Pagini

marți, iulie 10, 2012

ROST 111-112: APOCALIPSA PRIN INTERNET

SUMARUL BLOGULUI
INDICE DE NUME


Numărul dublu – pe iulie-august – al revistei Rost, avînd ca temă centrală efectele psihice şi mediatice ale internetului, ar putea fi – ne avertizează d-l Claudiu Târziu în editorialul său („Respect”) – ultimul tipărit, după zece ani de subzistenţă încăpăţînată. După ce, în ultima vreme, au dispărut Punctele cardinale şi o duc tot mai greu Permanenţele, acum stă să dispară şi Rostul: presa de dreapta, atîta cît a fost posibilă în aceşti 22 de ani de postcomunism larvar, piere pe mîna cititorilor ei (reali sau potenţiali).


Aparent, pe fondul crizei generale, nu mai sînt bani. În realitate, nu mai există încredere sau înţelegere pentru oferta tradiţională de dreapta. Spus pe scurt, pe dreapta naţional-creştină nu mai dă nimeni bani (nici măcar cei care îi mai citesc cu plăcere discursul… dacă nu-i costă nimic). E vremea „pragmatică” a stîngii „democratice” şi „globaliste”, fără memorie şi fără transcendenţă.


Altminteri, cu un sfert din banii de buzunar ai unui om de afaceri mediu o revistă lunară ar putea apărea într-un tiraj decent şi în condiţii grafice onorabile, ba chiar ar reuşi, măcar modest şi prin rotaţie, să-şi plătească principalii colaboratori. De ce şi-ar cheltui însă un om de afaceri (fie el ţăran sau aristocrat) un procent insignifiant din banii de buzunar pe nişte „mofturi intelectuale” numite idei şi principii, cînd tocmai lipsa de idei şi de principii se dovedeşte pe zi ce trece condiţia sine qua non a succesului material şi a ascensiunii sociale?! Şi aşa nu mai are aproape nimeni nici timp şi nici chef de citit – îndeletnicire naivă şi falimentară a vremurilor apuse…


Că va fi ultimul sau nu, în numărul estival de 120 de pagini (care va ieşi de sub tipar săptămîna aceasta) semnează colaboratori constanţi ai revistei din ultimul an (enumăr la întîmplare: Sorin Lavric, Vlad Diaconu, Radu Preda, Paul Nistor, Răzvan Codrescu, Florin-Ciprian Mitrea, Cristi Pantelimon, Bogdan Munteanu, Vadim Guzun etc.), dar şi nume noi, inclusiv din aria mai largă a dreptei europene (ca filosoful francez Jean Lauxerois).


Dosarul numărului îi este dedicat mai puţin cunoscutului Neculai Popa, vechi luptător anticomunist, fost deţinut politic şi actual preşedinte al Consiliului Româno-American din Los Angeles (unde locuieşte împreună cu „clanul”: 6 copii şi 19 nepoţi). Printre cei intervievaţi se mai numără ÎPS Teodosie al Tomisului („La Poarta Albă se ridică a doua mănăstire pentru martirii închisorilor comuniste”) şi profesorul George Ardeleanu, monograful şi editorul lui N. Steinhardt („Între Caragiale şi Steinhardt” – unul la centenarul morţii, altul la centenarul naşterii).


În „Luna Maicii Domnului” (august) e cu atît mai binevenită traducerea unui eseu mai puţin cunoscut al lui Paul Evdokimov („Vocaţia religioasă a femeii”). Iubitorii de poezie se pot delecta încă o dată cu Dante (Purgatoriul, Cîntul XXVI, în nouă tălmăcire românească).


Un număr variat şi dens, pus cu măiestrie în pagină de detepistul-poet Valentin Dan; un număr ce, dacă va fi ultimul, rămîne o frumoasă şi demnă ieşire din scenă a unei publicaţii care şi-a îngăduit să viseze, donquijoteşte, o rectitudine pe care poate că neamul românesc ar merita-o, dar pe care poporul român s-ar părea că n-o mai poate duce… (R. C.)

7 comentarii:

  1. Pacat de ce citesc aici, dar poate se gaseste o solutie in ceasul al 12lea. E o revista la care eu ii gasesc numai merite si cum nu sunt multe azi pe piata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Îmi pare bine dacă e o revistă căreia (nu la care) cineva îi poate găsi „numai merite” (eu cred că are şi cîteva defecte, în paranteză fie spus), dar ştiţi vorba lui Codru-Drăguşanu, „peregrinul transilvan” din secolul al XIX-lea (nu al XIXlea), că în Valahia dunăreană meritul n-are trecere şi „numai porc de cînele înaintează”. Cu cîteva excepţii care confirmă regula, aşa a fost şi aşa a rămas. Iar a invoca „merite” şi a căuta sponsori în vremurile pe care le trăim acum se pare că e o naivitate în marginea ridicolului. De fapt, adevărata problemă nici nu e aceea că nu se găsesc sponsori, ci aceea că nu se găsesc destui cititori fideli, care să se aboneze sau să cumpere lunar revista. România de azi are un public cultural limitat şi mai degrabă intimidat de ideile de dreapta. Trebuie să avem luciditatea şi curajul de a pune degetul în rană. Chiar şi cînd e privită mai favorabil, dreapta, în toate formele ei, pare un proiect prea mare pentru o lume atît de mică. De aceea nici adevărate publicaţii de dreapta nu mai putem întreţine, nici vreun adevărat partid de dreapta nu sîntem în stare să punem pe picioare. Iar tot mai puţinii oameni de dreapta nu prea reuşesc să ţină la un loc, adesea vrăjmăşindu-se şi obstrucţionîndu-se între ei mai abitir decît o fac adversarii. Cît despre Rost (rosturi), prea puţini se mai sinchisesc, pentru că sub-zistenţa imediată are cu totul alte urgenţe şi priorităţi…

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Razvan Codrescu

    E cam trist sa spuneti ce spuneti dupa mai mult de 20 de ani de lupta jurnalistica si nu numai.Cred totusi ca exagerati. Daca lucrurilre sunt cum le prezentati dumneavoastra, atunci cum de publicatia„Puncte Cardinale” a putut sa dureze 20 de ani si fara intreruperi, daca nu ma insel ?

    M. B.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ M. B.

    Revista „Puncte cardinale” a durat cu jertfa vechii generaţii, cea a închisorilor comuniste, acum de tot împuţinată. Erau, cu toată crucea vîrstei, oameni de suflet, pe care te puteai baza, atît din ţară, cît şi din vechiul exil. Dar şi ea, în ultimii ani, a dus-o tot mai poticnit.
    Şi pe urmă, ca să fim drepţi, impactul public al revistei sibiene n-a fost pe măsura longevităţii ei. Mulţi vor fi auzit de ea, dar mult mai puţini vor fi şi citit-o (sau măcar răsfoit-o) vreodată.

    RăspundețiȘtergere
  5. Atenţionat de unul dintre prieteni, am îndreptat în text informaţia greşită că "Permanenţele" ar fi dispărut şi ele. Deşi se menţin cu tot mai multă greutate, apar în continuare şi pot fi accesate pe internet.

    RăspundețiȘtergere
  6. Asta ma bucura si e foarte bine, dar de gasit nu se gaseste pe nicaieri, ca si cand nu ar mai apare. Asa era si cu "Puncte Cardinale" pe vremuri. Daca lumea nu o poate procura cata importanta mai are ca apare ? Daca nu are impact presa de dreapta degeaba mai exista.

    M. B.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ M. B.

    E uşor de vorbit cînd n-ai făcut experienţa relaţiei cu difuzorul român. Pentru o revistă care nu este de cancan cel mai eficient rămîne abonamentul (pe care nimeni nu te împiedică să-l faci) şi sprijinul on-line.

    RăspundețiȘtergere