luni, februarie 04, 2019

AFR: CĂTRE O EUROPĂ FĂRĂ BĂRBAȚI?

SUMARUL BLOGULUI


Valorile constituie una dintre motivaţiile care menţin AFR activă. O contra-valoare care necesită să fie cunoscută şi combătută e războiul societăţii seculare, şi mai ales al celui de tip feminist, împotriva băieţilor şi a bărbaţilor. Războiul feminist împotriva familiei şi a căsătoriei e mai puţin cunoscut, dar continuă de cîteva decenii. Mult mai cunoscute sînt presiunile pentru liberalizarea avortului şi recunoaşterea în spaţiul european – dar şi la nivel global a dreptului” la avort. Ofensiva feminismului destructiv împotriva bărbaţilor şi băieţilor e mai bine cunoscută şi mai pronunţată în Scandinavia. În ultimii ani, în unele şcoli din Suedia, de pildă, băieţilor din clasele primare li se cere să poarte ocazional rochiţe şi să se machieze. Din nefericire, ideile şi obiectivele acestei campanii ideologice s-au extins în tot spaţiul european, resimţindu-se tot mai pronunţat şi în rezoluţiile dezbătute ori adoptate de Parlamentul European şi de Consiliul Europei.
E important să fim preocupaţi de ascensiunea secularismului feminist şi a agendei lui în Europa? Fără îndoială. Există dovezi că feminismul a deturnat mişcarea pentru egalitate a femeilor şi a transformat-o într-o mişcare împotriva bărbaţilor, a băieţilor, a taţilor şi a masculinităţii în general? Absolut.
Politicile propuse şi promovate de politica feministă marginalizează în mod intenţionat bărbaţii şi băieţii, începînd din clasele primare, şi continuînd apoi în toate sferele sociale.

O carte care trage
semnalul de alarmă

O ultimă carte care ne-a căzut în mîna privind acest subiect e Man Out: Men on the Sidelines of American Life (Excluderea bărbaţilor: bărbaţii marginalizati ai societăţii americane). Autorul e Andrew L. Yarrow, sociolog şi cercetător principal la Progressive Policy Institute din Statele Unite. Cartea a fost publicată spre sfîrșitul anului trecut.
Yarrow nu e un conservator îngust la minte, un creştin fanatic ori extremist care se opune egalităţii între sexe. Aşa după cum o arată poziţia lui şi instituţia pentru care munceşte, Yarrow se autodefineşte ca fiind un progresist, adică un intelectual care nu simpatizează cu cauzele conservatoare, ci se identifică mai degrabă cu cele de stînga. De altfel, cartea lui a fost publicată de influenta fundaţie americană The Brookings Institution din Washington DC, o fundaţie cu înclinaţii spre stînga seculară. În ultimii ani, însă, cercetătorii de la Brookings Institution au devenit foarte alarmaţi de efectele feminismului şi secularismului asupra familiei şi căsătoriei, trăgînd mai multe semnale de alarmă. În 2016, de exemplu, în toiul bătăliei românilor pentru reîntregirea familiei Bodnariu, Brookings Institution a publicat o carte foarte influentă privind efectele dezastruoase ale feminismului, concubinajului şi divorţului asupra copiilor.
Putem deci adăugă cartea lui Yarrow la această tradiţie a lui Brookings Institution, care continuă să atenţioneze asupra impactului destrămării instituţiei familiei asupra copiilor. Ceea ce face diferită cartea lui Yarrow este însă unghiul pe care autorul şi l-a ales pentru a descrie această mare tragedie a societăţii americane: declinul masculinităţii în America, interesul în descreştere al bărbaţilor în a deveni tați, soţi, oameni responsabili, de a munci, de a întemeia familii. În ultima jumătate de secol societatea americană, sistemul educaţional american, mass-media, politica socială, universităţile şi instituţiile de cercetări au promovat şi accentuat ascensiunea fetelor în toate domeniile în detrimentul băieţilor. Cu alte cuvinte, mai toată atenţia a fost acordată femeilor şi fetelor, în timp ce bărbaţii şi băieţii au fost neglijaţi.
Istoria şi evoluţia acestor politici nefaste sînt descrise cu lux de amănunte de Christina Hoff Sommers în The War Against Boys (Războiul împotriva băieţilor), publicată în 2000 şi republicată în 2013.
Rezultatul acestor  politici, concluzionează Yarrow, este expansiunea rapidă a unei sub-clase sociale în America: aceea a bărbaţilor care şi-au pierdut interesul de a forma familii şi de a aduce copii pe lume. Este lucrul acesta bun? întreabă Yarrow. Categoric, nu. 
Yarrow nu exprimă doar opinii personale. El îşi fondează observaţiile pe o sumedenie de studii sociologice publicate în Statele Unite şi Europa. De aceea recomandăm cartea fiecărei persoane care e preocupată, la fel ca noi, de dezinstituţionalizarea familei şi a căsătoriei naturale. 
Au cartea şi ideile lui Yarrow relevanță ori rezonanţă pentru România? Pentru Uniunea Europeană? Categoric. Sub-clasa de bărbaţi americani care au devenit victime ale feminismului agresiv există şi în Europa. Yarrow discută subiectul mai ales în a treia sută de pagini din cartea sa.

O carte care critică
feminismul iraţional

Tot legat de feminism, recomandăm şi cartea publicată anul trecut de Mona CharenSex Matters. How Modern Feminism Lost Touch with Science, Love and Common Sense (Sexul e important. Feminismul modern  şi deconectarea lui de ştiinţă, dragoste şi bunul simţ).
Autoarea explică destructivismul feminismului din punctul de vedere al sociologiei contemporane şi modul în care de-a lungul ultimei jumătăți de secol feminismul a devenit tot mai agresiv, iraţional şi destructiv.
Secularismul agresiv al ultimelor decenii şi accentuarea ideologiei egalitare radicale au avut şi continuă să aibă efecte similare şi în Europa. Periodic, Eurostat emite date statistice privind situaţia familiilor în Europa. În peste jumătate din ţările membre ale Uniunii Europene mai mulţi copii se nasc în familii monoparentale, ori în cămine unde cuplurile coabitează,, decît în familiile tradiţionale şi intacte. Poate fi lucrul acesta bun pentru Uniunea Europeană? Categoric, nu. E, deci, nevoie, în opinia noastră, de o accentuare şi acceptare tot mai profundă a valorilor tradiţionale la nivel unional, a responsabilităţii individuale şi a revitalizării instituţiei familiei şi căsătoriei naturale.

ALIANȚA FAMILIILOR DIN ROMÂNIA
Str. Zmeica 12, sector 4, București
Tel. 0741.103.025; Fax 0318.153.082
www.alianta-familiilor.ro
office@alianta-familiilor.ro



2 comentarii:

La 7/2/19 11:39 a.m. , Anonymous Nicoleta a spus...

Interesant articolul, multumesc pentru postare.

 
La 8/2/19 7:36 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Marxismul cultural - lupta finala a sionismului impotriva lui Hristos.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire