marți, august 20, 2019

CINE SE ÎNEACĂ LA MAL?


  
Te îneci ca românii/vlahii la malul Dunării” este una dintre cele mai populare zicale bulgărești în care sînt menționati românii/vlahii. Apărută în timpuri îndepărtate, și-a schimbat astăzi formularea și specificitatea, fiind folosită pentru a ironiza o persoană cu ambiții neîmplinite, ce renunță la ceva în ultimul moment.
Totuși, ea exprimă, în general, atitudinea bulgărească față de români/vlahii din Timocul bulgăresc și dorința lor de a se prezenta, chipurile, altfel decît sînt. Un stereotip fundamental vizavi de o realitate etnopsihologică, pătruns și în literatura de specialitate (Blagovest Negulov, Balkanski identicinosti, Sofia).
Dar – nota bene – înțelesul expresiei „Te îneci ca românii/vlahii la mal” nu are legătură cu zicala românească „a se îneca ca țiganul la mal”.
O legendă bulgărească leagă și îi desparte pe bulgari de români prin relațiile dintre doi regi mitici: Vlas și Slav. Cei doi erau frați, însă s-au despărțit după ce regele Slav s-a așezat cu lucrătorii pămîntului slavi la sud de Dunăre, iar regele Vlas a rămas cu vlahii crescători de vite în pămînturile de la nord de fluviu. Mai tîrziu, regele Vlas a trimis băieți vlahi să-și caute soții printre fetele slave, însă din pricina unei furtuni vlahii nu au ajuns pe malul celălalt cu bărcile lor și s-au înecat la malul Dunării (a se vedea B. Iliev, Balgarski leghendi, Sofia, 2001, pp. 47-49).

Gheorghiță CIOCIOI

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire