marți, ianuarie 06, 2015

BASARABIA (FĂRĂ COMENTARII)

SUMARUL BLOGULUI
INDICE DE NUME

ULTIMUL RECENSĂMÎNT 
DE PESTE PRUT (2014)


În ceea ce priveşte limba declarată, 40,3% din cei recenzaţi au declarat limba română (1.174.635) în timp ce 38,4% au declarat limba moldovenească (1.117.535) şi 13,2% limba rusă (383.970).
La recensământul din 2004, cînd la putere se aflau comuniștii şi “moldovenismul” era politică de stat, 75,8% dintre cetăţeni s-au declarat “moldoveni”, 8,3% ucrainieni, 5,9% ruşi, 4,3% găgăuzi, 1,9% bulgari şi abia 2,1% români.


6 comentarii:

La 6/1/15 10:38 a.m. , Anonymous liviuta a spus...

LA multi ani!

Vazusem si eu, cu bucurie, intr-o postare a lui Petru Bogatu rezultatele recensamantului, pentru ca dupa aceea sa apara in presa din Basarabia dezmintiri cum ca aceste rezultate nu sunt cele oficiale, au fost date pe surse dar ar fi false etc (se intampla acum vreo saptamana).
Aveti idee daca e vorba despre date oficiale? Care e sursa?

 
La 6/1/15 3:06 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

E ceea ce am primit de la prietenii din Chișinău.

 
La 6/1/15 3:29 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Informatiile in cauza au fost date date publicitatii in numele Biroului Naţional de Statistică. de la Chisinau si comentate de toata presa de peste Prut. Dupa o zi ele au fost dezmintite de Serviciul de presă al instituţiei, care, afirmă că datele pe care le-au primit toate instituţiile mass-media nu ar corespunde realităţii la capitolele etnie şi limba vorbită. Responsabilii pentru presă nu au putut preciza nici cine ar fi difuzat informaţia, nici care ar fi cifrele reale.

 
La 6/1/15 6:33 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Să așteptăm limpezirea!

 
La 6/1/15 6:39 p.m. , Anonymous Gheorghiță Ciocioi a spus...

1. Datele au fost transmise in mod oficial catre intreaga mass-media de la Chisinau
2. Probabil ca cineva s-a speriat rau de tot ( coalitia nefiind inca functionala), incat mai apoi s-a revenit asupra chestiunii in cauza, fara a fi oferite alte date.
E limpede ca romanii sunt peste 80% pana la Nistru.
Ce-ar zice oare Dodon, in conditiile date, de un jurnal de 7 min in ucraineana, 5 in rusa si 3 in gagauza, de doua ori pe zi? Limba romana e doara la ea acasa....

 
La 6/1/15 8:53 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

P.S. 1. Statistica a emis un comunicat prin care dezminte că ar fi furnizat informaţii despre etnie sau limbă. Atenţie, nu a negat încă cifrele, ceea ce ar sugera o scurgere de informaţii. Aceasta ar putea fi voită sau nu de factorul politic.Cifrele înaintate pentru etnie par a fi limitate la cei care au deja cetăţenia română. Cele referitoare la limbă par a fi veridice. Adică eu consider că valorile pentru etnia română sunt mai mari şi cifrele de azi au fost aruncate pentru a se vedea reacţia.

P.S.2. În incompetenţa caracteristică BNS a dat un nou comunicat ìn care susţine că va cere pedepsirea celor ce au divulgat informaţii din instituţie. Practic astfel confirmă că numerele provin din interior şi nu le neagă. Acest aspect este îngrijorător pentru că dovedeşte existenţa cifrelor, dar nu se vrea a fi făcute publice. Se pare că fraudarea continuă.

Mă opresc aici şi las pe fiecare să tragă propriile concluzii.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire