eu nu vad nici un pericol mai mare ca Basescu pentru Romania la ora actuala. A spune ca Antonescu sau Ponta sunt mai rai ca Basescu inseamna sa fii rau-intentionat.
Ce afaceri de coruptie are Antonescu? Nici una. Nici nu au avut cu ce sa-l santajeze.
Daca va luati dupa manipularile basiste cu Voiculescu, o sa zic si eu ca daca Basescu revine o sa ne calareasca iar baietii destepti, Blejnar, Udrea, Casuneanu, Videanu si compania.
Asa ca, hai sa fim seriosi.

 
La 25/7/12 1:37 p.m. , Anonymous Cornel a spus...

@ Razvan Codrescu/Fratele Alexandru

Petre Tutea o spunea mult mai simplu si mai direct: „Cu comunistii nu te bagi si nu stai de vorba decat ca sa le zici: Hai sictir!”.
Noi azi vrem sa ii ajutam sa se infunde unii pe altii dar nu ne dam seama ca ne infundam noi toti in noroi. Daca Romania va scapa vreodata de neocomunisti/pesedisti Crin Antonescu va trebui judecat odata cu ei pentru inalta tradare a dreptei si a democratiei.

 
La 25/7/12 1:59 p.m. , Anonymous Iulian P. a spus...

@ Anonimului de la 1 si 18 PM

Sunteti asa de greu de cap incat nu ati reusit dupa atata discutie sa va dati seama ca nu de Antonescu si Ponta e vorba, ci de ce se afla in spatele lor ?

 
La 25/7/12 2:02 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Orbul gainilor se mai vindeca, dar prostia niciodata.

 
La 25/7/12 2:04 p.m. , Blogger Paul Slayer Grigoriu a spus...

Domnule Capsali,

Nu ma supara deloc ironiile, dupa cum nu ma supara dialogul - fie el si in contradictoriu - atata timp cat stim ca de fapt impartasim aceleasi valori. Si in sfera acestor valori se inscrie acel "Traiasca Regele!" - nu in apararea lui Basescu, ci in speranta unei tari dincolo de Basescu si usl. Marlania lui Basescu la adresa Majestatii Sale am condamnat-o si eu la vremea ei. Insa nu uitati ca, inainte de Basescu, Iliescu l-a batjocorit mult mai rau pe Rege pe care practic l-a gonit din tara (inca odata!) Si Iliescu, stiti si dumneavoastra, e inca aici, in barca celor care ne cer sa votam "da". In fine, insist inca odata pe ideea de valori comune. Sper ca odata ce vom scapa de toate aceste dileme - chiar daca acest lucru s-ar putea sa ne coste cam scump - sa putem sa punem umarul la nasterea unor vremuri mai bune. Altfel, faptul ca domnul Codrescu sau eu avem CONJUNCTURAL o pozitie doar aparent comuna cu tabara neoliberala nu inseamna chiar nimic. Si dumneavoastra, prin "da"-ul de la referendum, va situati alaturi de cativa prieteni pe care nu v-ati sfiit sa-i criticati. Stiti care, nu insist, cei cu nume de prin fabule sau filosofie.

Cu mult respect,

PSG

 
La 25/7/12 4:41 p.m. , Blogger Unknown a spus...

@ Răzvan Codrescu:

Bună postare, interesante comentarii. Asta e România! Şi de asta sîntem unde sîntem.
Cu prilejul fiecărui episod mai tensionat din societatea românească, observ că românii aceia pe care îi visăm/căutăm/cultivăm noi sînt foarte puţini, tot mai puţini, aproape pe cale de dispariţie. Fără să mă mai mir, descopăr cît de străini de un model pe care altminteri cu toţii şi-l asumă sînt şi unii naţionalişti-creştini. Reperele par să funcţioneze după toane, nuanţele se pierd pe drumul argumentării, iar discernămîntul îşi ia pauză în momentele cele mai importante.
De aceea îi preţuiesc şi mai mult pe oamenii consecvenţi, cu convingeri solide şi argumente izvorîte dintr-un crez, ca dvs. şi prietenul Paul S. Grigoriu. Asta m-a cucerit şi la bătrînii noştri deţinuţi politic. Iar faptul că sînt autentici în credinţă se vădeşte, fără greş, de fiecare dată cînd trebuie să se pronunţe pe o temă cu potenţial exploziv.
Şi mă bucur să mă regăsesc pe aceeaşi lungime de undă cu astfel de oameni, într-o poziţie publică, şi atunci cînd nu ne sfătuim pe un subiect sau altul. S-a întîmplat şi de data asta (după cum ştiţi, nu numai în cazul dvs., ci şi al bătrînilor din Senatul “Rost”). Dumnezeu cu noi!

 
La 25/7/12 4:41 p.m. , Blogger Iulian Capsali a spus...

Esti in aceeasi zodie a diabolizarii "comunismului" cu prietenul Razvan Codrescu, ciumei careia-i contrapuneti in mod ciudat un securist care procedeaza expert la dezbinarea societatii romanesti. Distrugerea economiei prin supraimpozitarea firmelor mici, armatei (nu comnteaza nimeni ce scrie un General al Armatei Romane?) si serviciilor secrete (cel putin la SIE), a sanatatii si a agriculturii (ultima, dispretuita complet in buna traditie neoconservatoare), aici vad ca sariti peste subiect. Ca l-a batjocorit pe Rege este de vina...Iliescu (care a avut decenta totusi sa-i fie alaturi la aniversare). S.a.m.d.

Este adevarat, si eu si Mircea Platon am fost consecventi impotriva lui Basescu si la alegerile din dec. 2009 (Alex Racu nu mai tin minte sa fi fost implicat, sa ma scuze). Asa cum am fost alaturi si in tabara anti-ecumenista formata in jurul Mitr. Corneanu, tabara care s-a strans acum in jurul lui Basescu, cu exact aceeasi componență, plus cativa dintre domniile voastre. Pentru mine este simptomatic faptul ca va aflati in randul neoliberalilor globalisti si ecumenisti, doar din ura fata de "comunisti". "Anticomunistii" langa care va gasiti au inchis spitale, au taiat un sfert din salarii si au inchinat tara la FMI cu datorii colosale facute in cel mai scurt timp, proiectul lor ESTE desfiintarea statalitatii Romaniei (!) deci incalca flagrant Constitutia Romaniei in chiar miezul ei - art 1. România este stat national, suveran şi independent, unitar şi indivizibil - si totusi sunteti alaturi de ei, pentru ca, vai!, sunteti ca si ei, anticomunisti. Daca prin anticomunism intelegeti acceptarea distrugerii statului roman (economie, armata etc) si stati in aceeasi barca cu ecumenistii, incep sa devin din ce in ce mai intrigat. Ma intriga si lipsa de solidaritate cu neamul, pus sa-si vanda viitorul FMI-ului si globalismului, strivit de taieri de salarii si batjocorit de acest asiatic abuziv. Adica de dragul anticomunismului sa-i cautionezi pe inaintemergatorii, pe cei care-l mosesc pe antihrist, mi se pare o problema cognitiva si lipsa perspectivei eshatologice. Nu puteti calca peste durerile acestui neam si nu puteti fi alaturi de cei care-i ataca fibra care-i da seva dainuirii in vesnicie - ortodoxia - doar din... "anticomunism".
Cei mai rafinati vad in aceasta naparca agresiva si lipsita de sentimente o ultima solutie in calea "dictaturii"... El, care a avut TOT statul in mana pana zilele trecute, de care si-a batut joc slujind interesele oricui, numai cele nationale nu. Nu este asta ceva ce tine de o "vrajire" de felul acelui personaj care, cu fluierul fermecat, depopuleaza de copii (adica extrage partea de de candoare si limpiditate din om) si goleste orasul (societatea), lasand-o prada schizofreniei si lipsei de criterii? Marea problema cu impostura este camuflatajul perfect, atat de amagitoar incat dispar reflexele mentale de aparare in fata ei dar, ce este mai grav, dispare acea sensibilitate a sufletului care te face sa fii circumspect, temator atunci cand simti rasuflarea mirositoare a raului. Vad siderat oameni verticali ce se livreaza complet acestui Caliban - care-i dispretuieste profund de altfel, pentru el sunt simple unelte folosite la un timp anume, de care te debarasezi si pe care le refolosesti cand iti sunt utile pe moment. Repet, asta nu are o explicatie, alta decat cea teologica, pentru ca demonul stie sa se deghizeze perfect in orice, doar ca sa te subjuge. Observ ca acum demonul se piteste in spatele anticomunismului si extirpa din oameni sensibilitatea fata de problemele celuilat, pana la urma a neamului sau. Ba chiar neamul romanesc este comparat cu un ucigas scelerat care vrea capul lui Basescu!

Dragii mei frati, ce ati pățit? Iubiti si aparati un om care are ca proiect politic SUE si vrea sa-l lase mostenire vecinilor vostri de vâsle: MRU, Neamțu si Baconschi?

 
La 25/7/12 7:45 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/scrisoare-catre-uniunea-europeana-bruxelles-81978.html


Acum sa vedem alta scrisoare.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12876898-academicieni-francezi-incetati-ignorati-criza-democratica-din-romania-regretam-tacerea-guvernului-francez.htm

Intelectualii ies la rampa dupa foarte multi ani. Criza, bat-o vina !

 
La 25/7/12 8:27 p.m. , Anonymous Vlad Diaconu a spus...

... si nu doar lor, ci si Monicai Macovei, membru fondator al asociatiei ACCEPT.

Si lui Tismaneanu, cel care in anii '90 il promova pe Iliescu iar acum il promoveaza pe Basescu.

Culmea este ca ni se spune ca discutia despre Basescu, din partea celor care sunt critici, e emotionala. Cand, de fapt, sustinatorii lui se afla in situatia de a evoca niste teze propagandistice fara legatura cu faptele, pur ipotetice, eludand flagrant faptele de vitejie ale Comandantului de nava. Este si asta o modalitate de a te eschiva, insa parca nu prea ar face pentru niste oameni care vorbesc despre discernamant :(

Dar daca e cineva care chiar vorbeste serios cand spune ca nu vrea sa scape de Basescu pentru ca nu vrea sa ii gireze pe ceilalti, fiind, chipurile, perfect constient de samavolnicia primului, atunci optiunea ar putea fi VOTUL NUL. Adica votezi DA, ca merita sa fie demis, votezi NU ca nu esti de acord cu ceilalti.
http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/de-ce-voi-vota-nul-la-referendumul-de-duminica-271554.html

Boicotarea referendumului, insa, n are nicio scuza. Alta decat aderarea fara rest la propaganda Basescului, all inclusive, cu Macovei, Tismaneanu si MRU la pachet. De parca el insusi nu ar fi fost de ajuns...

 
La 25/7/12 8:32 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Claudiu Târziu

Dragă Claudiu, îmi pare bine că ai ţinut să nu fii lipsă, deşi ştiu bine că eşti copleşit de atîtea altele în această perioadă.
Eu unul m-am rezumat, în urmă, la postura de moderator, dar mi-e tot mai greu să înţeleg cum oameni inteligenţi refuză sistematic să priceapă că aici nu este nicidecum vorba de a-l "iubi şi apăra" pe Băsescu. Mă întreb ce vor avea de zis a doua zi după căderea lui Băsescu, ieşiţi din febra acestei fundături a gîndului şi a simţirii...


Unor anonimi nepostaţi:

Nu vă pot împiedica să vă pierdeţi timpul, dar probabil că de altceva nici nu sînteţi în stare. Dacă nu se poate sui în copac, ultima găselniţă a scroafei valahe este să grohăie pe bloguri, cu gura plină de lături.

Există şi categoria nepostaţilor care se exprimă decent, dar se repetă la nesfîrşit, oarecum în gol, lăsînd impresia moriştilor stricate. Dacă ai spus cît eşti în stare şi altceva nu mai poţi, rezumă-te să vezi ce mai spun alţii şi abţine-te să mai terorizezi lumea cu logoreea ta monocordă! Eu însumi m-am retras din discuţii pentru că am cam spus ce aveam de spus şi acum urmăresc şi eu, mai degrabă discret, ce spun alţii (fie că îmi convine, fie că nu).

Chestia cu "diavolul roşu" şi "diavolul portocaliu" nu-mi aparţine mie, dar unii pare că s-au zăpăcit între atîtea comentarii. Oricum, e vorba de un registru metaforic şi, cum observa Eminescu, prostul se cunoaşte şi din aceea că ia metafora ad litteram (eventual reconstruind, pe baza acestei înţelegeri prosteşti, contra-alegorii delirante). Niciodată nu-i prea tîrziu să vă luaţi seama.

 
La 25/7/12 9:05 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Pana la urma, cred ca,totul se reduce la bunul simt. Minciuna ramane minciuna, oricine o spune, hotia ramane hotie, oricine o face. Imi pare caraghios sa am o obtiune in a fi mintit si furat.

 
La 25/7/12 9:06 p.m. , Anonymous Vlad Diaconu a spus...

Iata insa o chintesenta a mesajului basist:

„România va fi land german sau nu va fi deloc.”

„România este un eșec. Românii sînt incapabili să se guverneze.

2. Dependența politică, economică, financiară, comercială și de securitate a României de Occident (UE, USA, FMI, BM etc) este unica garanție a statului de drept și democrației în România.
3. România nu poate supraviețui ca stat civilizat, democratic în afara unei construcții suprastatale occidentale capabile să intervină și să apere statul de drept, libertatea și democrația de români.”

http://www.blogary.ro/2012/07/romania-este-un-esec-romanii-sint-incapabili-sa-se-guverneze/

Eu nu pot intelege in ruptul capului cum poate exista cineva din tabara nationalista care sa se asocieze cu asa ceva. Si totusi e esenta de mesaj prezidential. Vorba olteanului: asa ceva nu exista! Sau, daca exista... poate ca e în falș.

Cum Doamne, iarta-ma, sa preferi pe cineva care nu are nici MESAJ, nici ACTIUNE, cu care nu doar sa fii de acord, ci pe care sa nu o dezaprobi vehement, si totusi sa il preferi?

Cum poti spune ca preferi sa nu treci puntea cu dracul cand prin optiunea ta il ai pe dracul in brate?

 
La 25/7/12 9:55 p.m. , Anonymous Iulian P. a spus...

Domnule Vlad Diaconu, aveti im mare parte dreptate, dar ar trebui sa postati pe un blog de basisti. Aici nu e asa ceva. Aici toata lumea are o pozitie critica fata de Basescu, dar se intreaba cum am putea face sa scapam de Basescu (in urma referendumului, sau la toamna, sau cel mai tarziu in 2014) fara sa aducem inapoi in fruntea tarii pe comunistii reciclati din care si Basescu se trage si care sunt inca si mai periculosi decat el, cum au dovedit-o timp de atatia ani. Nu e firesc ca dreapta sa se intrebe cum ar putea sa scape definitiv de stanga la guvernare (si mai ales de stanga de extractie comunista), nu numai de una din excrescentele ei?

 
La 25/7/12 10:07 p.m. , Anonymous Vlad Diaconu a spus...

Daca e sa acceptam conventia dreapta vs stanga...

Dreapta ar trebui sa fie, nu sa astepte sa moara stanga.

E mai periculos pentru dreapta falsa dreapta a Basescului si a puietilor sai (Initiativa Civica, Noua Republica) decat socialismul sau liberalismul romanesc.

Stim ca e mai periculos dusmanul deghizat decat cel declarat.

 
La 25/7/12 10:24 p.m. , Anonymous Iulian P. a spus...

Da, asa este, dar problema ramane, dincolo de cazul lui Basescu.
Si chiar nu va tremura mana cand scrieti de "socialism si liberalism romanesc"? Actualii sunt "socialisti" si "liberali" cat e si Basescu "de dreapta". Toti sunt fie niste mincinosi ordinari, fie niste aventurieri fripturisti. Ii doare pe ei undeva de doctrine, ideologii, morala, deontologie, interes national, raspundere civica, demnitate umana: nu vor decat putere si bani, pentru ei si clientela lor. Sa ii consideri parteneri onorabili in jocul politic inseamna... sa fii ca ei.

 
La 25/7/12 10:35 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Unui Anonim nepostat:

Domnule dragă, nu-i cenzurez decît pe cei necuviincioşi (cum eşti şi dumneata). Altminteri am postat toate punctele de vedere, iar cele anti-Băsescu sînt chiar mai numeroase. Spune ce crezi si ce vrei, dar fă-o în termeni decenţi şi fără insinuări abjecte! Şi mai ales, înainte să te avînţi, încearcă să înţelegi (măcar cît de cît) despre ce este vorba!

 
La 25/7/12 10:42 p.m. , Anonymous Vlad Diaconu a spus...

Am precizat ca e vorba de o conventie. Dar daca ii echivalati in mod sincer si pana la capat, considerandu-i drept clici corupte aflate in rivalitate pentru putere, pe care doctrina nu ii diferentiaza, atunci nu se justifica barbologia legata de anticomunism, iliescu si ai lui, Moscova, Europa etc. Mai fireasca este o sanctonare a unei asemenea imposturi de dreapta dublata de actiuni concrete distructive, decat o cautionare a ei, vrand-nevrand.

 
La 25/7/12 10:47 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

Vlad Diaconu,

Nu stiu daca autorii urmatoarelor linkuri sunt 100 % pro-Basescu, insa te asigur ca electoratul de dreapta are IQ-ul necesar sa judece niste argumente extrem de clare :

http://www.contributors.ro/editorial/scrisoare-deschisa-doamnei-ecaterina-andronescu/
http://www.contributors.ro/politica-doctrine/de-la-felix-edmundovici-la-felix-grivcovici/

http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-nu-europa-da-afara-romania-romania-da-afara-europa-993024.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/voiculescu-mai-destept-decat-intelectualii-993220.html

http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/romanii-in-fata-testului-de-moralitate-271295.html

http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-il-sustine-occidentul-cu-inversunare-pe-traian-basescu-271115.html

http://www.revista22.ro/articol.php?id=16251

Poate ca altdata veti fi mai atent cand vorbiti despre argumentele celor care-l sustin pe Basescu.

 
La 25/7/12 10:57 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Retin din schimbul de replici dintre Iulian P. si Vlad D. două fraze care mie mi se par esentiale:

"Sa ii consideri parteneri onorabili in jocul politic inseamna... sa fii ca ei"

si

"clici corupte aflate in rivalitate pentru putere".

La ele ar trebui sa mediteze orce cetatean responsabil din aceasta tara.

M. B.

 
La 25/7/12 11:24 p.m. , Anonymous Vlad Diaconu a spus...

@M.B.

Cred ca totusi esenta a ceea ce am scris este un pic altceva. Consider, ca sa nu fie mai nevoie de traduceri, ca oricine crede ca este de dreapta are toate motivele sa sanctioneze politica regimului Basescu.

 
La 26/7/12 12:58 a.m. , Blogger Iulian Capsali a spus...

Asta spun si eu, Vlad Diaconu. Avem o porcarie de "dreapta" basista si neoliberala, dispretuitoare fata de neam, de stat si de ortodoxie, dar problema noastra este...Iliescu si plagiatul lui Ponta! Si in loc sa sanctionam impostura de dreapta, ne ducem razboaiele cu "comunistii" care stau sa puna gheara pe țară. Mie imi este foarte greu sa pricep asta, recunosc deschis...

 
La 26/7/12 1:03 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

@Iulian Capsali: Cred ca P. S. G. se referea la altcineva. Vedeti cine v-a preluat raspunsul. Si intelegeti ce confuzie si amestecuri s-au creat de ambele parti.

Greyhoundafgan

 
La 26/7/12 3:28 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Iuliane dragă, nu pot decît să-ţi urez: preţui-ţi-ar comuniştii "neamul, statul şi ortodoxia" după ce se va termina cu Băsescu şi ai să începi şi tu din nou "să pricepi"!

 
La 26/7/12 8:00 a.m. , Anonymous Lynx a spus...

Vlad Diaconu,

Politica reala pare a avea ingredientele unui teatru de buna calitate : actori, scenaristi, regizori

"Echipe 50 de persoane. Le dam 50 RON pe zi? pt 16 zile". Programul de lucru ar fi in doua schimburi, 10.00 - 16.00, 17.00 - 23.00.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12877744-stenograme-pnl-din-campania-pentru-demiterea-lui-traian-basescu-relu-fenechiu-propun-intalnire-presa-noastra-pentru-stabili-target.htm

"MRU trebuie dat in judecata, trebuie atins, e la 35% incredere".
,


Un participant ii raspunde: "Gica Hagi, Piturca, Dan Bittman, Felicia Filip, Mircea Badea, Radu Tudor, Stelian Tanase, Dinescu, Ciutacu, Malaele, prezentatori Morar si Buzdugan? Eu pot sa vorbesc cu Ciutacu, Malaele, Dinescu".


Placa cu globalistii..neoliberalii..etc..oare de catre ce forta este pusa in scena ?

http://www.dw.de/dw/article/0,,16123523,00.html

 
La 26/7/12 10:49 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

[Am postat, am copiat, am şters şi am repostat, îndreptînd o gravă greşeală de redactare; mai fac uneori astfel de „servicii” comentatorilor fideli… - Răzvan Codrescu]

Anonim spunea:

Domnule Codrescu, stric si eu o intrebare (chiar cu riscul de a nu mai fi postat): cineva care nu da DOI BANI pe MIHAIL NEAMTU, dar da TOTI BANII pe VICTOR PONTA, merita sa va fie prieten si interlocutor? Va intreb si ca intelectual, si ca om de dreapta, si ca bun crestin cum stiu ca sunteti.

M. B.

 
La 26/7/12 10:52 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ M. B.

Întrebarea este poate îndreptăţită, dar şi uşor nesimţită. Încerc să fiu înţelegător, cum încerc şi cu Iulian. Prietenia atunci (şi tocmai de aceea) este prietenie cînd nu se anulează prin conjuncturile vieţii. Eu pot să fiu în dezacord cu Iulian, ba chiar să mă supăr pe el, dar prietenia este cu totul altceva. Altminteri, sigur că nici dintr-o duzină de Victor Ponta nu poţi scoate un Mihail Neamţu (aşa cum este, cu bunele şi cu relele lui). Iulian nu pricepe unele lucruri, eu nu le pricep pe altele. Avem cu toţii limitele noastre. Dar trecem prin viaţă cu ele cu tot, închinîndu-ne măcar Aceluiaşi Dumnezeu, Care ne rabdă, ne iartă şi Se încăpăţînează să fie cu noi (chiar dacă n-are dinţi din care să strîngă cum strîng acum eu, bloggerul şi păcătosul).

 
La 26/7/12 12:02 p.m. , Blogger Paul Slayer Grigoriu a spus...

@MB: Imi permit sa ma amestec si sa amintesc aici un cuvant al mitropolitului Bartolomeu: "Nu fac parte dintre acei oameni care cred ca pentru a fi prieten cu cineva trebuie sa-i impartasesti toate parerile." Multe s-ar lamuri daca am intelege toti acest lucru. Si poate n-am mai ajunge sa ne facem unii pe altii securisti, turnatori, handicapati, spioni etc. la orice dezacord politic. Imi amintesc ca acelasi mitropolit era in dezacord cu preotul si profesorul de istorie bisericeasca Mircea Pacurariu in ceea ce priveste infiintarea Mitropoliei Clujului. Stiti ce a facut cand l-a intalnit? L-a imbratisat si i-a spus "daca avem pareri diferite si ni le si exprimam, inseamna ca macar suntem doi oameni care gandesc". Ehee, ce mult e de aici pana la flegmele de pe bloguri...

 
La 26/7/12 1:04 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Multumesc. E raspunsul pe care, chiar cu riscul de a parea nedelicat, am sperat sa il provoc, nu atat pentru mine cat pentru altii...

M. B.

 
La 26/7/12 2:16 p.m. , Blogger Iulian Capsali a spus...

Nu e o intrebare nesimtita, este doar intrebare stupida. Parerea mea. Nu o sa-l creditez niciodata pe Ponta, pe care il stiu ca adversar, dar am oroare de ipocrizia pseudo-dreptei, al carei infatigabil proiect globalist sapa la radacinile acestui neam. Daca asta este dreapta, atunci chiar ca suntem intr-o lipsa cronica de criterii. Traim in plin paradox: daca denunt tromboanele din jurul securistilor lui Basescu, care au acest proiect antinational in dotare, sunt etichetat "comunist"! Va rog doar sa iesiti din logica maniheista a ultrasului de la Dinamo: daca nu esti dinamovist, inseamna ca esti stelist! Nu domnilor, nu am fost stelist niciodata, tin cu Sportul Studentesc! Terminati cu etichetarile, lasati-l pe Neamtu sa le foloseasca, pentru ca este mester!
Nu poti sa fii de dreapta si sa sustii desfiintarea statului national si ecumenismul! Este simplu! Cine sprijina sau este complice cu acesta "dreapta", pacatuieste grav, mult mai grav decat un imbecil care pune o floare pe mormantul lui Ceausescu din Ghencea!

 
La 26/7/12 4:07 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

Iulian Capsali,

"Impostura " basista a generat uramatoarele beneficii :

1. România este membră cu drepturi depline în Uniunea Europeană.

2. Autorităţile judiciare competente nu mai au reţineri în anchetarea foştilor şi actualilor miniştri.

3. Cota unică de impozitare este de 16%.

4. Presa îşi ia atâta libertate câtă vrea.

5. Condamnarea comunismului .

6. Două milioane de dosare ale fostei securităţi au fost predate CNSAS.

7. Românii nu mai votează liste, votul uninominal.

8. România a trecut proba consecvenţei în politica externă.

9. Marea Neagră, Dunărea şi Nabucco au devenit oficial proiecte europene, cum despre ele vorbeaîn campania din 2004.

10. Preşedintele românilor nu a făcut niciun fel de compromisuri – nici măcar compromisul tăcerii - cu oameni şi structuri pe care în 2004 le considera parte a sistemului ticăloşit.

11. Exista o pensie minimă garantată şi pentru acei vârstnici care nu au contribuit la sistemul de pensii.

12. S-au simplificat procedurile pentru redobândirea cetăţeniei române şi creşterea numărului de burse pentru studenţii din Republica Moldova.

Din gura oricine face si drege. In realitate 90 % din oameni pusi intr-un minister oarecare li se inmoaie calciul din oase cand sunt "electrocutati" de cifrele macro.

Daca va intreb care dintre partide credeti ca merita o sa-mi spuneti ca nici unul. Fie ca dumneata : vid de putere. Sa vina Sun Tzi...

Pana atunci teatru de papusi cu Pinochio si prietenii lui Ariciul si Varanul.

 
La 26/7/12 4:20 p.m. , Anonymous Bloggoslovul a spus...

@ Iulian Capsali

Ergo: decât o dreaptă falsă (care de fapt nici nu există cu adevărat, ci numai se chinuieşte să pară că există), mai bine o stângă crescută din comunism (care a existat, există şi va exista). Realitatea de stânga este conjurată să ne scape de o halucinaţie care se dă de dreapta. Am înţeles. Nu trebuie să vă mai explicaţi. Sunteţi un om principial şi plin de umor. Jos Băsescu! Sus Ponta! Dacă scapă de Băsescu, clasa muncitoare merge în paradis. Iar dreapta măcar ştie că... ce-a avut şi ce-a pierdut?! Ţară de oameni deştepţi, România poate dormi liniştită, numai să nimerească (a dracului cacofonie!) cu ştampila pe trandafiri...

 
La 26/7/12 5:29 p.m. , Blogger Iulian Capsali a spus...

Evident ca NU ai inteles absolut nimic, pentru ca practic nu ai citit bloggosloave ultima mea postare. Adica esti...dinamovist!

 
La 26/7/12 6:13 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

1. „Uniunea Europeană este moartă, un spanac de expresie germană manipulat de ruşi. Ea s-a îndepărtat definitiv de obiectivele iniţiale, cea mai rămas acum din UE nu este decât o adunătură de gangsteri. Noi nu trebuie să fim slugile lor, pentru că avem resurse şi fără noi nu se poate. De unde atâta preocupare? Te pomeneşti că nu mai poate căuta baba Dochia găina de ou, de atâta grijă faţă de Uniunea Europeană”, ne-a declarat Mircea Dogaru.

http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/DNA-CNSAS-ANI-Curtea_Constitutionala-victor_ponta-daniel_constantin-daniel_chitoiu-mircea_dogaru-usl_0_743925777.html

2. La ce este folosita Germania? La saracirea si constrangerea drastica a celorlalte tari, rand pe rand. S-a inceput cu cele mai slabe, deocamdata, cu sudul si cu estul European. Moneda euro si Comisia nu reprezentau in sine factori suficienti de impunere a regulilor fiscal-bugetare constrangatoare. Eurocratii aveau nevoie de un “aliat” – si a fost gasit in puternica Germanie. Simbolic, este folosita si Franta, buna pentru prestigiu, mai degraba, decat pentru forta economica.

Al Patrulea Reich, asadar, este doar o etapa provizorie.

Ce se va intampla insa cand acesta furie populara se va acumula tot mai mult fata de Germania, Bruxelles, “piete” si banci? Fata de comisari si austeritatea lor?

Va fi ea deturnata, depresurizata printr-o “democratizare” a Europei, prin punerea in prim-plan a Parlamentului European si, eventual, a unui presedinte ales, asa cum deja sunt voci care o cer insistent, ca masura pentru depasirea deficitului democratic? Sau se va transforma Europa intr-un imens lagar? Va intra in scena Europa politica, sau Europa comisarilor isi va da manusile jos?

Sau cumva aceasta stare haotica de revolta va fi ultima etapa inaintea aparitiei “salvatorului”, “mesiei-antihrist“?


http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2012/02/17/care-este-de-fapt-rolul-germaniei-in-noua-ordine-mondiala/

 
La 26/7/12 9:44 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

In Romania pana si dreapta e de stanga. Comunismul, in diferitele lui ipostaze mai vechi sau mai noi, e adevarata noastra vocatie. Pe comunisti ii dam jos, pe comunisti ii ridicam, altceva nu stim, altii nu avem. Cand e vorba de "salvare", ei si numai ei ne "salveaza". Peste 22 de ani va fi la fel: atunci Nastase va fi pe post de Iliescu, Ponta pe post de Nastase, iar "salvator" s-ar putea sa ne fie copilul lui Vanghelie cu Oana Niculescu-Mizil!

 
La 27/7/12 8:16 a.m. , Anonymous Silviu T. a spus...

In ultima saptamana am citit mai multe stiri decat intr-un an intreg. Oare ce mi-a trebuit?
Deja ma doare capul.
Desi nu ma uit de ani buni la TV observ ca multi sunt mai rupti de realitate decat mine. Habar nu au cine au fost si sunt Iliescu, Nastase et co. Se pare ca nici nu conteaza. Observ ca nu s-a schimbat mare branza In Romanica. Sau ca ne intoarcem cu viteza cu 10 ani inapoi. Cand un kil de faina si un zambet in campanie sunt (inca) de ajuns pentru un vot. Sau 10 lei ca sa latri (nu conteaza pentru ce) in Piata, timp de o ora.
Poate avem, cu totii, nevoie de o vacanta in Germania ca, uitandu-ne inapoi, sa vedem "the big picture". Probabil se vede mai bine din afara. Eu nu mai pricep nimic.
Citind comentariile la mai multe "post"-uri observ cat de greu e sa moderezi o conversatie cand interlocutorii nici macar nu iti inteleg argumentele. Sau nu le iau deloc in seama. Poate de aceea sunt atat de multi "anonimi": se tem ca dau cu bata in balta si ceilalti vor avea la cine sa se uite urat cand li se vor adeveri temerile. Cel mai mult ma mira simplitatea cu care gandesc unii: daca ai o opinie moderata sau nu iti plac plagiatorii si turnatorii esti etichetat ca "basist". Ce dracu-i asta? De parca ar trebui neaparat sa fiu intr-una din tabere.
Ce am observat, printre altele, la conationalii mei: nu au nici un fel de viziune, nu gandesc pe termen lung, nu isi cunosc cele mai elementare drepturi si, daca le cunosc, nu ii doare prea tare daca intri cu bocancii in ele. Important e sa aiba ce manca maine. Poate de aceea sunt multi nostalgici dupa Impuscatu'. Nu au ce face cu propria libertate. Nasol.
Pentru cei care se plang de abuzurile lui Basescu: asteptati sa intre USL-ul "in paine": o sa auziti numai ce vor ei sa auziti. Asa, ca in China. Sau Rusia.
Congo, cineva?

 
La 27/7/12 8:38 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Daca Dumnezeu le da romanilor gandul al bun de a sta duminica acasa, atunci s-ar putea ca in loc sa scapam de Basescu sa scapam de... Crin Antinescu, ce a promis public ca iese din viata politica daca Basescu se intoarce la Cotroceni.
Poate ca este marea sansa a partidului liberal.

 
La 27/7/12 1:25 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Basescu e bun ca "sula in coaste" uselistilor. Oricum nici el nu va mai fi ce a fost, dar nici ei nu vor face abuzurile pe care se vede ca sunt gata sa le faca ramasi singuri la putere.

 
La 27/7/12 1:26 p.m. , Blogger Paul Slayer Grigoriu a spus...

@ Anonim de la 8:38 - pai si dumneavoastra chiar credeti in promisiunile lui Crin? Daca va ajunge la putere, veti vedea ce se alege de toate vorbele lui frumoase, in frunte cu monarhismul lui declarat in nenumarate randuri. O sa avem parte de Rege cum am avut si pe vremea lui Constantinescu, altul care la un moment dat vehicula ca il aduce pe Mihai I in tara imediat cum ajunge presedinte.

 
La 27/7/12 1:57 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Nu cred ca exista in Europa popor mai usor de dus de nas. Iar (neo)comunistii au invatat asta si stiu sa profite de minune. De 22 de ani, cu exceptia cacacioasa a preioadei Emil Constantinescu, tara a fost condusa de fosti activisti si securisti (sau de urmnasii lor directi), si asta se profeileaza si in continuare. Iar pe naivi ii duc de nas ca nu mai exista comunisti si ca ei ar fi, vezi doamne, socialisti. Este exact cum e cu dracul, care are ca principala smecherie sa te faca sa crezi ca el de fapt nici nu exista.

M. B.

 
La 27/7/12 9:19 p.m. , Anonymous Peregrinul transilvan a spus...

Citind si eu cu intarziere postarile si comentariile recente de pe aici, nu stiu cine si cata dreptate are, dar pricep ca suntem intr-un mare rahat jumate rosu, jumate portocaliu. O jumate de rahat tot rahat este, dar nu vreau sa fiu eu nici ala care a mancat una din jumatati, nici ala care a lasat-o intreaga pe cealalta. Mai mult, cum ati spus odata dumneavoastra domnule Codrescu, nu ma duce mintea si nu ma lasa inima.
Dar eu am, spre deosebire de alti anonimi, sansa ca traiesc intr-o lume normala, peste mari si tari, unde si Basescu, si Ponta ar ramane cel mai probabil someri, iar Crin Antonescu ar primi cel mult un post de paznic de noapte.
Cu acest avantaj, ma doare sufletul, dar pot sa-mi bag picioarele. Si am sa mi le bag, pentru ca m-am saturat de 22 de ani.

 
La 28/7/12 1:48 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Dumneavoastra nu mai aveţi nimic de spus, domnule Codrescu?

 
La 28/7/12 9:11 a.m. , Anonymous Lynx a spus...

De prin lume adunate

1.Toader Crasmariu( preot )

Acest domn presedinte n-a dus poporul roman pe culmile civilizatiei, ale bunastarii, ale bunei convietuiri si ale intelegerii, ci l-a dus pe “culmile disperarii”

http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2012/07/27/preot-ortodox-toader-crasmariu-referendum-basescu/#comments

2. Radu Preda ( teolog )

Din păcate, de aceleaşi boli ca şi ţara. Biserica, la fel ca întreaga naţiune, nu s-a desprins de comunism, nu şi-a spălat păcatele trecutului, nu s-a regăsit pe sine. A greşit când nu a lăsat transparenţă la CNSAS şi s-a considerat că are o muscă securistă pe căciulă. Când nu a condamnat comunismul. Dar, mai grav decât atât, Biserica de la noi continuă să fie dominată de o mentalitae oligarhică, de castă. Ţin unii de alţii, se promovează, se acoperă şi-şi slujesc interesele reciproc, într-o complicitate care face rău Bisericii.

"Da, e o tăcere de neînţeles. Se spune că 80% din români sunt credincioşi ortodocşi. Ei nu au dreptul să ştie ce se întâmplă în biserica lor? Ar trebui să vadă cum reacţionează papalitatea, de exemplu. Ia atitudine când unul de-ai săi greşeşte. Îl blamează pe preotul pedofil şi-şi cere scuze pentru faptele lui. Noi tăcem, ca şi cum nu am avea nici o problemă. Or, nu putem să cerem curăţenie poporului, în timp ce noi ascundem gunoiul sub preş. Acest tip de comportament lipseşte Biserica de credibilitate."

"Ea nu-şi poate exercita rolul moral şi etic fără o eliberare de trecut şi de dependenţa faţă de stat, mă refer la dependenţa financiară de unde decurg celelalte. Aţi văzut atitudini publice, scrisori pastorale de solidaritate cu poporul care traversează această cumplită criză într-o bulversare socio-politică totală? Biserica a tăcut în comunism, tace şi acum. Mă refer la instituţia Bisericii. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la căderea comunismului. Să vedem dacă Biserica va spune ceva. Dar adevărul trist este că am putea spune doar atât: „Tranziţia s-a încheiat cu succes, tovarăşi!“."


http://cidadededeus.wordpress.com/2009/10/22/biserica/

 
La 28/7/12 9:11 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Anonimului de la 1.48 AM:

Ba da: Geaba vii, geaba te duci, geaba rupi bieţii papuci!

 
La 30/7/12 4:26 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

Comentatori peste comentatori vb. despre Basescu in fel si chip.

Sa fim realisti : scadeti cam cat va lasa inima din scorul general. Sau inca nu v-ati prins inca despre motivatia pentru care nu au existat camere de luat vederi la referndum ?

http://www.contributors.ro/cultura/miracolul-din-padurea-nebuna-deli-orman/

P.S Chiar sunt curios sa-mi raspunda cei care au comentat aici cam care ar fi scorul real al USL dupa ce faceti scaderea de rigoare .
Ma asteptam sa vad puhoaie de oameni care vin de buna-voie in proportie de peste 60 % la votare si nicidecum de Urniada nationala prin padurile si plajeilii Rom'niei.

Jalnica specie....

P.P.S Despre flota: "Aratati-mi o singura hartie, un singur ordin a ministrului Transporturilor Traian Basescu, care sa arate ca am semnat vanzarea unei nave. Flota a trecut in anul 1991 la Fondul Propietatii de Stat. Nu mai avea nicio treaba cu Ministerul Transporturilor".

Despre colaborarea cu Securitatea: "Credeti ca un comandat de nava mai avea timp sa scrie rapoarte catre Securitate. Altii se ocupau cu asa ceva. Nimeni nu iti dadea o nava pe mana doar pentru ca asa spunea Securitatea. Nu am colaborat niciodata cu Securitatea".

Despre Vila Dante: "Ultima data am fost la piscina de la Vila Dante inainte de suspendare. Eu nu am cerut niciodata ca cineva sa-mi preagateasca o vila. Dupa ce se termina mandatul Guvernul aloca presedintelui o locuinta. Daca iti place bine, daca nu asta e".

"Nu am fost niciodata membru al FSN. Eu am intrat in PD-ul lui Roman in august 1992. Cand ei se bateau pe aici prin Bucuresti eu eram in Constanta."

 
La 30/7/12 10:41 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

1. "În România are loc o încercare a oligarhiei post-comuniste de a-l răsturna pe preşedintele ales în mod legal." - Bronisław Wildstein

http://inliniedreapta.net/in-lumea-post-comunista-scriitorul-polonez-bronislaw-wildstein-despre-demiterea-lui-traian-basescu/

2. "Dacă restauraţia peceristo-securistă e unica soluţie posibilă a României, după 22 de ani de iluzii euro-democratice, atunci facă-se voia deştepţilor printre care nu mă număr!", - Razvan Codrescu

 
La 1/8/12 4:03 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Lynx (nepostat, la cerere)

Vă mulţumesc şi eu. Să aveţi un post plin de foloase!

 
La 2/8/12 8:45 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Tin sa-i confirm presupunerea anonimului de la 1:57 :
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1196186-telespectatorii-romani-sunt-cei-mai-creduli-din-europa.htm
Cred ca e de ajuns sa cititi primul alineat. Spune totul. Spune ca suntem tot pe primul loc la chestii mai putin bune. Ca, daca ai un partid de stanga, poti sa pacalesti electoratul mai putin educat si mai naiv cum vrei tu. Si ca acesta are o pondere importanta in Romania. Si ca, nici nu ma mai chinui sa ma duc sa votez pentru ca imi anuleaza votul zece concetateni carati cu autobuzul la vot. Ca in zonele cele mai sarace si cu nivel cel mai scazut de educatie (si informare!) se vine in cel mai mare procent la vot. Etcetera.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire