duminică, februarie 12, 2012

ROST 106: DREAPTA ŞI FALSA DREAPTĂ

SUMARUL BLOGULUI


A apărut numărul 106 al revistei Rost (primul tipărit în 2012), avînd ca temă „Dreapta”, atît în raport cu Stînga, cît şi în raport cu ceea ce am numit în altă parte „pseudomorfozele actuale ale dreptei”. O fereastră deschisă spre acea dreaptă de care am avea atîta nevoie, dar care azi nu mai există cu adevărat (şi se ridică întrebarea dacă va mai putea exista vreodată – nu ca opţiune personală şi principială, ci ca forţă politică activă şi determinantă la nivel comunitar).


Un număr pe această temă, cu principalele repere teoretice şi practice ale problemei, abordate diacronic, dar şi sincronic, din perspectivă românească, dar şi europeană, era o datorie a grupării de la Rost, mai ales în contextul tot mai accentuatei confuzii morale şi doctrinare a vremurilor pe care le trăim. Chiar dacă unii se vor arăta, probabil, nemulţumiţi, Redacţia, fără să-şi ascundă poziţia proprie, a decis prezentarea mai multor puncte de vedere, după principiul „oglinzilor paralele” (Adrian Papahagi – intervievat pe tema „Statelor Unite ale Europei” şi a naţionalismului în contemporaneitate –, Răzvan Codrescu, Vlad Diaconu, Ovidiu Hurduzeu etc.), lăsînd cititorilor posibilitatea unei responsabile cumpăniri.


Sigur că numărul nu se reduce la problematica strict politică. Ancheta numărului (realizată de d-l Mădălin Iacob) pune probolema religiei în şcoală, d-nii Mihail Albişteanu şi Vlad Diaconu se pronunţă pertinent despre „Hibele noii legi a învăţămîntului” şi „Reforma care deformează definitiv educaţia”, d-na Alina Ioana Dida consemnează conferinţa academicianului D. Vatamaniuc relevant intitulată „Eminescu printre noi”, iar d-l Dan Stanca glosează despre „Sertarul scriitorului român”. Cîntul XXIV al Purgatoriului dantesc – cînt esenţial pentru concepţia poetică a „Marelui Florentin” (il dolce stil nuovo) – acoperă rubrica de poezie.


Nu lipseşte nici evocarea cîtorva mari figuri ale rezistenţei creştine anticomuniste din România secolului XX, foşti deţinuţi politici şi/sau participanţi la lupta eroică din munţi: doctorul Dumitru Uţă (în jurul căruia s-a alcătuit „dosarul” numărului), „haiducul” Gavril Vatamaniuc (admirabil prezentat de d-l Sorin Lavric) şi Ioan Ianolide (recenzie de d-l Bogdan Munteanu a cărţii Deţinutul profet, moşită editorial în obştea Diaconeştilor).


Prin editorial („Restaurarea normalităţii se amînă”) şi prin rubrica „Idei, vorbe, fapte”, d-l Claudiu Târziu, directorul publicaţiei, atinge cîteva puncte nevralgice ale actualităţii imediate (inclusiv cel al protestelor publice de peste iarnă, cu numeroasele lor implicaţii socio-politice şi psiho-morale). Oarecum compensatoriu, nu lipseşte nici nostalgia după „Binecuvîntata lume veche” (de fapt, necroloagele a doi nonagenari care ne-au părăsit spre sfîrşitul anului trecut: Leonte Radu şi Mircea Nicolau, fie-le ţărîna uşoară!).


E un semn bun că Rostul reuşeşte – pe un fond atît de ingrat, de criză economică, socială şi politică – să afle resursele de a merge mai departe, păstrînd, în mare, aceeaşi linie de rectitudine echilibrată şi confirmînd buna impresie făcută în noua formulă grafică şi editorială (de după nr. 100). Va depinde însă mult de implicarea cititorilor apariţia lui pe tot parcursul anului, în aceleaşi condiţii şi cu aceeaşi ritmicitate. (R. C.)


DACĂ VREI SĂ NU MORI PROST, ABONEAZĂ-TE LA ROST !

11 comentarii:

La 12/2/12 6:45 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Nu e o indecenta, domnule Razvan Codrescu, sa pretinzi ca numai cine e cu "Rostul" nu moare prost? Intreb si eu, la bunul simt...

 
La 12/2/12 7:10 p.m. , Blogger Mihail Albisteanu a spus...

Întrebarea asta sugerează că nu sunteţi abonat la ROST...

 
La 12/2/12 9:09 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Anonimului de la 6.45 PM:

Dar n-a spus nimeni aşa ceva! Poţi să nu mori prost şi abonîndu-te la "Dilema veche", de pildă. Atîta doar că nu rimează...

 
La 12/2/12 10:38 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Nu toate lucrurile pe lumea asta rimeaza cu prostia...

 
La 12/2/12 10:52 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Anonimului de la 10.38 PM:

Rima e o chestiune de formă, nu de conţinut. Prostul e tocmai cel care nu face diferenţa.

 
La 13/2/12 12:15 a.m. , Blogger Iulian Capsali a spus...

Eu cred ca este exact genul de reclama simpatica, dar care poate aduce deservicii - adica ar putea sa nasca fronda. As mai cugeta daca este necesara la o revista care isi propune sa cucereasca publicul. Reclama de acest tip poate fi facuta la cateva zeci de mii de abonamente, cand iti permiti sa fii si malitios. Parerea mea.

 
La 13/2/12 7:57 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Inspirată sau neinspirată (dar în nici un caz "maliţioasă"), nu-i "reclama" oficială a revistei, ci cade în răspunderea mea personală. E o chestie de "bloggăreală", între altele. N-aş vrea să cred că nu mai ştim de glumă.

 
La 13/2/12 10:34 a.m. , Blogger Unknown a spus...

Cîndva, tot o reclamă neoficială, lansată şi rostită mai ales de Mircea Dinescu, spunea aşa: "Dilema este legitimaţie de om deştept". N-am văzut şi n-am auzit pe nimeni supărîndu-se pe Dinescu sau pe Dilema pentru asta. Deşi, în logica unor comentatori de mai sus, ea "spunea" că numai cine citeşte Dilema se dovedeşte om deştept.

@ Iulian: Noi nu sîntem dintre acei care vrem cititori cu orice preţ, ştii bine. Dacă nu se pot amuza la o astfel de "reclamă", pentru că o înţeleg prost, mă tem că n-ar gusta nici revista noastră, care nu e deloc una pentru minţi comode şi pentru mimoze.

Trag nădejde însă că sînt destui români încă pe lumea asta care, chiar dacă ar auzi acum prima dată, prin această "reclamă", despre Rost, să se lase provocaţi la citit şi apoi să hotărască dacă să se simtă jigniţi ori ba.

Avînd în vedere declinul primejdios al întregii prese, care a făcut ca pe piaţă să nu rămînă decît cîteva publicaţii culturale de certă valoare şi cu o oarecare influenţă, cred că e absolut necesar pentru orice om care se consideră deştept (adică treaz la minte) să le citească. Între acestea, fără falsă modestie, se numără şi Rost.

 
La 13/2/12 11:02 p.m. , Anonymous QED a spus...

Prostii nu citesc Rost iar sloganul nu-i pentru destepti. Prin urmare avem de a face cu o gaselnita superflua.

 
La 23/8/14 8:08 p.m. , Blogger Mircea Ordean a spus...

Am zăbovit asupra a doua materiale dintr-un alt număr, unde am dat de mult subiectivism.
Autori: Calciu-Dumitreasa, respectiv Vlad Diaconu.
.
Tot acolo un set de poezii al lui V. Vosganian. Dincolo de vorbele-i mari-mari, e un Farfuridi de 2014.

 
La 23/8/14 11:40 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Sînteţi nedrept, dar e dreptul dvs.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire