Pagini

miercuri, iunie 11, 2014

CAZUL JULIAN SĂVULESCU


Am primit şi dau mai departe...

Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă

Scrisoare deschisă către
Universitatea Bucureşti

Domnule Rector,

Recent, Universitatea pe care o conduceţi a acordat titlul de Doctor Honoris Causa lui Julian Săvulescu.
Pentru a cunoaşte mai bine opera premiatului Dumneavoastră, Vă ofer câteva citate:
"Cuplurile ar trebui să selecteze embrionii sau feţii… Mă concentrez asupra genelor inteligenţei şi a selectării în funcţie de sex" (Procreative beneficience: Why we should select the best children, J. Savulescu, Bioethics 2001, http://www.ncbi.nim.nih.gov/pubmed/12008767);
"Totuşi scopul publicaţiei Journal of Medical Ethics nu este să prezinte Adevărul sau să promoveze o vedere morală sau alta... Dacă avortul este permisibil, şi infanticidul ar trebui să fie" (http://blog.practicalethics.ox.ac.uk/2012/02/%80%9Cliberalsare-distgusting%E2%80%9D–in–defence–of–the-publication–of%E2%80%9cofter-birth-abortion%E2%80%9D);
"Convingerile religioase profesionale pot intra în conflict cu unele aspecte ale practicii medicale. Dar medicii nu pot face judecăţi morale pentru pacienţii lor" (J. Săvulescu, BMJ, 2, 2006);
"Putem schimba din nou definiţia morţii […] mutând momentul un pic mai devreme în procesul de a muri" (J. Savulescu, Death Fiction and Taking Organs from the Living);
“Eugenia liberală este orientată înspre beneficiul oamenilor testaţi voluntar şi pentru a le permite să aibă copii sănătoşi” (J. Savulescu: Hotnews.ro: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7516983-profesorul-julian-savulescu-niciodata-istoria-lor-oamenii-nu-au-avut-astfel-putere.htm).
Desigur, aţi înţeles din aceste mici citate curajul lui Julian Săvulescu:
- eugenia liberală = beneficiul oamenilor;
- moartea trebuie mutată ,,un pic mai devreme” pentru a lua organele;
- ,,dacă avortul este permisibil, şi infanticidul ar trebui să fie”;
- ,,medicii nu pot face judecăţi morale pentru pacienţii lor”;
- ,,cuplurile ar trebui să selecteze embrionii sau feţii”.
Ca profesor universitar de bioetică, nu vreau să critic sau să comentez premierea. Este problema Universităţii Bucureşti. Ba mai mult, aşa vedem şi noi sistemul Dumneavoastră de valori.
Totuşi, Vă pun două întrebări Dumneavoastră şi confraţilor universitari care au propus şi aprobat premierea: 
1) Pot să înţeleg din această premiere că cei care l-au propus pentru Doctor Honoris Causa şi cei care l-au aprobat sunt în stare ei înşişi să-şi omoare copiii dacă legea le-ar permite?
2) Cum aţi reacţiona sau proceda dacă peste un număr de ani un alt bioetician ar propune legiferarea dreptului studenţilor de a-şi eutanasia profesorii pentru incompetenţă sau transplant de organe?

Cu iubire şi sinceritate
în Iisus Hristos – Dumnezeul creştinilor!

Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă

P. S. Vă rog transmiteţi premiatului Dumneavoastră să se bucure pentru faptul că mama Domniei sale nu a avut nici un motiv să-l ,,selecteze”, nici când a fost ,,embrion” şi nici când a fost ,,foetus”, şi să înţeleagă că viaţa este un dar de la Dumnezeul Unic al lui Israel, Cel slăvit împreună cu Fiul şi cu Sfântul Duh.
Sper să reacţioneze şi Facultatea de Teologie din Bucureşti, membră a Universităţii Bucureşti.


Mai puteţi citi pe acest blog:

O bioetică a morţii?! (protest semnat de Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă)

7 comentarii:

  1. Iulian Popescu11/6/14 7:59 p.m.

    Aici Biserica ar fi trebuit sa reactioneze mai ales. Mediile noastre universitare si academice nu mai au de mult nimic sfant.
    Ca atei, intrasem deja in Europa inca de pe vremea comunismului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Morala stiintei nu mai este si morala bisericii : DUMNEZEU A MURIT !

    RăspundețiȘtergere
  3. Noi,creştinii, credem şi mărturisim, dimpotrivă, că a înviat...

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu Biserica/Patriarhia ar fi trebuit sa reactioneze prompt, ci Facultatea de Teologie care face parte chiar din cadrul Universitatii. Dar se pare ca nepasarea a devenit pentru aceasta un mod de existenta!

    Pr. Nicolae

    RăspundețiȘtergere
  5. Unde in alta parte sa fi fost mai apreciat si mai premiat J. Savulescu decat in cea mai criminala tara din Europa, care nu face, prin el, decat sa isi confirme vocatia pentru infanticid? Cu poporul criminal si vesel sunt in complicitate si intelectualitatea, si Biserica, si clasa politica, de aceia toti tac si se acopera unii pe altii. Iar cine e PRO VITA trece drept nebun sau incuiat !

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Alexandru

    Vai, ce urît vorbiţi despre "Grădina Maicii Domnului"!
    Poate că cei aproape 20 de milioane de copii avortati după 1989 sînt, de fapt, adevăraţii noştri "eroi-martiri", ca pruncii tăiaţi de Irod!
    Cît despre viitor, nu aţi auzit oare că vom fi ce-am fost, şi mai mult decît atît?!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu as spune ca Romania e cea mai criminala tara din Europa.
    Din cate stiu discutia despre infanticidul post-natal pe care il sustine Savulescu a inceput in Anglia. Chiar si asa, cu toate ca in anii 90 in Romania s-au facut foarte multe avorturi (avortul fiind o crima oribila), nu trebuie sa credem ca occidentul sta mai bine la capitolul asta. In occident poate s-au facut mai putine avorturi ca in Romania dar acolo e la mare rang pilula anticonceptionala care tot avortiva e. Asa ca nu are sens cred sa facem statistici cu tari criminale sau mai putin criminale.
    Cert e ca traim intr-o lume descrestinata si despiritualizata in care se petrec din ce in ce mai multe lucruri anormale.
    Si cu toate astea nu trebuie sa deznadajduim fiindca Domnul ne-a promis ca va fi cu noi pana la sfarsitul veacurilor.

    RăspundețiȘtergere