Pagini

luni, ianuarie 20, 2014

O SCRISOARE DESCHISĂ


Am primit şi dau mai departe...

Autorul scrisorii

STIMATĂ DOAMNĂ ANDREEA PORA,
STIMAŢI ZIARIŞTI, COMENTATORI ŞI ANALIŞTI
CARE REPREZENTAŢI PENTRU NOI SPERANŢA,
GURA DE AER CURAT CARE NE PERMITE SĂ RESPIRĂM,

Iertată-mi fie impoliteţea de a mă adresa dumneavoastră în grup. O fac nu din lipsă de respect, după cum cred că mă înţelegeţi, ci încercând să fiu scurt şi concis.
Mă adresez dumneavoastră ca unor atleţi ai eticii şi profe-sionalismului meseriei de jurnalist, care, respectând independenţa şi libertatea de exprimare, nu v-aţi înregimentat în puhoiul mercenarilor, rezistând, cu riscurile inerente, acestor excremente venale care au invadat mass-media şi politica, făcându-le ostatice intereselor unor moguli care sfidează şi calcă în picioare legile statului de drept, democraţia, libertatea şi opinia publică internă şi occidentală.
Vă asigur că asemenea mie sunt zeci şi sute de mii de cetăţeni, care gândesc la fel, care vă preţuiesc, vă respectă şi sunt alături de dumneavoastră, cei ce reprezentaţi presa liberă. Cu de la sine putere îmi asum răspunderea să vorbesc în numele lor.
Nivelul fără precedent de acuzaţii murdare şi nedrepte, ura şi mojicia, insulta şi calomnia sunt apanajul celor care învârt azi politica precum porcul dovleacul. Ei dau tonul cotidianului nostru postcomunist, al “democraţiei originale”, al elitei socialiste de analfabeţi cu diplome şi  doctorate, mafioţi care prin jaf au devenit miliardari şi latifundiari, borfaşi, hoţi şi corupţi. Blindaţi fiind de superimunitatea pe care singuri şi-au consfinţit-o şi de armata lingăilor din mass-media şi a aplaudacilor care şi-au vândut sufletul, ţara şi demnitatea pe un blid de linte, ei se cred nemuritori. 
Înţelegem cât v-a scârbit infamia şi nedreptatea insultelor care vi se aduc şi de aceea vă rugăm, ştiind de unde vin şi cine sunt autorii lor, să nu le băgaţi în seamă.
Vă rugăm să continuaţi! Sunteţi singura speranţă a unor oameni care aşteaptă de 25 de ani să răsară un soare şi pentru ei, să devină cetăţeni ai unui stat pe care să îl respecte şi care la rândul său să îi respecte, full time, nu o dată la patru ani. Un soare adevărat, care să nu mai fie acelaşi opaiţ despre care se spunea în trecutul nu prea îndepărtat că aduce lumina. Ne ajunge! Ne-a adus-o cu vârf şi îndesat 45 de ani, încât şi azi mai trăim încă sub această “lumină a întunericului”!
Vă rugăm, nu ne abandonaţi! Repet, sunteţi singura noastră speranţă şi singura armă de luptă care, prin scris şi viu grai, sperăm că ne va trezi tineretul, intelectualitatea, alegătorul anonim, astfel ca ÎMPREUNĂ să îi facem pe cei care încearcă să se poziţioneze în dreapta eşichierului politic să înţeleagă pe deplin semnificaţia - şi în special trăirea - cuvântului ÎMPREUNĂ. Altfel, după comă urmează colapsul, cu prohodul cântat de vecinii de la Răsărit.
Noi, cititorii şi auditorii dumneavoastră, vă cerem scuze pentru voma, balele şi diareea verbală cu care v-au împroşcat în neputinţa şi disperarea lor. Aceasta este ceea ce îi caracterizează şi în care convieţuiesc toţi viermii care v-au insultat. Toţi, înainte de a răspunde în faţa justiţiei, merită ţintuiţi la stâlpul infamiei, merita scuipatul şi oprobriul acestui popor pe care îl dispreţuiesc pentru că i-a lăsat să îşi facă mendrele.
Toţi, fără excepţie, cu Felix, cu Badea, cu Gâdea, cu toţi ciuvicii şi politrucii care dezinformează şi mint opinia publică prin guvernul USL, care este o anexă a trustului IMPACT, îşi vor merita soarta. Cuţitul a ajuns la os, a sosit timpul ca mămăliga să facă explozie.

Cu stimă şi respect,
V. J. Iamandi,
fost deţinut politic

7 comentarii:

  1. Am un mare respect pentru suferinta detinutilor politici, insa asteptarile pe care le am de la acesti eroi ai Neamului nostru sunt de alta natura. A fi model de comportament civic presupune a intelege un adevar simplu: clasa politica din Romania este IN TOTALITATE tradatoare. Basescu nu este decat echivalentul lui Felix, doar ca se afla pozitionat in alta tabara. Jurnalistii de la B1TV, HotNews, Evenimentul Zilei etc., propagandisti ai regimului Basescu nu sunt altfel decat jurnalistii din trustul lui Felix si din media apropiata de USL. Aici este marea eroare: a crede ca intr-o legiune de diavoli poti afla diavoli "mai buni" si diavoli "mai rai". Dracu e drac, chiar si atunci cand se arata in chip de lumina... mincinoasa. Numai bine va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Autorul e nobil, dar naiv: in presa nu e nimeni sa nu fie in slujba cuiva, chiar daca nu toti se folosesc de aceleasi mijloace. Numai ca noi se intampla sa tinem cu unii sau cu altii, si atunci la cei cu care tinem vedem numai binele, iar la cei cu care nu tinem vedem numai raul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iulian Popescu20/1/14 9:24 p.m.

    Suntem solidari cu doamna Pora. Punct.

    RăspundețiȘtergere
  4. Orice s-ar putea imputa doamnei Pora, asemenea badaranii ca la Antena 3 sunt de neacceptat (mai ales la adresa unei femei) si Legea Presei ar trebui sa le previna si sa le sanctioneze aspru de tot. Nu mai e vorba de politica, e vorba de etica si deontologie.
    Sunt de acord cu autorul articolului, dar nu pot sa nu observ ca si aici sunt tonuri cam prea tari. Bine ar fi sa nu facem si noi ce le reprosam la altii...

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Unui Anonim nepostat

    Cum vă puteţi închipui că aş putea posta pe blogul meu o asemenea mojicie?!
    Nu-mi produceţi atît oroare, cît milă.
    În ce-l priveşte pe autorul scrisorii, nu face pe boierul: chiar e boier. Şi sînt sigur că nu v-ar lua nici măcar slugă la grajduri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am dat de curand de o carte foarte interesanta
    .
    Cautand dupa autor am ajuns pe acest blog. Am gasit aici multe altele interesante, multe profund constructive. Domnul Codrescu impreuna cu alti cativa, ar putea gasi simpatia unei "mase critice" de cetateni pentru a construi o miscare de care romanii au nevoie. Pacat ca uneori dansul pare ca se lasa agatat, e drept foarte rar si colateral, de luptele dintre gastile politice - sincer, eu, unul, m-am plictisit pana "peste poate" de aceleasi personaje care bat pasul pe loc, desi gura le-a tot luat-o inainte. Nu e mare pacat, pentru ca nu predomina aceste amestecuri. Totusi, pacat, in conditiile in care stim cu totii ca e nevoie de a incerca schimbarea cu alti oameni decat cei care au avut timp cu varf si indesat sa propage o schimbare... si nu au fost la inaltimea vorbelor. Nu-i nimic, ii apreciem, dar e vorba de ce punem in fata - nu putem pune decat pe cineva / ceva care nu numai ca a aratat ca nu impinge la vreo caruta politruca, dar a creat / este o creatie tonica din punct de vedere civic si in ordinea culturala a lucrurilor.

    Sunt sigur ca incet-incet, vorba parintelui Steinhardt, cu "smerenie voioasa", putem incerca si alte deschideri. Senzatia de prospetime e o conditie pentru a iesi din groapa pe care nu vreau sa cred ca ne-o tot adancim, mai rudimentar sau mai rafinat. Vreau sa fiu constructiv. Evident, apelul dat mai departe, al domnului Iamandi, este o chestiune de igiena. Nu rezonez insa cu acel "Repet, sunteţi singura noastră speranţă şi singura armă de luptă care, prin scris şi viu grai, sperăm că ne va trezi tineretul, intelectualitatea, alegătorul anonim, astfel ca ÎMPREUNĂ să îi facem pe cei care încearcă să se poziţioneze în dreapta eşichierului politic să înţeleagă pe deplin semnificaţia - şi în special trăirea - cuvântului ÎMPREUNĂ." Mai subtire cu atata asteptare la doamna Pora. Nu rezonez nici cu uppercut-ul "sînt sigur că nu v-ar lua nici măcar slugă la grajduri", chiar daca inteleg mahnirea autorului. Oamenii au calitati mai interesante decat defectele, ca sa folosesc o exprimare inginereasca. Ca inginer pasionat a face ceva sa mearga (engine), ba chiar ca dr. ing. (fara falsa modestie, pot fi verificat... am tot fost si sunt angajat ca inginer) stiu ca pentru realizarea consensului exista doua abordari: 1. identificarea elementelor de procesare defecte si scoaterea lor din sistem si 2. mascarea defectelor acestora printr-un surplus de elemente de procesare "loiale". La oameni nu putem aplica 1., crestinismul vine cu "surplusul" de iubire... asa, intr-o exprimare de "balet de ursi" cum zicea Tutea despre ingineri. Si chiar cred ca e pacat ca nu intra in hora si inginerii. Iorga intrebandu-l pe Dinu Brătianu: "ce pot sa invat eu de la dumneata, domnule inginer? Masura, domnule profesor" ( de aici). Acesta ar putea fi un motto pentru un apel la ingineri. Sigur, nu numai la ingineri, la toti cei care pot fi constructivi, care au ceva de spus, chiar daca nu au un condei prea rafinat. Punand accentul pe "împreună", pe a incerca dupa niste prioritati "dovedite", pe dreapta socotinta si duhul creatiei...

    RăspundețiȘtergere
  7. Barbu Catargiu24/1/14 3:17 p.m.

    Se vede ca suferinta poate fi uneori o trauma prea mare mai degraba decat un mijloc spre intelepciune.

    Subscriu la cuvantul Parintelui Marcel Radut Seliste.

    RăspundețiȘtergere