marți, octombrie 17, 2017

VOCABULAR... LA ORDINEA ZILEI


Din ciclul „Exerciții de sinonimie”


Homosexualitatea masculină

bulangiu, buzerant (reg.), cavaler de Curlandia (curlandez, curlangiu), căcuță, crețar, cucuroz, curist, curvă/tîrfă/cocotă masculină, dosniac, efeb (rar, prin extensie), faggot (autohtonizat: fagot), fetiț, fetiță/puicuță (parțial), flautist, fundaș, gay, găozar, gurist/muist (parțial), heteropasiv, homosexual (prescurtat: homo), homălău, invertit, îmbucător, înapoiaș, îndărătnic, legebetist, maricon (adus din lumea hispanică), maronist, panseluță, pederast, pidosnic, pîrțar, popart, poponar (prescurtat: popo), poponaut, primitor/recepționer (parțial), scafandru, sodomit, sugaci, travestit, uranist, zînă. (Sînt și cîteva – bulan, buhă, fecalist, lache, lăchit, spătar, tramvai, Vineri – care mi se pare că nu se încadrează, dintr-un motiv sau altul, dar e posibil să mă înșel.) 

Homosexualitatea feminină (vădit „discriminată” lexical)

amazoancă, bulangioaică, flautistă, homosexuală (prescurtat: homo), invertită, lebădă, legebetistă, lesbiană (prescurtat: lesbi), limbistă, linguristă, safistă (de la poeta Sappho), tribadă, țîțeră, sînză, uranistă...

(R. C.)


(Listele rămîn deschise...)

Update: Termenii dați cu negru aparțim listei originare. Cei dați cu roșu sînt semnalați ulterior de către cititori.

5 comentarii:

La 17/10/17 10:07 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

îmbucător

limbistă

 
La 17/10/17 10:13 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Reținem.

 
La 17/10/17 1:26 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

căcuță, cucuroz, fetiț, înapoiaș, panseluță

amazoancă

 
La 17/10/17 6:36 p.m. , Anonymous Ramona Pricop a spus...

În toată nebunia din jur legată de subiect, augmentată de dovezile mai mult sau mai puțin științifice și piperată cu osândirea automată la focul iadului, postarea dumneavoastră de pe Rostonline.ro din luna iunie, respectiv "Bolile homosexualilor, un documentar medical la zi" este puțin spus binevenită, lămurind întrebările sincere pe care le-ar mai putea avea cineva, fiind astfel și pricină pentru căderea brațului purtător de piatră de sus, de unde l-au azvârlit comentariile și întrebarea din finalul postării.

În acest context, care este rostul, ca să spun așa, al inventarului de termeni? Care nu reprezintă, așa cum văd eu, sinonime ale bolii/păcatului, ci ale bolnavului/păcătosului?
Este o întrebare pe care o adresez cu onestitate din nevoia de coerență a celor ce le citesc la dumneavoastră, care mie personal mi-au adus adesea o linie de plutire în apele atât de tulburi de astăzi.

Nu că m-ar mai dezechilibra, în mizeria cotidiană de acum, un adaos prețios ca al anonimului, dar parcă nici nu mă prea "încreierisește"...

 
La 18/10/17 12:09 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

E, pur și simplu, limba „la zi”. Ce-o vrea limba să spună? Și (de) ce om vrea noi să (nu) auzim?

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire