vineri, octombrie 27, 2017

CENZURA IDEOLOGICĂ PE FACEBOOK

SUMARUL BLOGULUI 
  

Se înmulțesc îngrijorător cazurile de imixtiune cenzorială pe Facebook, de la intervenții punctuale (eliminarea unor imagini sau texte, cum mi s-a întîmplat și mie) pînă la blocarea unor conturi (cu explicații sau fără, ca în cazul recent al jurnalistului Bogdan Calehari). Dacă uneori poate fi vorba de neînțelegeri sau accidente tehnice (ca în cazul prietenului Mircea Morar), urmate de redeschiderea conturilor respective, cel mai adesea este evidentă – și chiar comunicată ca atare – cenzura ideologică, în numele unor așa-numite „standarde” ale „comunității”. Cert este că nu tot mai numeroasele fake-news, nici radicalismele, vulgaritățile sau perversiunile de stînga sînt vizate, ci invariabil ideile sau atitudinile care contravin – de pe poziții politice de dreapta sau de pe poziții religioase creștine – neomarxismului „corectitudinii politice”, adică dogmatismului ideologic la zi. Pe lîngă „pîrîșii” conjuncturali (balast etern și universal al umanului), sînt tot mai multe semne că există și o monitorizare ideologică oficială, pentru care „delictul de opinie” pare să treacă drept... un apanaj al democrației! În aceste condiții, se iscă tot mai des și mai legitim întrebarea: cît vom mai fi lăsați – nu doar în spațiul real, ci și în cel virtual – „să ne jucăm de-a libertatea”? Funcția inchizitorială tinde să (re)devină o dimensiune curentă a vieții publice. Sîntem pregătiți și dispuși să o înfruntăm, sau mai degrabă sîntem înclinați „să-i facem jocul” printr-o atitudine timorată, din speța „strategiilor de adaptare”? Pentru că cel mai grav ar fi ca noua CENZURĂ să se transforme treptat într-o nouă AUTOCENZURĂ. Adică să ne întoarcem la o realitate „camuflată” de tip totalitar sau dictatorial, asemenea „cîinelui la propria vărsătură” sau „porcului la nămolul scaldei sale”... 

Răzvan CODRESCU

  

2 comentarii:

La 27/10/17 6:36 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Daca ar fi vorba de o cenzura realizata de stat, as fi perfect de acord cu tot ceea ce spuneti. Dar Facebook este o companie privata, nu ar trebui sa i se aplice aceleasi standarde ca unui guvern. Adica asa cum un site cu orientari ortodoxe ar trebui sa aiba dreptul sa blocheze postarile cu continut contrar ideologiei site-ului, asa si Facebook ar trebui sa aiba dreptul sa nu publice postarile care nu le convin. Eu unul nu mai folosesc acel site, tocmai pt ca nu simt ca ma pot exprima cum vreau. Si retele sociale alternative exista, Slava Domnului!

 
La 28/10/17 7:35 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Facebook nu este un simplu site, ci o platformă globală, depășind cu mult determinările statale, iar cenzura e cenzură, indiferent cine, cum și de ce ar exercita-o. Sigur că se poate opta pentru o altă rețea, dar precedentul creat de terorismul ideologic rămîne și pune sub semnul întrebării întregul viitor al internetului și al libertăților mediatice.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire