sâmbătă, octombrie 17, 2020

ÎN PRIMA VINERI DE DUPĂ SFÎNTA VINERI

SUMARUL BLOGULUI


Să ne bucurăm alături de Dr. Pavel Chirilă și familia sa!



CENTRUL DE RECUPERARE ONCOLOGICĂ 

DE LA NERA

A FOST INAUGURAT PE 16 OCTOMBRIE 2020

 

Centrul pentru Cercetare în Recuperare Oncologică Slatina Nera, un proiect de peste 10 ani al doctorului Pavel Chirilă, a fost inaugurat vineri, 16 octombrie, la Slatina Nera în județul Caraș-Severin.

Spațiul clinic se adresează bolnavilor de cancer și leucemie, aflați în stadii incipiente ale bolii, care vor fi tratați pe baza unui plan personalizat de tratament, avînd la bază medicamente pentru controlul durerilor și ținîndu-se cont de toate celelalte afecțiuni existente. În cadrul acestui centru, pe lîngă asistență medicală specializată, pacienții și familiile acestora vor beneficia și de asistență socială, consiliere psihologică, dar și spirituală.

Proiectul, care a necesitat o investiție de peste 17 milioane de lei, a fost gîndit și dus la îndeplinire prin stăruința doctorului Pavel Chirilă.

Centrul are o capacitate de 45 de locuri și beneficiază de cabinete și spații de tratament, inclusiv camera hiperbară (utilizată la oxigeno-terapia hiperbară, care constă în inhalarea oxigenului pur sau a aerului îmbogăţit cu oxigen, de către pacient, acesta stînd într-o încăpere la o presiune mai mare decît cea atmosferică, crescîndu-i astfel nivelul oxigenului din sînge, ceea ce contribuie la refacerea țesuturilor mai repede decît în mod normal).

La inaugurare au participat trei miniștri: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul de Interne, Marcel Vela, și Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan. De asemenea, au luat parte și secretarul stat Dan Stan, primarul Reșiței, Nelu Popa, prefectul Cristian Gâfu și alți oficiali, pe care i-a întîmpinat cel care nu s-a lăsat pînă nu și-a văzut visul împlinit, Prof. Dr. Pavel Chirilă. Acesta le-a prezentat camera hiperbară de 1 milion de euro, doar a treia din România, automatizată complet, despre care Dr. Chirilă spune că medicii români și-au dat seama că e necesară într-un spital mai ales după accidentul de la Colectiv. Pentru o asemenea cameră e nevoie de medici specializați în medicină hiperbară, iar în aceste zile se desfășoară pregătirea pentru personalul tehnic și medical care va lucra cu aparatura de la clinică.

Tot la Clinica Nera s-a construit și un amfiteatru unde studenți vor fi pacienții, Dr. Chirilă explicînd că a constatat, după experiența de o viață, că bolnavii de cancer nu știu ce este cancerul.

Clinica Nera este un exemplu de urmat și pentru alții, consideră ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. „Acest complex, prin adăugarea celor trei capacități de cazare 45 de locuri și a camerei hiperbare, devine un centru complex de terapie oncologică incipientă și a leucemiilor, este un exemplu de urmat în fiecare județ”, a spus Tătaru, completat de ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ștefan, care a amintit că Fundația „Sf. Irina”, prin care s-a realizat Clinica Nera, este singura fundație de utilitate publică din România care a apelat la sprijinul CNI, invitînd și alte entități de acest gen să vină cu proiecte de investiții pentru finanțare guvernamentală.

„Ne bucurăm că d-l profesor Chirilă este într-un moment de împlinire, clinica e un vis vechi care prinde aripi și va fi un loc unde oamenii pot spera și pot să se vindece. Cuvintele sînt prea puține pentru a-i mulțumi d-lui profesor. Vom fi și mai departe alături de dumnealui, eu, ministrul Ștefan, ministrul Tătaru, d-na director CNI Pătrășcoiu”, a declarat și șeful MAI, Marcel Vela.

Prof. Dr. Pavel Chirilă a încheiat spunînd că „proiectul a început acum 10 ani, aici era o pustietate, acum se vede că se poate. Nu puteam să-mi închipui cu adevărat că vine vremea în care se finanțează, de abia de aici încolo începe o luptă adevărată cu cancerul. Nu am întîmpinat nici o piedică la CNI, a fost deschisă, sper că vom avea sprijin și pe mai departe”.

Dr. Pavel Chirilă este unul dintre cei mai reputați medici români, principalul promotor al conceptului de „medicină creștină”, ctitor al Asociației Filantropice Medicale „Christiana”, al Fundației „Sf. Irina”, al Centrului de Îngrijiri Paliative de la Voluntari, al Centrului de Recuperare Oncologică de la Nera și al mai multor mănăstiri (Christiana, Nera, Dobric, Aiud).

 

Mihai ȘOMĂNESCU

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire