Pagini

sâmbătă, decembrie 05, 2009

INTERMEZZO DESPRE BUNELE MANIERE



POLITEŢEA - DE LA TEORIE LA PRACTICĂ


Aceste rînduri au fost pricinuite de repetatele tentative ale unui "Anonim" belicos de a mă face să-i postez la rubrica de comentarii o lungă ploaie de inepţii suburbane la adresa preşedintelui Traian Băsescu şi - culmea! - a moderatorului Robert Turcescu.
---------------------------------
---------------------------------
Pe de o parte îi imputaţi preşedintelui Băsescu lipsa de maniere, pe de altă parte sînteţi mult mai nemanierat decît poate răbda acest blog. E adevărat că nu faceţi decît să călcaţi pe urmele d-lui Geoană, care a făcut cam la fel în confruntarea directă de joi. Dumnealui a venit cu manualul de bune maniere, cu teoria ostentativă a politeţii, dar preşedintele Băsescu (chiar dacă stilul manierat nu-i principala sa caracteristică) i-a servit o lecţie de neuitat, întorcînd cu tot firescul situaţia în favoarea sa (şi nu s-a putut abţine să nu mustăcească în treacăt, dar nu fără îndreptăţire contextuală: "Eu sînt politicos...").
Mai întîi că d-l Traian Băsescu (sau poate cineva din staff-ul acestuia) s-a gîndit la ceva ce n-a trecut prin capul d-lui Mircea Geoană (sau a cuiva din staff-ul său): înainte de a oferi un dar contracandidatului, le-a oferit flori doamnelor ("Întîi doamnele!"). Frumos, simplu, neafectat. Crezînd că aşa poate recupera terenul pierdut, d-l Mircea Geoană (sau cineva dintre ai săi) a trimis la rîndul său după flori, pe care le-a împărţit tardiv, cu un fel de afectare penibilă, la sfîrşitul confruntării.
În al doilea rînd, de cum a primit în dar coşul cu bucate, în loc de mulţumesc, a început să debiteze mici glumiţe de mitocan ulcerat, în vreme ce preşedintele Băsescu a găsit eleganţa de a-şi primi darul fără comentarii, cu un simplu mulţumesc, aşa cum se cuvenea.
În aceste condiţii, a fost evident pentru toată lumea că d-l Geoană ar fi trebuit mai degrabă să păstreze codul bunelor maniere pentru dumnealui şi pentru d-l Crin Antonescu (care s-a hlizit tot timpul ca o cocotă ciupită de fund). Teoria politeţii nu ţine loc de practică. Ba mai mult: bunele maniere sînt prin excelenţă ceva ce se validează prin transpunerea lor în act, iar nu prin invocarea lor demagogică.
Nu-i prima oară cînd "vaporeanul" s-a priceput să cîştige pe serviciul adversarului. S-ar părea însă că nici d-l Mircea Geoană, nici tovarăşii săi de drum, nici fanii săi înfierbîntaţi (din rîndul cărora faceţi parte) n-au înţeles prea multe, pentru că, probabil, de unde nu e... nici Dumnezeu nu cere.
Nesfînta treime liberalo-comunisto-mafiotă are noroc cu fac totum-ul Klaus Johannis ("D-l Johannis o să facă asta", "O să se ocupe d-l Johannis", "Va avea grijă d-l Johannis", "Pentru d-l Johannis nu-i nici o problemă" - al dracu' domnu' Johannis!), care, dincolo de orice compromis impur, are bunul ambalaj şi bunele deprinderi ale rasei sale. Ceştialalţi doi, care, luîndu-şi de grija chinurilor "facerii", numai "garantează" (Crin Antonescu) şi "militează" (Mircea Geoană) ar putea învăţa din zbor cîte ceva de la dumnealui, pînă să se întoarcă la Sibiu cu coada între picioare. Sau ar putea trage cu ochiul la singurul om cu adevărat şlefuit din fruntea PNL (care şi acela e... armean). Dar cred că sînt prea ţanţoşi în ţopîrlănia lor şi mai degrabă le e dat s-o ia de la capăt, peste 5 ani, cu acelaşi "anus împotriva naturii" şi cu aceleaşi maniere aproximative de băieţi de cartier... Dacă nu cumva ai lor se vor lepăda de ei ca de nişte costume de clovni expiraţi...
Răzvan CODRESCU

2 comentarii:

  1. Armeanul are stil, dar n-are caracter.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aici v-aş contrazice: eu cred (şi dau mărturie) că are şi stil, şi caracter (dincolo de compromisurile pe care este nevoit să le facă pe linie de partid, căci există în politică, din păcate, o anume fatalitate a compromisului "de parcurs"). Dar stilul e mai pregnant decît caracterul. Nu i se întîmplă însă numai lui...

    RăspundețiȘtergere