sâmbătă, ianuarie 14, 2017

PSEUDO-ARSENIE BOCA

SUMARUL BLOGULUI 
  
Am primit și dau mai departe... 


Cine se dă drept Arsenie Boca pe feisbuc? Oricine vrea! Și postează orice vrea, sub această etichetă: iconițe cât mai colorate, poze cu Mănăstirea Prislop, sfaturi duhovnicești, pricesne și acatiste culese de prin blogosferă, copilași în rugăciune, care adună ușor sute de like-uri. Și de redistribuiri (șeruiri), căci multe dintre aceste imagini sentimentaloide sînt asezonate cu îndemnul: „Pune-ți o dorință și dă mai departe!”, „Distribuie [mai departe – sic!] și vezi ce se va întîmpla!”.  
Așa cum domnul Jourdain nu știa că face proză, la fel și animatorul paginii „Arsenie Boca” nu știe, probabil, că incită la un act minor de magie – lanțul de dorințe piramidale, închinate, cum ar spune părintele Cleopa, „zeului norocului”! În care dorința de a obține un avantaj personal primează în fața credinței autentice și dezinteresate în Dumnezeu. Ceea ce nu-i decît o formă a superstiției și bigotismului.
Am primit de curînd o asemenea propunere, de la un „Arsenie Boca” virtual, de a aprecia o pagină dedicată „Preasfîntului părinte Arsenie Boca”! Ignoranța în materie de creștinism a autorului e crasă, de vreme ce nu știe că această titulatură în Ortodoxie îi este rezervată exclusiv Maicii Domnului (nici măcar „cel mai mare dintre cei născuți din femeie, Ioan Botezătorul”, nu e numit astfel)! Totuși, asta nu-l împiedică să posteze iconițe kitsch... 
Nu mai comentez că prin această pagină autorul își promovează un site de fotografie de nunți și botezuri. Nu c-ar fi un păcat promovarea afacerii, dar aceasta se putea face nemascat, mai adecvat și profesionist... Dar asta-i o altă chestiune... 
E plin netul de scamatori care se dau drept îndrumători duhovnicești, dar nu fac decît să paraziteze valorile autentice ale creștinismului și să dea apă la moară celor ce vor să-l denigreze. Trist e că asemenea imposturi facile, pe care oamenii serioși nici nu le bagă în seamă, au ajuns, prin insistența cu care se propagă și prin ușurința cu care sînt luate în serios, să compromită, în ochii celor cu credința mai slabă, imaginea unor mari personalități ale Ortodoxiei, precum cea a vrednicului de pomenire erudit și gînditor creștin, mărturisitor și învățător al neamului, care a fost părintele Arsenie Boca! 
Nu încurajați bigotismul și superstiția, nu susțineți asemenea pagini!
   

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire