sâmbătă, octombrie 08, 2016

S-A STINS MARIA (BLAJ) CONSTANTINESCU

SUMARUL BLOGULUI 
INDICE DE NUME
  

La 6 ani și jumătate după soțul ei, veteranul de război și fostul deținut politic Gabriel Constantinescu (1921-2010), s-a stins, în vîrstă de 87 de ani, și doamna Maria Constantinescu (născută Blaj), care i-a fost atît de devotată în toate încercările vieții și cel mai de seamă sprijin în cei 20 de ani de apariție a Punctelor cardinale (1991-2010).  
Ardeleancă get-beget, născută la 1 martie 1929 la Teliu-Braşov şi de mică strămutată cu familia în părţile Aradului (Şiria lui Slavici), sibiancă prin adopţie, deţinută politic timp de 10 ani (Sibiu, Ciuc, Mislea), neobosită în tot ce s-a întreprins după 1989 pentru cinstirea şi pomenirea celor ce şi-au dat viaţa sau şi-au sacrificat tinereţea în lupta anticomunistă, crezul existenței ei, formulat lapidar, dar pregnant, a avut două axe majore: Dumnezeu („Suferinţa te apropie de Dumnezeu... Oamenii din trecut aveau o credinţă puternică. Fără puterea divină nu poţi face nimic, trebuie să ştii să laşi toate la o parte şi să te laşi călăuzit de puterea divină“) şi Neamul („Înainte, lumea îşi iubea neamul şi ţara, tot ce era om, indiferent că era român sau bulgar; lumea îşi dădea viaţa pentru neam şi ţară, în urmă cu cîteva zeci de ani. Acum ţara e unde ţi-e bine... Cui îi mai trebuie ţara lui şi neamul lui?!... Lucrurile astea dor“). Un bun profil, pe bază de dialog, i-a schiţat jurnalista Maria Spătariu în Tribuna sibiană din 28 noiembrie 2011. S-a înscris, arzînd ca o flacără pură, printre figurile exemplare ale rezistenței creștine românești împotriva tututor ororilor și apostaziilor vremii. 
Înmormîntarea va avea loc luni, 10 octombrie 2016, în cimitirul din gura Dumbrăvii, unde odihnește și cel ce i-a fost soț și camarad timp de o jumătate de secol.  
Dumnezeu să aducă mîngîiere familiei îndurerate – Andreea, Ligia și Toma Banea, Christina, Eugenia și Oscar Auner – și pe ea s-o odihnească în pace, cu toți drepții mărturisitori ai acestui neam. În memoria și în inimile noastre va rămîne mereu prezentă, ca un reper de vrednicie pe care nici o moarte nu-l poate anula. (R. C.)


UPDATE 10.10.2016:

 

8 comentarii:

La 8/10/16 12:46 p.m. , Blogger serbansuru a spus...

Dumnezeu s-o Ierte şi s-o Odihnească!

 
La 8/10/16 1:21 p.m. , Anonymous Corneliu a spus...

A fost o mare constiinta romaneasca si ortodoxa. Dumnezeu s-o odihneasca!

 
La 8/10/16 5:37 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Dumnezeu sa o odihneasca! Imi aduc aminte cu nostalgie de cele cateva ori, demult, cand am ajuns si eu la casa familiei Constantinescu (sediul Punctelor Cardinale). O doamna extraordinara!

Radu Greuceanu

 
La 8/10/16 5:43 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Slujba funerară va avea loc luni 10 octombrie, de la ora 13.00, la catedrala din strada Dima.

 
La 9/10/16 6:05 a.m. , Anonymous SANDA ALEXANDRU a spus...

Dumnezeu sa o odihneasca in ceruri si alaturi de camarazii martiri. PREZENT

 
La 9/10/16 6:31 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ G. B. (nepostat)

Vorbiți aiurea (și într-un moment cu totul nepotrivit). Născută în 1929, nu avea cum să fie propriu-zis legionară. A făcut parte din Cetățuile de fete (echivalentul Frățiilor de cruce). Cît despre Gabriel Constantinescu, n-a făcut parte nici măcar din Frățiile de cruce, dar a respectat rectitudinea și spiritul de jertfă a ceea ce a fost mai bun în ML.

 
La 9/10/16 11:36 a.m. , Anonymous Săraru Marius a spus...

Dumnezeu să o odihnească în pace!

 
La 25/10/16 4:37 a.m. , Blogger vio a spus...

A fost un om bun la suflet dublat de o modestie cum rar mi-a fost dat sa intalnesc...Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire