luni, septembrie 14, 2015

AIUDUL DE ZIUA CRUCII

SUMARUL BLOGULUI
INDICE DE NUME


Anul acesta n-am putut fi decît cu inima alături de cei care se adună de Ziua Înălțării Sfintei Cruci la Rîpa Robilor de la Aiud, cinstind semnul biruinței creștine și jertfa martirilor neamului din temnițele comuniste. 
Străjuind la răsărit mai vechiul mausoleu-biserică, ridicat în anii '90 sub egida A.F.D.P.R. (în frunte cu soții Maria și Gheorghe Brahonschi), noua mănăstire (cu muzeu și centru de studii martirologice) se împlinește de la an la an, prin strădaniile conjugate ale Fundației Aiud (prezidate de maestrul Dan Puric și dr. Pavel Chirilă), ale Primăriei locale (care a acordat cetățenia de onoare a Aiudului filosofului Mircea Vulcănescu și părinților Ilarion V. Felea și Iustin Pârvu) și ale Arhiepiscopiei de Alba Iulia (păstorite de Î.P.S. Irineu Pop), dar și ale unor vrednici urmași direcți ai celor prigoniți la Aiud și în alte temnițe comuniste de pe cuprinsul țării. Urmînd calea deschisă de vrednicii de pomenire părinți Bartolomeu Valeriu Anania (care a sfințit mausoleul ca biserică în pragul noului veac și mileniu) și Iustin Pârvu (care a rînduit primul schit de veghe din coasta monumentului și i-a dăruit impunătorul clopot), tînărul părinte stareț Augustin Vărvăruc veghează lucrările și așteaptă constituirea obștii de călugări, dar și a echipei de cercetători, cu binecuvîntarea vlădicăi Irineu și cu sprijinul multor ostenitori entuziaști - monahi sau mireni - întru păstrarea memoriei naționale și cinstirea cuviincioasă a celor muceniciți pentru Cruce și Neam.
Cu reverență memorială și cu prețuire pentru toate aceste strădanii conjugate, de ieri și de azi, postez aici un fotoreportaj cu Martyropolisul aiudean (fotografiile au fost făcute anul trecut, fie de cercetătorul C.N.S.A.S. Adrian Nicolae Petcu, fie de mine), cu nădejdea că lucrările se vor finaliza cît mai curînd, cu voia și ajutorul lui Dumnezeu, Căruia nici o lege omenească nu-i poate sta împotrivă - și ale Căruia sînt și veacul, și veșnicia. (R. C.)

Intrarea în mausoleul-biserică
 
Mausoleul-biserică văzut din lateral

Interiorul mausoleului-biserică

Placă memorială din interior 
(Daniil Sandu Tudor a murit la Aiud, în noiembrie 1962)

Imagine din osuarul de la baza monumentului

Clopotul dăruit de părintele Iustin de la Petru-Vodă

Dinspre monument spre noua mănăstire

Biserica noii mănăstiri (văzută din față)

Monahul Moise Iorgovan 
și fostul deținut politic Marcel Petrișor 
în fața noii biserici

Biserica noii mănăstiri (văzută din spate)

Biserica noii mănăstiri (văzută dinspre chilii)

Părintele stareț Augustin

Urmașii martirilor, în biserică:
d-l Paul-Corneliu Imbrescu (fiul părintelui Ilie Imbrescu)
și d-l Corneliu Marcu (fiul părintelui Ștefan Marcu)

Crucile împrejmuitoare văzute dinspre subsolul bisericii 
(unde va fi amenajat viitorul muzeu)


ULTIMA ORĂ:

Am primit, pe e-mail, următorul mesaj:
„Azi, 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci, în București, pe Bulevardul Expoziției nr. 22-30, la ora 18, pe terenul alocat de guvern pentru cea mai mare moschee din Europa, se va sfinți o Troiță, montată de doi tineri credincioși (unul fiind teolog), care îi îndeamnă pe creștini să fie prezenți, cât mai mulți, cu lumânări aprinse, la această sfințire”.

27 comentarii:

La 15/9/15 1:21 a.m. , Anonymous Alexandru a spus...

A murit, la 65 de ani, „tribunul” C. V. Tudor. Firescul crestinescului „Dumnezeu sa-l ierte!” este sufocat la noi de indecenta prostiei ditirambice, ca si in cazul la fel de jegos al lui Adrian Paunescu. Mi-e din nou rusine ca sunt roman in aceste vremuri sinistre! Cultul jigodiilor este ceea ce ne defineste astazi mai mult decat orice altceva. Cred ca sunteti dator sa luati o atitudine, domnule Razvan Codrescu, aparand adevaratul nationalism de pseudo-nationalismul de mahala al fostilor lingai al lui Ceausescu. NU mi-o luati in nume de rau, dar sunt excedat de indignare!

 
La 15/9/15 1:40 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Alexandru

Aici ne putem îngădui un creștinesc „Dumnezeu să-l ierte” fără devieri ditirambice. Nu-i însă nici momentul unei campanii stigmatizante, care ar fi la fel de indecentă în context. Naționalismul comunist moare oarecum de la sine o dată cu flașnetarii lui de tristă amintire. „Ditirambii” despre care vorbiți (cu legitimă indignare) sînt doar reziduuri inerțiale ale unei mentalități expirate. Trebuie să ne vedem de treabă și să încercăm să reconstruim, care cum putem, normalitatea. Cam asta am de spus deocamdată.

 
La 15/9/15 9:23 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Obiectul indignarilor noastre e mai bine sa il faca viii decat mortii. Macar Vadim si-a rascumparat in parte pacatele prin un anume talent de poet si pamfletar, rau intrebuintat, dar nu mai putin real. Ca si in cazul lui Paunescu, de altfel, pe care intr-un fel a si cautat sa-l imite. Prin ce se rascumpara un Ponta sau un Oprescu? Avem alte urgente decat sa scuipam pe morminte.

M. B.

 
La 15/9/15 10:09 a.m. , Anonymous Peregrinul transilvan a spus...

Apropo de "Ultima ora": nenorocirea este ca pe locul respectiv - cand spurcat, cand sfintit - megamoscheea tot se va ridica. Eu ma gandesc ca acolo ar trebui sa li se ridice corturi si refugiatilor, daca tot e terenul lor daruit de Ponta si de Oprescu. Suntem, intr-adevar, de rasul lui Nastratin Hogea!

 
La 15/9/15 10:15 a.m. , Anonymous Blogg-trotter a spus...

Daca vreti sa va cruciti, cititi ce scrie Mihail Neamtu despre legionarism (http://mihailneamtu.org/2015/09/11/de-ce-este-crestinismul-incompatibil-cu-legionarismul) parca la comanda celor de la Elie Wiesel! Sau e numai mic si prost?

 
La 15/9/15 10:41 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Blogg-trotter

Am citit, cu o anume resemnată tristețe. D-l Neamțu are și partea sa de dreptate, dar, ca să zic așa, se lasă prea mult furat de ea. Îl cunosc suficient ca să-mi pot permite să afirm că nu e nici prost, nici ticălos, ci mai degrabă oscilant și (încă) infantil. De la dreapta, discursul său se vede rău. Poate se vede bine de la stânga, dar nu sînt sigur că asta și-a dorit... Oricum, mi se pare că și-a ales neinspirat momentul și că se folosește de invocarea creștinismului la fel de impur ca și unii legionari, doar că în alt sens. Ar fi destule de comentat, dar nu mi se pare că este locul aici, iar eu unul am cam obosit și de dușmani, și de prieteni. Sper să-i răspundă, civilizat și argumentat, cineva din generația sa. Nu în apărarea legionarismului, ci în apărarea adevărului - care s-a făcut cîndva trup și al cărui sînge strigă încă din pămînt după dreptate.

 
La 15/9/15 11:09 a.m. , Anonymous Iulian Popescu a spus...

Vă înțeleg amărăciunea atunci când scrieți: „eu unul am cam obosit și de dușmani, și de prieteni”. Dacă Baconschi și Neamțu vă sunt (v-au fost) prieteni, atunci n-aș vrea să fiu în pielea dumneavoastră, domnule Codrescu...

 
La 15/9/15 11:30 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Iulian Popescu

Chiar așa? Vă știu înțelept. Prietenii sînt oameni, nu oglinzi. Eu țin la pielea mea, iar pielea mea (chiar și „obosit” fiind) ține la tăvăleală. De dorit ar fi să-și vadă fiecare de pielea lui...

 
La 15/9/15 11:43 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Așteptăm de la cei care au fost la Aiud să ne spună și nouă detalii de anul acesta...
Lăsați-l pe Corneliu Vadim Tudor să se odihnească în pace, iar pe Mihail Neamțu să-și urmeze calea lui! Noi avem crucea semn și conștiința martor. Nimic nu ne poate sminti dacă nu ne lăsăm smintiți. Iar Dumnezeu e deasupra și le cântărește toate.

Pr. Nicolae

 
La 15/9/15 11:52 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Pr. Nicolae

Amin, părinte!

 
La 15/9/15 12:01 p.m. , Anonymous Cristina a spus...

De la Aiud, dar și de la sfințirea troiței de la București, pentru că toate se leagă, în această toamnă care ar trebui să fie una a lămuririlor noastre identitare.

 
La 15/9/15 12:12 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Pentru crucea de la București, a se vedea, de pildă, http://www.ziare.com/social/religie/scandalul-continua-dupa-porci-pe-terenul-viitoarei-moschei-a-aparut-o-cruce-de-o-tona-1380467 (de la Aiud aștept și eu vești și imagini).

 
La 15/9/15 2:17 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Nu numai Papa de la Roma deschide larg portile Cetatii si indeamna la caritate si ospitalitate pentru dusmanii de moarte ai Crucii, dar se fac auzite pe aceeasi linie si tot mai multe voci ortodoxe, mergand pana la penibilul declaratiilor si indemnurilor lacrimogene ale ierarhului de la Cluj (caricatura succesorala a Inaltului Bartolomeu, ce sigur se rasuceste in mormant). Totul este aliniere ideologica la dispozitiile si masurile adoptate de establishmentul laic. Cum se face ca dintr-o data discursul Bisericii devine consonant cu cel al adversarilor ei necredinciosi, care se straduiesc de ani intregi s-o scoata din scoli si sa ii indeparteze simbolurile din spatiul public, sa-i sfideze normele morale si s-o faca odioasa societatii civile?! Oricat de adversare intre ele, catolicismul si ortodoxia se dovedesc la fel de degenerate si de clientelare puterilor lumesti. Acesta este fondul pe care il exploateza abil si islamicii, si israelitii, fiecare in felul si dupa interesele lor, pecetluind ruina crestinatatii.

 
La 15/9/15 3:22 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Declarațiile de un sentimentalism ridicol ale ierarhului de la Cluj, care îi vaită pe refugiații musulmani și ne îndeamnă să-i primim cu brațele deschise, ca pe frați, sînt în nota sa „mieroasă” - și e greu de spus cît sînt de sincere sau cît reprezintă o încercare de a-și face „imagine” profitînd de context (cum a reușit, cu mai multă bărbăție, P.S. Ambrozie al Giurgiului, pe Ceahlău și la Putna). Oricum ar sta lucrurile, alinierea ideologică la o „corectitudine politică” ambalată în retorica unui așa-zis umanism creștin nu-i mai puțin îngrețoșătoare și gravă prin consecințele ei. Nici o învățătură evanghelică și nici un canon bisericesc nu legitimează să te pui în slujba păgînilor sau a ereticilor, mai ales la nivel comunitar și instituțional. Aici este vorba de o viitură umană organic ostilă creștinismului, indiferent de conflictele trecătoare din sînul ei. Biserica s-ar cuveni să fie prima care să îndemne la o atitudine ponderată și la vigilență responsabilă pe bastioanele dreptei credințe, cu grijă pentru viitorul paradigmei creștine, ajunse într-un impas fără precedent. E poate nevoie mai mult decît oricînd de anti-instituționala (și ne-instituționalizabila) „nebunie pentru Hristos” sau „nebunie a crucii”, care rupe măsurile „înțelepciunii” lumești, dînd putere vieții asupra morții și mîntuirii în eternitate asupra conformismului secular. Dar cît de autentic creștini mai sîntem noi, cu mintea și cu inima, în bătaia de foc a apocalipsei? Aceasta ar trebui să fie întrebarea care să ne confiște viețile și conștiințele. Restul e uitare și moarte.

 
La 15/9/15 3:29 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Eu cred ca Vadim merita pe deplin modul in care reactioneaza oamenii in legatura cu moartea lui. Fost lingau al lui Ceausescu, dupa 90 a devenit principalul golan(cu sens propriu folosit acest cuvant) al societatii si politicii romanesti. In fituicile lui "Tricolorul" si "Romania Mare" Vadim a injurat si denigrat tot ce misca. A murit asa cum a trait: inconjurat de mult scandal. Si drept recompensa pentru "binele" facut societatii romanesti sa i se puna pe piatra de mormant urmatoarea inscriptie "SCUIPATI AICI!", dupa numele unei rubrici(care nu ar fi trebuit sa existe nici macar intr-un tabloid) din anterior amintitele fituici.

 
La 15/9/15 7:57 p.m. , Anonymous Dan Popa a spus...

Se pare ca incet-incet strutocamila UE-Schengen se destrama. Se pun garduri, se refac granitele(Austria-Germania), UK vrea sa iasa, lumea nu e deacord cu cotele de imigranti etc. Se vede gestionarea incompetenta a crizei refugiatilor de catre frau Merkel si a acolitii ei. Sigur ca o Europa normala, cu multe granite le-ar bloca drumul migrantilor spre tarile bogate din Nord, dar nu cred ca e vorba(doar) de asta. Intrebarea e urmatoarea: totusi, cine are de castigat din fragmentarea(posibil definitiva)a Europei? SUA? Rusia? China? Cine?(daca m-as uita pe site-uri de tipul saccsiv, loventhal sau C.Ortodox as gasi ceva despre vreo conspiratie oculto-iluminato-raeliana, imi place sa cred ca dumneavoastra aveti o perspectiva mai lucida asupra lucrurilor).

 
La 16/9/15 12:05 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Dan Popa

Ca și dvs., eu nu sînt decît un observator care constată că e o construcție care nu ține și care e tot mai străină de tradiția creștină a Europei. N-aș da-o însă nici pe alternativa rusească, așa cum unii par ispitiți, nici nu cred în miracole de dincolo de ocean, căci Statele Unite au, tot mai evident, interesele lor divergente, în economia cărora Europa nu-i decît o bunicuță tot mai neputicioasă, pe care o „papi” fără s-o iei în serios. Am, mărturisesc, o oarecare curiozitate cum se vor raporta evreii la noua situație, care-i afectează aproape la fel de mult ca și pe creștini (lucru deja evident mai ales în Franța)...

 
La 16/9/15 12:33 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Doua monoteisme vii (islamismul și iudaismul) care se înfruntă pe spinarea putrefactă a unui monoteism mort (crestinismul): asa as defini eu situatia, daca anonimatul imi da dreptul sa am o parere.

 
La 16/9/15 3:58 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Culmea nerusinarii: trupul neinsufletit al sectantului Corneliu Vadim Tudor a fost depus in Biserica ortodoxa cu moastele Brancovenilor! Rusine popimii care s-a vandut lui Mamona! Pe cati arginti? A mai ramas ceva sfant in tara asta de jigodii? Crestinismul nu doar ca a murit, domnilor: s-a imputit de iti muta nasul din loc! Iar popimea e viermele ingrasat de pe coliva!

 
La 16/9/15 5:03 a.m. , Anonymous Corneliu a spus...

Mai multa demnitate au dovdit senatorii care au refuzat depunerea corpului lui Vadim in incinta Senatului.
Rusine, parinte Emil Nedelea! Rusine, parinte patriarh! Rusine, scursura de popor romanesc! Asta va dovediti ca sunteti, asta este adevarata voastra masura! Sa vina musulmanii si sa ne scape de noi! Nu meritam sa ne mai rabde nici cerul, nici pamantrul!!!

 
La 16/9/15 6:31 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Corneliu (și alții)

Pot, chiar cu noaptea în cap, să vă înțeleg indignarea, dar ar fi de dorit să păstrăm o măsură. Să nu cădem noi înșine în excese verbale de tip vadimist! E scandalos, de acord, dar nu-i sfîrșitul lumii.

 
La 16/9/15 11:36 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Abbadon (nepostat)

Nu pot publica așa ceva, cel puțin în momentele acestea, oricît de antivadimist aș fi fost de vreo 40 de ani încoace. N-am pariat niciodată pe grobianism, iar cu familia defunctului n-am nimic de împărțit.

 
La 16/9/15 12:51 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonim (nepostat)

Aveți și un punct de vedere, dincolo de suspiciuni? (”Dr. Frankenstein”)

 
La 16/9/15 10:05 p.m. , Anonymous Ramona Pricop a spus...

Vă mulțumesc mult pentru răspunsurile pe care le dați, pe mine una mă ajută mult să învăț măsura, ceea ce nu-i puțin lucru la așa timpuri, la așa amestecătură în care nu oricine poate să deosebească...

Găsesc că dacă aș avea ochi de văzut si minte de priceput, aș putea citi multe printre rândurile: "Dacă vă hotărîți să ieșiți la război, atunci n-ar strica să știți cît mai limpede pentru ce, iar aici vă putem da o modestă mînă de ajutor și noi, rămășițele visătoare ale secolului xx...", mai exact la "pentru ce" și "limpede"...căci e clar că ați spus mai multe decât ați scris.

Doamne ajută!




 
La 16/9/15 11:31 p.m. , Anonymous Daniela a spus...

Vadim va fi inmormantat cu onoruri militare! Va vine sa credeti?

 
La 16/9/15 11:49 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Daniela

Marșul prostiei nu poate fi oprit. De ticăloșie - nici nu mai vorbesc. Vorba aceea: „Spune-mi pe cine cinstești, ca să-ți spun cine ești!”. Ăștia sîntem, din păcate. Am scris altădată despre „cultul monștrilor” la români. Trecerea vremii pe noi nu ne vindecă, ci ne accentuează tarele. Cred că sîntem campionii involuției universale.

 
La 17/9/15 12:17 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Aș vrea să ieșim din paranteza Vadim. Dumnezeu să-l ierte, iar pe noi să ne apere de spectrul lui.
Dacă mai aveți ceva de comentat aici, să fie în legătură cu subiectul postării (nici cu refugiații musulmani n-aș mai vrea s-o lungim, pînă nu apar elemente noi). Multumesc.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire