marți, mai 28, 2019

CÎTEVA OBSERVAȚII POST-ELECTORALE




CLAUDIU TÂRZIU: „PSD e pe tobogan. Ascensiunea noii Stîngi, USR-PLUS, e îngrijorătoare. Independenții n-au trecut pragul, în ciuda unor eforturi considerabile și a unei campanii bune. E ultima încercare făcută în acest sens și este lămuritoare pentru șansele independenților în sistemul de vot românesc: sînt nule. Personal, am sperat că sistemul poate fi spart, dar se vede că nu e posibil.
Iohannis se bucură fără temei de rezultarul referendumului. Voturile nu sînt pentru el. 
Una peste alta, scorurile obținute de partide ieri indică tendințele pentru alegerile de anul viitor. PNL ar face bine să se pregătească serios de guvernare. Va deconta multe dintre porcăriile comise de PSD”.

ADRIAN PAPAHAGI: „PSD trebuie să dispară. A parazitat discursul de stînga, dar și pe cel conservator, împiedicînd astfel apariția unor partide doctrinare și a unei politici de valori timp de 30 de ani. În tot acest timp, politica românească s-a limitat la: PSD – jos PSD, mîndri că sîntem români – vrem o țară ca afară, mită electorală – anticorupție. Perfectul alibi pentru lipsa de viziune, program, valori și înțelegere a lumii.
Ascensiunea USR+ (îi felicit) s-a produs prin reîncălzirea convingătoare a mesajului cu care a cîștigat Băsescu în 2004. 15 ani, același refren: țepe, la pușcărie, jos PSD, DNA să vină să vă ia.
După ce va dispărea PSD (declinul a început acum, irelevanța urmează în 2024), vom putea face politică de valori, dreapta-stînga.
Între timp, USR+ va coagula în jur stânga «progresistă», ecologistă și liberală. Va guverna cu PNL (pe care îl va eroda puternic între 2020-2024). (Sfatul meu este să lase PSD să-și deconteze guvernarea mizerabilă și să nu se grăbească la putere acum.)
Vor fi oamenii de dreapta capabili să construiască o alternativă conservatoare, nu fixist-nostalgică, patriotică și europeană în chip decomplexat, creștină, nu fundamentalistă, filocapitalistă fără rest, opusă tutelei etatiste și dădăcelii elitelor atotștiutoare?
Va înțelege PNL, îmbătat de euforia victoriei, că nu poate concura USR pe zona «progresistă»? Acum au ieșit pe primul loc grație inerției, a primarilor buni, și fiindcă oamenii fără facebook îi cunosc doar pe ei ca opoziție la PSD, dar riscă să piardă orașele mari în fața USR (chiar și Emil Boc riscă să fie înlocuit de Ungureanu – să nu spună că nu l-am avertizat). USR+ a cîștigat de pe acum toate primăriile din București, nu are nevoie de PNL. PNL va guverna cu USR, dar va deconta singur neajunsurile guvernării. Dacă PNL preia discursul de Vatra Românească (un soi de Antena 3 anti-PSD) al lui Rareș Bogdan sau vrea să se întreacă în progresisme cu USR+, cum crede Raețchi, va pierde întrecerea. Singura șansă a PNL este ca, în 2024, cînd PSD va dispărea iar USR+ va fi stînga eco-libe-progre, ei să fie convingători ca dreaptă creștin-conservatoare, populară.
Va înțelege Băsescu răul făcut atunci cînd a preferat tranzacționismul și micile jocuri securiste ale lui Udrea cu Ponta unei asumări a valorilor pentru care fusese ales și a oamenilor care au sprijinit acele valori? Va putea mica lui anexă, PMP, să fie utilă unei noi construcții, sau va dispărea cu totul după ce le-a asigurat fotolii bruxelleze pe cinci ani celor doi lideri?
Va înțelege dreapta rămasă în afara jocului politic că nu se cîștigă alegeri cu exaltați vadimiști și aventurieri americani independenți, cu citate din Reagan și nostalgii țărăniste, ci numai cu partide solide, idei, discurs, lideri autentici?
Va înțelege BOR că a venit momentul decontului filetismului, arghirofiliei și flirtului cu PSD? Că e nevoie de un partid creștin-democrat în România? Că ofensiva secularistă va eroda puternic Biserica lui Hristos în anii care vin? Că anul satului românesc e varză pe lîngă revolta orașului românesc? Că nu poți apăra creștinismul cu ia și opica, ci că e nevoie o apologetică și o misiune de 2020?”.

TEODOR BACONSCHI: „Am pătimit multe pentru că am fost corect cu compatrioții din diaspora. Era și firească solidaritatea cu ei: n-am fost membru PCR, nici securist, am ieșit în stradă la revoluție încă din 21 decembrie, am studiat în Occident și știu că în diaspora se află românii cei mai liberi, mai curajoși, mai dornici de normalitate civilizată. I-am văzut mereu ca pe o avangardă a națiunii noastre.
Participarea lor constantă și masivă la alegerile de toate felurile dovedește că sînt interesați cu adevărat de soarta țării natale, în care s-ar putea întoarce, măcar în parte, cîndva”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire