marți, iunie 16, 2015

ANTOLOGIA «PUNCTELOR CARDINALE» (CLXIII)

SUMARUL BLOGULUI 
INDICE DE NUME


Revista Puncte cardinale a fost întemeiată în ianuarie 1991 de către veteranul de război şi fostul deţinut politic Gabriel-Iacob Constantinescu şi a apărut lunar la Sibiu, fără nici o întrerupere, timp de 20 de ani (240 de numere). Nucleul redacţional a fost alcătuit din Gabriel Constantinescu, Răzvan Codrescu, Demostene Andronescu, Marcel Petrişor şi Ligia Banea (n. Constantinescu). Generaţia închisorilor comuniste a fost sufletul revistei şi i-a dus greul. Lista alfabetică a tuturor colaboratorilor şi a sprijinitorilor mai importanţi ai revistei poate fi accesată aici. Pentru detalii despre această antologie on-line, a se citi aici. (R. C.)2010 
NICU NAUM: PREZENT!


Numărul 86 al revistei Rost a fost închinat în această primăvară unei mari figuri mărturisitoare, pe care am încredinţarea că Dumnezeu o proslăveşte în ceruri tot atîta pe cît oamenii o ignoră pe pămînt. Pun şi eu mărturia mea că Nicu Naum a fost poate omul cel mai curat, mai inimos şi mai discret pe care l-am cunoscut vreodată în carne şi oase. Nu mai sînt să mărturisească despre el fraţii de cruce de odinioară, cu care a înfruntat prigoanele istoriei şi a pribegit de-a lungul şi de-a latul unei lumi care nu l-a meritat nicăieri şi niciodată. Pot însă mărturisi îndestul nu puţini purtători ai crucii exilului, care au avut în el măsura vie a credinţei nelimitate. Şi dacă n-ar mărturisi ei, ar striga pietrele, de la Montréal pînă la Bucureşti. Iată şi aici cîteva extrase din evocările pe care le-am primit la Redacţie cu prilejul împlinirii a 10 ani de la trecerea lui Nicu Naum la cele veşnice. (R. C.) 

„Ne-am cunoscut în ziua de Crăciun a anului 1981 la Biserica. «Buna Vestire». Eram veniţi de 3 zile din cîmpul de refugiaţi din Latina. Eram – şi eu, şi soţul meu – speriaţi, dezorientaţi... [...]. Din toţi cei care erau în biserică, un singur Om s-a desprins ca o umbră de lîngă perete, unde avea un loc discret, pentru a asculta slujba şi a nu se face remarcat prin nimic. Acest Om era Nicu Naum. Ne-a întrebat unde sîntem cazaţi, de cînd sîntem veniţi, şi ne-a dat primele noţiuni de supravieţuire [...], şi ne-a lăsat numele lui şi telefonul, rugîndu-ne să-l căutăm dacă sîntem în impas. [...] De atunci D-l Naum a fost pentru noi Familie, Patrie, Prieten, şi a fost prezent  în viaţa noastră la toate evenimentele, bune sau mai puţin bune. [...] Şi să nu se creadă că era monopolizat de noi: era prezent în viaţa întregii comunităţi româneşti, ajuta pe toată lumea în limita posibilităţilor şi nu zicea niciodată nu cînd era rugat să ajute pe cineva. Mergea la spitale, să facă vizite dacă cineva avea probleme, făcea curse cu maşina pentru a da o mînă de ajutor celor în nevoie [...]. Era nelipsit de la biserică duminică de duminică, indiferent de intemperiile naturii, care nu lipseau la noi. De o discreţie rar întîlnită, a fost şi a rămas un Om respectat şi iubit de toţi cei care l-au cunoscut”.  (Sarmiza, Puiu şi Hortensia Mircescu) 

Nea Nicu era unic chiar printre cei din leatu lui, un creştin în sensul pur al cuvîntului. Întrebat fiind de un prieten cum a reuşit să ardă toată viaţa pentru acelaşi ideal, nea Nicu i-a răspuns: «Să vină după mine cel ce crede nelimitat!». Dedicat cauzei poporului său, încerca înainte de toate să pună în practică învăţătura creştină: «Ajută-ţi aproapele fără să-l judeci!». 
Ca fizic, nea Nicu este omul fără vîrstă, cu zîmbetul aninat permanent în colţul buzelor, dovada unei tinereţi fără bătrîneţe. Pe umerii obrajilor puţin proeminenţi stăteau nişte ochelari cu ramă aurie şi o privire veselă, arareori încruntată. 
Nea Nicu a fost punctul de întîlnire între vechea emigraţie românească şi cea nouă. Ştia pe toată lumea, cu toată istoria... [...] Cum se face că nea Nicu cunoştea şi era cunoscut şi de o mare parte a noii emigraţii româneşti? Nea Nicu îl aştepta pe noul venit la intrarea în Biserica «Buna Vestire», în partea dreaptă a uşii, acolo unde astăzi se găseşte icoana Arhanghelului Mihail. De acolo se îndrepta spre noul venit, întrebîndu-l de nume, de unde vine din România, ce meserie are etc. Scopul acestui interogatoriu era de a-l încredinţa unui emigrant mai vechi, deja stabilit, şi-n acest fel să-l ajute la o mai rapidă adaptare.
Nea Nicu, «pompistul de la colţul străzii», cum îi plăcea să se numească, era acolo pentru cine avea nevoie. Cine voia să intre, intra, se alimenta cu ziare, reviste, cărţi de autori puşi la index în România comunistă... Ne spunea tuturor că avem datoria de a ne alimenta la mai multe izvoare, pentru a ne forma o opinie cît mai aproape de adevăr... (Lia şi Viorel Pană) 

... Nea Nicu était une personne qui m’a marqué malgré mon bas âge et je ne peux me rappeler de lui que par ses bonnes actions et sa façon d’être un modèle de bienfaisance. Entre autres, je peux me souvenir de sa  gentillesse envers des personnes qu’il connaissait si peu ainsi que son habileté de répandre un bonheur  autour de lui. Il avait une façon d’aborder les gens ; il trouvait toujours un point commun à partager ce qui le rendait une personne agréable étant donné la facilité de s’y attacher. Unique comme il était, il a su me marquer avec les petites gâteries qu’il m’apportait quand il nous rendait visite. Durant toute sa vie, il a apporté sa touche de bonheur dans nos vies et c’est ainsi que je vais m’en souvenir. [„... Nea Nicu era o persoană care m-a  marcat în ciuda vîrstei mele fragede şi-mi amintesc de dînsul prin gesturile frumoase şi prin felul lui de a fi un model de altruism. Printre altele, îmi amintesc de bunătatea cu care trata persoanele din jurul lui, chiar dacă nu le cunoştea. Avea un fel special de a aborda oamenii; găsea întotdeauna un punct de interes comun, făcîndu-se agreabil şi uşor abordabil. Unic cum era, mi-a lăsat o amintire vie prin micile atenţii pe care mi le acorda  la fiecare vizită. Pe tot parcursul vieţii sale, a adus o undă de fericire în vieţile noastre. Aşa am să-mi amintesc de el.] (Petru Pană) 

„Veneam din plin comunism… Ce va fi cu mine în această lume? Cum voi supravieţui fără să-mi rup continuitatea vieţii?!... M-am dus la biserică, iar acolo am întîlnit un om, o lumină, un zîmbet pe care nu-l voi uita niciodată. El este cel care m-a ajutat să ies din starea de conflict interior pe care o trăiam intens. Nenea Nicu este cel care, prin tot ce făcea sau spunea, constituia acel exemplu viu al păsării Phoenix, dar multiplicat perpetuu. Viaţa i-a fost potrivnică, zborul întrerupt, şi totuşi la fiecare cădere explozia de iubire arzătoare devenea o nouă înălţare… La fiecare lovitură de bici primită de la viaţă, parcă tot mai mulţi din jurul lui îl îndrăgeau şi îl urmau. [...]
Pentru a încerca să mă explic, voi face o paralelă: acum vreo 3-4 ani, Statistiques Canada publica un studiu prin care se aprecia că o mamă exercită, după nomenclatorul de meserii, nu mai puţin de... 525 tipuri de intervenţie (meserii) pentru a-şi creşte copilul! Pentru a înlocui o mamă, este nevoie aşadar de 525 tipuri de tehnicieni sau funcţionari care să asigure banda rulantă a industriei de formare a copilului! [...] Permiteţi-mi să vă mărturisesc că, atunci cînd l-am cunoscut pe nenea Nicu, mă simţeam foarte imigrant, adică foarte copil, neajutorat într-o lume nouă de oameni mari. [...] Or, el, la modul inconştient, ca şi în exemplul cu mama, exercita pentru noi, în special cei nou veniţi, acele 525 de meserii – cu care ne ajuta mai mult decît tot sistemul de la Imigraţie. [...]
Din punctul de vedere al omului occidental, părea că nenea Nicu şi-ar fi irosit viaţa: a pierdut prea mult timp pentru alţii şi nu a fost productiv. [...] În schimb, a rodit şi încă rodeşte în toţi cei care l-am întîlnit şi l-am îndrăgit; vorbele şi faptele lui sînt prezente şi astăzi, precum florile de la mormîntul său...” (Şerban Popa)


* „Nicu Naum: Prezent!”, în Puncte cardinale, anul XX, nr. 5/233, mai 2010, p. 7 (rubrica „Evocări”).

Nicu Naum (dreapta), cu Părintele Calciu și familia Popa
(spre sfîrșitul anilor '90, la Cîmpul Românesc de la Hamilton - Canada)

Mai puteţi citi pe acest blog:

* Antologia Punctelor cardinale (I) – "Cine se teme de naţionalism?" (1991)
* Antologia Punctelor cardinale (II) – Interviu cu Părintele Calciu (1991)
* Antologia Punctelor cardinale (III) – "Mircea Eliade – «credinciosul fără Dumnezeu»?" (1992)
* Antologia Punctelor cardinale (IV) – "Fiziologia trepăduşului" (1992)
* Antologia Punctelor cardinale (V) – "«Resurecţia» lui Nichifor Crainic între bucurie şi dezamăgire" (1992)
* Antologia Punctelor cardinale (VI) – "Necesara despărţire a apelor" (1993)
* Antologia Punctelor cardinale (VII) – "Distincţii necesare" (1993)
* Antologia Punctelor cardinale (VIII) – "Spiritul viu al dreptei" (1993)
* Antologia Punctelor cardinale (IX) – "Dimensiunea transcendentă a politicului: Mişcarea Legionară" (1994)
* Antologia Punctelor cardinale (X) – "Necesitatea unei viziuni de dreapta..." (1994)
* Antologia Punctelor cardinale (XI) – "Apelul unui licean către «oastea naţionalistă»" (1995)
* Antologia Punctelor cardinale (XII) – "Confruntarea dintre Memorie şi Uitare" (1995)
* Antologia Punctelor cardinale (XIII) – "Martin Luther şi evreii..." (1995)
* Antologia Punctelor cardinale (XIV) – "Dreptatea d-lui Pleşu" (1996)
* Antologia Punctelor cardinale (XV) – "Pe marginea unei decepţii" (1996)
* Antologia Punctelor cardinale (XVI) – "Unde d-l Pleşu nu mai are dreptate" (1996)
* Antologia Punctelor cardinale (XVII) – "Viaţa – proprietate de stat" (1996)
* Antologia Punctelor cardinale (XVIII) – "Sensul unităţii creştine" (1996)
* Antologia Punctelor cardinale (XIX) – "Căderea Cuvîntului în cazuri" (1996)
* Antologia Punctelor cardinale (XX) – "O reacţie a d-lui Patapievici" (1996)
* Antologia Punctelor cardinale (XXI) – "San Juan de la Cruz: Romances" (1997)
* Antologia Punctelor cardinale (XXII) – "Inchiziţia marxistă împotriva lui Mircea Eliade" (1997)
* Antologia Punctelor cardinale (XXIII) – "Domnul Petru Creţia şi «legionarul de 1,65»" (1997)
* Antologia Punctelor cardinale (XXIV) – "Iarba verde de acasă…" (1997)
* Antologia Punctelor cardinale (XXV) – "Doar o vorbă să-ţi mai spun…" (1997)
* Antologia Punctelor cardinale (XXVbis) – "«Doar o vorbă să-ţi mai spun...»" (1996)
* Antologia Punctelor cardinale (XXVI) – "Nici printre evrei n-a lipsit admiraţia pentru Codreanu!" (1997)
* Antologia Punctelor cardinale (XXVII) – "Între zoón politikón şi homo religiosus" (1997)
* Antologia Punctelor cardinale (XXVIII) – "Apocalipsa şi ştiinţa" (1997)
* Antologia Punctelor cardinale (XXIX) – "Stafia comunismului la Paris"   (1998)
* Antologia Punctelor cardinale (XXX) – "«Dogma capitală» a «Noii Ordini Mondiale»" (1998)
* Antologia Punctelor cardinale (XXXI) – "Falimentul speranţei" (1998)
* Antologia Punctelor cardinale (XXXII) – "Masoneria şi organizaţiile internaţionale" (1998)
* Antologia Punctelor cardinale (XXXIII) – "Ispita «iubirii»" (1998)
* Antologia Punctelor cardinale (XXXIV) – "Apostrof-area ca asasinat moral" (1998)
* Antologia Punctelor cardinale (XXXV) – "Fabulă cu trandafir" (1998)
* Antologia Punctelor cardinale (XXXVI) – "Biserica să nu se teamă de puternicii zilei!" (1998)
* Antologia Punctelor cardinale (XXXVII) – "Aspecte ale dialogului religie-cultură…" (1999)
* Antologia Punctelor cardinale (XXXVIII) – "Puncte cardinale 100": "La aniversară", "Măcel de Buna Vestire", "Marginalii" (1999)
* Antologia Punctelor cardinale (XXXIX) – "Cronica unei gafe editoriale" (1999)
* Antologia Punctelor cardinale (XL) – "Epica Holocaustului…" (1999)
* Antologia Punctelor cardinale (XLI) – "Lecţia americană" (1999)
* Antologia Punctelor cardinale (XLII) – "Demonizarea Americii" (1999)
* Antologia Punctelor cardinale (XLIII) – "«Dictatura bunului simţ»…" (1999)
* Antologia Punctelor cardinale (XLIV) – "În sfîrşit, Acasă…" (1999)
* Antologia Punctelor cardinale (XLV) – "Anul Eminescu", "Oda (în metru antic): deschiderea nivelelor de receptare" (2000)
* Antologia Punctelor cardinale (XLVI) – "Cine eşti dumneata, domnule Neştian?" (2000)
* Antologia Punctelor cardinale (XLVII) – "Demitizarea" (2000)
* Antologia Punctelor cardinale (XLVIII) – "Maxime Egger: Cum am devenit ortodox" (2000)
* Antologia Punctelor cardinale (XLIX) – "Marea iertare" (2000)
* Antologia Punctelor cardinale (L) – "Maica Mihaela" (2000)
* Antologia Punctelor cardinale (LI) – "Un luceafăr pe columna cezarilor" (2000)
* Antologia Punctelor cardinale (LII) – Interviu cu Alain de Benoist (2000)
* Antologia Punctelor cardinale (LIII) – "Radu Gyr sau despre gratuitatea eroismului" (2000)
* Antologia Punctelor cardinale (LIV) – "Supără realitatea sau formularea ei?" (2000)
* Antologia Punctelor cardinale (LV) – "Marginalii la o scrisoare a lui Mircea Eliade" (2000)
* Antologia Punctelor cardinale (LVI) – "Odihna de Eminescu" (2001)
* Antologia Punctelor cardinale (LVII) – "Mesianismul Dreptei" (2001)
* Antologia Punctelor cardinale (LVIII) – "Misiunea românilor în istorie" (2001)
* Antologia Punctelor cardinale (LIX) – "Obligaţiile unei conştiinţe morale" (2001)
* Antologia Punctelor cardinale (LX) – "Naţionalismul şi România de azi", "Menirea generaţiei noastre" (2001)
* Antologia Punctelor cardinale (LXI) – "Lichidarea unei legende" (2001)
* Antologia Punctelor cardinale (LXII) – "Pentru o Europă unită a naţiunilor" (2001)
* Antologia Punctelor cardinale (LXIII) – "Kitsch-ul în literatura politică naţionalistă" (2001)
* Antologia Punctelor cardinale (LXIV) – "Despre a fi altfel" (2001)
* Antologia Punctelor cardinale (LXV) – "Pentru un naţionalism european" (2001)
* Antologia Punctelor cardinale (LXVI) – "Caracterul naţional al Ortodoxiei" (2001)
* Antologia Punctelor cardinale (LXVII) – "Un evreu renegat avertizează America" (2001)
* Antologia Punctelor cardinale (LXVIII) – "In memoriam: Horia Bernea", "Muzeul Ţăranului Român după Horia Bernea" (2001)
* Antologia Punctelor cardinale (LXIX) – "Europa lui Hristos" (2001)
* Antologia Punctelor cardinale (LXX) – "Ziua judecăţii" (2002)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXI) – "Interviu cu istoricul Neagu Djuvara" (2002)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXII) – "Elitele şi partidele politice" (2002)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXIII) – "Revolta «omului recent»" (2002)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXIV) – "Naţionalism şi democraţie" (2002)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXV) – "Perversiunea naţional-comunistă" (2002)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXVI) – "Isteria antifascistă" (2002)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXVII) – "Moştenirile lui Horia Bernea" (2002)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXVIII) – "Veşti triste din Spania" (2002)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXIX) – "Mai bine prea tîrziu decît niciodată!" (2002)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXX) – "Centenarul Petre Ţuţea (1902-2002)" (2002)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXXI) – "Rost – «manifestul românesc» al unei noi generaţii" (2002)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXXII) – "Istoria în actualitate: Penele Arhanghelului" (2003)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXXIII) – "Cultul monştrilor" (2003)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXXIV) – "Nu-i pace sub măslini..." (2003)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXXV) – "Aceşti evrei visători şi utopiile lor păguboase" (2003)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXXVI) – "De la vulgaritate la perversiune" (2003)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXXVII) – "Dimensiunea cosmică a dorului" (2003)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXXVIII) – "Călătorie în «buricul pămîntului»" (2003)
* Antologia Punctelor cardinale (LXXXIX) – "Taina fratelui" (2003)
* Antologia Punctelor cardinale (XC) – "Conceptul de medicină creştină" (2003)
* Antologia Punctelor cardinale (XCI) – "Cazul Paulescu văzut cu ochii altora" (2003)
* Antologia Punctelor cardinale (XCII) – "Political correctness?" (2003)
* Antologia Punctelor cardinale (XCIII) – "Tîlcuirea patristică a Psalmului 50" (2003)
* Antologia Punctelor cardinale (XCIV) – "Un clown pentru Nobel?" (2004)
* Antologia Punctelor cardinale (XCV) – "Chilia isihastului în lume" (2004)
* Antologia Punctelor cardinale (XCVI) – "Paul Goma «antisemit»?" (2004)
* Antologia Punctelor cardinale (XCVII) – "Catedrala Mîntuirii Neamului..." (2004)
* Antologia Punctelor cardinale (XCVIII) – "Mircea Dinescu între ignoranţă şi abjecţie" (2004)
* Antologia Punctelor cardinale (XCIX) – "August roşu: circ fără pîine" (2004)
* Antologia Punctelor cardinale (C) – "«Insurecţia» de la 23 august văzută prin ochii unui soldat german" (2004)
* Antologia Punctelor cardinale (CI) – "Erosul care mişcă lumile" (2004)
* Antologia Punctelor cardinale (CII) – "Sfinţita rugăciune" (2004)
* Antologia Punctelor cardinale (CIII) – "Păcatul lui Onan" (2005)
* Antologia Punctelor cardinale (CIV) – "Dante, Infernul, Cîntul XXXIV" (2005)
* Antologia Punctelor cardinale (CV) – "Acatistul Sfinţilor Români din închisori" (2005)
* Antologia Punctelor cardinale (CVI) – "Giulgiul din Torino: o provocare perpetuă" (2005)
* Antologia Punctelor cardinale (CVII) – "Tentative de purificare" (2005)
* Antologia Punctelor cardinale (CVIII) – "La despărţirea de Papa Ioan Paul II..." (2005)
* Antologia Punctelor cardinale (CIX) – "Cine a fost Teodor M. Popescu?" (2005)
* Antologia Punctelor cardinale (CX) – "Cuvînt prevenitor despre idolatrie şi magie" (2005)
* Antologia Punctelor cardinale (CXI) – "Cultul eroilor la români" (2005)
* Antologia Punctelor cardinale (CXII) – "Miza unui linşaj mediatic" (2005)
* Antologia Punctelor cardinale (CXIII) – "Biblia lui Robespierre" (2005)
* Antologia Punctelor cardinale (CXIV) – "Imoralitatea apartenenţei la francmasonerie" (2005)
* Antologia Punctelor cardinale (CXV) – "Împotriva falsului ecumenism" (2005)
* Antologia Punctelor cardinale (CXVI) – "De la Facere la Apocalipsă" (2005)
* Antologia Punctelor cardinale (CXVII) – "O uşă interzisă" (2005)
* Antologia Punctelor cardinale (CXVIII) – "Pe marginea unei blasfemii" (2006)
* Antologia Punctelor cardinale (CXIX) – "Un portret al Căpitanului la copilărie" (2006)
* Antologia Punctelor cardinale (CXX) – "«Am vrut să-l împuşc pe Ceauşescu»" (2006)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXI) – "Ciobanul şi «futelniţa»" (2006)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXII) – "Luciferismul de larg consum" (2006)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXIII) – "Adevărata dramă de la Petru-Vodă" (2006)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXIV) – "În jurul unei neînţelegeri" (2006)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXV) – "Ofensiva homosexualilor" (2006)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXVI) – "Ultima biruinţă a lui Ştefan cel Mare" (2006)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXVII) – "«Sfîntul» Mişa din Clejani" (2006)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXVIII) – "Memento Gulag în Vendeea" (2006)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXIX) – "La plecarea dintre noi a Părintelui Calciu" (2006)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXX) – "Tinereţe fără bătrîneţe" (2006)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXXI) – "O nouă carte la Editura Puncte Cardinale..." (2006)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXXII) – "Despre poziţia Bisericii faţă de stăpînire" (2007)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXXIII) – Două traduceri din Annick de Souzenelle (2007)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXXIV) – "Suferinţa ca binecuvîntare" (2007)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXXV) – "Cele trei atacuri ale diavolului asupra lui Hristos" (2007)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXXVI) – "Luciferismul în ţara lui Caragiale" (2007)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXXVII) – "Sperietoarea şi modelul" (2007)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXXVIII) – "José Antonio Primo de Rivera..." (2007)
* Antologia Punctelor cardinale (CXXXIX) – "(De) ce uită Occidentul?" (2007)
* Antologia Punctelor cardinale (CXL) – " Principale diferenţe între Catolicism şi Ortodoxie"; "O istorisire de demult..." (2008)
* Antologia Punctelor cardinale (CXLI) – "Poezia carcerală (1): Valeriu Gafencu" (2008)
* Antologia Punctelor cardinale (CXLII) – "Adevăr, Biserică, ecumenism" (2008)
* Antologia Punctelor cardinale (CXLIII) – "De la un tînăr cititor al Punctelor cardinale" (2008)
* Antologia Punctelor cardinale (CXLIV) – "Poezia carcerală (2): Radu Gyr" (2008)
* Antologia Punctelor cardinale (CXLV) – "Paul Goma – lupul singuratic" (2008)
* Antologia Punctelor cardinale (CXLVI) – "Biserica şi Securitatea" (2008)
* Antologia Punctelor cardinale (CXLVII) – "Poezia carcerală (3): Nichifor Crainic" (2008)
* Antologia Punctelor cardinale (CXLVIII) – "De la ecumenism la apostazie" (2008)
* Antologia Punctelor cardinale (CXLIX) – "Taina decadenței" (2008)
* Antologia Punctelor cardinale (CL) – "Dezbatere A.Z.E.C.: Cazul Nicolae Corneanu" (2008)
* Antologia Punctelor cardinale (CLI) – "Cele două Românii (XV)" (2008)
* Antologia Punctelor cardinale (CLII) – "De ce Bram Stoker aici?!" (2008)
* Antologia Punctelor cardinale (CLIII) – "Despre dreptul de proprietate într-o perspectivă ortodoxă" (2008)
* Antologia Punctelor cardinale (CLIV) – "Interviu cu regizorul Nicolae Mărgineanu..." (2008)
* Antologia Punctelor cardinale (CLV) – "Dezbatere A.Z.E.C.: Pașapoartele biometrice..." (2009)
* Antologia Punctelor cardinale (CLVI) – "Sufletul românesc între Răsărit și Apus: V. O viziune românească a existenței" (2009)
* Antologia Punctelor cardinale (CLVII) – "Gabriel Constantinescu: 3 răspunsuri pe lună [august]" (2009)
* Antologia Punctelor cardinale (CLVIII) – "De vorbă cu Claudiu Târziu" (2009)
* Antologia Punctelor cardinale (CLIX) – "O potaie gureșă" (2009)
* Antologia Punctelor cardinale (CLX) – "Chestiunea țigănească..." (2010)
* Antologia Punctelor cardinale (CLXI) – "Interviu cu d-l Ilie Berghezan..." (2010) 
* Antologia Punctelor cardinale (CLXII) – "Gabriel Constantinescu (1921-2010)" (2010)

2 comentarii:

La 16/6/15 10:03 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Frumos, dar pacat ca nu l-ati pomenit si in CARTEA MARTURISITORILOR...

 
La 16/6/15 10:52 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Dacă ați fi mers la Indice, ați fi văzut că figurează. De pomenit l-am pomenit: v. pag. 10, nota 1, sau pag. 540, în text („necrologul făcut [de Zahu Pană] camaradului Nicu Naum”) și nota 2 („Născut la Tulcea, în 1923, și răposat pe 4 aprilie 2000, la Montréal, după apoape 60 de ani de exil, Ispas Nicolae Naum a fost un mare și discret slujitor al aproapelui și al ideii naționale, fără preget în ardoarea și vrednicia lui mărturisitoare. N-a avut titluri universitare, n-a ajuns la demnități publice, n-a fost lider legionar, n-a scris cărți și nici măcar articole, nu s-a bucurat de bogăție și viața nu l-a răsfățat în nici un fel: el a fost, pur și simplu, pînă la capăt, fratele de cruce”), dar nu m-am învrednicit să-i dedic anume un text, neavînd despre el date suficiente și destul de sigure (pe care am să-mi fac poate timp să le procur, pentru o viitoare ediție îmbogățită, cu care mă simt în multe privințe dator, nu doar pentru că sînt destule lipsuri, dar s-au strecurat și mici inexactități, ca de pildă anul de naștere al tenorului Ion Piso - 1928, nu 1929 -, ceea ce afectează însăși structura cronologică a cărții, sau al lui Israel Shahak - 1933, nicidecum 1925). Am făcut o treabă imperfectă și sînt primul care să o recunoască, dar mai rămîne loc de îndreptări (și poate și de iertarea dvs.).

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire