vineri, martie 16, 2018

MUSULMANII EUROPEI ÎN 2050

SUMARUL BLOGULUI 
  
  
Cu ani în urmă, un studiu afirma că pînă în 2075 islamismul va deveni religia cea mai numeroasă a planetei, iar creştinismul va fi pe locul doi. Predicţiile acestea sînt deosebit de relevante pentru Europa, unde în prezent 5% din populaţie este musulmană. Aceasta înseamnă 25,8 milioane de persoane. Pe 4 decembrie 2017, Pew Research Center a publicat un studiu intitulat Europe's Muslim population will continue to grow – but how much depends on migration („Populaţia musulmană a Europei va continua să crească – dar depinde de migraţie”). Studiul (vezi aici) analizează trei modele de creştere numerică a musulmanilor în Europa pînă în 2050.  
Primul model, numit "migraţia zero" (zero migration) presupune că pînă în 2050 nu va mai avea loc o migraţie islamică în Europa la scara celei din 2015-2017. Conform acestui model, procentul populaţiei musulmane în Europa anului 2050 va fi de 7,4%, adică de 35,8 milioane de persoane. În paralel cu creşterea numerică a musulmanilor se va produce şi o descreştere numerică a populaţiei ne-musulmane, cam de 10 milioane de persoane. În prezent, nivelul de fertilitate al musulmanilor e de 2,6 de copii de femeie, iar al femeilor europene de doar 1,6 copii. 
A doua variantă a studiului ia în calcul o continuă migraţie musulmană în Europa, dar la un nivel „moderat”, avînd în vedere libera circulaţie a persoanelor pe continent. Conform acestui model, în 2050 procentul musulmanilor în Europa va fie de 11,2% din întreaga populaţie.  
A treia variantă presupune un nivel ridicat de migraţie (high migration level), asemănător cu migraţia anilor 2015-2017. În acest caz, Europa anului 2050 va avea 75 de milioane de musulmani, care vor constitui 14% din întreaga ei populaţie. Conform acestei variante, în 2050 va fi musulmană 30% din populaţia Suediei, 18% din populaţia Franţei, 20% din populaţia Germaniei, 20% din populaţia Austriei, 17% din populaţia Norvegiei (unde la ora actuală este musulmană aproape 6% din populaţie), 4,5% din populaţia Ungariei etc. În România anului 2050 va fi musulmană 0,9% din populaţie, în cazul unei migraţii musulmane masive, 0,8%, în cazul unei migraţii moderate, şi 0,4%, în cazul lipsei oricărei migraţii.  
Natural, aceste cifre sînt speculative, ele fiind influenţate în timp de diferiţi factori care nu pot fi prevăzuţi cu exactitate dinainte (de pildă, cum vor arăta aceste cifre în cazul în care parte din musulmanii Europei se vor seculariza, devenind atei, iar parte se vor converti la creştinism?). În orice caz, indiferent de procente, fenomenul este unul crescător și ireversibil. (AFR)

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire