vineri, septembrie 13, 2013

DENUNŢ PENAL ÎNAINTE DE REFERENDUM


Am primit şi dau mai departe...


Pe blogul d-lui profesor Ştefan Vlaston figurează formularea unui denunţ penal împotriva d-lui Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, în chestiunea "cîinilor fără stăpîn". Se pare că nimeni - persoană fizică sau juridică - nu l-a înaintat oficial pînă în clipa de faţă. Îl reproduc mai jos, poate ispiteşte pe cineva hotărît şi în măsură să se implice (căci simplele proteste stradale nu mai înseamnă demult nimic în trainica nesimţire a lumii româneşti)... (R. C.)DOMNULE PRIM-PROCUROR,


Subsemnatul.................................., CNP ....................., domiciliat în............................., formulez


DENUNȚ PENAL

împotriva numitului OPRESCU SORIN MIRCEA, Primar General al Municipiului București (pe care vă rog să îl citați la sediul Primăriei Municipiului București, Splaiul Independenţei 291-293, Sector 6, București), pentru faptele săvârșite în exercitarea funcției de Primar General, fapte ce constituie infracțiunea de Neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave  prevăzută și pedepsită de Art. 249 alin 2 din Codul Penal, precum și pentru infracțiunea de Abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prevăzută și pedepsită de Art. 246 din Codul Penal.
Solicit tragerea la răspundere penală a făptuitorului și trimiterea în judecată a acestuia.

Motive:

În fapt, la data de 02.09.2013, Anghel Ionuț, în vârstă de 4 ani, se afla în Pacul Tei când a fost atacat de un grup de cel puțin 6 câini fără stăpân. Aceștia l-au mușcat în repetate rânduri, producându-i numeroase leziuni incompatibile cu viața, astfel încât acesta a decedat.
Anterior acestui eveniment, în ultimii 5 ani, un număr foarte mare de persoane au fost mușcate în București de câinii fără stăpân. O parte dintre aceste persoane, printre care copii și bătrâni, au suferit leziuni grave, ce au necesitat spitalizare și intervenții chirurgicale. De asemenea, în rândul persoanelor mușcate s-au înregistrat și decese.
Această situație gravă a fost cauzată de faptele de neglijență în serviciu și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor comise de numitul Oprescu Sorin Mircea în funcția de Primar General al Municipiului București. Astfel, în București, gestionarea problemei câinilor fără stăpân se află exclusiv în competența Primăriei Municipiului București, aceasta fiind deci singura instituție care are atribuții în acest domeniu, prin intermediul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).
Cu toate că numărul câinilor fără stăpân aflați pe teritoriul Municipiului București a fost permanent în continuă creștere (în prezent fiind estimat la 65.000) și cu toate că la Institulul Matei Balș din Capitală se prezentau zilnic zeci de persoane care reclamau faptul că au fost mușcate și solicitau îngrijiri medicale și vaccinare antirabică și antitetanos, cu toate că era de notorietate publică faptul că acești câini sunt agresivi și atacă cetățenii, Primăria Municipiului București, sub conducerea primarului Oprescu Sorin Mircea, a refuzat să ia măsurile necesare prevăzute de lege. Pe de o parte, Primăria Municipiului București a operat reduceri de personal în cadrul serviciului de ecarisaj (în prezent la nivelul Primăriei Municipiului București mai sunt doar 4 echipe, totalizâd 8 funcționari de ecarisaj). Pe de altă parte, Primarul Oprescu Sorin Mircea a nu a respectat prevederile Legii nr. 227/2002 pentru aprobarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, încălcând prevederile Art. 4 din acest act normativ, potrivit căruia "Câinii fără stăpân vor fi capturaţi şi transportaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde vor fi cazaţi o perioadă de 14 zile", şi prevederile Art. 7, potrivit căruia "În situația in care, după expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi conform anexelor nr. 4 şi 5, aceştia vor fi eutanasiaţi".
Neaplicarea acestor dispoziții legale în vigoare a avut ca rezultat crearea unei stări de pericol pentru locuitorii și vizitatorii Municipiului București, dar și vătămarea corporală a unui număr foarte mare de persoane și chiar decesul unora dintre acestea, ultimul caz de deces datând din 02.09.2013 și fiind cel al lui Anghel Ionuț, în vârstă de 4 ani.
Prin faptele numitului Oprescu Sorin Mircea, săvârșite în exercitarea funcției de Primar General, s-au produs încălcări ale Art. 22 alin (1) din Constituția României, potrivit căruia "Dreptul la viață precum și dreptul la integritate fizică și psihică a persoanei sunt garantate".
De asemenea, chiar și după producerea incidentului din data de 02.09.2013, în urma căruia Anghel Ionuț în vârstă de 4 ani a decedat, numitul Oprescu Sorin Mircea a refuzat respectarea și aplicarea dispozițiilor legale, atât Art. 4, cât și Art. 7 din Legea nr. 227/2002, organizând în acest scop un Referendm pe data de 08 octombrie, cu privire la eutanasierea câinilor nerevendicați și neadoptați, cu toate că în aces sens există reglementări legale foarte clare, conținute în Art. 7 din Legea nr. 227/2002. Fiind deja adoptată o dispoziție legală în acest sens, nu este necesară consultarea populației prin referendum, iar prin organizarea acestuia numitul Oprescu Sorin Mircea urmărește tergiversarea aplicării legii.
Pentru aceste motive, consider că faptele numitului Oprescu Sorin Mircea întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de Neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave, prevăzută și pedepsită de Art. 249 alin 2 din Codul Penal, și de Abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prevăzută și pedepsită de Art. 246 din Codul Penal. și solicit tragerea la răspundere penală și trimiterea în judecată penală a acestuia.

În drept: Art. 249 alin. 2 și Art. 246 din Codul Penal, Art. 223 și următoarele din Codul de procedură penală.
Probe: Înscrisuri, martori. În cadrul probei cu înscrisuri solicit efectuarea unei adrese către Institutul Național de Medicină Legală pentru comunicarea raportului de constatare medico-legală întocmit în urma decesului lui Anghel Ionuț. De asemenea, solicit efectuarea unei adrese către Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, pentru a se comunica numărul persoanelor care au urmat tratament medical și au efectuat vaccinări antirabice și anti-tetanos în perioada 2008 - septembrie 2013, și adresă către Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), pentru a se comunica numărul lucrătorilor ce figurau angajați la serviciul de ecarisaj la data de 02.09.2013.

Semnătura,
.....................

7 comentarii:

La 13/9/13 2:23 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Degeaba! Cainii latra, ursul merge! La noi Justitia este ultima care sa faca dreptate. La altii e oarba. La noi e si muta...

 
La 13/9/13 2:28 p.m. , Anonymous Daniela a spus...

Excelent textul lui Andrei Plesu! Va multumesc pentru link.

 
La 13/9/13 2:39 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Sunt tot felul de batrani nebuni care tin cainii pe la bloc, le dau de mancare, insa acestia nu sunt raspunzatori pentru aceste animale. Asa ca, daca mamaia vrea un catel, sa-l tina in lesa si sa-l bage in casa. Multi au luat caine, dupa care i-a dat drumul in strada. Nu se mai poate cu atata simpatie!

 
La 13/9/13 2:39 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Mi se pare imbecil sa dai vina pe primar cand traim intr-un oras in care la fiecare colt de bloc sunt ingrijiti caini de catre asociatii de locatari. Si nu un caine, ci haite! Si cand vin hinghierii sa ii ia, sunt lauti la bataie!

 
La 13/9/13 4:31 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Asta inseamna ca primarul nu are toata vina, ci doar o parte din ea. Pentru acea parte care ii revine ar merita sa dea socoteala in fata legii, inclusiv pentru toate promisiunile neonorate. Pe batranii nebuni nu ii poti chema la tribunal, dar pe primar da.

 
La 13/9/13 6:27 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Sa vedem milioane de caini pe strazi
Si rromi, violuri şi gunoaie multe...
Si sisturi, si Rosii Montane sa negociem...
Ne creasca vila la Snagov si bani s-avem in buzunare
Ne ierti, esti bou, nu stii sa furi, Ioane!
Noua ni s-a spus mereu: Tu esti baiat destept. La biserica se duc doar prostii...
Da, noi stim sa negociem intre Soros si Gabriel Resources
Nu ne pasa noua de javrele voastre. Noi suntem baieti destepti...

 
La 13/9/13 8:04 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

La fel cum primariile de sector schimba bordurile la trotuare si gardurile de imprejmuire din jurul blocurilor cand este cazul si cand nu este, fara sa se consulte cu asociatiile de bloc, la fel ar putea ridica si cainii vagabonzi. Totul este sa fie sesizati de catre cetateni, pt ca primariile nu se gandesc la asta! Si sa-si redistribuie mai inteligent cheltuielile, ca mereu se invoca costurile aferente acestor operatiuni.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire