joi, martie 30, 2017

O NOUĂ EDIȚIE DIN POSTUMELE LUI SANDU TUDOR

SUMARUL BLOGULUI 


Ieroschimonahul Daniil de la Rarău (Sandu Tudor)),  
Ce e omul?, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită,  
îngrijită de Alexandru Dimcea 
și Maica Hristofora Moldoveanu,  
Editura Christiana, Bucureşti, 2017
(coperta: Valentin Dan)
  
Notă asupra ediţiei a II-a
  
Această a doua ediție, revăzută și adăugită, a volu­mu­lui 4 – Ce e omul? – al Caietelor lui Daniil Sandu Tudor este ultima carte la care a apucat să lucreze – în colaborare cu prof. Alexandru Dimcea și asistată îndeaproape de colega noastră Claudia-Roxana Ștefan – vrednica de pomenire Mai­că Hristofora (Gabriela Moldoveanu), strămutată la cele veș­nice în vara lui 2013. Destinul editorial postum al lui Daniil Sandu Tudor va rămâne pentru totdeauna legat și de numele ei (mai ales prin ediția critică a Imnului Acatist la Rugul A­prins al Născătoarei de Dumnezeu, din 2004, și prin prima ediție integrală a Acatistelor, din 2009). 
Au fost adăugate teme noi. Unora li s-au dat titluri editoriale, altora nu, intrând în culegerea finală plasate sub un acelaşi titlu. 
Am păstrat pe pagina de titlu binecuvântarea primei ediții (2003) dată de adormitul întru fericire Părinte Patriarh Teoctist (1915-2007). 
Textul așezat „În loc de postfață” reproduce aici vari­anta revizuită din volumul Răzvan Codrescu, Cartea mărtu­risitorilor. Pentru o istorie a învrednicirii românești, Editu­ra Rost / Fundația Sfinții Închisorilor, București – Pitești, 2014 (pp. 165-167: „Sandu Tudor în pragul canonizării”). 
Nu știm dacă vom reuși să încheiem seria – inaugu­rată în anul 2000 – cu volumul 5 al Caietelor (dedicat mona­his­mului), rămas în stadiu de proiect. Am optat ca această reeditare să se facă în afara seriei respective, ca un volum de sine stătător. (R. C.)

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire