vineri, februarie 10, 2017

EXODUL S-A ÎNCHEIAT... OARE?

SUMARUL BLOGULUI 


INIMĂ LÎNGĂ INIMĂ

Exodul s-a încheiat. Între sclavia comunistă și curajul libertății stau 27 de ani. Atît a durat rătăcirea noastră în tranziție. N-am traversat un deșert geografic, ci unul moral. La capătul lui: șaizeci de orașe străluminate de entuziasm, creativitate, umor și cerbicie, într-o noapte haină a lui februarie 2017. Un arhipelag al normalității, într-o lume tot mai bolnavă. Sute de mii de români au cerut în stradă, sub flamurile tricolore și în acordurile imnului național, un lucru simplu și atîta vreme ocultat: moralitate în politică. O revendicare veche, care, nesatisfăcută la vremea ei, ne-a împins pe un drum agonic de aproape trei decenii. 
În primăvara lui 1990, zeci de mii de tineri au manifestat, zi de zi, în Piața Universității din București, timp 52 de zile, pentru același deziderat. Atunci, l-au numit lustrație. Manifestația-maraton a fost pașnică, plină de veselie, inteligență și cântec. A fost curmată brutal, cu morți și răniți, la ordinul Puterii. Au urmat frica, emigrarea în masă, orbecăiala celor rămași într-o realitate controlată politic pînă în cele mai banale amănunte ale ei, scîrba și, în cele din urmă, o lungă perioadă de indiferență și individualism. Românii păreau să fi uitat că pot fi o forță de temut dacă se unesc. Pesemne că și-au reamintit în această iarnă. Căci, de multe zile la rînd, un număr impresionant de români de toate vîrstele, dar cu precădere tineri, protestează în Piața Victoriei din Capitală și în piețele altor zeci de orașe, față de o Putere arogantă, abuzivă și ticăloasă. 
Astăzi, ca și în 1990, același partid deține puterea: PSD. Partid care folosește aceleași mijloace de contracarare a demonstrațiilor de protest ca atunci: decredibilizarea și diabolizarea manifestanților, autovictimizarea, incitarea românilor contra altor români, ventilarea pericolului străin etc. Și tinerii din urmă cu 27 de ani, și cei de azi au fost etichetați într-un mod care se vrea degradant: golani și fasciști, primii, corporatiști și naziști, ceilalți. Și unii, și alții au fost acuzați că sînt în solda unor forțe străine, că fac jocul Opoziției, că destabilizează țara, că nu respectă votul majorității, că vor să dea o lovitură de stat ș.a.m.d. 
Asemănările nu se opresc aici. Și cei de ieri, și cei de azi au ieșit în stradă pentru principii, nu pentru o pîine în plus. Și unii, și alții au fost susținuți de Biserică. Ambele generații au dovedit curaj, demnitate și aspirația spre libertate. Primii au fost înfrînți pentru moment, dar au învins într-un tîrziu, fiindcă au ieșit la limanul libertății împreună cu actuala tînără generație, pe care au odrăslit-o și au călăuzit-o. Împreună, inimă lîngă inimă, nu vor mai putea fi doborîți. 



Update: Pentru a înțelege mai bine de ce am optat să pun acestei postări supratitlul „Exodul s-a încheiat... oare?”, vă sugerez să accesați rubrica de comentarii din subsolul ei. (R. C.)

12 comentarii:

La 9/2/17 5:11 p.m. , Anonymous Corneliu a spus...

Ne-au păcălit! Curtea Constituțională s-a spălat pe mÂini! E strigător la cer!

 
La 9/2/17 6:44 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Vă înțeleg și vă împărtășesc indignarea. Iată de ce spuneam într-o postare anterioară că „exaltarea (pînă la un punct firească) nu trebuie să ne ducă nici la supraevaluarea de sine, nici la subestimarea adversarului (care e abject, parșiv și chiar mai puternic decît pare)”. Ceva asemănător s-a întîmplat nu demult chiar în SUA, unde Curtea Supremă, cu majoritate de un vot, a legalizat căsătoriile unisex (http://razvan-codrescu.blogspot.ro/2015/07/deconstructia-familiei-traditionale.html), sfidînd opinia majorității care se pronunțase împotriva lor prin referendum. Ce să ne mai mire o mînărie cu aspect legal din cloaca valahă?
E un prilej amar de meditație asupra democrației, care oferă o marjă de libertate și lasă iluzia unor garanții constituționale, dar, ajunsă pe mîna ticăloșilor, poate fi instrumentul pervers al celor mai ordinare manipulări și aranjamente politicianiste. Democrația și statul de drept nu sînt realități sacrosancte, ci depind fatalmente de factorul uman. Acolo unde proasta calitate morală și intelectuală caracterizează și clasa politică, și massa electorală, democrația - și tot ce ține teoretic de ea: Constituție, stat de drept, independență instituțională - devine o simplă șmecherie formală, în care jigodia „orientată” iese mereu în față și cade mereu în picioare, parazitînd fără scrupule corpul social, chiar sub masca „legalității”, invocate mereu cu cinism demagogic (nu fără complicitatea unei prese clientelare, cu un rol tot mai însemnat în întreținerea confuziei și minciunii ambientale).
Va rezista „strada” acestui șoc al „legalității democratice” de uz mafiot? Rămîne de văzut, mai ales că iarna se anunță a dracului de grea... Părerea mea este că nu vom izbîndi decît în măsura în care vom face dovada că avem și altceva sfînt decît democrația, pe care am tot crezut cu naivitate că putem paria în mod absolut de 27 de ani încoace.

 
La 9/2/17 11:11 p.m. , Anonymous Alexandru a spus...

Totul e o imensa porcarie. Iar democratia e la noi doar un banc (prost).

 
La 9/2/17 11:21 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Il invidiez pe dl. Tarziu ca mai are resurse de optimism. Eu unul nu mai vad alta solutie decat sa emigrez.

 
La 10/2/17 4:50 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Le atrag atenția sau le reamintesc cititorilor blogului că, atunci cînd caută un text mai vechi din cuprinsul lui, e de preferat să nu recurgă la Arhivele blogului de pe pagina principală (coloana din dreapta), care au insuficiențe funcționale de ordin tehnic (de care nu eu sînt responsabil), ci să acceseze SUMARUL BLOGULUI de pe aceeași pagină principală (coloana din stînga, sus), unde vor găsi tot conținutul lui, din 2007 pînă la zi, pe ani și pe luni, putînd accesa orice postare prin clic pe titlul ei.

 
La 10/2/17 9:42 p.m. , Anonymous Gabriela a spus...

Astazi scorul Piata Victoriei - Cotroceni a fost de 1000 - 400... Sa fie numai iarna sau si pierderea sperantei ca se mai poate face ceva?

 
La 10/2/17 9:57 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Gabriela

Probabil și una, și alta, dar e prematur, cred eu, să tragem concluzii. O să vedem cum va arăta sfîrșitul de săptămînă...


@ Omul de zăpadă (nepostat)

Și eu sînt răcit cobză. Să fiu mîndru de asta?

 
La 10/2/17 11:34 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Nu mai incitati oameni sa tremure pe strazi! Vi s-a facut destule concesii, ce mai vreti? Castigati si voi alegerile viitoare daca reprezentati ceva in tara asta!

 
La 10/2/17 11:48 p.m. , Anonymous Cornel a spus...

Anonimului pesedist:

Cum te-ai ratacit, bre, pe aici? Ai gresit drumul spre Cotroceni? Du-te si sfatuieste-i pe aia care tremura pe acolo! Si daca nu inteleg ce le spui, incearca prin semne! Cumva va intelegeti voi intre voi...

 
La 10/2/17 11:55 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Hai să lăsăm loc de „Noapte bună!”!

 
La 11/2/17 9:30 p.m. , Anonymous Blogg-trotter a spus...

Cum vi se pare?

http://m.ziare.com/stiri/imnul-golanilor-2-0-dupa-27-de-ani-imnul-pietei-universitatii-a-fost-adaptat-protestelor-din-piata-victoriei-video-1453443

 
La 11/2/17 9:37 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Blogg-trotter

Expresia stîngace a unei continuități.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire