vineri, mai 31, 2013

VALERIU GAFENCU: O VICTORIE LA LIMITĂ


La mitingul din Capitală (foto: Cristina Ţintă)

Consiliul Local Tg. Ocna a respins, ieri după-amiază, proiectul de hotărîre privind retragerea titlului de cetăţean de onoare lui Valeriu Gafencu – Sfîntul Închisorilor. Opt consilieri au votat pentru retragerea titlului, şase contra, iar trei s-au abţinut. Pentru a fi adoptat, proiectul de hotărîre trebuia votat de minimum zece consilieri. Aşadar, o victorie la limită. 
În Bucureşti au protestat peste o sută de persoane, timp de două ore (15.00 – 17.00), în faţa guvernului. Şi la Tg. Ocna s-au adunat cîteva zeci de protestatari. O menţiune specială merită teologul Danion Vasile, care a avut o pledoarie de 40 de minute în faţa membrilor Consiliului Local Tg. Ocna pentru memoria lui Valeriu Gafencu.
E de presupus că d-l Alexandru Florian (Institutul "Elie Wiesel") nu se va lăsa şi campania anti-Gafencu va continua, cu complicitatea caricaturilor guvernamentale, în frunte cu premierul Victor Ponta (care n-are decît un singur sfînt-martir, în viaţă: pe Adrian Năstase nu fascist, ci comunist reciclat, ceea ce dă de minune pentru urmaşii Anei Pauker, care nu văd niciodată roşu, ci numai verde în faţa ochilor).
Şi pentru că veni vorba de sfinţi, Biserica tace asurzitor, ocupată să-şi numere arginţii. Nu poate ea să scape de nenorocitul ăsta de laicat ortodox, care nu se mai potoleşte, dar încolo totul e sub control. Cît despre neam, el se mîntuieşte prin catedrală, restul e aflare în treabă. (Sînt daţi în urmărire de securitatea din Deal: Moise Iorgovan, Amfilohie Brînză, Danion Vasile şi alţi cîţiva prietenii ştiu de ce!) (R. C.)

6 comentarii:

La 3/6/13 4:49 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Foarte important sa se vizioneze inregistrarea VIDEO, unde se vede cat de superficiala a fost acuzarea in informarea asupra lui Valeriu Gafencu si a istoriei Romaniei Mari.
Alexandru Florian, purtatorul de cuvant al Institutului Elie Wiesel, a putut sa afirme repetat ca Valeriu Gafencu ar fi fost student la Teologie si nicaieri in alta parte, in timp de este bine stiut ca acesta nu a studiat niciodata Teologia in mod oficial, ci a studiat Dreptul, iar la procesul sau din 1941 a depus marturie favorabila unul dintre cei mai mari profesori universitari de Drept, Constantin Angelescu, care a afirmat ca Valeriu a fost unul din cei mai buni studenti ce i-a avut vreodata.
De asemenea, acelasi Alexandru Florian a afirmat ca rege pe vremea intemeierii Legiunii (1927) era Carol II, cand si copiii de scoala primara stiu ca acesta a venit rege in 1930, iar atunci pe tron, oricat nu i-ar veni sa creada procurorului evreu, se afla, dupa moartea lui Ferdinand Intregitorul, micul Mihai I, sub tutela unui Consiliu de Regenta.
Semianalfabet si tendentios, reprezentantul Institutului Elie Wiesel s-a facut de ras si ca intelectual, si ca director, refuzand, pe de alta parte, si sa inteleaga faptul elementar ca titlul de cetatean de onoare al orasului Tg. Ocna acordat Sfantului Inchisorilor nu are nici o legatura cu tineretea sa legionara, ci cu iluminarea sa jertfelnica din anii de inchisoare sub comunisti. Biserica are multi sfinti care au fost in tineretea lor talhari sau criminali, dar nu pentru asta ii cinsteste Biserica, ci pentru sfintenia la care au ajuns in cele din urma si care le-a rascumparat pacatele, facandu-i marturisitori si martiri ai lui Hristos, exemplari prin aceasta pentru intreaga crestinatate. Asa cum pe Moise Traditia nu il cinsteste pentru ca a omorat cu mana lui un egiptean, ci pentru ca a scos pe evrei din robie si s-a invrednicit sa primeasca Tablele Legii de la Dumnezeu.

I. C.

 
La 3/6/13 11:01 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ I. C.

Aveţi perfectă dreptate şi mă bucur că aţi pus problema. D-l Alexandru Florian, în cazul Valeriu Gafencu, s-a dovedit la fel de neinformat şi de necinstit sufleteşte ca şi d-l William Totok în cazul Ion Gavrilă Ogoranu. De la o vreme, evreii par să nu mai aibă deloc minima decenţă a unei corecte informări, ci merg exclusiv pe intimidare, aproximînd tot ce le convine lor şi somînd să li se dea aprioric dreptate. Este procedura sumară şi abuzivă a oricărui spirit dictatorial sau inchizitorial. E admirabil că s-au găsit 9 consilieri locali la Tg. Ocna care să nu se lase astfel intimidaţi şi manipulaţi!

 
La 3/6/13 12:29 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Nu e numai neinformare, e pur si simplu nesimtire. Dar cine sta sa se mai mire de nesimtirea ovreiasca?!?

 
La 3/6/13 12:33 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Stimate domnule Codrescu,

Afirmati ca Biserica (adica clerul) se ocupa mai degraba cu numaratul argintilor. E din pacate adevarat. Am o completare: un prieten bun (deci nu ma indoiesc de cele spuse de el!) mi-a spus recent: noi cei din tirg am vrut cu preotul nostru sa mergem la Aiud sa aducem niste sfinte moaste. I-am spus episcopului locului (nu-i nevoie de nume) sa vina la o slujba de pomenire/sfintire, (n-am prea inteles, sa zicem cum cere rinduiala), si el s-a suparat :"ia mai terminati cu moastele de la Aiud, ce alea-s moaste ? sa nu mai aud..."

Or numara unii si argintii, dar adevarul este (si) asta: nu se sustin activitatile de comemorare a mucenicilor pt ca multi episcopi nu cred ca ei sint mucenici. Multi nu prea mai cred nici in ceea ce se spune despre minuni in sinaxare "ei, asta-i evlavie populara, nu-s fapte documentate stiintific".

Imi pare rau dar asta e...

Sanatate si numai bine !

 
La 3/6/13 2:03 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Da, e trist. Pe de altă parte, pînă cînd Biserica nu va catadicsi să se pronunţe oficial, va exista această umbră de îndoială asupra statutului de "moaşte" al osemintelor respective...

 
La 5/6/13 8:20 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Domnule Codrescu, eu am o nelamurire. Osemintele acelea care se cinstec la Aiud sunt identificate? Adica se stie ale caror detinuti sunt? Sau sunt semne clare, confirmate de ierarhi ca, desi nu stim ale cui sunt moastele, stim clar ca sunt sfinte moaste - neputrezite, frumos mirositoare, izvoratoare de mir, etc (asa cum e in cazul parintelui Lacatusu, unde s-au facut si rugaciunile de dezlegare de catre arhiereu)? Sau, dimpotriva, se cinstesc niste oseminte neidentificate pornind de la premisa ca toti cei care au murit la Aiud sunt sfinti? Premisa a carei natura aiuristica banuiesc ca o sesizati si dumneavoastra. Asa, se poate ajunge la limita sa veneram in chip ortodox osemintele din toate gropile comune pe care le-au lasat in urma comunistii pe aceste meleaguri. Or, cu tot respectul pentru suferinta oamenilor respectivi (altminteri, de diverse orientari politice si apartenente confesionale), cred ca este de datoria ierarhiei bisericesti sa traseze granita care separa memoria Bisericii de delirul nationalist.

Nu stiu, poate sunt eu prost informat (n-am fost la Aiud), dar am impresia ca lucrurile sunt cam ambigue. Mai am impresia si ca, neindraznind sa atace public problema acestor canonizari (prietenii stiu de ce), ierarhia noastra se conformeaza european (in realitate spasit) exigentelor impuse de Institutul Wiesel, in timp ce, de voie de nevoie, tolereaza condescendent o evlavie populara haotica. Iar aceasta schisma camuflata (care de altfel se suprapune si pe alte clivaje ale lumii romanesti) reprezinta un motiv de ingrijorare destul de serios.

Horia

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire