vineri, martie 09, 2012

ROST 107: PROVOCĂRILE GLOBALIZĂRII

SUMARUL BLOGULUI



Numărul pe martie 2012 al revistei Rost are ca temă centrală „Provocările globalizării”. Printre textele care tratează tema respectivă se numără cele semnate de d-nii Cristi Pantelimon (excelentă radiografie sociologică a fenomenului), Vlad Diaconu şi Bogdan Munteanu.


Ancheta numărului este suplinită de data aceasta de prezentarea de către d-l Florin-Ciprian Mitrea, sub titlul „Rostul intelectualilor”, a unei interesante conferinţe recente a d-lui Dan C. Mihăilescu, „Omul care aduce cartea”.


Personalitatea numărului este eseistul şi fostul deţinut politic Alexandru Paleologu (1919-2005), prezentat de Răzvan Codrescu şi antologat cu două texte esenţiale din ultimul deceniu de viaţă: prefaţa la I. L. Caragiale, Nimic fără Dumnezeu (punctînd aici şi „Anul Caragiale”), şi prefaţa la Aleksandr Soljeniţîn, Chestiunea rusă la sfîrşit de secol XX (Al. Paleologu era născut în martie, iar în septembrie a. c. se împlinesc 7 ani de la moartea sa).


În interviul numărului (realizat, ca de obicei, de d-l Claudiu Târziu), d-l Theodor Paleologu, fiul regretatului Alexandru Paleologu, ne vorbeşte despre personalitatea şi gîndirea filosofului german de dreapta Carl Schmitt (1888-1985), căruia i-a dedicat o teză de doctorat devenită referinţă bibliografică majoră: Sous l’œil du Grand Inquisiteur. Carl Schmitt et la tradition de la théologie politique (Paris, Cerf, 2004).


Actualitatea religioasă este punctată mai ales de d-l Radu Preda („Conflictul ortodoxo-ortodox din Transilvania”), dar de un interes aparte rămîne şi textul mai vechi al vrednicului de pomenire părinte Gheorghe Calciu (1925-2006) intitulat „Uluitoarea convertire” (tensiunea dintre Jews for Jesus şi Jews for Judaism este încă un subiect la ordinea zilei).


Rubrica de poezie găzduieşte în acest număr cîteva fragmente inedite din volumul în pregătire Poemele morţilor ucişi al d-lui Varujan Vosganian (volum care vine în continuitatea plachetei Iisus cu o mie de braţe, apărute în 2004). Teoria despre Daimonion a lui Lucian Blaga este discutată, în originile şi consecinţele ei de d-l Sorin Lavric, în raport cu gîndirea mitică a poetului-metafizician (intrat, în ultimele decenii, într-un nemeritat con de umbră).


Redacţia ţine să reamintească faptul că revista Rost, pe lîngă promovarea propriei linii de dreapta, îşi propune să reflecte şi alte „oferte de dreapta” din politica sau cultura românească, fără a-şi asuma neapărat diferitele puncte de vedere prezentate spre informare publicului interesat. (R. C.)


DACĂ VREI SĂ NU MORI PROST, ABONEAZĂ-TE LA ROST !

3 comentarii:

La 29/3/12 2:30 p.m. , Blogger Cristi a spus...

Genial acest indemn: ,,daca vrei sa nu mori prost, aboneaza-te la Rost''
Tine de umorul fin, este constructiv, nu raneste(decat poate pe prosti, carora nu le este dedicata revista), pana la urma te dumireste.

 
La 21/8/14 12:08 p.m. , Blogger Mircea Ordean a spus...

NOI,
.
Ori dăm cu parul, ori lingem în locurile de care vă veți da oripilați, dacă le spun pe nume...
.
Ne dăm de spălați, de civilizați, dar judecăm binar.
Alb.
Negru.
.
Nu putem scrie despre careva decît în aceste extreme.
.
Despre Paleologu senior, partea albă a condeierilor (din motive asupra cărora se poate umbla), se pune iute ștampila „o figură seniorală”..
.
Ca să 'pchic' (vorba ardelenilor) și eu în alb-negru, mie tipul mi s-a părut destul de papagal.
Voiește cineva argumentațiune?
.
Vă stau la dispoziție.
.
Nu m-am jenat eu să-l declara astfel pe (aparent) piosul Steinhardt, nu văd de ce m-aș rușina foarte în cazul Alex. Paleologu...

 
La 21/8/14 12:10 p.m. , Blogger Mircea Ordean a spus...

Zice Emil Cioran, preluat de Alex. Paleologu:
.
„Nu se poate iubi decît imperfecția..
.
OBSERVAȚII EU.
Adică cel care uită cu multă invidie, pe zidul sudic al Universității bucureștene, la cei chemați să conferențieze zilele 'cestea acolo.
Și care-i absolvent de doar liceu industrial la seral.
.
Iubirea este o încercare de a duce peste limita naturală sentimentul teribil de plăcut al cuplării sexuale.
În natură, acel sentiment durează puțin. Fr. Beigbeder intuiește/argumentează bine aici: ceva a la trei ani.
.
Noi avem însă oroare (justificată!) de insuportabilitatea vieții traversate, așa că încercăm a prelungi acea minunată febră.
În paralel, punem pe umeri - acelei încercări de extindere.. - hlamida Artei. Care SuperZeiță găsește normală, justificată așa tragere de păr.
Între altele, vede normală apariția vreunui poem „Luceafărul„, ba și nașterea unui mit în ce-l privește.
.

IMPERFECȚIA, din citat.
Ce numim noi atît de disprețuitor este în realitate naturalul - cel atît de necesar pentru a duce înainte omenirea.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire