vineri, septembrie 04, 2015

MARGINALII LA LEGEA „ANTILEGIONARĂ”

SUMARUL BLOGULUI
INDICE DE NUME

Nicoleta Savin: „Ora de veghe” (Nașul TV)

Cei care sînt interesați, dar nu au putut urmări în direct sau în reluare la Nașul TV, în cadrul emisiunii „Ora de veghe” (Nicoleta Savin), dialogurile despre Legea 217/2015 cu invitații Răzvan Codrescu (luni 10 august) și Sorin Lavric (marți 18 august), le pot accesa acum pe site-ul postului de televiziune (vezi AICI), clicînd, în meniul din partea dreaptă a ecranului central, pe datele respective: 10.08.2015 (R. Codrescu) și 18.08.2015 (S. Lavric). Este probabil că dezbaterile pe această temă la zi vor continua, cu alți invitați, și de-a lungul lunii septembrie, așa că urmăriți emisiunea în fiecare seară de luni și marți, de la ora 19.00 (emisiunile se reiau, de regulă, în noaptea și în dimineața următoare). 


***

Am primit și dau mai departe...


Institutul de Acoperirea Crimelor Comunismului și Ștergerea Memoriei Exilului Românesc: așa ar trebui să se numească Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), dacă directorul Radu Preda va fi înlocuit din funcție pentru delictul de a întreba, așa cum se întreabă aproape întreaga societate românească, de ce apare în 2015 o lege ce nu pomenește de crimele comunismului, în timp ce înfierează unilateral doctrina legionară din anii ‘20-‘30 ai secolului trecut. Cum și-ar mai justifica existența acest institut, dacă nu ar lua poziție nici măcar cînd este vizată esența activității lui? La ce bun să se mai cerceteze crimele comunismului, dacă ele nu au fost , nu sînt și nu vor fi sancționate de nimeni?! E un institut pro-forma? Oare directorul său nu are nici măcar dreptul de a se exprima? Pe cine deranjează opiniile lui Radu Preda? Legionar nu se poate spune ca e! S-a născut în 1972, din generația care trebuie să caute în Wikipedia ca să afle despre Garda de Fier. Dar Radu Preda s-a născut și a trăit sub comunism, l-a simțit în fibra sa, a cunoscut destine frînte de această dictatură, în familie, între prieteni, profesori, duhovnici. A aflat, de mic, despre pușcăriile comuniste și despre Canal; a văzut apoi Sighetul, Rîmnicu Sărat, Gherla, Aiud, Jilava. A văzut gropile comune în care martirii luptei anti-comuniste au fost aruncați de torționarii bolșevici. Nu este din partea lui Radu Preda un gest de dreaptă socotință să se pronunțe pentru condamnarea simetrică a comunismului și fascismului? Noi nu am ieșit acum din noaptea statului legionar, care a durat 4 luni, ci din cea a comunismului, care a durat 45 de ani, la care se adaugă 26 de ani de tăcere oficială mormîntală despre politrucii și torționarii vinovați de asasinarea luptătorilor din rezistența anticomunistă din România. Cei învechiți în rele, fosile care nu au adus vreo rază de lumină acestei țări, abonații sinecurilor, ar trebui să nu-i bage pumnul în gură lui Radu Preda. Să-i respecte dreptul la opinie și libertatea cuvîntului. Pentru ele au murit prietenii și colegii lui Radu Preda, în decembrie 1989!

Doina ALEXANDRU
(3 septembrie 2015)

20 comentarii:

La 4/9/15 8:39 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Pai cum sa interzica comunismul!? Nu va dati seama, ce ar mai urla toate javrele nostalgice dupa? Ar incepe toti cu "Stima noastra si mandria..", "Ceausescu a facut fabrici si uzine", si alte clisee. Ideal, cu astia at trebui procedat cum a facut Pinnochet in Chile : bagati la parnaie si impuscati. Si a functionat(Chile a devenit cea mai dezvoltata tara din America de Sud). Pacat ca lumea de astazi nu intelege ca daca lichidezi Stanga, scapi de probleme. Dar, cine stie...

 
La 4/9/15 10:48 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Nu vă pot da întru totul dreptate. Nu cred că soluția - nici „ideal”, nici „de facto” - poate fi aceea a radicalismului exterminator. Cazul Pinochet este mult mai complex, ca și cele ale unor Franco sau Salazar. Dar oricum ar fi fost, de unde să scoți în România nu zic un Franco, dar măcar un Pinochet?
Pericolul unui stîngism generalizat și cronicizat poate fi deconspirat și înfruntat în multe alte feluri; condiția minimală rămîne aceea ca oamenii în măsură să o facă, intelectuali cu pondere în viața publică, să iasă din expectativa lașă a unei comodități oportuniste și din mentalitatea unui scepticisnm dezabuzat, care paralizează și atomizează organismul comunitar.

 
La 5/9/15 11:00 a.m. , Anonymous Iulian Popescu a spus...

Pe Radu Preda ar trebui să îl apere în context în primul rând colegii de generație care i-au fost până acum prieteni (și cu care a și făcut parte din Fundația Creștin Democrată): Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Mihail Neamțu etc., dar iată că aceștia fie s-au declarat deja de partea Institutului Wiesel, fie s-au refugiat într-o tăcere „prudentă” (la noi prudența fiind eterna mască a lașității). E trist, e foarte trist!

 
La 5/9/15 11:20 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

@ Iulian POpescu

Intelectualul las si oportunuist a fost si a ramas marea noastra problema si in comunism, si in post-comunism. Iar evreii au dat tonul si au facut arbitrajul si in stalinism, si in democratie. Nimic nu e nou sub soare!

 
La 5/9/15 12:12 p.m. , Anonymous Barbu Catargiu a spus...

Romania a avut dintotdeauna un anumit "stangism" in ethos-ul sau, trebuie sa fim sinceri. Si trebuie sa-l acceptam asa cum este. Problema e insa ca nu mai avem dreapta. Trupul nostru e ciung...

 
La 5/9/15 1:07 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Barbu Catargiu

În ce privește un anume „stîngism” al firii românești (care a fost abil exploatat de comuniști), aveți partea dvs. de dreptate. Pînă și legionarismul (esențial de dreapta, iar pentru unii chiar de extremă dreaptă) a putut lăsa impresia unor note de stînga (mai ales în modul de abordare a problemelor sociale). Și totuși în nici o altă țară europeană (poate cu excepția Germaniei), intelectualitatea nu a mai fost, în perioada interbelică, în asemenea proporție de dreapta (chiar dacă nu neapărat legionară).

 
La 5/9/15 1:55 p.m. , Anonymous Gabriela a spus...

Aseara, in emisiunea de la Realitatea TV, Radu Preda a iesit foarte bine. S-a dovedit insa cat de lipsiti de scrupule si de nedispusi la dialog sunt adversarii, evrei sau romani. In ce va priveste, am impresia ca numele de Codrescu e confundat cu numele de Codreanu! Dupa spusele unora, ar fi in delict toti cei care va dau buna-ziua!

 
La 5/9/15 2:10 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Gabriela

N-am văzut emisiunea, dar nu mi-e greu să-mi închipui. Eu m-am hîrșit demult cu aberațiile lor calomnioase, dar îmi pare rău că un Radu Preda - mai tînăr și mai puțin expus - trebuie să îndure așa ceva. A fi cinstit este în România un risc asumat.

 
La 5/9/15 2:35 p.m. , Anonymous Barbu Catargiu a spus...

@ Razvan Codrescu

Asa este, ma bucur ca ati spus-o dvs si nu eu. :)

 
La 5/9/15 2:38 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Dacă nu d-l Radu Preda, directorul IICCMER, atunci cine altcineva ar fi mai potrivit să pronunţe o lege anticomunistă?

S-ar putea chiar să meargă dacă preşedintele Iohannis este presat cu afirmaţiile făcute în cartea sa.

„Sunt un anticomunist convins şi cred că Ceauşescu a fost unul dintre cei mai toxici români”

„Şi eu, şi prietenii, şi colegii mei de şcoală îi detestam pur şi simplu pe comunişti şi întregul lor sistem”

Deci, în loc să vă (,) văicăriţi atât, propuneţi o lege complementară la cea 215, pe care preşedintele poate o va semna.

Dacă nu, atunci vă veţi putea lamenta.

A, dar vouă nu vă convine aşa, căci vreţi desculpabilizarea Mişcării Legionare în întregime!

Cât timp nu sunteţi dispuşi să recunoaşteţi crimele unor legionari drept crime, fără argumentul cu „contextul istoriei”, nici cealaltă tabără nu va da înapoi.

Deci, ce veţi face?

 
La 5/9/15 3:20 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonim 2:38 p. m.

Nu știu de unde ați scos inepția cu „desculpabilizarea (sic!) Mișcării Legionare în întregime”. Cît despre ce vom face, presupun că vom face ce am făcut și pînă acum: vom căuta să fim cinstiți cu noi înșine și cu valorile în care credem, preocupați să dăm seama nu în fața oamenilor, ci în fața lui Dumnezeu.

P.S. Este în discuție Legea 217 (nu 215). Dar, păstrîndu-vă anonimatul, nu are rost să vă sinchisiți, nu-i așa? Cît de simplu este să faci exerciții de „principialitate” fără nici o asumare personală!

 
La 5/9/15 3:36 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Of, disculpa.

Cât despre acel „215”, probabil că a ieşit din cauză că m-am gândit la „217/2015”.

Am observat că nici link-ul nu merge bine:

www.evz.ro/iohannis-ceausescu-comunism.html

Scuzaţi-mă, dar cât timp îi cântaţi elogii lui Nae Ionescu, pe mine m-aţi pierdut.

 
La 5/9/15 5:50 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

E o pierdere suportabilă. Altminteri, vă doresc tot binele!

 
La 5/9/15 7:01 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Chiar e. Însă câţi alţi români gândesc ca mine?

 
La 5/9/15 10:00 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Dumnezeu știe...

 
La 5/9/15 10:58 p.m. , Anonymous Cristina a spus...

Chiar este nevoie, domnule profesor, să vă cheltuiți timpul dialogînd cu astfel de anonimi opaci și semianalfabeți? Cred că v-ați face mai bine un serviciu dumneavoastră și cititorilor nepostîndu-i deloc.

 
La 5/9/15 11:18 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Cristina

Încerc să fiu răbdător și politicos, din respect nu față de un x sau y, ci față de principiul că varietatea punctelor de vedere, chiar cînd nu ne convine, este în sine un lucru bun, fiecare avînd dreptul, dacă jucăm jocul democratic, la opinie proprie (sau apropriată) și la exprimarea ei. Sigur că sînt opinii și opinii, dar pînă la urmă nici unii nu avem dreptate fără rest. E adeseori incomod, dar rămîn pentru o civilizație a dialogului, chiar și într-o variantă minimală. E foarte probabil că o să obosesc cu timpul, dar deocamdată „mai țin” (uneori trist, alteori amuzat). Face și asta parte din crucea pe care o purtăm prin veac...

 
La 6/9/15 8:38 a.m. , Anonymous Daniela a spus...

Felicitari pentru Nasul TV! Campania trebui dusa mai departe!

 
La 6/9/15 9:11 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

*-rea, disculparea; haha, e ridicol câte greşeli am reuşit să fac într-un singur comentariu.

Totuşi, aceste greşeli nu vă dau dreptate. Dar cu cei ca dvs. nu se poate discuta.

La revedere şi a Dieu!

 
La 6/9/15 9:41 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Iată o concluzie care ușurează pe toată lumea!

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire