marți, iunie 12, 2012

S-A DUS ŞI GHEORGHE JIJIE…

SUMARUL BLOGULUI


La doar cîteva zile după mai tînărul său camarad Constantin Iulian, de care în vremea din urmă era nedespărţit, s-a dus, răpus de boala necruţătoare care-i năvălise plămînii, şi neobositul luptător naţionalist GHEORGHE JIJIE, primul laureat – în primăvara acestui an – al Premiului pentru Demnitate Românească instituit de Fundaţia Aiud (înfiinţată, nu demult, de maestrul Dan Puric şi de doctorul Pavel Chirilă).
Născut la 10 iunie 1919 în Botoşani (din părinţii Gheorghe şi Vartenia), Gheorghe Jijie a fost arestat, cu familia sa, în anul 1948, în lotul Ştefan Iacobescu, Septimiu Pop, Dumitru Cumpătă şi Nicolae Luca. Iniţial fusese condamnat la 10 ani de închisoare pentru „uneltire contra statului”, dar în final a executat 13 ani (1948-1961), trecînd prin mai toate marile puşcării  ale României bolşevizate: Jilava, Aiud, Gherla, Văcăreşti, Periprava etc. (fratele său, Ioan Jijie, a murit în temniţa de la Aiud).
Într-un interviu recent îşi amintea cum m-au luat şi m-au dus într-o cameră de anchetă, unde erau vreo 10-12 gardieni care stăteau cu ochii pe mine. Unul punea întrebările, iar eu trebuia să răspund imediat. Dacă nu răspundeam, îmi dădea una cu un ciomag. Trebuia să răspunzi imediat, să n-ai timp să te gîndeşti. Spre sfîrşit, am căzut extenuat, după patru ore de bătaie. Şi iarăşi cu ciomagul pe mine, ca să mă ridic… (au rămas, din fericire, substanţiale înregistrări video şi audio cu Gheorghe Jijie, pe care posteritatea va avea ocazia să-l cunoască şi să-l preţuiască mai bine decît s-a învrednicit impura contemporaneitate).
După prăbuşirea vechiului regim comunist, Gheorghe Jijie a îndeplinit cu mult zel funcţia de secretar al Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti, a fost apropiat de Partidul Pentru Patrie, de Fundaţia „Profesor George Manu” şi de revista Permanenţe. A fost, de asemenea, autorul unor consistente volume monografice închinate unor personalităţi de dreapta mucenicite în temniţele comuniste: Nicolae Petraşcu, George Manu, Vică Negulescu.
A trecut la Domnul pe 12 iunie 2012, puţin după prînz. Slujba de înmormîntare va avea loc joi 14 iunie, de la ora 12.00, la Biserica Sf. Ilie-Gorgani. Odihnească-se în pace! (R. C.)


Premierea mărturisitorului Gheorghe Jijie (4 aprilie 2012)

2 comentarii:

La 13/6/12 8:18 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

A fost si ramane un exemplu pentru multi. Dumnezeu sa il odihneasca cu dreptii!

M. B.

 
La 13/6/12 6:41 p.m. , Anonymous Dan Petre a spus...

Dumnezeu sa-i ierte si sa-i aseze la loc luminat pe Gheorghe Jijie, pe Constantin Iulian si pe toti care-au suferit pentru dreptate.

Ne putem considera binecuvantati ca i-am avut langa noi atatia ani, in care ne-au impartasit din lumina lor.

DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA!

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire