Am primit şi dau mai departe...
Au trecut 4 ani de când s-a strămutat la ceruri Părintele Gheorghe Calciu (1925-2006), personalitate care a marcat profund, prin curaj, suferinţă şi vrednicie, viaţa ortodoxă românească.
La Mânăstirea Petru-Vodă, locul său de suflet şi de odihnă, s-a oficiat, în ziua de 20 noiembrie, slujba de parastas, în prezenţa rudelor părintelui sosite de la Tulcea, precum şi a unui mare număr de credincioşi veniţi din toate colţurile ţării, care l-au cunoscut şi l-au venerat.
Ca în fiecare an, mormântul său a înflorit ca un petec de rai, iar un sobor de preoţi, împreună cu corul maicilor de la Mânăstirea Diaconeşti, au înălţat rugăciuni pentru sufletul marelui luptător anticomunist şi exemplarului slujitor al lui Hristos.
În cuvântul său, plin de miez şi de avânt creştinesc, Părintele Amfilohie, duhovnicul harismatic al obştii monahale de la Diaconeşti, a prezentat viaţa jertfelnică pentru credinţă şi neam a Părintelui Calciu, ca pe o pildă de urmat atât de către preoţimea noastră, cât şi de către laicatul ortodox.
După parastas, am avut bucuria să primim binecuvântarea Părintelui Iustin Pârvu, stareţul Mânăstirii Petru-Vodă şi poate cel mai apropiat frate duhovnicesc al celui pomenit.
Noi, cei care l-am cunoscut şi l-am iubit pe Părintele Gheorghe, fie în ţară, fie în exil, am plecat de la Sfânta Mânăstire cu sufletele apăsate de greul despărţirii, aidoma ca în vremurile când ne despărţeam de dânsul fiind încă în viaţă.
Dumnezeu să-l odihnească în rândurile drepţilor Săi.
Erast CĂLINESCU
P. S. Am fost înştiinţaţi de către d-l Şerban C. Popa că Părintelui Gheorghe Calciu, socotit de mulţi ca un adevărat „sfânt al exilului românesc”, i s-a făcut slujbă de pomenire, duminică 21 noiembrie 2010, şi la Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din St. Hubert (Canada).
Puteţi citi pe acest blog:
Părintele Calciu: portret biografic (cu bibliografie)
Părintele Calciu e cu noi: Biserica în lumea contemporană
Părintele Calciu şi "Uriaşul adormit"
Un cuvînt al Părintelui Calciu
Cuvintele vii ale Părintelui Calciu
Gheorghe Calciu în documentele C.N.S.A.S. (I)
Intermezzo despre mînie (un text al Părintelui Calciu)
Ultima cuvîntare publică a Părintelui Calciu (consemnată de Lucian D. Popescu)
Multumim pentru fotoreportaj. Multi am fi vrut sa fim de fata si n-am putut, fiind foarte departe si neavand toti posibilitati.
RăspundețiȘtergereParintele Calciu a fost un erou si un martir pentru Tara si Biserica. Dumnezeu sa-l odihneasca!
Numai Parintele Justin pe pamant si Parintele Calciu in cer reprezinta cu adevarat Petru Voda. Asta nu trebuie sa se uite nici o singura clipa de cei cu adevarat credinciosi! Pentru ca umbla multi care vorbesc in numele manastirii fara nici o acoperire duhovniceasca si moraliceasca.
RăspundețiȘtergereE. C.
mai este si parintele Adrian Fgeteanu ultimul din rugul aprins
RăspundețiȘtergereAflat intr-o cautare pe net cu google, fotografia din capul articolului mi-a atras atentia, socandu-ma. Dece oare au asezat coroana invers? Astfel si Crucea din flori este cu susul in jos. Ce blasfemie! Panglicile tricolor zac pe pamant. Intr-atat de zapaciti au fost cu totii acolo la Petrru Voda, ca nu s-a sesizat nimeni sa o aseze crestineste. Mare pacat! si asta tocmai la un sfant!
RăspundețiȘtergere