20 DE ANI PIERDUŢI SAU CÂŞTIGAŢI ?
„Sistemul care ne guvernează este o cârdăşie
alcătuită din fosta nomenklatură, rechinii finanţelor,
falşi democraţi şi Securitate. Eu nu pot să numesc
această cârdăşie democraţie. Avem de-a face cu
un abominabil hibrid, fără precedent în istorie...”
(Aleksandr Soljeniţîn)
(Aleksandr Soljeniţîn)
Nu trebuie să fii neapărat un admirator al preşedintelui Traian Băsescu ca să-ţi exprimi indignarea faţă de campania murdară instrumentată împotriva sa de mafiile reunite (politice, financiare, mediatice), de tot ce are mai putred şi mai corupt această ţară, de ticăloşii care au spoliat-o sistematic şi au dus-o în fundătura în care se află azi.
Mă simt mâhnit şi ruşinat că în această nedemnă cârdăşie s-a lăsat târât şi un sibian, primarul Klaus Johannis. Dar cazul cel mai grav îl reprezintă liderul PNL şi candidatul perdant al liberalilor la preşedinţia României, Crin Antonescu, care sfidează de o săptămână încoace, prin tot ce face şi spune, propriul electorat şi principiile elementare ale liberalismului, acceptând să fie unealta electorală a PSD-ului. Ceea ce se petrece sub ochii noştri nu este doar paradoxal, ci de-a dreptul strigător la cer: liberalii sunt la un pas de a readuce oficial la putere neocomunismul iliescian, ale cărui rânduri sunt întărite pe faţă cu „mogulii” ieşiţi din pulpana vechii Securităţi!
Care om de bun-simţ n-a avut, urmărind modul deformat în care au fost prezentate deunăzi protestele spontane de la Timişoara, Bucureşti sau Braşov de către televiziunile lui Vântu şi Voiculescu (şi chiar de televiziunea naţională, controlată în mare măsură de PSD sau de stipendiaţii lui Patriciu), senzaţia de coşmar că ne-am întors la strategiile manipulatorii ale anilor 1990-1991 („Aţi minţit poporul cu televizorul!”)? Dacă aceasta este măsura democraţiei noastre postcomuniste, atunci degeaba a împlinit 20 de ani!
Este mai mult decât evident, în aceste condiţii, că a-l susţine şi a-l vota pe Mircea Geoană (adică pe „prostănacul” de serviciu al lui Ion Iliescu, omul Moscovei şi adevăratul „tătuc” al PSD-ului) înseamnă a ne întoarce în 1990, a şterge dintr-un condei 20 de ani de iluzii şi eforturi democratice, iar aceasta numai pentru a-l debarca de la Cotroceni pe singurul om care, cu toate păcatele lui ştiute şi neştiute, a reuşit în aceşti 20 de ani, pe lângă condamnarea oficială a comunismului, să sperie aproape de unul singur un întreg „sistem ticăloşit”.
Pentru un elector lucid şi responsabil, „monstruoasa coaliţie” anti-Băsescu ar trebui să fie cel mai clar semnal că tocmai lui trebuie să i se dea votul. 20 de ani de minciună, batjocură şi hoţie politicianistă ar putea fi matur sancţionaţi acum, cu „mintea românului cea de pe urmă”, de un electorat trezit, în sfârşit, la cruda realitate. Votându-l – chiar şi cu dinţii strânşi – pe Traian Băsescu pentru un nou mandat prezidenţial, iar apoi, la inevitabilele alegeri anticipate, asigurând PDL-lui o majoritate confortabilă, care să permită o guvernare stabilă a ţării, ar fi – cum bine observa cineva – un gest istoric de salubrizare civică (mai bine mai târziu decât niciodată!) „ce i-ar scoate de pe scenă, pentru o vreme, pe mai toţi cei care au crezut, de 20 de ani încoace, că se pot juca nepedepsiţi cu prezentul şi viitorul unei naţiuni”.
Gabriel CONSTANTINESCU
veteran de război
şi fost deţinut politic
--------------------------------
O EXPLICAŢIE CU CARE ERAM DATOR
FAŢĂ DE CITITORII ACESTUI BLOG
FAŢĂ DE CITITORII ACESTUI BLOG
Neputând să-i dau votul meu lui Traian Băsescu, pentru că nu obişnuiesc să ling unde am scuipat, nici să particip la un “joc” democratic în ale cărui reguli nu cred (şi pe care l-am criticat constant în scrisul meu, din perspectiva dreptei tradiţionale), am căutat să mă ţin departe, inclusiv pe acest blog, de mizeria electorală a momentului. Pentru mine, alternativa la Traian Băsescu, fie că s-a numit Crin Antonescu, fie că se numeşte Mircea Geoană, reprezintă la rîndul ei o indecenţă naţională şi parafa pusă pe eşecul a 20 de ani de eforturi şi iluzii primenitoare.
„Ultima soluţie: încă-o revoluţie!” nu-i doar o lozincă între altele, ci cel mai mare adevăr rostit în 20 de ani de postcomunism, pentru că atîta vreme cît pseudo-revoluţiei din decembrie nu-i va urma o adevărată revoluţie înnoitoare, tot ce se întîmplă pe scena politică românească nu este şi nu poate fi decît „aflare în treabă”, şi de-acum într-o mie de ani. Ceea ce au „emanat” evenimentele din 1989 este atît de abject şi de pervers, de la stînga la „dreapta”, încît nu poate genera – raportat la interesele naţionale – decît nenorocire după nenorocire.
Ceea ce s-a întîmplat în ultimele zile consider însă că este de o abjecţie şi de o gravitate fără precedent, aşa că subscriu întru totul punctului de vedere exprimat mai sus de unul dintre seniorii luptei anticomuniste. Iar profunda mea indignare şi îngrijorare nu ţine atît de ordinea politică, cît de măsura omenească a lucrurilor: putem fi dezorientaţi politic, dar n-avem voie să cădem atît de jos din punct de vedere moral, civic şi deontologic. De aceea înţeleg să reacţionez, după puterile mele, nu ca fan al cuiva, nici ca adversar principial al democraţiei, ci ca om şi creştin ce nu poate privi nepăsător la o mojicie istorică de proporţii inumane, la care se întrec să fie complici toţi demagogii fără scrupule ai vieţii publice româneşti, de la licheaua politicianistă pînă la trepăduşul de presă, trecînd prin insolenţa imundă a “mogulilor” ieşiţi la rampă, cu aere de zei opăriţi şi de psihopaţi ai nemerniciei.
Nu este doar paradoxal sau scandalos, ci de-a dreptul “strigător la cer”, cum bine zice directorul Punctelor cardinale, să-i vezi braţ la braţ, dîndu-şi poalele peste cap, pe Crin Antonescu şi Mircea Geoană, pe Varujan Vosganian şi Adrian Năstase, pe Dinu Patriciu şi Sorin Ovidiu Vîntu, iar pe deasupra tuturor rînjetul sinistru al lui Ion Iliescu, cel mai mare infractor al istoriei contemporane, uzurpînd simbolurile “revoluţiei”, maculînd memoria morţilor ei, punînd între paranteze tot ce a fost aspiraţie nobilă şi curată în sufletul chinuit al acestui neam. Iar lucrul cel mai insuportabil omeneşte mi s-a părut copia la indigo a dezinformărilor mediatice din anii 1990-1991, la care s-au pretat toate televiziunile aşa-zis “libere” (cu excepţia postului B1 şi a compromisului OTV) în relatarea reacţiilor spontane ale populaţiei indignate din Timişoara sau din Piaţa Universităţii. Cornelius Roşiianu era un mic copil pe lîngă năimiţii de azi ai lui Vîntu şi Voiculescu!
Şi toate acestea pentru ca – scăpînd, cu mîna unui electorat buimăcit prin manipulare, de piatra de poticnire numită Traian Băsescu – mafiile să-şi poată face mendrele în voie, pe butaforia unei pretinse “linişti” consensuale, iar Ion Iliescu să revină, în costum de “prostănac”, la cîrma unei ţări pe care a nenorocit-o aproape iremediabil şi pe care acum e gata din nou s-o reîntoarcă cu faţa spre Moscova nostalgiilor imperialiste!
De aceea nu pot decît să strig, din străfundurile lehamitei mele de “absenteist” incorigibil:
Voi, care sînteţi – sau măcar năzuiţi să fiţi – electori lucizi şi responsabili, care sînteţi gata să pariaţi pe democraţie şi consideraţi mersul la urne ca pe o datorie sacră, şi mai ales voi, cei care în primul tur, pretinzîndu-vă „anticomunişti” şi „proeuropeni”, aţi făcut, precum evreii din vechime manipulaţi şi incitaţi de mai marii Sinagogii, o greşeală incomensurabilă risipind voturile pentru un marţafoi care n-a întîrziat să-şi dea arama pe faţă imediat după aflarea rezultatelor, şi care acum defilează la braţ cu Geoană şi Johannis în numele „monstruoasei coaliţii”, nu rataţi şansa „minţii românului cea de pe urmă” şi votaţi în turul al doilea împotriva mafiilor reunite sub basca stalinistă a lui Ion Iliescu! Reexaminaţi-vă conştiinţele în ceasul al doisprezecelea şi nu le îngăduiţi pseudo-liberalilor conjuncturali, a căror istorie postdecembristă, de la Radu Cîmpeanu la Crin Antonescu, nu-i decît una a compromisurilor ignobile, să readucă oficial la putere, în cîrdăşie făţişă cu „mogulii” şi plutocraţii devertebraţi, neocomunismul iliescian (care nu merită altceva decît să piară o dată pentru totdeauna, ridiculizat pe limba lui Marian Vanghelie – „care este”)! Daţi dovada maturităţii dvs. politice şi răzbunaţi 20 de ani de ratări consecutive, „de minciună, batjocură şi hoţie politicianistă”, ascultînd vocea seniorială a unei generaţii care şi-a jertfit viaţa în încleştarea cu hidra comunistă şi neocomunistă!
Iar cu Traian Băsescu şi cu ai lui, dacă va fi cazul, vă veţi răfui separat după aceea, eventual dîndu-le şi lor lecţia maturităţii voastre „democratice”. Şi chiar dacă Traian Băsescu nu se va dovedi nici el la înălţimea aşteptărilor (ceea ce admit că este foarte posibil), va fi meritat girul vostru electoral măcar pentru a-i vedea puşi cu botul pe labe pe nedemnii lui adversari de azi, care se dovedesc a fi de fapt adversarii oricărei reale în-dreptări. Pentru că nici o în-dreptare şi nici un consens naţional nu se poate altoi pe trunchiul putred al PSD-ului, nici pe infecţia oportunismului politicianist. Şi mărturisesc că n-aş vrea să fiu în pielea lui Traian Băsescu dacă va primi această delegaţie disperată a încrederii naţionale, căci de n-o va onora cum se cuvine, atunci căderea lui va fi încă şi mai cumplită decît poate fi cea a mîrşavilor săi contracandidaţi actuali (despre care ştim bine că nu vor înceta să-l pîndească „la cotitură”...).
Răzvan CODRESCU
RESPECT, domnule Codrescu! ati pus punctul pe i.
RăspundețiȘtergereDraga prietene,
RăspundețiȘtergereToate astea erau valabile acum 5 ani si de aceea era admisibil atunci sa fi votat cu Basescu. Dar astazi, cine nu vede ca Basescu e la fel cu Geoana, ca Basescu vine si el de la Iliescu, de la Partidul Comunist Roman si de la Securitatea comunista, cine nu vede ca si Basescu, ca si Geoana, e reprezentanul intereselor unor mafii, chiar daca al altor mafii, cine nu vede ca afacerile imobiliare ale lui Basescu sint la fel de vinovate ca ale lui Nastase, cine nu vede disponibilitatea lui Basescu de a minti fara scrupule, azi intr-un fel, iar miine in alt fel, cine nu vede ca e o ratare la fel de mare sa votezi cu Basescu precum e cu Geoana, cu Iliescu ori cu Vadim Tudor, cine nu vede mitocaniile echivalente, codoslicurile echivalente, distructiile la care sint partasi cu totii, ei bine cineva care nu e in stare sa faca aceste observatii si inca multe altele de felul acesta, la fel de evidente, se poate incadra in una din urmatoarele categorii: categoria victimelor smecherelilor politico-electorale (ceea ce presupune ca victimele sa contribuie totusi si ele cu ceva, fie cu lipsa de aderenta la realitate, fie cu un orgoliu disperat de tipul "dar eu cu cine votez?", fie cu altceva) sau categoria compliciilor la infractiunile de mare calibru ale celui pe care il investeste cu votul sau.
Razvan Codrescu e un caz sui generis, caci pare sa aiba aceasta pozitie, de sedere in doua luntri (a votantilor si a nevotantilor) din pricina iubirii pentru batrinii si respectabilii sai prieteni. De aceea mi-am ingaduit sa-i spun lui Razvan Codrescu "prietene", caci se vede ca stie sa fie prieten pina la absurd, ceea ce este, in cazul lui, superb.
Deci, prietene, multumesc ca nu votezi si ferice de prietenii tai pentru care inima te lasa sa faci atit de mult.
Iar pentru bestiile care i-au adus pe batrinii nostri si pe noi insine in halul asta, sa ne rugam ca Dumnezeu sa nu le socoteasca acestea, caci cine stie daca, ducindu-se dracului, nu ne vor trage si pe noi in adinc.
Nu pot să nu fiu de acord cu dumneavoastră în cele ce scrieţi. Trăim vremuri de caţavencism, farfuridism şi senilitate agamiţească(iertaţi-mi invenţiile verbale!), care trec până şi dincolo de obişnuitul dezgust al omului normal faţă de « politica » din România. Parcă niciodată neruşinarea « oamenilor politici » n-a fost mai mare ca acum, când nici măcar nu se mai încearcă păstrarea aparenţelor pentru naivi. Au dat greş până şi în materie de... demagogie. Mă credeţi că nici silă nu mai simt, ci o ciudată curiozitate « ştiinţifică » faţă de specimenele prezente pe scena politică a bietei ţări. Cui îi mai pasă de ea ? Mai are vreunul sentimentul că aparţine unei ţări şi unui neam ? Dacă din anul 2000 nu am mai mers la vot, anul acesta am făcut o excepţie în primul tur, votând un independent, deşi ştiam că nu are nicio şansă. Dar voiam să am un motiv să-i înjur pe cei ce vor câştiga, că ne-au batjocorit în fel şi chip în cei 20 de ani. Parcă nu-ţi vine, dacă nu te implici. Da, mi-a trecut şi mie prin gând că e necesară o altă revoluţie, dar altfel făcută. De pe alte baze, cu alte ţeluri. Şi mai ales, cu alţi oameni. În sfârşit, la al doilea tur fireşte că nu mă mai duc. Pentru cine ? Mă miră doar naivitatea celor care cred ca este vreo deosebire esenţială între Băsescu şi Geoană. Dar statul acesta trebuie totuşi guvernat şi, neexistând vreo şansă de a redeveni monarhie(cum aş vrea eu, cetăţeanul x din urbea y), are nevoie de un preşedinte. Ce e de făcut ?
RăspundețiȘtergereFELICITARI dle Codrescu pt postare!
RăspundețiȘtergerevotez Basescu Presedinte!
Cred că nici un om cu capul pe umeri nu-l idealizează pe Traian Băsescu, dar abjecţia contracandidaţilor săi şi reapariţia stafiei lui Ion Iliescu tind să-l transforme conjunctural într-un erou de serviciu al năzuinţelor anticomuniste şi antipoliticianiste, sistematic înşelate de 20 de ani încoace. Eu ce am avut de spus despre Traian Băsescu am spus încă din 2007 (a se vedea articolul "După referendum", cu care am şi inaugurat acest blog) şi nu-mi mi-am schimbat esenţial părerea de atunci. Este motivul pentru care eu personal nu mă pot duce acum să-l votez, dar îmi permit să-l calific mai puţin odios în context decît perspectiva pesedistă, decît cabala "mogulilor" şi decît dezgustătorul versatilism liberal (impotentul care se agaţă de boaşele taurului comunal, cu un fel de încăpăţînată voluptate a umilinţei, ca măcar să chibiţeze şi el pe lîngă cel care poate).
RăspundețiȘtergereRecunosc că e multă tristeţe şi multă înfrîngere în încă posibila "soluţie Băsescu", dar cred că ea se impune ca etapă necesară în lupta cu mafiile reunite ale lungii cacialmale postdecembriste, ajunse în pragul unei aniversări resimţite mai degrabă ca amară comemorare.
Să dăm întîi de pămînt cu răul cel mai învechit (şi cu tot alaiul aferent de complicităţi interesate ale momentului), iar apoi să fim cu ochii în patru pe Băsescu şi pe ai lui, eventual construind între timp o reală şi viabilă alternativă de dreapta, cu care am rămas datori în aceşti 20 de ani şi fără de care s-ar prea putea chiar "ca răul de pe urmă să fie mai mare decît cel dintîi".
Adevărul este că am putea să nu mai facem greşeli (aşa să ne ajute Dumnezeu), dar nu vom putea scăpa de plata celor pe care le-am făcut deja (din 20 mai 1990 pînă în 22 noiembrie 2009)...
O complectare necesara, domnule Codrescu! Si mai ales un avertisment necesar, in ultimul paragraf!
RăspundețiȘtergereDaca se alege Traian Basescu e ca si cand am face pipi pe mormintele eroilor nostri martiri. Dar daca revine Ion Ilici Iliescu (deghizat in Geoana, cum bine spuneti) e ca si cand am face pe ele si pipi, si caca!
Nefericit popor, nefericita tara!
O telespectatoare din Timişoara, criticîndu-l pe Ciuhandu pentru adeziunea rămăşiţelor ţărăniste la "monstruoasa coaliţie", a spus pe 1 decembrie că "Corneliu Coposu e ventilator în mormînt"! N-am mai auzit pînă atunci expresia asta, dar recunosc că e foarte plastică: un fel de culminaţie ameţitoare a "întoarcerii sau răsucirii în mormînt"!
RăspundețiȘtergereEi bine, dacă va fi votat Geoană (recte Iliescu şi toată gaşca lui de scursori fetide ale PCR-ului şi Securităţii), atunci vor fi "ventilatoare în mormînt" nu numai seniorii defuncţi ai Opoziţiei postdecembriste, ci şi toţi eroii şi martirii rezistenţei anticomuniste, de la cei decimaţi în temniţele staliniste pînă la cei decimaţi în Piaţa Operei din Timişoara sau în Piaţa Universităţii din Bucureşti.
Chiar vă asumaţi moral o asemenea "ventilaţie", voi, nuntaşilor turmentaţi ai crinului cu trandafirii?!
Insotirea liberalilor cu pesedistii e un fel de anus impotriva naturii. Basescu e macar un animal politic care se balega firesc, pe cont propriu.
RăspundețiȘtergereNu voi uita nici o clipa ca are o flota si doua Elene de coada, dar cand vad cum isi dau mana criminalitatea lui Iliescu cu curvia lui Antonescu mi se pare ca Basescu e raul cel mai necesar. Cutra batrana Ion Iliescu si smecherasul de cartier Crin Antonescu trebuie sa iasa din politica romaneasca. E numai un inceput al curateniei, dar merita si trebuie facut.
In ce-l priveste pe Marian Vanghelie, va rog sa-l lasati in pace, domnule Codrescu, caci nimeni nu mai poate face atat de tare PSD de ras!
Draga prietene,
RăspundețiȘtergerePrea multe vorbe se ventileaza pentru "solutia" basesciana. Si nu e solutie, ci e aceeasi disolutie, caci Basescu e frate cu Geoana fiintial, nu cum se face prostul frate cu dracu' crezind ca e bine sa treaca astfel puntea.
Iata-te prins intr-o situatie oribila: declari ca nu votezi, dar impingi pe ceilalti sa voteze.
Nu ti se pare ca "gaşca lui de scursori fetide ale PCR-ului şi Securităţii" e o expresie care se potriveste tot atit de bine lui Geoana, cit si lui Basescu? Nu ti se pare ca pe Basescu nu il deranjeaza mirosurile astea, de vreme ce a format un guvern cu cei care le emana. Si ti se pare ca oamenii vechi si noi precum Boc, Ridzi, Udrea si ceilalti (memoria si onestitatea nu te vor lasa sa nu completezi lista) miros altfel?
Prietene, scrii asa:
Să dăm întîi de pămînt cu răul cel mai învechit (şi cu tot alaiul aferent de complicităţi interesate ale momentului), iar apoi să fim cu ochii în patru pe Băsescu şi pe ai lui, eventual construind între timp o reală şi viabilă alternativă de dreapta, cu care am rămas datori în aceşti 20 de ani şi fără de care s-ar prea putea chiar "ca răul de pe urmă să fie mai mare decît cel dintîi".
Daca in ultimii 5 ani ai fost cu ochii in patru, trebuie sa fi vazut ca asa cum prietenul dumitale de alta data, armeanul cel subtire, nu s-a dovedit "de-a dreapta", necum nu a fost niciodata si nu va putea fi Basescu de dreapta.
Tocmai tu, prietene, care stii atit bine ce face stinga si ce ar trebui sa faca stinga, tocmai tu spui asta?
Rogu-te, prietene, nu da prilej comentatorilor sa-si ia libertatea de a inchipui imagini ca "am face pe ele si p... si c..." vorbind de cele sfinte. Oare votindu-l pe Basescu nu se face acelasi lucru cinic, orgolios si nesocotit?
Cit despre "ventilatie", oare nu e produsa ea de surprinderea ca batrinii tai prieteni voteaza cu una din aripile fetide ale FSN-ului impotriva celeilalte, la fel cum intelighentia subtire a votat oarecind cu Iliescu impotriva lui C.V.Tudor.
Prietene, cei care il voteaza pe Basescu, la fel cu cei care il voteaza pe Geoana si la fel cu cei care indeamna sa fie votat unul sau altul, evita sa observe si sa declare defectele preferatului (desi declara contrariul), caci, daca ar face-o, s-ar abtine de la vot.
Uite, prietene - iar tu stii bine ca sintem prieteni si ca nu semnez pentru ca, intre altele, sa nu ii provoc pe prietenii nostri comuni - ca am alunecat si eu in lunga vorbaraie la care ne-au ispitit cei doi draci vazuti si legiunea de nevazuti.
Dar, dupa cum vezi, spre deosebire de tine, pe mine nu ma lasa inima ori poate stomacul) sa sustin pe vreunul dintre cei doi "politicieni". Iar asta nu din comoditate, caci stii bine ce incomod mi-a devenit sa mi se colporteze de aproape si reductionist, ameteala portocalie.
Si, apoi, tu stii ca intre noi nu pot incapea mizeriile astea electorale.
Deci, macar pentru prietenia noastra, caci eu fac parte dintre prietenii tai vechi care nu voteaza cu Basescu, rogu-te, pune punct acestor comentarii, caci despartirea prietenilor de prieteni e treaba diavolului.
Sa fii iubit!
PENTRU IULIANA
RăspundețiȘtergerePe vremealui Ceausescu era nevoie de primari, de membri in Marea Adunare Nationale, de consilieri la primarii si de altele asemenea.
Va duceati, distinsa doamna, sa votati ca nu cumva sa ramina urbea X fara primarul Y care era mai putin cumunist, securist, etc., decit canditatul Z? Stiu ca era obligatoriu sa va duceti si probabil ca va si duceati daca aeati virsta necesara, dar ati fi facut-o daca nu era obligatoriu?
Daca raspunsul dvs este da, eu nu mai am ce zice, iar daca este nu, poate om mai vorbi, cu ajutorul lui Dumnezeu, despre asta.
La buna vedere!
falsa ideea asta a vesnicei lupte cu trecutul, cu cei ce l-au girat, cu cei ce au emers, cu variile lui forme si fete si iradieri de-a lungul si de-a latul spectrului. si ma tot intreb cum de cadem mereu in capcana asta intinsa de diavoli de doua mii de ani cand multi dintre noi pretindem ca avem o lucrare si o profunzime duhovniceasca care discerne si cenzureaza si osebeste duhurile. cum de n-o punem niciodata in lucrare si ne lasam covarsiti de patimi si deznadejde? hamesim si haituim si ne secatuim in vorbire si slava desarta fara nici un dor si aplecare la rugaciune pentru ai nostri si pentru lume. lucram idolul...
RăspundețiȘtergerePentru un prieten aspru judecător:
RăspundețiȘtergereEu am învăţat demult că oricît de apropiaţi am fi, nu putem gîndi şi simţi cu toţii întocmai şi nu-mi măsor prieteniile cu măsuri "electorale". Oricum te-ai poziţiona în context, tu rămîi prietenul meu, aşa cum prietenul meu rămîne şi "armeanul subţire" de care pomeneşti. Reciteşte, chiar pe acest blog, articolul "După referendum", ca să-ţi reaminteşti şi de ce Băsescu rămîne neprietenul meu, chiar dacă i-am făcut conjunctural un oarecare lobby on-line, eu rămînînd un nevotant convins.
Vor trece şi alegerile astea şi, vorba ştii tu cui, "niciodată n-a fost să nu fie într-un fel"... Cu sau fără Băsescu, pe care e sigur că nu lobby-ul meu rezervat îl va face să piardă sau să cîştige.
Perntru Karenin:
Nu-i cazul de puseuri mistice. Iar pentru noi, ăştia ceva mai poeţi, "viitorul şi trecutul sînt a filei două feţe"...
Nici acum, dupa ce s-a dus sa-i pupe picioarele escrocului Sorin Ovidiu Vantu, nu va e clar cine si al cui e papagalul de Geoana?! Saraca Biblie!
RăspundețiȘtergereSe dovedeste inca o data ca daca nu ai un batran, atunci sa ti-l cumperi.
RăspundețiȘtergereMultumim, domnule Gabriel Constantinescu!
Prietene blind,
RăspundețiȘtergereNici nu gindeam ca noi doi n-am ramine cum sintem unul fata de altul (trecuram noi de altele mult mai rele), ci, zicind ca diavolul desparte prietenii de prieteni, ma gindeam la altii care sint intr-o faza pe care inceputul tau de lobby ar putea-o agrava. In fine, poate te mai socotesti.
L-am pomenit pe cel subtiratec pentru ca tu insuti l-ai intepat lucid in textul de sub domnul Constantinescu. E frumos ca ii esti prieten subtirelui si nadajduiesc ca si el sa-ti fi fost si sa-ti mai fie inca.
M-as bucura enorm sa nu s-aleaga Basescu doar pentru ca prietenii nostri buni si batrini care il voteaza sa nu fie vinovati de ce e limpede ca va face in continuare in postul in care si ei il vor fi plasat. Si ei, cit si lobby-stii nevotanti daca vor fi adus fie si doar o jumatate de stampila (adica aia fara de care un oarecare vot nu s-ar fi dat).
Cit pentru biata noastra tarisoara imi pare enorm de rau pentru ca, fie cu Basescu, fie cu Geoana, trebusoarele lor or merge la fel de bine, in timp ce trebile de stat or merge la fel de rau. Desi, recunosc, e loc si de mai rau.
Doamne ajuta-ne!
Cel zis Aspru.
Dacă bate Vîntul în pînzele lui Geoană, atunci numai Dumnezeu ştie de ce nu ne era de ajuns Iliescu... Dar soarta ne-o vom merita orice-ar fi, de vreme ce, avînd umori, minte nu ne mai trebuie.
RăspundețiȘtergereDa, Băsescu şi Geoană - două aşchii ale aceluiaşi sistem, sărite amîndouă - nu departe, dar nici la fel de aproape - din trunchiul vechiului FSN. Atîta doar că Băsescu este un fost pecerist care s-a dezis (fie şi numai formal) de comunism, condamnîndu-l public şi oficial, în timp ce Geoană este însuşi preşedintele de paie al PCR-ului recondiţionat, pentru care Iliescu nu-i doar un tovarăş mai vîrstnic, ci chiar zeul tutelar. Pentru pro-băsescieni aceasta face diferenţa, dincolo de orice alte calităţi sau defecte ale Popey-ului dîmboviţean.
Ai dreptate, prietene, umorile si reaua intrebuintare a ratiunii aduc mare paguba.
RăspundețiȘtergereParca umorile sint mai stricacioase, intrucit isi trag energia direct din mindrie ("nu-l mai sufar pe Basescu" are aceeasi valoare cu "nu-l mai sufar pe Iliescu").
Dar a despinca firul in patru aplecindu-te intru oarecari ratiuni asupra aschiilor trunchiului sulfuros al FSN, a le cerceta diferentele microscopice (daca reusesti sa le discerni de dupa dezicerile formale - colosale inselaciuni) si "a face politica" votindu-le, tot stricacios este.
Daca nu putem face binele vazind ca el nu mai are loc in politica, sa ne abtinem macar de la a nu da gir raului, oricit de mititel ni s-ar arata.
Cînd eşti pus să optezi între două rele, fie refuzi opţiunea (cazul "absenteiştilor" din principiu), fie o accepţi, iar dacă o accepţi, atunci ai nevoie de o motivaţie. În acest punct deliberativ, orice diferenţă contează, chiar "microscopică" (faptul că unii văd cu ochiul liber ceea ce alţii nu văd decît la microscop - aceasta e o altă discuţie). Dreptatea e pînă la urmă, în acest context opţional, o afacere a fiecăruia cu propria conştiinţă. De aceea, într-un fel, fiecare are dreptatea lui. Iar Dumnezeu, ca Dreptate absolută şi unic monitor fără greş al "dreptăţilor" individuale, lasă să se întîmple ceea ce merităm la nivel comunitar (chestia cu "fiecare popor are conducătorii pe care-i merită").
RăspundețiȘtergere- Tu eşti Mircea? -ntreabă Vântu.
RăspundețiȘtergere- Eu, stăpâne! – zice Geoană.
- Dă-ţi pe Biblie cuvântu!
- Cum să nu?! Şi pe icoană!
- Iliescu ţi-a dat voie?
- Nu, venii de capul meu!
Eu, stăpâne, la nevoie
nu-s de cap aşa de greu.
Umblu noaptea, să nu poată
paparazzii să mă vadă,
şi mă ştie lumea toată
că-s deştept făcut grămadă.
- Bravo, bravo! Uite ce-i:
scrie-aici ce bir să-mi dai!
- Dă Johannis tot ce vrei,
nici o grijă să nu ai!
Să nu-mi zică lumea mie
Prostănac de nu ţi-om da
tot ce scrie pe hârtie,
numai nu te supăra!
- Bine, bine! Du-te dar,
că-i târziu! Şi ţine minte:
Vântu bate frunza rar,
dacă frunza e cuminte!
Pentru Vania:
RăspundețiȘtergereIertare, frate Vania, dar din repezeală ţi-am radiat comentariul!
M-aş bucura să-l retrimiţi.
Unor "Anonimi" respinşi "pe bune":
Nu prea vă miroase gura a crin(i)...
Nu mai ţin minte ce ziceam. De regulă, susţin că Băsescu este răul suprem...
RăspundețiȘtergereŞi cred că anticipam un 2010 sângeros, indiferent de rezultat.
(Mi s-a mai întâmplat şi mie să şterg ce nu trebuie, din pricina vecinătăţii unor anonimi. Oricum, am două lucrări ample în lucru, aşa că nu voi avea luni timp nici să mă bucur, nici să mă întristez. Şi nici motive serioase, cred...)
Domnule Codrescu, daca sinteti apropiat de domnul Gabriel Constantinescu recomandati-i sa nu mai trimita din 2 in 2 minute mesaje lui Radu Moraru "un alt mesaj, iarasi un mesaj de sustinere neconditionata de la acelasi fost detinut politic Gabriel Constantinescu..." ca da in penibil cu servitutea fata de acest "rau mic" care numai rau mic nu e in opinia domnului Constantinescu ci insusi Mesia.
RăspundețiȘtergereSondajele arata 53% Geoana si 47& Basescu. Degeaba dati S.O.S.-uri. Pus sa aleg intre doua rele, eu il aleg pe al treilea: nu ma duc la vot.
RăspundețiȘtergerePentru Alexandru:
RăspundețiȘtergereEu, ca "absenteist" convins, înţeleg tertium-ul. Votul este un drept, nu o datorie.
Unii nuanţează şi zic: este un drept în ordinea politică şi o datorie în ordinea morală. E oare moral însă să votezi pe cineva pe care-l consideri mai mult sau mai puţin imoral? Dacă punem problema în termeni morali, atunci şi mai abitir n-ar trebui votat, căci, din perspectiva moralei, tot rău este şi "răul mai mare", şi "răul mai mic". Un drac cu coada mai scurtă nu-i mai puţin drac.
Într-o lume coruptă, dacă vrei să te manifeşti politic, atunci trebuie să te suspenzi moral. Unii înţeleg să o facă, alţii nu. La a garanta atîta libertate e bună şi democraţia.
Se mai obiectează că nu trebuie amestecate ordinea morală şi ordinea politică. Dar poate un om moral să-şi suspende conştiinţa morală după cum bate vîntul?
Aici iar vin unii şi zic: da, dar nu tot "absenteismul" are motivaţie morală. Mulţi nu se duc la vot nu din reticenţe morale, ci pur şi simplu din lene, comoditate sau nepăsare. De acord că e aşa, dar legislatorul cum să facă diferenţa?
Prin urmare, fiecare votează sau nu votează după cum "îl taie capul" şi după cum "îl lasă inima". Iar singurul monitor şi judecător absolut nu poate fi decît Dumnezeu (Care în mod sigur nu de mersul la urne condiţionează mîntuirea).
Anonimului de la 2.56 AM:
RăspundețiȘtergereNu m-am uitat la televizor, dar am toate motivele să mă îndoiesc că d-l Gabriel Constantinescu personal ar putea trimite mesaje din 2 în 2 minute (sau cu orice altă frecvenţă) lui Radu Moraru (sau oricui altcuiva).
Domnule Codrescu, ar fi bine daca ati verifica informatia cu Gabriel Constantinescu. S-a pomenit numele fostului detinut politic, prin mesajele citite de Radu Moraru, Gabriel Constantinescu de 90 de ani, din Sibiu, de vreo 8-10 ori. Evident, nu putea trimite la o asemenea frecventa mesaje ci Radu Moraru se oprea cam odata la o 45 de minute pentru o noua tura de mesaje primite prin telefon. Zici ca Basescu era Hristos pe pamant, intr-atat il lauda d-nul Constantinescu. D
RăspundețiȘtergerenu m-am suparat ca nu mi-ati publicat postarile ca mesajul era destinat domniei voastre, nu publicului. asa ca nu tre' sa va justificati in eter, e suficient reflexul de cenzura.
RăspundețiȘtergereAnonimului de la 10.55 AM:
RăspundețiȘtergereA plusat şi Radu Moraru pe ceea ce i s-a oferit (fie direct, fie indirect). Cu d-l Gabriel Constantinescu - deşi are numai 88 de ani, nu 90 - e foarte anevoie să mai comunici telefonic, pentru că nu mai aude aproape deloc.
Pe de altă parte, a afirmat ce a afirmat (şi se poate citi pe acest blog), dar nu-i deloc genul care s-o ţină creanga, mai ales în plină noapte. Şi nici n-ar mai avea putere s-o facă.
Textul i-a fost solicitat iniţial de "Tribuna" din Sibiu, care pînă la urmă n-a mai binevoit să-l publice. A ajuns însă pe mîna multora şi probabil că nu numai Radu Moraru a încercat să-l exploateze în context.
Punctul de vedere al autorului este cel pe care-l vedeţi clar formulat în text. Dacă ar fi vrut să spună mai mult sau mai puţin, ar fi spus-o în el. Dar nu e cazul.
Şi o ultimă precizare: d-l G. C. a fost de partea lui T. B. în mod constant, mai ales de la condamnarea comunismului în Parlament (care pentru generaţia sa a însemnat mult mai mult decît pentru tinereii superficiali de astăzi), iar istoricul pe care l-a făcut alegerilor din România postcomunistă (şi care iarăşi poate fi citit pe acest blog) e foarte lămuritor asupra temeiurilor poziţiei sale exprimate în urmă.
E unul dintre cei mai serioşi şi mai cumpăniţi oameni pe care i-am cunoscut vreodată, aşa că nu vă pripiţi să-l judecaţi cu măsurile "Naşului"!
(Şi poate că-i bine să meditaţi mai mult şi asupra motto-ului din Soljeniţîn...)
Pentru Karenin:
Nu înţeleg sintagma "a te justifica în eter", iar dacă nu v-am postat comentariile a fost pentru că mi s-au părut prea laconice şi insinuante, fără vreo idee cu adevărat nouă (mai degrabă destinate, cum aţi şi precizat în urmă, mie personal, ca "pişcătură" de culise).
În ce priveşte presupusa "justificare", eu nu obişnuiesc să mă "justific", ci afirm şi argumentez. Sau tac. Şi poate că dacă aş fi tăcut mai mult, aş fi trecut drept "mai filosof" decît sînt. Dar cum nu mi-am propus acest gen de impostură, mă rezum la a-mi recunoaşte limitele şi a cere scuze dacă nu corespund întotdeauna aşteptărilor fiecăruia.
Armeanul are stil, dar n-are caracter.
RăspundețiȘtergereAnonimului de la 7.44 AM:
RăspundețiȘtergereV-am răspuns la altă rubrică. Judecaţi cu prea multă uşurinţă.
Cu toţii cădem uneori în această ispită (şi din acest motiv atenuant v-am şi postat).
Uitat-va fratilor ce se petrece chiar acuma la Antena 3, ce poate face ura fata de Basescu! In afara ca fac campanie impotriva legii chiar in ziua votului, Vadim, Roman si Ciorbea apara comunismul si pe Iliescu la scena deschisa! Asa ceva n-ati mai vazut!
RăspundețiȘtergerePoate vor pricepe cîte ceva pînă la urma şi cei care pretind a nu fi observat şi a nu fi îngrijoraţi de jocul pisicii pesediste cu şoarecele liberal! Dacă nu iese Băsescu, şoarecele va fi mîncat, rahatul va fi ascuns şi România va deveni ţara motanului încălţat cu cizme roşii (de sîngele care s-a vărsat degeaba)!
RăspundețiȘtergerePastorelului:
RăspundețiȘtergereHabar n-ai tu ce jocuri mari face Vantu, iar pe prostu de Geoana l-a lucrat in intelegere cu Basescu, cu care a mirosit pana la urma ca e mai avantajos sa mearga. Din "moguli" Vantu e cel mai destept si mai viclean. Nici pomeneala de vrajeala cu Nicolae Popa, sau cu ce i-a promis sau nu i-a promis PSD si maimutoiul lui Iliescu. Mai bine ai scrie rondele cu crini si cu trandafiri, ca la cum bate Vantu nu te pricepi si te faci de ras ca orice fraier!