miercuri, martie 08, 2017

VIVA EUROPA!

SUMARUL BLOGULUI
INDICE DE NUME


No comment

4 comentarii:

La 8/3/17 6:54 a.m. , Anonymous Cristina a spus...

Aici și acum ar fi trebuit să postați textul despre 8 Martie distribuit pe Facebook.

 
La 8/3/17 7:37 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Se regăsește în arhive, nu-l pot relua în fiecare an. Mai nou, a avut grijă Claudiu Târziu să-l reposteze pe Platforma ROST.
(În paranteză fie spus, a apărut, de-a lungul anilor, și în „România liberă”/„Aldine”, și în „Puncte cardinale”, și în „Rost”, și în „Credința ilustrată”, și în „Lumea credinței”, și pe blogul meu, și pe blogul lui Claudiu Târziu, și pe Facebook, și pe multe alte bloguri și site-uri care l-au preluat, cu sau fără îngăduința mea, dar efectele par mai degrabă insignifiante: încurajată politic și mediatic, de oameni pentru care astfel de scrupule nu există sau nu contează, 8 Martie rămîne în uzul public festiv, celebrat pe alocuri chiar mai zelos decît în anii comunismului. Pînă la urmă ideea rămîne cea din titlul articolului meu: „Spune-mi ce sărbătorești, ca să-ți spun cine ești!”. Or, noi, la nivel de mase, ăștia sîntem - niște caricaturi umane ale comunismului rezidual! Sînt însă mai puțin caricaturi - iată, aici, cazul finlandezilor - cei netrecuți prin comunism? Din păcate, se pare că nu... Lumea întreagă - manipulată ideologic și propagandistic - pare să devină o caricatură fără frontiere!)

 
La 8/3/17 6:26 p.m. , Anonymous Ramona Pricop a spus...

Oare chiar "uitarea şi îndărătnicia noastră ne fac să ne îndulcim mai degrabă spre cele ale lumii decît spre cele ale lui Dumnezeu", domnule Codrescu?
Strict în ceea ce mă privește aș paria mai mult pe neștiință. Sunt urmașa urmașilor tinerilor care ieșeau din căminele culturale, ținându-se de braț și fredonând neștiutori cântecele propagandei oficiale, așa cum descrie Părintele Dimitrie Bejan în cartea sa, redând amintiri din anii de lagăr din Rusia.

Este neștiința o scuză? Pentru cele cărora nu li s-a vorbit niciodată despre Maica Domnului, despre Jupâneasa Muntelui Athos care poate face din orice femeie o jupâneasă peste viața ei, spre bucuria celor din jur și spre frumusețea lumii, este! Dacă nu au crescut cu asta nu au cum să fredoneze altceva și joacă după lăutarii oficiali. Ar fi fost frumos ca toți/toate dintre noi să fi avut tați precum Dumitru Stăniloae(ori măcar pe-aproape) sau profesori care să ne fi deschis ochii, dar iată că n-au fost...
Iar lumea arată așa cum poate arăta o lume care Îl are din ce în ce mai puțin pe Hristos!

Știind toate pe care le știu nu voi mai felicita mamele la anul? Ce să le spun? Ce să le mai dărâm, când spre inimă curată nu s-a zidit în ele de mici, de când au intrat pe mâna unor forme fără fond, uneori chiar și în biserică?

Culeg bucurie mică în această zi și v-o împărtășesc. Femeile încă mai merg spre casă, cu flori în mână și cu gândul să facă sfințișori pentru ziua de mâine. Rămânea-vor la formă, așa cum se întâmplă și în cazul altor sărbători religioase? Dumnezeu știe! Dar poate că este un semn că victoria marxiștilor nu le-a fost totală și din mocirla neștiinței, nepăsării, uitării, îndărătniciei răsar ghioceii speranței că nu este pierdut chiar totul!

Bucurie sfântă să vă umple inima!

 
La 8/3/17 7:14 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Ramona Pricop

Mda, avem neputințe „candide” (mentale, sentimentale, comportamentale), care ne-au adus unde ne-au adus. Sîntem un popor al neputințelor cronicizate. Iar cînd ne doare ceva, sufletește vorbind, ne doare inima, nu mintea... Măcar bucurie să dea Dumnezeu, dacă de discernămînt nu sîntem în stare...

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire