marți, mai 30, 2017

STATUL O IA ÎNAINTEA BISERICII...

SUMARUL BLOGULUI 
  
 
14 MAI:  
ZIUA NAȚIONALĂ A MARTIRILOR  
DIN TEMNIȚELE COMUNISTE 
  
Astăzi, 30 mai 2017, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea (inițiată de liberali) prin care ziua de 14 mai devine Ziua Națională de Cinstire a Martirilor din Temnițele Comuniste.  
Conform expunerii de motive, „marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfînta jertfă a martirilor din temnițele comuniste este ziua de 14 mai 1948, cînd au fost arestați de regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, alți mulți români care, prin exemplul de neascultare și reală libertate exprimată în fața regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creștini. [...] În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestați peste 10.000 de tineri anchetați ulterior, condamnați și repartizați în pușcăriile unde urmau să execute fiecare condamnarea. Sîntem conștienți de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurmbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, poetului Radu Gyr, filosofului Mircea Vulcănescu, care, între mulți alții, au pătimit în temnițe. Se impune așadar ca această zi să fie cinstită și declarată ca zi națională a acestor martiri care și-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine. Din respect pentru cei care au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temnițelor comuniste. 
Așteptăm ca și Biserica Ortodoxă Română, încununînd printr-o hotărîre definitivă a Sfîntului Sinod „Anul comemorativ al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, să statornicească și în calendarul ortodox o zi aparte de pomenire a neomartirilor rezistenței creștine din anii ateismului comunist (chiar dacă eventualele canonizări nominale vor mai întîrzia). (R. C.)

 

2 comentarii:

La 21/6/17 12:13 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Doamne ajuta,

Cititi http://basilica.ro/9-martie-ziua-detinutilor-politici-anticomunisti-din-perioada-1944-1989/ si veti vedea ca, si de asta data, BOR a luat-o inaintea statului...

 
La 21/6/17 2:46 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Inițiativa parlamentară din 2011, fără statut de sărbătoare NAȚIONALĂ, a rămas fără ecou și nu s-a celebrat niciodată pe scară largă. Prevalîndu-se de ea abia cu prilejul Anului Comemorativ 2017, fără să fie însemnată în calendarul bisericesc, ci doar ca simplă recomandare conjuncturală, anexată praznicului celor 40 de Mucenici, Biserica a călcat cu întîrziere tot pe urmele puterii laice. Declararea oficială, prin decret prezidențial, a zilei de 14 Mai ca ZI NAȚIONALĂ a Martirilor din Temnițele Comuniste are cu totul altă greutate și rămîne de văzut cum va fi cinstită de la anul înainte - și în cadru laic, și în cadru bisericesc. În ce privește Biserica, ea nu a atribuit încă oficial pînă astăzi, la nivel național, o zi din calendarul bisericesc anume pentru martirii creștini anticomuniști. Chiar dacă o va face pînă la urmă (și sper din toată inima să o facă), fapt este că statul i-a luat-o DE DOUĂ ORI înainte...

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire