luni, iunie 29, 2015

MAI ESTE AMERICA O DEMOCRAȚIE?

SUMARUL BLOGULUI 
INDICE DE NUME

Am primit și dau mai departe...



Săptămîna trecută a fost dat publicității raportul anual al Departamentului de Stat al SUA despre situația drepturilor omului în România. Raportul citează in extenso din ONG-urile seculariste ca să tragă autoritățile române de urechi pentru „discriminarea homosexualilor”, lipsa „educației sexuale” din școli și insuficienta disponibilitate a contraceptivelor din fonduri publice (asta în timp ce România se află într-o situație demografică disperată, iar guvernanții nu au făcut absolut nimic, de 25 de ani, pentru a preveni o asemenea amenințare majoră). Cam atît respect au autoritățile obamiste pentru o țară aliată: cît să citeze, din vîrful buzelor, oficinele lui Soros, care nu reprezintă pe nimeni în afară de interesele stăpînilor lor. 
La puține ore după ce ni s-a explicat că avem probleme cu democrația, Curtea Supremă a Statelor Unite (SCOTUS), interpretul final al legii constituționale federale, a găsit de cuviință să dea, în cauza Obergefell contra Hodges, o decizie conform căreia legile statale care interzic „căsătoria” între persoane de același sex sînt contrare Constituției. Ca efect, „căsătoria” între persoane de același sex a devenit legală pe tot cuprinsul SUA. 
Probabil nici cei mai înfocați partizani ai „familiilor” de homosexuali nu cred că cel de-Al 14-lea Amendament al Constituției federale, adoptat în 1868 (!), conține într-adevăr un „drept la căsătorie între persoane de același sex”. A pretinde așa ceva este o insultă pentru oricine nu are maioneză mucegăită în loc de creier. Decizia fost luată pe criterii pur ideologice: judecătorii – oricum numiți printr-un mecanism politic de președintele Statelor Unite în așa fel încît să-i reprezinte interesele – au cedat presiunii strivitoare a lobby-ului homosexual, sprijinit de mass-media și de sute de corporații care au intervenit în Obergefell. 
Așa opinează nu neapărat autorul acestor rînduri, cît însuși judecătorul-șef al SCOTUS, Chief Justice Roberts, care scrie în opinia separată a minorității completului: „Dacă sînteți printre numeroșii americani – de oricare orientare sexuală – care favorizează expansiunea căsătoriei unisex, sărbătoriți cu toate mijloacele decizia de astăzi. Sărbătoriți atingerea unui țel dorit. Sărbătoriți oportunitatea de a avea o nouă expresie a angajamentului față de un partener. Sărbătoriți disponibilitatea noilor beneficii. Dar nu sărbătoriți Constituția. [Decizia] nu a avut nimic de-a face cu aceasta. 
Pentru americanii care cred în libertăți, în lege și în Constituție, în autoguvernare, în America profundă care s-a născut din acestea, decizia de vineri este un pas înapoi uriaș. Și asta pentru că, dincolo de hotărîrea în sine și de interpretarea Constituției, un aspect mult mai grav se întrezărește din însuși modul în care s-a rezolvat disputa Obergefell: judiciarocrația ia oficial locul democrației în cea mai importantă țară democratică din lume (sau care așa se pretinde). 
31 dintre cele 50 de state ale SUA și-au înscris în constituțiile proprii, negru pe alb, definiția căsătoriei ca fiind exclusiv uniunea între un bărbat și o femeie. Prin referendumuri organizate între 2005 și 2010, din conservatorul Texas pînă în ultra-liberala Californie (da, și acolo!) cetățenii americani au spus NU așa-ziselor „căsătorii” unisex. Nici măcar un singur referendum din cele 31 nu a fost cîștigat de lobby-ul homosexual. NICI UNUL! 
Cu toate acestea, în anii care au urmat, diverse curți de judecată au erodat aceste acte de voință populară și suveranitate – noțiuni care în SUA înseamnă cu mult mai mult decît în Europa – prin anularea multora dintre referendumuri, iar vineri, 26 iunie 2015, prin forța decizională incontestabilă și inatacabilă pe care o are, Curtea Supremă a eliminat, în integralitatea lor, rezultatele  acestor referendumuri, făcînd în plus caduce orice încercări similare pe viitor. 
Curtea, mai exact majoritatea de 5, și-a impus opinia prin forță brută, decizînd acolo unde ar fi trebuit să rămînă exclusiv domeniul cetățenilor, respectiv al reprezentanților aleși ai acestora. La fel ca în urmă cu 42 de ani, cînd aceeași Curte a considerat că în Primul Amendament, despre dreptul la viața privată, s-ar ascunde un… „drept la avort”, anulînd astfel toate legile pro-life în vigoare în SUA și deschizînd drumul spre mai mult de 40 de milioane de avorturi (conform deciziei Roe contra Wade și a celei subsecvente Doe contra Bolton, în SUA avortul este legal, teoretic, pe toată durata sarcinii). 
Întrebarea pe care vă invit să ne-o punem, din postura de cetățeni ai unei națiuni aliate cu SUA, este simplă: Mai poate o țară în care un comitet de 9 oameni – nealeși, atenție, ci numiți politic! – substituie decizia sa celei luate de cetățeni să se numească democrație? Dar să le dea altora lecții de nerespectare a drepturilor omului? Și încă: Poate această țară să ne apere pe noi, românii, în caz de agresiune militară, așa cum a promis, cînd nu se mai poate apăra nici pe ea însăși de agresiunea clicii neo-marxiste care o sufocă din interior? 
Să lăsăm judecățile noastre de valoare și să le ascultăm din nou pe cele ale judecătorilor „minoritari”, care au votat contra cererii petiționarilor homosexuali din cauza Obergefell. 
Judecătorul Antonin Scalia consideră că însăși Curtea – din care face parte și el! – este o… amenințare la adresa democrației: „Hotărîrea de astăzi afirmă că, pentru cele 320 de milioane de americani, decisivă este o majoritate a celor 9 (nouă) judecători ai Curții Supreme. Opinia […] este cea mai amplă extensie de pînă acum (și cea mai amplă extensie imaginabilă) a pretinsei puteri a Curții de a crea libertăți pe care Constituția și Amendamentele sale neglijează să le menționeze. Această practică de revizuire constituțională de către un comitet de 9 persoane […] răpește oamenilor cea mai importantă libertate care le-a fost conferită prin Declarația de Independență și cîștigată în Revoluția de la 1776: libertatea de a se autoguverna”. 
În aceste condiții, faptul că mai există oficiali americani integri nu poate constitui decît cel mult o consolare. „Nu există nici o instanță, nici o lege, nici o decizie și nici formulări care să schimbe adevărul simplu că mariajul este uniunea între un bărbat și o femeie”, a declarat procurorul general al Texasului, Ken Paxton, într-o intervenție, vineri, după anunțul Curții Supreme. În Texas este în vigoare, prin Constituție, interdicția „căsătoriilor” unisex. Mai bine zis, a fost. „Cei 5” au transformat actul de voință populară în hîrtie de șters la dos! 
Ce-ar mai fi de spus? Poate doar că, de vineri începînd, nu mai poți vorbi despre democrație fără să simți, stînjenit, că joci fără voia ta într-un film prost. Care se va termina probabil și mai prost.

Bogdan I. STANCIU  


P. S. De vineri, caut asiduu o reflectare similară sau măcar o abordare a subiectului democrație vs judiciarocrație în presa online românească. Nimic. Nothing. Rien. Nada. Nicht. Nula na nula. Toate trompetele au tăcut.

24 comentarii:

La 29/6/15 2:54 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Mai este America o democrație? Da, este o democrație pentru poponauți.

 
La 29/6/15 4:20 p.m. , Anonymous Cornel a spus...

Poponaut: genial cuvant, nu l-am mai auzit pana acum. Serie sinonimica: homosexual, homo, homalau, pederast, pidosnic, curist, poponar, poponaut. Mi-a scapat vre-unul?

 
La 29/6/15 4:40 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

American.

 
La 29/6/15 4:53 p.m. , Anonymous Alexandru a spus...

Eu nu auzisem de homălău. Termenul cel mai raspândit astăzi în lume cred că este totuși gay.

 
La 29/6/15 7:39 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Mai sunt "bulangiu" si "g**zar" :)))

 
La 29/6/15 9:37 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonim 7:39 p.m.

Pe "bulangiu" puțini îl mai receptează ca "poponar", deși, într-adevăr, asta înseamnă.
Al doilea cuvînt - care apare defectuos în mesajul dvs. - este probabil "găozar". Pentru homosexualii foarte tineri, este utilizat și cultismul "efeb". Rar, se mai zice și "(pe) invers" ("invertit"). Sînt însă sigur că există numeroși alți termeni argotici (de pildă, pe homosexualul pasiv l-am auzit numit "primitor" sau "fetiță", iar "ciocălău", "ciochist", "papacioc" sau "sugaci" sînt și ele sinonime parțiale). Un inventar complet (poate mai contribuie și alții) ar fi interesant, pentru că termenii aceștia (mai ales cei argotici) arată și cum sînt receptați homosexualii de către heterosexuali în realitatea neideologizată. Sigur, ar trebui luată în considerare și homosexualitatea feminină (lesbianismul), care însă, la noi cel puțin, e slab reprezentată lingvistic.

 
La 30/6/15 1:58 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

De pe dexonline.ro aflăm că, în Transilvania, un sinonim pentru "homosexual" este și "buzerant" (sursa este un dicționar de sinonime oficial).
Dintr-un "Dicționar de argou al limbii române", apărut la Ed. Niculescu și preluat de asemenea de către dexonline.ro, dar marcat ca neoficial, se pot afla următoarele:
HOMOSEXUAL balconar, boxer cu garda inversă, cavaler de Kurlandia, crețar, crețoman, curist, curlangiu, fagutist, fochist, forar, futencurist, găozar, golaș, hamlet, harpist, lachenson, laminorist, ornitorinc, papanache, popo, poponaut, poponar, rățușcă, sugaci, turcalete.
HOMOSEXUAL ACTIV distribuitor, sondor, șmecher.
HOMOSEXUAL PASIV bulan, bulangiu, buzilău, capră, coardă penală, domnișoară, femeie penală, fetiță penală, jartea penală, lache, lăchiță, materialistă, ospitalier, penală, primitor, puicuță, recepționer.

 
La 30/6/15 3:11 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Asta da bogăție idiomatică!

 
La 30/6/15 8:23 a.m. , Anonymous Un heterosexual homofil a spus...

In articol nu e vorba atata despre homosexualitatea in sine cat despre un abuz legislativ care pune in primejdie democratia in general. Cred ca la asta ar trebui sa se refere comentariile, nu la jargoane si argouri homofobe.

 
La 30/6/15 9:39 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Așa este, dar ce să-i faci? Hazul de necaz e boală cronică la români. De aceea, e esențial să știi de glumă... Iar limba ne ajută ca nici o alta.

 
La 30/6/15 10:11 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

@ Un heterosexual homofil

Apropo, homofil inseamna doar iubitor de homosexuali, sau si homosexual pur si simplu? Iar heterosexualitatea nu exclude bisexualitatea, nu-i asa?
Vezi-ti, mai homule, de ale tale si nu mai umbla cu fofirlica pe bloguri!

 
La 30/6/15 7:48 p.m. , Anonymous Iulian Popescu a spus...

Democrația, dacă a existat vreodată, a murit demult, căci nu poate fi democrație acolo unde nu este libertate deplină și nu poate fi libertate deplină acolo unde ideologiile impun o gândire unică, iar legislațiile sancționează orice abatere de la acest dogmatism ideologic. În spatele parodiilor democratice de azi se află totalitarismul uniformizator al globalizării și al politicii corecte, în care indivizii sunt depersonalizați, dezumanizați și manipulați cum vrea establishmentul, pe care nimeni nu mai are mijloacele și forța morală de a-l contracara cu adevărat.
Democrația nu mai e decât o uriașă mașinărie demagogică, programată să distrugă sistematic toate ”valorile tari”, înlocuindu-le din mers cu conformismul decerebrat al societății de consum - ateistă, materialistă, hedonistă, și până la urmă resemnată în condiția subumană a ”sclavilor fericiți”.

 
La 30/6/15 8:08 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Iulian Popescu

Justă și amară radiografie sintetică a lumii în care trăim! Oare ce-o avea de zis ”heterosexualul homofil”?
(Mi-ar face mare plăcere să vă pot vizita din nou în această vară; ar putea fi undeva prin august, cînd mi-am propus să fiu ceva mai mobil...)

 
La 30/6/15 8:30 p.m. , Anonymous Iulian Popescu a spus...

@ Răzvan Codrescu

Mi-ar plăcea și mie să ne revedem, dar se întâmplă că voi lipsi din țară din iulie până în septembrie. Sper, la toamnă, într-o bătrânețe mai așezată...
Când e emisiunea de la Trinitas despre care mi-a spus Radu la telefon?

 
La 30/6/15 8:59 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Iulian Popescu

Luni 6 iulie, de la ora 21. De Sfîntul Sisoe!

 
La 30/6/15 10:14 p.m. , Anonymous liviuta a spus...

Așa cum preconizam în comentarii mai vechi pe acest blog (și cât mi-aș fi dorit să nu am dreptate) judecătorul Anthony Kennedy a inclinat balanța, alături de cei patru colegi ai săi liberali, din care două judecătoare numite de Obama.
Vreau, totuși, să elogiez poporul american pentru că, atunci când a avut posibilitatea să voteze, a votat pentru adevărata familie; lobby ul homo a trebuit să aștepte cca 6 ani, până în 2014, când s-a schimbat componența a numeroase curți care au declarat ulterior că amendamentele pro familie ar fi "neconstituționale".
Respect, peste ani, administrației W Bush, mai cu seamă vicepresedintelui Richard Cheney, care a apărat și promovat, inclusiv legislativ, cauza familiei, deși avea o fiică lesbiană.
Cea mai mare parte a candidaților republicani au declarat că următoarea luptă de dat este cea a protejării libertății religioase și de conștiință pentru cei care nu sunt de acord cu mariajul homosexual.

 
La 1/7/15 3:58 p.m. , Anonymous Barbu Catargiu a spus...

Trei din cele 5 voturi pro au venit din partea judecatorilor de etnie evreiasca.

 
La 1/7/15 4:25 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Barbu Catargiu

De reținut, deși nu știu cît e de relevant în context. Să nu uităm. totuși, că iudaismul tradițional e la fel de ferm împotriva homosexualității și căsătoriilor unisex ca și cel creștin (dacă nu chiar mai ferm).

 
La 2/7/15 12:49 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

http://m.france24.com/en/20141116-sarkozy-wants-scrap-france-gay-marriage-law

Daca se va putea in Franta, atunci se va putea si in State. Iar Sarkozy e un republican moderat. Din cate stiu majoritatea membrilor partidului les Republicans sunt impotriva legii care le permite curistilor sa se casatoreasca. De LePen si Front National ce sa mai zicem! Zic asta pt ca socialistii nu au nicio sansa in 2017(mai ales cu Hollande asta).

 
La 2/7/15 10:46 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Cineva ne vrea fututi in cur? Cine?

 
La 3/7/15 12:43 a.m. , Anonymous Liviuta a spus...

@19
Drama SUA fata de restul lumii e ca legalizarea a fost dictata de cea mai înaltă curte, in virtutea unui presupus drept constituțional al homosexualilor la mariaj (negândit, in realitate, de nimeni in momentul redactării Amendamentului 14, caci despre el e vorba).
Prin urmare, nicio lege nu se va mai putea da peste această decizie care consfințește pretinsul drept ca fiind de natură constituțională.
Dimpotrivă, această decizie a anihilat legile si constituțiile a 33 de state care prevedeau explicit, in urma unor referendumuri, ca, totuși, căsătoria privește exclusiv un bărbat si o femeie.
Franța, in schimb, are posibilitatea abrogării legii.
In SUA singura cale e modificarea constituției, greu plauzibila, pt ca e nevoie de o majoritate de 2/3 (adică de acordul unei parti a Democraților).

 
La 3/7/15 12:46 a.m. , Anonymous Liviuta a spus...

De altfel, a propos de titlul articolului, chiar judecătorul Scâlcia a spus, in opinia lui separată, că SCOTUS a devenit o amenințare la adresa democrației in SUA.

 
La 3/7/15 2:30 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

In Franta e vorba de proasta intrebuintare a democratiei, in vreme ce in Statele Unite e vorba de-a dreptul de anularea ei. Cu toate limitele sale, democratia e principial dezirabila, iar abolirea ei de facto nu poate decat sa ingrijoreze. In America s-a creat un precedent extrem de periculos, care poate sa arate ca artizanii Noii Ordini Mondiale si politrucii "politicii corecte" incep sa nu se mai prevaleze de regulile sau principiile democratice, daca masinaria democratica le impiedica masurile de natura ideologica menite sa distruga ordinea traditionala. Democratia e buna numai daca serveste interesele dizolvante ale Stangii ateiste si materialiste, fara morala si fara Dumnezeu. Establishment-ul diabolic isi da arama pe fata si nu ezita, la nevoie, sa se dezbrace de falsele "haine de lumina" cu care a amagit pana acum mapamondul, caci se simte deja suficient de puternic ca sa isi permita sa se poarte sfidator si discretionar, cum este natura oricarui totalitarism.

 
La 4/7/15 4:20 p.m. , Anonymous liviuta a spus...

Pentru că văd că autocorecția telefonului i-a stâlcit jud. Scalia numele în comentariul meu anterior (Scalia a devenit Scâlcia), mă revanșez față de domnia să precizând că este romano catolic practicant și are nouă copii, fiind desemnat la SCOTUS de președintele Ronald Reagan și fiind considerat un ultraconservator.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire