duminică, octombrie 04, 2015

REZULTATELE UNEI CONSULTĂRI PUBLICE

SUMARUL BLOGULUI 
INDICE DE NUME

Am primit și dau mai departe...
 

„FAMILIA – ÎNTRE ASPIRAȚII ȘI REALITĂȚI”

La inițiativa „Coaliției pentru Familie și Constituție” (a se vedea www.coalitiapentrufamilie.ro), structură informală care reunește asociații și fundații civice cu activitate în domeniul protecției vieții și familiei, s-a derulat, pe o perioadă de 3 săptămîni, o primă consultare publică privind problemele familiei românești contemporane și soluții la acestea.
Participanții au fost solicitați să răspundă la 4 întrebări:

1. Care sînt principalele atacuri la adresa familiei în societatea contemporană și ce măsuri de protecție propuneți?  
2. Cum poate fi încurajată constituirea familiilor? Ce măsuri de susținere a familiilor deja existente considerați a fi oportune? 
3. Credeți că înscrierea actualei definiții a familiei din Codul Civil în Constituție ar contribui la întărirea instituției familiei? 
4. Ce măsuri considerați esențial a fi luate pentru protecția, educarea și dezvoltarea copiilor?

Demersul a vizat atît identificarea problemelor, cît și a posibilelor soluții, scopul fiind o colectă de idei valoroase, ce urmează să îmbrace forma unor propuneri de politici publice.  
Inițiatorii au încercat separarea consultării de-a lungul unor linii (crono)logice, respectiv constituirea familiei – existența cotidiană a acesteia – creșterea și educarea copiilor, urmînd așadar stadiile firești ale dezvoltării nucleului familial. 
Consultarea s-a derulat fără pretenția de a atrage opinii academice, deși au răspuns și persoane din mediul universitar de specialitate. Intenția a fost să se ceară opinia membrilor unor familii obișnuite, care se confruntă deci cu probleme „obișnuite”. 
În total au fost primite circa 100 de răspunsuri de la persoane din medii foarte variate confesional, profesional și familial, precum și de la structuri asociative. Fără să fi căutat ca respondenții să fie un „eșantion sociologic reprezentativ”, inițiatorii consultării sînt încîntați de diversitatea punctelor de vedere și le mulțumesc celor care și-au rupt din timpul lor liber pentru a sprijini efortul comun de întărire a familiei. 
În săptămînile ce urmează, va fi adus în atenția publicului un plan de acțiune concretă, bazat pe răspunsurile la consultarea publică.

1 comentarii:

La 8/10/15 11:15 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Fooarte interesant.
Am să îl transmit mai departe unor persoane cu oarece putere de decizie pe care le cunosc.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire