marți, ianuarie 16, 2018

DE LA ANA BLANDIANA CITIRE

SUMARUL BLOGULUI 
INDICE DE NUME
  
  
EUROPA NU MAI CREDE ÎN NIMIC... 

„Situația Europei în ultimul timp este chiar mai gravă decît a României. Ceea ce susțin eu – și nu sînt prima voce care spune asta – este că tot mai mult actualitatea noastră europeană seamănă cu sfîrșitul Imperiului Roman. N-are legătură doar cu migrația sau cu ce se întîmplă în mod concret, ci, mai ales, cu ceea ce se întîmplă în mentalul colectiv. Roma ajunsese la o situație în care nu mai credea în propriii zei, pe care-i și uitase și îi înlocuise cu zei importați de la popoarele pe care le cucerise.  
Părerea mea este că în momentul în care începi să-ți infirmi definiția – ceea ce a făcut Roma și ceea ce face Europa acum – ești pierdut, pentru că atunci cînd se ciocnesc două forțe întotdeauna cîștigă cea care crede cu adevărat în luptă, indiferent dacă e bine sau rău. În povestea cu Europa și islamul nu contează cine are dreptate, contează că europenii nu mai cred și fac un adevărat tapaj din faptul că nu mai cred, sînt mîndri că nu mai cred aproape în nimic. Spun că ar crede în libertate, dar corectitudinea politică pune grav libertatea sub semnul întrebării.  
Pe cînd ceilalți, islamiștii, cred din toată inima. Sigur, o să spuneți: «Sînt fanatici, sînt fanatici!». Da, dar au forța unei credințe absolute. Ca să nu mai discutăm de raportul fizic care face ca, la 8 nașteri pe familie la ei și 1,2 în cazul europenilor, să ne permitem să vedem în cîteva generații o Europă aproape fără europeni”.

1 comentarii:

La 16/1/18 10:06 a.m. , Anonymous Anonim a spus...


Foarte frumoase poezii despre Eminescu, va multumim!
Dna Ana Blandiana: bun, dar astea se stiau de foarte multa vreme... abia acuma se trezesc artistii nostri? Ce o face (facea) sa creada ca Europa lui Maastricht-1992 credea in ceva (ei nu mai credeau de foarte multa vreme in altceva decît in macroeconomie in avantajul lor, etc etc etc)?. Credea in Europa poate domnia sa, dar cînd au fost cei ca ea standarde/referinte de gîndire geopolitica? Bine ca se exprima si astazi, desi prin complicitatile lor de multe feluri nu mai sînt credibili de foarte multa vreme.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire