luni, ianuarie 08, 2018

145 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI IULIU MANIU

SUMARUL BLOGULUI 


Pe 8 ianuarie 1873 se năștea IULIU MANIU, unul dintre artizanii Marii Uniri, lider al Partidului Naţional Ţărănesc și prim-ministru al României Mari.
  
„Privim la înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești”. 
„Pe mine nu reuşesc să mă intimideze. Eu de la calea mea nu mă abat, eu hotărîrile mele nu mi le schimb, eu ce cred că este bine pentru ţară şi pentru neam, asta fac!”. 
„Avem întîi nevoie de oameni de caracter şi oneşti şi numai pe urmă de oameni pricepuţi in conducerea treburilor publice; între un hoţ fără caracter, dar priceput, şi un om cinstit, dar mai puţin priceput, eu am preferat toată viaţa pe acesta din urmă”.
   
După un proces înscenat de comuniști, acuzat de complot împotriva statului, este condamnat la închisoare pe viață şi întemniţat la Sighet, loc de unde pleacă la Domnul pe 5 februarie 1953, la vîrsta de 80 de ani. (Șerban Beloiu)

Fotografie de la procesul intentat de comuniști

1 comentarii:

La 12/1/18 3:14 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Cer scuze cititorilor blogului că am preluat de pe internet o fotografie atribuită greșit: cel în zeghe nu este Iuliu Maniu, ci Constantin Argetoianu. Îi mulțumesc d-lui Corneliu Ciucanu peentru semnalarea confuziei.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire