duminică, martie 15, 2020

PENALITATEA CA MESIANISM ROMÂNESC


Manipulată sau nu, la nimic nu pare mai sensibilă mîrla autohtonă decît la suferințele borfașului! Borfașul e văzut ca fratele care „a reușit în viață” și trebuie asumat ca model existențial! Dacă nu ne putem ajunge toți ca borfași, atunci măcar să-i apărăm pe cei care s-au ajuns: ei sînt idealitatea noastră de popor mioritic! (R. C.)


Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a atras atenţia, în contextul scandalului uriaş declanşat pe marginea cazului Sorina Pintea, că de cînd s-a intensificat lupta împotriva corupţiei politicienilor a apărut un detaşament de mercenari în presă, dar nu numai, care sînt specializaţi în apărarea celor care au intrat în malaxorul Justiţiei:
„De când s-a intensificat lupta împotriva corupţiei politicienilor, în presă, dar nu numai, avem o adevărată gardă pretoriană, un detaşament de mercenari, specializaţi în apărarea şi victimizarea numelor mari prinse cu ocaua mică. Nu e nimic politic, nu vă lăsaţi păcăliţi! Sînt nişte negustori buni care au înţeles repede că aceia care fură şi-ajung pe mîna Justiţiei au bani mulţi şi vor să-şi scape pielea. Mai întîi sînt serviciile plătite pe perioada procesului, cînd fanfara se angajează să facă mult zgomot pentru intimidarea procurorilor şi judecătorilor, dar şi pentru sensibilizarea spectatorilor. Mai pe urmă, şi dacă procesul se termină prost, fanfara continuă să cînte, nu gratis, pentru reabilitarea publică a condamnatului (inocent, victimă politică) […]
Pe vremea marii ofensive împotriva Justiţiei a fost un lobby fantastic care ţintea toate grupurile semnificative: magistraţi, politicieni, decidenţi etc. Drepturile omului, închisorile arhipline, telejustiţia, you name it... N-a rămas nici o temă a binelui general neatinsă şi, ca să fim cinstiţi, un efect secundar pozitiv a fost conştientizarea publicului pe chestiuni procedurale şi pe condiţiile din închisori. Dar, să nu ne amăgim, a fost un efect secundar. Acum, dacă confiscarea averilor ar fi cu adevărat efectivă, acest grup antreprenorial s-ar reorienta spre cu totul alte categorii şi n-ar mai vicia arena Justiţiei, însă, cum banii din corupţie rămîn în mare parte în conturi offshore sau sînt eliberaţi din greşeală de sub sechestru, fanfara continuă să o ducă bine. […]
Sigur că în plasă pică mulţi. Şi sînt şi eu de acord cu reglementarea cătuşelor la mîini, nu cum e acum, însă înţeleg bine că e în interesul politicienilor să nu schimbe nimic pentru că atunci fanfara n-ar mai avea muniţie. […] Justiţia livrează circ pentru că politicienii o lasă tocmai ca să poată cînta fanfara. […] Banii furaţi au altă valoare faţă de cei munciţi, pentru posesor. Iar situaţia e de multe ori suficient de disperată să cedezi oricăror oferte mai mult sau mai puţin attractive”.

Senastian Lăzăroiu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire